honor-6-plus-a-kamera-specialista/2015/08/25

Honor 6 Plus - a kamera-specialista

2015. augusztus 25. Kocsis Bence Mobilvilág

Nemrégiben kipróbáltuk a Honor középkategória aljához tartozó telefonját a Honor 4C-t, mely elnyerte tetszésünket, hisz a Huawei alatt futó Honor egy kimondottan jó telefont készített. A Honor telefonokkal kapcsolatos teszteket tovább folytatjuk, hisz nálunk járt a gyártó csúcskészüléke a Honor 6 Plus. Előzetesen sokat vártunk a készüléktől, hisz valamivel 140 ezer forint alatt szerezhető be. Kíváncsiak voltunk, hogy ekkora összegért milyen minőséget és hardvert kaphatunk.

A Honor 6 Plus doboza hivalkodó, türkizkék színű megoldás, melyben megtaláljuk magát a készüléket, egy USB-s hálózati töltőt, mely természetesen adatkábelként is funkcionál. A telefon alatt egy másik dobozkában találunk még 2 kijelzővédő és 2 hátlapi fóliát, a kezelési útmutatót és egy érdekes fémszerszámot, melynek jelentőségét a későbbiekben elmagyarázzuk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Honor 6 Plus 150.5 x 75.7 x 7.5 mm-es méretekkel rendelkezik, amihez 75 gramm súly párosul. Bár a telefon egy 5,5 colos kijelzővel ellátott megoldás kényelmes fogást tapasztaltunk, egy nagyobb kézzel rendelkező illető könnyedék tud rajta navigálni egy kézzel is. A 75 gramm súly egész kellemes, nem mondható nehéznek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A 6 colos kijelző 1920 x 1080 pixel felbontású IPS technológiával rendelkező 10 ujjas Ful HD. Az IPS-nek köszönhetően mind a színhűség, mind a betekintési szög figyelemre méltó.  A kijelző Gorilla Glass 3, mely a korábbi generációhoz képest jóval ellenállóbb a karcolásokkal szemben és a rugalmasság miatt a repedéses sérülés is kisebb számban fordul elő. A telefon elülső oldalán a 4C-vel ellentétben már nincsenek érintő gombok, ugyanis ezek az érintő kijelző aljára kerültek. Felül az előlapi kamera és a hangszóró és az állapotjelző LED található. A telefon aljára a microUSB csatlakozó és a mikrofon került.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A Honor 6 Plus oldalsó része fém borítást kapott, ami egy komoly külsőt biztosít a telefonnak. Itt találjuk a hangerőszabályzót, valamint a kijelző és telefon bekapcsológombát. Mivel a telefon hátlapja nem levehető ezért a SIM és microSD foglalatok a telefon oldalára kerültek, ugyanarra az oldalra ahol a hangerőszabályzó is van. Itt található két kis "kazetta", ami puszta kézzel nem hozzáférhető, itt jön képbe a dobozban található szerszám, mellyel a lyukban található zárat ki kell nyitni és a "kazetta" kiugrik a helyéről. Bár Dual-SIM kompatibilis a készülék csak két nyílás van, külön microSD számára nincs hely.  Ez úgy lett megoldva, hogy egyik foglalat nano-SIM és microSD kompatibilis, a másik pedig micro SIM-et képes kezelni. Ez annyit jelent, hogy vagy két SIM kártyát használunk, vagy egy SIM kártyát és egy microSD kártyát. A telefon felső részén egy 3,5 mm-es Jack kimenet egy infra lámpa és egy mikrofon található.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A hátoldal valamilyen oknál fogva sem fém, sem üveglap borítású, "mindössze" egy műanyag lap, ami a tesztünk pillanatában már tartalmazott néhány nem túl mély, apró karcolást. Erre a célra a gyártó az egyik pár fóliát a hátlapra szánta. A hátlapon került elhelyezésre az NFC érzékelő, a két darab kamera és a két darab LED vaku. Hogy önálló, a Huawei-től független Brand termékéről van szó, azt a fém színű Honor felirat mutatja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
.

A Honor 6 Plus hardverfronton komoly erőforrásokkal rendelkezik. A HiSilicon Kirin 925 lapkakészlettel szerelt telefon 8 processzormagot tartalmaz, melyek közül négy darab 1,8 Ghz-en működő Cortex A15, és négy 1,3 Ghz-es Cortex A7 megoldás. A telefon villámgyors működéséről 3 GB rendszermemória gondoskodik, amely több folyamat egyidejű használatát akadásmentesen garantálja. A grafikus vezérlő a Honor 6 Plus esetében egy Mali-T628 MP4, mely bár egy erős megoldás korántsem tartozik a modern és csúcskategóriás változatok közé. A belső tárhely 32 GB, melyből gyári állapotban kicsivel kevesebb, mint 26 GB áll rendelkezésre, a többi az előre telepített alkalmazások és az operációs rendszer által lefoglalt terület.

A hardvererőforrás lemérésére az Antutu Benchmark alkalmazást használtuk, melyben 43000 feletti pontszámot sikerült elérni, amelyből látszik, hogy a Honor 6 Plus bár 3 GB RAM-mal és 8 darab processzormaggal rendelkezik, 3D-s teljesítményében nem tartozik az élmezőnybe, de azért így sincs szégyenkezni valója.

Screenshot_2015-08-20-17-51-11 Screenshot_2015-08-20-11-15-07 Screenshot_2015-08-20-11-15-18

Természetesen a játék teljesítményt is megnéztük néhány játékkal. A kicsit öregecske GPU minden általunk kipróbált applikációval gond nélkül elboldogult, bár az Asphalt 8 azért megfogta a telefont és esetenként az apróbb akadások rontották a játékélményt.

Screenshot_2015-08-24-16-25-19

A telefonon egy Android 4.4.2 KitKat operációs rendszer fut, melyen a Huawei saját fejlesztésű EMUI 3.0 felhasználói felület fut. Ez a felhasználói felület érdekes abból a szempontból, hogy nincs alkalmazásmenü, így minden telepített app a kezdőképernyőre kerül, de azért nincs szó a teljes káoszról, hisz mappákba tudjuk rendezni a telepített alkalmazásokat. A képernyőt felülről lefelé mozgatva az értesítések és parancsikonok menüje található. Előbbiben a nemrégiben történt változások listája tekinthető meg időrendi sorrendben, a parancsikonok menü alatt pedig a legfontosabb gyors beállításokat alkalmazhatjuk, mint Wi-Fi, Bluetooth, Mobiladat, vagy GPS bekapcsolása. A kezdőképernyő stílusát igény szerint megváltoztathatjuk, emellett a kiemelt téma közül is választhatunk ízlésünknek megfelelően. A már említett navigációs sáv a kijelzőre került. A háromszög, kör és négyzet sorrendjét megvariálhatjuk, ezáltal a számunkra kézreálló beállítást érhetjük el. A mozgásvezérlés menüben beállíthatjuk, hogy a telefon átfordításával némítsuk a bejövő hívást, vagy az ébresztést/riasztást. Ha felemeljük a telefont akkor a bejövő hívás csengőhangjának erejét, vagy időzítők/ébresztők hangerejét halkíthatjuk. Ugyanilyen módszerrel, ha fülünkhöz emeljük a telefont, akkor felvehetjük azt, vagy hívást kezdeményezhetünk. Dupla érintéssel (nem kell aggódni, két elég gyors kijelző lenyomásról van szó) bekapcsolhatjuk a kijelzőt. Egy hasznos, bár ez valakinek gagyi funkciónak számító funkció a képernyőre való rajzolással történő alkalmazás indítás.

Screenshot_2015-08-20-17-50-27 Screenshot_2015-08-20-13-17-21 Screenshot_2015-08-20-17-50-33
Screenshot_2015-08-20-17-58-02 Screenshot_2015-08-20-11-04-57 Screenshot_2015-08-20-11-05-07
Screenshot_2015-08-20-21-52-33 Screenshot_2015-08-22-09-33-39 Screenshot_2015-08-22-09-36-08
.

A telefonon számos előre telepített alkalmazás található, mint például okos vezérlő, időjárás, tükör, nagyító, zseblámpa, számológép, jegyzettömb, FM rádió, de természetesen a Google Play az applikációk határtalan tárháza. Ha bármilyen téren hiányérzetünk van, akkor a megfelelő alkalmazást pillanatok alatt letölthetjük csomagkapcsolat, vagy wifi használatával.

A Honor 6 Plus két SIM kártyát képes fogadni, de nem a Honor 4C-hez hasonló "Dual Sim Stand-by" módban, hanem "Dual Sim Active" módban, ami azt jelenti, hogy a telefon két kártyát képes egy időben menedzselni, azaz mindkét hálózatot használhatjuk, mindkét számmal kezdeményezhetünk hívásokat és fogadhatunk is. A két SIM foglalat egyike 4G / LTE képes, míg a másik foglalat 3G-t tud. A vezeték nélküli kommunikációról a Wi-Fi 802.11 a/b/g/n gondoskodik, mely Wi-Fi Direct és hotspot képes, emellett van Bluetooth 4.0 és USB 2.0 is. A navigáció is megoldható, hisz a beépített GPS modul erre lehetőséget ad, ami ebben az esetben A-GPS / GLONASS megoldás.

A telefon előlapi kamerája figyelemre méltó hisz egy 8 megapixeles felbontású megoldásról beszélhetünk, mely 3264x2448 pixel méretű képet és 1920 x 1080 pixel felbontású videót képes 30 Fps-el rögzíteni 4x-es  zoom jelenlétében. A kamera képes 8 megapixel főlé menni és 13 megapixel felbontású képeket készíteni, bár ez már szoftveresen megoldott, ami képminőség terén hagy kívánni valót maga után. Autómatikus fókusz ebben az esetben nem áll rendelkezésre. Az izgalmas része a kamera felhozatalnak hátul van, hisz itt találjuk a két darab hátoldali 8 megapixeles kamerát. Ez a két kamera gyorsabb fókuszt és több fény befogadását eredményez. A két kamerának köszönhetően a fókuszt és a rekeszértéket is állíthatjuk utólag, ha a széles lencsenyílás fotómódot választjuk. Ebben az esetben szoftveresen készíti el a kamera az általunk eszközölt módosításokat, melyeket 0,96 és 16 mélységélesség között változtathatunk. A kisebb értéknél a fókuszált kép éles, a háttér elmosódott, míg a nagyobb értéknél a kép nagy része éles beleértve az alapból éles fókuszált képet.

Néhány példa az állítható fókuszra:

edf edf
edf edf

A kameraszoftver nagyon hasznos, hisz rengeteg beállítási lehetőség van. Szépítés, panoráma, HDR, hangjegyzet, legjobb fénykép, vízjel, éjjeli mód. Az éjjeli mód képének elkészítése kissé nehézkes mutatvány, de aki rendelkezik a telefonhoz használható állvánnyal, vagy totálisan stabil keze van egy, a fényviszonyoktól függően 10-20 másodperces mozdulatlansághoz, annak megéri a fáradozást, hisz nagyon szép éjszakai képeket készíthetünk.

További normál fotók:

sdr dav
dav sdr
dav edf
sdr sdr
dav dav
.

A zenelejátszó szoftver nagyon kézre áll. Létrehozhatunk például saját lejátszási listát, amelybe az aktuálisan számunkra érdekes dalokat gyűjthetjük össze, így egymás után azokat hallgathatjuk meg. Emellett, ha valamelyik, általunk hallgatott szám megtetszett, azt a kedvencek mappába tehetjük, hogy később megtaláljuk. Lehetőség van a telefonon lévő zeneszámok között keresésre is, így ha tudjuk, mi a szám címe, de azt nem találjuk, nagy segítség lehet. Sajnos az FM rádióhoz a dobozban nem volt fülhallgató, ami egy ilyen árfekvésű telefonnál aprócska baki.

Screenshot_2015-08-20-18-37-13 Screenshot_2015-08-20-18-31-04
.

A videólejátszó mp4, wmv, mov és flv kiterjesztésű videófájlokat gond nélkül képes lejátszani, az avi és mkv formátumok hangsávjával nálunk nem boldogult, amit egy BS player áruházból való beszerzésével természetesen orvosolni tudtunk.

Screenshot_2015-08-20-19-20-39

A Honor 6 Plus egy 3600 mAh kapacitású Li-Ion akkumulátorral rendelkezik, amely mint már említettük nem hozzáférhető. Játékkal természetesen ez az akkumulátor is 3-4 óra játékkal, vagy 7-8 óra filmnézéssel lemeríthető, de aki telefonál, internetezik rajta, azaz normál módon használja 2, ideális esetben 3 napot is kibír töltés nélkül. Itt meg kell jegyezni, hogy az aktív állapotban történő használat alatt a fényerő beállítás nagymértékben befolyásolja az üzemidőt.

Specifikáció:

Hálózat GSM/UMTS/LTE
Méret 150,5 x 75,7 x 7,5 mm
Tömeg 165 g
SIM Active Dual SIM: microSIM + nanoSIM
Kijelző mérete 5,5 col
Kijelző felbontása 1080 x 1920 pixel
Kijelző védelem Gorilla Glass 3
Kijelző típusa IPS-LCD 10 pontos kapacitív
Szín 16 millió
Lapka típusa HiSilicon Kirin 925
Processzor ARM Cortex-A7 4x 1,3 GHz ARM Cortex-A15 4 x 1,8 GHz
GPU Mali-T628 MP4
RAM 3 GB
Belső tárhely 32 GB (24,7 GB elérhető)
Memória bővíthetősége microSD (128 GB-ig)
Frekvenciasávok GSM 900/1800/1900 UMTS 850/900/1900/2100 MHz LTE-A 1900/2300/2600 MHz
GPRS / EDGE van / van
UMTS / HSDPA / HSUPA/ LTE van / 42 Mbps / 5,76 Mbps / 300 Mbps
 Bluetooth 4.0
WiFi 802.11a/b/g/n, dual band, WiFi hotspot, DLNA
USB microUSB 2.0 + OTG
GPS vevő A-GPS, GLONASS
NFC van
Operációs rendszer/felület Android 4.4.2 (KitKat), EmotionUI 3.0
Hátlapi kamera 8 megapixel  + 8 megapixel dual kamera, autófókusz, dupla ledes vaku
Előlapi kamera 8 megapixel
Videófelvétel 1080p @ 30 fps
Hangszínszabályzó DTS
FM-rádió van
Akkumulátor 3600 mAh, Li-ion
.

A Honor 6 Plus 5,5 colos IPS Full HD kijelzővel, 3 darab 8 megapixeles kamerával rendelkezik. A fotók készítésekor a fókusz utólagosan állítható, amely nagy fegyvertény ebben az árkategóriában. A telefon hardveresen kimondottan erős a visszafogott GPU ellenére. Az Android 4.4.2 operációs rendszeren futó EMUI 3.0 felület áttekinthető, könnyen kezelhető és gyors. A 3600 mAh kapacitású akkumulátor komoly erőforrásnak számít és fontos még megemlíteni a aktív két SIM kártyás támogatást is. Egy ilyen specifikációért a Honor 6 Plus telefonon 139.000 forintos árcédulával rendelkezik, ami A Samsung Galaxy A7 és Asus Zenfone 2 árkategóriája.

Logo-Honor-Huawei

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: