hogyan-valasszunk-folyadekhutest/2015/12/15

Hogyan válasszunk folyadékhűtést?

2015. december 15. Kocsis Bence

Az AIO (All-in-One) folyadékhűtéseket sokan még mindig ijesztőnek tartják. Nem kell ahhoz tudósnak lenni, hogy valaki rájöjjön, hogy a folyadék és a drága elektronikai eszközök nem alkotnak jó párost. Szerencsére a gyártók ezen a téren már eljutottak egy olyan szintre, hogy a folyadékhűtések beszerelése a számítógépekbe és azok használata teljesen biztonságos.

Kompatibilitás!

Ha valakinek sikerül túllépnie a fent említett dolgoktól és mindenképp akar egy AIO folyadékhűtést beszerezni, annak néhány dolgon át kell rágnia magát. Ezek közül a legfontosabb a kompatibilitás. Most nem a processzorfoglalatra gondolunk, hisz a folyadékhűtők az összes modern AMD és Intel foglalatot támogatja. A kulcs a radiátorban rejlik. A folyadékhűtés méretét ugyanis a radiátor méretével szokták jellemezni. Ha egy folyadékhűtés pl. 120 mm-es, az azt jelenti, hogy 120 mm-es radiátort, vagy radiátorokat képes fogadni. Léteznek emellett 240, 280, de extrém esetben 360 mm-es folyadékhűtések is. Ezért érdemes megnézni a házunk gyártójának oldalán, hogy van e folyadékhűtés támogatás és ha igen, akkor mekkora méreteket képes fogadni.

corsair780T

A radiátor hossza természetesen nem 120, 140, 240, vagy 280 mm, ugyanis a folyadékcsövek felőli és a túloldalon is van egy másfél-két cm hosszú nyúlvány, így érdemes a hűtő gyártójának oldalán megnézni az erre vonatkozó paramétereket. Attól, hogy van a házunk tetején egy , vagy két ventilátorhely, nem azt jelenti, hogy lehet folyadékhűtésünk, ugyanis a radiátornak van egy bizonyos vastagsága. Ha nem kompatibilis a ház, akkor a hűtés könnyedén elérheti a RAM moduljainkat, ebben az esetben a hátoldali ventilátorhely lehet az alternatíva. Aki push-pull megoldást szeretne, azaz a radiátor mindkét oldalán szeretne ventilátort működtetni, annak komoly feltételei vannak. Ebben az esetben ismételten kivétel a hátoldali 120 mm-es ventilátorhely (már ha van).

Garancia

Bár mint fent említettük, ha nem ész nélkül, össze vissza hajtogatva, nyúzva szereljük be folyadékhűtésünket, szivárgás nem fordulhat elő, azonban a pumpa gyártási hiba miatt akár el is romolhat (zajos lesz, vagy leáll). Ebben az esetben nem mindegy, hány év garanciát vállal a gyártó a nem olcsó hűtésére. Míg egyes gyártók mindössze egy év garanciát vállalnak, addig ez az idő más márkáknál 2, vagy akár 3 év is lehet, bár láttunk olyan modellt, amelynek dobozára 5 év garancia volt felvésve.

Mik az igényeink?

A folyadékhűtés teljesítményét elsősorban a radiátor méretre, másodsorban a rajta elhelyezett ventilátorok fordulatszáma határozza meg, így vásárlásnál azt is át kell gondolnunk, hogy mekkora terhelésnek akarjuk kitenni processzorunkat. Meg kell néznünk azt is, hogy milyen kialakítású a hűtés. A ventilátor vezérlését alaplapon keresztül szeretnénk megoldani, vagy a mellékelt szoftver segítségével a folyadékhűtésen keresztül? Utóbbi esetben nem a CPU hőmérséklet alapján történik a fordulat szabályozása, hanem a hűtőfolyadék hőmérséklete a mérvadó. Vagy olyan hűtést szeretnénk amelynek pumpaborításán RGB LED (NZXT Kraken, Corsair H110i GTX) világítás van, esetleg lássuk a színezett hűtőfolyadékot (Raijintek Triton, Deepcool Captain)?

krakenx61

Ár

A folyadékhűtések kezdő ára a felső-középkategóriás léghűtésekkel vetekszik és a csúcsmodellek ára elérheti az 50 ezer forintot is. A 120 mm-es modellek 17-18 ezer forint környékén kezdődnek, a 240-es folyadékhűtésekért 25 ezer forint körüli összeget kérnek el, a 280 mm-es megoldások pedig 35 ezer forint környékén startolnak.

 

Írta: Kocsis Bence