horizon-zero-dawn-a-vilagvege-utan/2017/03/15

Horizon Zero Dawn - A világvége után...

2017. március 15. Kocsis Bence

Ha azt mondom Guerrilla Games, akkor mindenkinek a Killzone széria ugrik be, mely széria végigkítsérte a PlayStation 2, PlayStation 3 konzolok pályafutását és 2013-ban a Killzone Shadow Fall-al PlayStation 4-re is megérkezett. Persze a fejlesztő csapat nem kizárólag a Killzone sorozaton dolgozott, ugyanis a Killzone 3 megjelenése után a Decima nevű motorral a Killzone Shadow Fall mellett egy másik játék fejlesztésébe is belekezdtek 2011-ben, melyet egészen 2014-ig titokban tudtak tartani és szeptemberben előkerült egy új cím, a Horizon Zero Dawn, melynek megjelenésére egészen mostanáig kellett várni a PlayStation 4 tulajdonosoknak. A játékot nagy várakozás övezte, hisz az előzetes videók varázslatos grafikát tártak a videókat és képanyagokat végignézők elé, valamint az előzetes információk egy nagyon izgalmas és hosszú játékmenetet ígértek. Ezek ismeretében mi is nagyon vártuk a Guerilla Games újdonságát, melyet ki is próbáltunk.

A játék a távoli jövőben játszódik, ahol a Föld már nem az a világ amit a 20., vagy a 21. században megszokhattunk. A Föld pusztulásnak indult, ami az emberiségre is komoly hatással volt, számuk drasztikusan lecsökkent, a megmaradt emberek hordákba verődtek. A tápláléklánc csúcsán már nem az emberek, hanem gépek állnak, melyekkel az emberek megmaradt csoportjai próbálják felvenni a harcot, mondanom sem kell sikertelenül. Ez nem is véletlen, hisz a technológiának már csak a nyomait találjuk, a gépek elleni harc túlnyomó rész lándzsákkal és nyilakkal zajlik. A játék elején a helyzet kialakulásának miértjére nincs válasz, de történet előrehaladtával fokozatosan áll össze a kép.

[caption id="attachment_73675" align="aligncenter" width="610"]Horizon Zero Dawn™_20170308172732 Ne nézzük meg közelebbről? (inkább ne!)[/caption]

A történet főhőse Aloy aki egy kirekesztett amazon, életútját nevelőapja társaságában, csecsemő korától (animációk formájában), a gyerekkorán át (egy amolyan tutorial) felnőtt koráig végigkísérhetjük. A gyermekkori jelenetek nagyon hasznosak, hisz itt megtanulhatjuk a szkenner - a hátrahagyott technológiák egyike, mely nagyon hasznos a Aloy boldogulásához -  használatát, a lopakodást és csatázhatunk is egy jót, persze a legtöbb képességet majd csak felnőtt korban próbálhatjuk ki és kamatoztathatjuk. A kirekesztettségből aztán néhány hősies tett és a játék elején rendezett beavatási szertartás eredményeképp mégis csak befogadást kap a csoportba, ami után nagy dolgokra lesz hivatott, ugyanis finoman szólva az ő bőrébe bújva kell majd megmentenünk a világot.

[caption id="attachment_73669" align="aligncenter" width="610"]Horizon Zero Dawn™_20170302190424 Aloy és nevelőapja...[/caption]

A játék színtere egy óriási méretű, szabadon bejárható világ, semmilyen korlátok közé nem vagyunk szorítva, igazából arra indulunk el, amilyen irányba csak szeretnénk. A nagy bejárható terület biztosan nem lesz unalmas, amiről a változatos környezet gondoskodik. Lesznek havas fennsíkok, dús, virágzó növényzettel rendelkező völgyek, lepusztult sziklás vidék és a technológia maradványaként fellelhető városok, melyek felett a növényzet már átvette a "hatalmat" és lesz egy amolyan "fellegvár" is, ahol az emberek nagyobb csoportja, falak és hidak védelme alatt éli mindennapjait. A játék térképe nem a megszokott kétdimenziós megoldás, hanem magába a domborzatba is kicsit belepillanthatunk. A nagy bejárható terület miatt szükségessé vált a gyors utazás lehetősége, amit a készítők alkalmaztak is bizonyos feltételekhez kötve. Kisebb kivetnivaló a navigációban, hogy nem légvonalban mutatja az utat, hanem a legrövidebb járható utat jelöli, így az is néha megtörténik, hogy hol erre, hol arra mutat a nyíl, ami gyakran zavaró lehet, főleg, mikor úgy próbálunk eljutni A pontból B-be, hogy lépten-nyomon veszedelmes ragadozókba bukkanunk.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=De31xuwBEuk[/youtube]

.

A játék során nagyon komoly szerepe van a pénznek (illetve az est helyettesítő fémhulladéknak) , az összegyűjthető nyersanyagoknak, tárgyaknak és alapanyagoknak. A nyílvesszők elkészítéséhez szükséges faágak és a gyogyításhoz elengedhetetlen gyógynövények gyűjtögetése mellett a fontosabb eszközök a velünk szembekerülő szörnyek testébe vannak beépítve, így ezek elejtése elengedhetetlen a fejlődésünkhöz. Lesznek olyan alkatrészek, melyek minden gépben előfordulnak, de lesznek ritkaságok és szinte fellelhetetlen elemek is, így vigyáznunk kell, mit teszünk pénzzé az utunkba bukkanó kereskedőknél. Igen, ugyanis tudunk majd kereskedni, szinte mindent eladhatunk és lehetőségeinkhez mérten ruhákat, fegyvereket, alkatrészeket és egyéb dolgokat is megvásárolhatunk. Annyi segítséget azért kapunk, hogy a tarisznyánkban tárolt "kincsekhez" leírást is kapunk, így tudjuk, hogy azokat csak pénzzé tehetjük, vagy komolyabb szerepük is van.

A játékban a fegyvereinket tudjuk minimális szinten tuningolni, ahogy a megvásárolt ruházatot is bizonyos mértékig testre szabhatjuk és a magunknál tartott eszközök számát, illetve lőszer, csapdák, bombák számát is megnövelhetjük. A fegyverek zöld, kék és lila színnel vannak jelölve. Míg a zöld a leg alapszintűbb fegyver, addig a lila a legerősebb (leg inkább fejleszthető is), de természetesen a legdrágább is. A fejlesztések is ezt a színsémát követik. A zöld a legkönnyebben beszerezhető, míg a lila igazi ritkaságnak számít.

A küldetések teljesítéséért, illetve ellenséges törzsi tagok, vagy robotok megöléséért tapasztalati pontokat kapunk (XP) és így szintet léphetünk. Ennek eredménye, skill pontok aktiválása és az életerő megnövelése. Skill pontokat képességekre válthatunk, melyekből 36 áll rendelkezésre. Ezek a lopakodásban, a közelharcban és a gyűjtögetésben könnyítik meg a dolgunkat. A képességek között lesz időlassítás, zajtalan támadás, vagy épp gyorsabb újratöltés, ami nagy számú ellenfél esetében kimondottan hasznos tud lenni. Jó dolog például a lesből támadás lehetősége és a felfüggesztett drótkötélről való "nyílzápor" is.

[caption id="attachment_73674" align="aligncenter" width="610"]Horizon Zero Dawn™_20170311134526 Ebből baj lesz![/caption]

Az aktuális szintnek még egy szerepe van. A játékban a fő küldetések mellett számos mellékküldetés is helyet kapott. A küldetések sorrendje nincs kőbe vésve, szabadon megválaszthatjuk a sorrendet, egy kikötéssel. A küldetésnek van egy bizonyos szint követelménye, mely felett tudunk csak próbálkozni.

Már említettük az élővilágot. A távoli jövőben az élő állatvilág mellett nagy számban találkozhatunk egy-egy állatfaj mintájára felépített géppel, melyekből összesen 26-ot kapunk. ezek méretileg és tulajdonságban széles skálán mozognak. A raptor kinézetű őrszemektől kezdve a dinoszaurusz méretű szörnyetegekig nagyon változatos a felhozatal. Krokodil, ló, kardfogú tigris, számos állat bőrébe bújt robottal találkozhatunk. Ezeknek a robotoknak eltérő képességeik és eltérő gyengeségeik vannak, így ha velük összekerülünk, más-más módon kell védekeznünk és más-más stratégiával kell legyűrnünk őket. Természetesen a játék elején megszerzett szkenner itt is jó szolgálatot tesz, hisz a gyenge pontokra fényt deríthetünk a segítségével. A legtöbb "gépszörnyön" lándzsával és nyíllal át tudjuk magunkat küzdeni, de a játék előre haladtával egyre nehezebb dolgunk lesz, ahol már nem csak az erő és a gyorsaság fog számítani. Sokat kell majd lopakodnunk, csapdákat kell majd állítanunk. Sajnos az élet nem habostorta, egy apró gyengeségről azért beszélni kell. Harc közepette idegesítő problémát tártunk fel, ami a kamera mozgást érinti. Néha nem arra mozdul, amerre szeretnénk, így esetenként ez kissé hátráltathat bennünket.

[caption id="attachment_73728" align="aligncenter" width="610"]Horizon Zero Dawn™_20170315124815 Hekkeljük meg a "colost" és láthatóvá válik a térkép![/caption]

A robotokat lehetőségünk lesz átprogramozni, ami nem csak az jelenti, hogy a meghekkelt szörny az oldalunkra áll és nekimegy társainak, hanem egyes fajták esetében meg is lovagolhatjuk őket.

[caption id="attachment_73671" align="aligncenter" width="610"]Horizon Zero Dawn™_20170308173405 Ha messze van a cél, pattanjunk "lóhátra"![/caption]

Grafika terén a Guerilla Games szerintem kihozta a PlayStation 4 konzolból a maximumot. A karakterek varázslatosan ki lettek dolgozva - az élő állatvilágot leszámítva - , ami a törzsi tagokta és a robotokra is egyaránt vonatkozik. A környezet szerintem nagyon ott van, az aljnövényzettől az égboltig szinte mindennel maximálisan elégedettek lehetünk. Azért mondom, hogy szinte, mert egy apró hiányosság azért csak van, amit a vízben, pontosabban a víz felszínén kell keresgélni. A víz mindaddig szépnek mondható, míg bele nem ugrunk, de innentől semmi dinamikát nem fedezhetünk fel benne, mintha nem is egy ember úszna éppen benne... De ez legyen a legkisebb gond, hisz ott lesz nekünk a nappalok és éjszakák dinamikus változása és a dinamikus időjárás változás is.

[caption id="attachment_73670" align="aligncenter" width="610"]Horizon Zero Dawn™_20170301174701 A Decima motor elragadó környzetet teremt[/caption] [caption id="attachment_73729" align="aligncenter" width="610"]Horizon Zero Dawn™_20170315125156 Minden részletében tökéletes...[/caption]

További képeket Facebook oldalunkon, a Horizon Zero Dawn galériában láthattok.

Ha már a grafikánál tartunk, érdemes beszélni a PS4 és PS4 Pro közti differenciáról. PS4 Pro konzollal rendelkezők ugye már kapnak felskálázott 4K felbontást és a HDR adta csodás színvilágot is élvezhetik, már ha rendelkeznek 4K és HDR kompatibilis televízióval, emellett a komolyabb anizotróp szűrést is megkapják, ami ugye textúra élességben sokat hozhat. Fontos megjegyezni, hogy a játék FullHD és 4K felbontáson is úgy lett beállítva, hogy a 30 FPS-es képszámot próbálja elérni. Az optimalizáltságra alapvetően nem lehet panasz, a megcélzott 30 FPS-t szinte minden esetben teljesíteni képes a konzol, nagyon ritkán találkoztunk olyan jelenetekkel, ahol visszaesett volna a képszám. Ez a tempó a betöltésre és a menüben való manőverezésre is igaz. Indításnál a mentett játékállás betöltésére nagyjából fél percet kell várnunk és egy "elhalálozás" esetén villámgyorsan a mentési pontnál találjuk magunkat. PS4 Pro használata esetén a HDR aktiválása mellett választhatunk a "Performance" és Resolution" opciók között. Előbbiben a részletességen és a 30 FPS megcélzásán van a hangsúly, másik esetben pedig a 2160P felbontást érhetjük el.

A következő videóban egy "Tallneck" hekkelését láthatjátok:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=P4DcyuPd5t0[/youtube]

.

Még egy kis spoiler nélküli mászkálás:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=BCj_PGhXtx0[/youtube]

.

Ami a hangzásvilágot illeti, nagyon jó munkát végeztek a készítők. A zenei aláfestés kimondottan jól sikerült, nem zavaró, épp ellenkezőleg nagyon nyugtató. Persze akció jeleneteknél, vagy mikor veszély közeledik a dallam megváltozik komorabb hangvételre.

És hogy milyen hosszú a játék? Meg merem kockáztatni, hogy bőven 40-50 óra feletti játékidő van benne a fő küldetésekkel, a kiegészítő feladatokkal és egy "kis" mászkálással megfűszerezve. A fő küldetések mellett a mellék ágra is érdemes kitérni, mert komoly tapasztalat növelést tudunk elérni a feldobott XP-k miatt és szerintem - bár ha nem is túl változatosak - nem nagy nyűglődés végigmenni rajtuk.

Összegzés:

A Horizon Zero Dawn eget verő újdonságokat nem adott a játékosoknak, ami érthető is, hisz már nem nagyon van lehetőség újat alkotni, olyant, amit még senki nem látott. De a Guerilla Games összegyúrta azokat az elemeket, amelyek egy játékot élvezhetővé teszik. A Horizon Zero Dawn-t egy nagyon izgalmas játékmenet, gyönyörű grafika jellemez.  A készítők a hatalmas bejárható világot változatos környezettel és komoly számú karakterrel - élő és robot állatok, különféle szereplők, ellenséges hordák - töltötték meg, ami hosszú órák után sem teszi unalmassá a játékot. Amit negatívumként lehet felhozni, az a csaták közbeni kamerakezelés és a navigáció okozta esetleges nehézségek. Alapvetően a Horizon Zero Dawn nekünk nagyon tetszett, ajánljuk beszerzését.

konzolvilag_logo

Írta: Kocsis Bence