intel-z270-asrock-modra-alaplapok-jartak-nalunk/2017/02/19

Intel Z270 Asrock módra - alaplapok jártak nálunk!

2017. február 19. Kocsis Bence Alaplap

Az Intel legújabb generációs processzorainak fogadására már minden alaplap gyártó felkészült. Szinte minden felhasználói igényt képesek kielégíteni a B250, H270 és Z270 chipsettel ellátott megoldások. WiFi támogatás, RGB LED-ek, kiváló tuningpotenciál, többkártyás rendszerek támogatása, magas szintű adattárolás és adattárolási teljesítmény jellemzi a legtöbb lapot. Mai cikkünkben 4 Z270 chipsettel ellátott alaplap vendégeskedett nálunk, melyet az AsRock juttatott el hozzánk. Ezt a négy modellt fogjuk bemutatni:

AsRock Z270 Supercarrier:

Az AsRock Z270 Supercarrier egy 6. és 7. generációs Intel processzorokat támogató, 14 fázisú digitális tápellátással rendelkező alaplap, mely támogatja az Intel Turbo Boost 2.0 tecnológiát, a K-sorozatú Intel processzorok tuningját, emellett ASRock Hyper BCLK Engine II támogatással is bír. A szürke / fehér színösszeállítású, kimondottan tetszetős alaplapon négy memóriafoglalatot találunk, melyek 15μ aranyozott csatlakozókkal lettek ellátva a stabilabb működés érdekében. A maximális támogatott kapacitás 64 GB és legfeljebb 3733 Mhz-es órajelig mehetünk el, ha ezt a RAM modulok is engedik természetesen. Az órajel emelésében az Intel XMP 2.0 támogatás és az ezzel járó profilok vannak segítségünkre.

Az AsRock Z270 Supercarrier összesen 4 darab PCI Express 3.0 x16 bővítőhelyet tartalmaz, melyek mindegyike megerősített forrasztást és egy fém borítást kapott, emellett két bővítőhely is 15μ aranyozott csatlakozókat használ. Az alaplap a PLX PEX 8747 hídnak köszönhetően nem csak az asztali 4 utas SLI és 4 utas CrossFireX összeállítást támogatja, hanem a professzionális AMD és NVIDIA kártyákból is építhetünk 4 utas rendszereket. A 4 PCI Express 3.0 x16 mellett rendelkezésre ál egy PCI Express 3.0 x1, mely nyílt végű megoldás.

Az alaplap adattárolásra kimondottan jól fel van készítve, hisz a 6 darab Z270 chipset által vezérelt SATA3 6.0 Gb/s mellett további 4 SATA3 6.0 Gb/s port áll rendelkezésre, melyeket az ASMedia ASM1061 vezérel. Az alaplap tartalmaz két darab SATA Express 10 Gb/s csatlakozót és emellett figyelemre méltó, hogy 3 darab Ultra M.2 bővítőhely is rendelkezésre áll.

USB csatlakozókból duplát kapunk, azaz két USB 2.0 és két USB 3.0 aljzat kapott helyet. Emellett az Intel Z270 chipset által vezérelve egy külső USB 3.0 port is elhelyezésre került.

A hangzásról egy 8 csatornás audió rendszer gondoskodik, melyet Realtek ALC1220 codec gondoskodik, emellett a Purity Sound 4 támogatást is érdemes megemlíteni. És amit kapunk az a Nichicon audió kondenzátorok, a 120dB jel/zaj arányú SNR DAC erősítő, TI NE5532 headset erősítő 600 Ohm-os támogatással, aranyozott audió Jack csatlakozók és 15μ-os aranyozott csatlakozók az alaplapon, valamint a PCB izolált kialakítás.

Ami az Internetre való csatlakozást illeti, az az AsRock Z270 Supercarrier esetében figyelemre méltó. Először is két darab Gigabit LAN vezérlőt kapunk (Intel I219V, Intel I211AT) , emellett rendelkezésre áll egy 5 Gigabit LAN megoldás is, melynek működéséről a AQUANTIA AQC108 vezérlő gondoskodik, valamint ott az Intel 802.11ac WiFi is.

Az alaplapon összesen 5 ventilátor csatlakozót találhatunk, melyek mindegyike 4 pines. Ezek egy processzor hűtő, egy opcionális processzorhűtő / vízpumpa és három rendszerhűtő / vízpumpa felállásban kerültek elhelyezésre. Érdemes megeméíteni az alaplapon elhelyezett 6 pines tápcsatlakozót, mely a grafikus kártyák kiegészítő tápellátását képes megoldani.

Az AsRock Z270 Supercarrier rendelkezik LED világítással, mely több ponton, illetve sávban komoly fényáradatot képes produkálni. Ezek között van a chipset hűtés, a Purity Sound 4 felirat, az I/O panel borítása és a processzor foglalat körüli hűtőbordák alsó része. Az alaplapi RGB LED-ek mellett egy alaplapon elhelyezett Aurora RGB LED Header arról gondoskodik, hogy az alaplapra LED szalagot csatlakoztassunk és együtt az alaplapi LED-ekkel az Aurora RGB segédprogrammal vezérelhetjük őket.

A hátlapi I/O panel eléggé zsúfolt, hisz van mit ide kivezetni. Először is kapunk két Wi-fi antenna csatlakozót, ha nem a vezetékes internetelérést választanánk, vagy Bluetooth-ra lenne szükségünk. Kapunk egy PS/2 billentyűzet/egér portot, kijelző kimenetként egy HDMI és egy DisplayPort 1.2 portot. USB portokból 2 darab USB 2.0 és négy darab USB 3.0 áll rendelkezésre. Hátul helyet kapott még két (USB 3.1 és Type-C kompatibilis) Thunderbolt csatlakozó, három darab RJ45 LAN port és egy Clear CMOS kapcsoló. Ha "hang szekcióban" optikai hangkimenetet és HD Audio Jack csatlakozókat találunk, természetesen aranyozott kivitelben.

z270_supercarrier_01

Fontos az alaplap tartozékaira is kitérni, hogy a Z270 Supercarrier dobozában a megszokott SATA kábelek, csavarok I/O Shield, dokumentumok és telepítő lemez mellett összesen 3 SLI hidat kapunk, melyek között egy 3-Way SLI Bridge, egy 4-Way SLI-S111 Bridge és egy SLI_HB_Bridge_3S található. Azok számára, akik szeretnek tuningolni, kísérletezni, jó hír, hogy elhelyezésre került egy Power, illetve egy Reset gomb is, valamint kapunk egy XMP ki- és bekapcsoló gombot is. Ezeknek a kapcsolóknak, gomboknak köszönhetően nincs szükség számítógépházba történő beszerelésre.

Aki egy AsRock Z270 Supercarrier alaplapra szeretne építkezni, annak mélyen a zsebébe kell nyúlni, hisz az újdonság nagyjából 136 ezer forintos árcédulát hordoz.

AsRock Z270 Professional Gaming i7

Az AsRock Z270 Professional Gaming 7 külsőre egy tetszetős, piros / fekete színösseállítással megáldott alaplap az I/O panelen és audió részlegen műanyag borítással. A rendszer stabil működéséről 12 fázisú digitális tápellátás gondoskodik, emellett az alaplap támogatja a K jelű 6. és 7. generációs processzorok tuningját, a Turbo Boost 2.0 technológiát, valamint a BLCK tuningot és a ASRock Hyper BCLK Engine II-t. Az INtel Z270 chipsettel ellátott alaplap 4 memória foglalatot tartalmaz, melybe maximum 64 GB rendszermemória építhető a natív órajel felett (6. generáció - 2133 MHz / 7. generáció - 2400 MHz) 3733 Mhz-ig juthatunk el XMP 2.0 támogatással. A memóriamodulok alaplappal való kapcsolatát a bővítőhelyekben használt 15μ aranyozott stabilizálják.

Az AsRock Z270 Professional Gaming 7 4 darab PCI Express 3.0 x16 bővítőhelyet tartalmaz, melyek közül a PCIE2 bővítőhely 15μ aranyozott csatlakozót kapott. Az alaplap támogatja az AMD Quad CrossFireX, 3-Way CrossFireX és CrossFireX, valamint az NVIDIA Quad SLI és SLI technológiákat. Továbbá kapunk egy PCI Express 3.0 x1 nyílt végű bővítőhelyet is. Érdekes módon a 4 PCI Express 3.0 X16 bővítőhelyből csak 3 kapott felső borítást.

Adattárolási lehetőségek szép számmal találhatók az alaplapon. Először is kapunk 6 SATA3 6.0 Gb/s csatlakozót, melyet a Z270 chipset vezérel RAID, NCQ, AHCI és Hot Plug támogatással, valamint további 4 SATA3 6.0 Gb/s csatlakozó használható ASMedia ASM1061 vezérlése által NCQ, AHCI és Hot Plug támogatással. Két SATA Express 10 Gb/s csatlakozó is elhelyezésre került, emellett figyelemre méltó,l hogy 3 Ultra M.2 bővítőhelyet kapunk SATA3  6 Gb/s modulok és M.2 PCI Express modulok számára. Természetesen minden Ultra M.2 bővítőhely használatával 2-2 SATA 3 6 Gb/s csatlakozót elveszítünk.

A hangot egy 8 csatornás Realtek ALC1220 Audio Codec szolgáltatja, mely Premium Blu-ray Audio és 120 dB jel/zaj arányú SNR DAC differenciál erősítővel rendelkezik, emellett a hangminőségről a Nichicon Fine Gold sorozatú audió kondenzátorok gondoskodnak. Kapunk TI NE5532 prémium headset erősítőt, az előre kivezethető audió csatlakozóhoz, mely támogatja a 600 Ohm-os headseteket. A kiváló hangminőségre rátesz egy lapáttal, hogy PCB izolált védelmet kapunk és a jobb és bal csatornák külön PCB rétegen kaptak helyet. Ezen felül az audió Jack csatlakozók aranyozottak és 15μ aranyozott alaplapi HD audió csatlakozók is rendelkezésre állnak. De itt még nics vége, hisz az AsRock Z270 Professional Gaming 7 támogatja a Creative Sound Blaster Cinema 3-at.

Legyen szó vezetékes, vagy vezeték nélküli internetről, az alaplap kimondottan jól fel van szerelve. Először is kapunk két Gigabit LAN vezérlőt (Intel I219V és Intel I211AT), emellett az alaplapra került egy 5 Gigabit LAN AQUANTIA AQC108 vezérlő is mely a jóval költséghatékonyabb megoldás, mint a 10 Gigabit LAN, de mégis 5x gyorsabb, mint a Gigabit LAN.  Az I/O panelbe beépített 802.11ac WiFi IEEE 802.11a/b/g/n/ac támogatással rendelkezik, támogatja a Bluetooth 4.0-t és a Dual-Band (2,4/5 GHz) kapcsolatot.

Az alaplap 3 ponton kapott RGB világítást. A chpiset hűtés, a Gigabit Ethernet felirat és a Sound Blaster Cinema 3 felirat világít, emellett az alaplapi Aurora RGB LED csatlakozót is használhatjuk, mely együttest az ASRock AURA RGB LED szoftverrel vezérelhetünk.

Az alaplapon 4 darab 4 pines ventilátor csatlakozó kapott helyet, melyek rendszerhűtésre, processzorhűtő ventilátorához és esetlegesen vízpumpához használhatók. Kapunk egy darab 5 pines Thunderbolt csatlakozót, 3 darab USB 2.0 és két darab USB 3.0 csatlakozót. Hab a tortán hogy au alaplapon elhelyezésre került egy külső USB 3.0 port is és kapunk bekapcsoló gombot, reset gombot, valamint egy XMP profilt bekapcsoló és kikapcsoló gombot.

A hátlapi I/O panelen 2 darab antenna csatlakozót, egy PS/2 billentyűzet, vagy egér csatlakozót, HDMI és DisplayPort 1.2 kijelző kimeneteket találunk. USB portokból 6 darab áll rendelkezésre, a három darab Z270 chipset által vezérelt USB 3.0 mellett egy USB 3.0-ás Fatality Mouse Port és egy Type-C, valamint Type-A USB 3.1 is helyet kapott. A három említett LAN vezérlő kapott egy-egy LAN port kivezetést, emellett rendelkezésre áll egy Clear CMOS switch is. Az aranyozott 3,5 mm-es Jack csatlakozókat egy optikai SPDIF kimenet egészíti ki.

Z270_gamingi77

Az ASRock SLI_Bridge_2S és ASRock SLI_HB_Bridge_2S SLI hidakat a soraiban tudó Asrock Fatality Z270 Professional Gaming i7 93 ezer forintos áron vásárolható meg.

AsRock Z270 Killer SLI

Az AsRock Z270 Killer SLI 8 fázisú digitális tápellátással rendelkező alaplap, mely támogatja a K jelű, szorzózármentes processzorok tuningolását, a BLCK alapú tuningot és természetesen az Intel Turbo Boost 2.0 technológiát. DDR4 memóriákból 4 bővítőhely áll rendelkezésre, melyekben maximálisan 3733 Mhz-es órajel a megengedett, memória típustól függően. A memória foglalatok 15μ aranyozott csatlakozókkal lettek ellátva a stabilabb működés érdekében.

PCI Express foglalatokból összesen 6-ot kapunk, melyek közül kettő PCI Express 3.0 x16 slot, megerősített forrasztással és fém borítással, sőt, ezek közül az egyik bővítőhely 15μ aranyozott csatlakozót kapott. A két PCI Express 3.0 x16-on felül rendelkezésre áll még négy, nyílt végű PCI Express 3.0 x1 slot is. Az alaplap támogatja az AMD Quad CrossFireX, CrossFireX és NVIDIA Quad SLI és SLI technológiát.

Adattárolás terén a megszokottat hozza az alaplap, azaz kapunk hat darab SATA 3 6 Gb/s csatlakozót, RAID, NCQ, AHCI és Hot Plug támogatással. Ezen felül az alaplapon elhelyezésre került két Ultra M.2 foglalat, ahova M.2 SATA3 és M.2 PCI Express modulokat is beszerelhetünk, amelynek köszönhetően akár 32 Gb/s adatátviteli sebességet is elérhetünk.

Az alaplapon egy Realtek ALC892 kodek által vezérelt 8 csatornás hangrendszer kapott helyet, melynek hangminőségéről Nichicon audió kondenzátorok gondoskodnak. Az internetkapcsolatért egy Intel I219V felel, mely Wake-On-LAN és PXE támogatással is rendelkezik.

Az alaplapon USB csatlakozókból 3 került elhelyezésre, a két darab USB 2.0 mellett egy USB 3.0 csatlakozó is kihasználható, ezen felül kapunk egy 5 és egy 10 pines Thunderbolt csatlakozót is. Ventilátor csatlakozókból 4 darab került az alaplapra, melyek között egy processzor hűtő, két rendszerhűtő és egy rendszerhűtő / vízpumpa konnektor érhető el és mindegyik 4 pines kivitel. Az alaplap rendelkezik RGB LED világítással, mely kizárólag a chipset hűtést körülvevő sávra szűkül, emellett támogatottak a külső LED szalagok is az Aurora RGB LED csatlakozónak és az ASRock AURA RGB LED szoftvernek köszönhetően.

asrock_Z270_killer_SLI_02

A hátlapi I/O panelen egy PS/2 billentyűzet/egér csatlakozó, egy DVI-D és HDMI kijelző kimenet kapott helyet. Összesen 6 USB port áll rendelkezésre, melyek között 5 darab USB 3.0 Type A és egy darab USB 3.0 Type-C kivitel. Találunk még egy RJ-45-ös LAN portot és természetesen a HD audió Jack csatlakozók is elhelyezésre kerültek az optikai SPFIF kimenet társaságában. Tartozékok terén érdemes megemlíteni a mellékelt ASRock SLI_HB_Bridge_2S SLI hidat, mely értéke nagyjából 11 ezer forint. Az AsRock Z270 Killer SLI 48 ezer forintos áron szerezhető be.

AsRock Z270 Gaming ITX/ac:

Az AsRock Z270 Gaming ITX/ac méretei ellenére egy kimondottan jól felszerelt alaplap. A 6. és 7. generációs, LGA 1151 foglalatú Intel processzorokat támogató modell 8 fázisú tápellátással rendelkezik. Támogatja a Turbo Boost 2.0 technológiát, a K sorozatú processzorok tuningját és a BLCK tuningot is. A két felszerelt memóriafoglalatba - melyek 15μ aranyozott csatlakozókkal lettek ellátva - összesen 32 GB RAM-ot pakolhatunk, melyek a 6. generációs processzorok esetében 2133 MHz-es, a 7. generációs processzorok esetében 2400 Mhz-es natív órajelen működhetnek. Tuning esetén (memória típustól függően) 4000 Mhz a maximálisan támogatott, melyben nagy segítséget nyújt az Intel XMP 2.0 támogatás.

Grafikus kártya bővítőhelyekből egyet kapunk, mely PCI Express 3.0 x16 sebességű megoldás. Az alaplapon 6 darab SATA3 6.0 Gb/s került elhelyezésre, melyek RAID, NCQ, AHCI és Hot Plug támogatást kaptak. Ezen kívül támogatott a SATA Express csatlakozás is és a kevés hely ellenére az Ultra M.2 portról sem kell lemondaniuk a vásárlóknak, hisz ezt a bővítőhelyet az alaplap túloldalán lehet megtalálni. Ezeken felül az alaplapon találunk USB 2.0 és USB 3.0 portot, 3 ventilátor csatlakozót (processzorhűtés, rendszerhűtés, esetleges folyadékhűtés) is.

A hangért egy 8 csatornás Realtek ALC1220 Audio Codec felel. A hangélményért a 120dB jel/zaj aránnyal rendelkező SNR DAC erősítő, a Nichicon kondenzátorok és a TI NE5532 prémium headset erősítő gondoskodik (600 Ohm headset támogatás). A Creative Sound Blaster Cinema 3 is támogatott a Z270 Gaming ITX/ac esetében.

Az alaplap lehetőséget ad vezetékes és vezeték nélküli internetkapcsolatra is. Előbbiben az Intel I219V LAN vezérlő van segítségünkre egy kihelyezett LAN porttal, míg a Wifiről a két antennával ellátott IEEE 802.11a/b/g/n/ac gondoskodik, Bluetooth 4.0 támogatással. Érdekesség, hogy a Wi-fi modul az alaplapi I/O panelre van integrálva, így a wi-fi modul, valamint mellékelt antenna birtokában az alaplap gyárilag képes vezeték nélkül kapcsolódni az internetre.

Az alaplap hátlapi paneljén PS/2 portot, HDMI és DisplayPort 1.2 portokat, 6 darab USB 3.0 portot (melyből egy Fatal1ty Mouse Port), Intel Thunderbolt 3 portot (USB 3.1 és USB Type-C kompatibilis), RJ45 LAN portot, HD Audió csatlakozókat, két antenna csatlakozót, optikai audió kimenetet és Clear CMOS kapcsolót találunk.

asrock_z270_itx_01

Az AsRock Z270 Gaming ITX/ac 67.000 forint körüli áron szerezhető be.

photo_100702_02

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: