irany-a-csatater-battlefield-4-teszt/2013/11/11

Irány a csatatér - Battlefield 4 teszt

2013. november 11. Szajcsán Márk

A DICE ismét elhozta nekünk a modern hadviselés fellegvárát. A Battlefield 3 óta rengeteget változott a játék, de, hogy milyen irányba? Most kiderül!

Még 2012-ben jelentette be az Electronic Arts a Battlefield negyedik részét. Idén márciusban jöttek is sorban a videók, szinte minden nagyobb Game showon képviseltette magát a Battlefield sorozat legújabb része. A Battlefield 3-hoz képest a negyedik rész szép fejlődésen futott keresztül. Megkapta a Frostbite 3-as motort ami a korábbi 2-es verziónak a továbbfejlesztett változata. Így a látványra nem lehet panaszunk. Ez viszont a kampányról egyáltalán nem mondható el. Persze a Battlefield sorozat sosem az egyszemélyes játékról volt híres, mindenesetre a fejlesztők megpróbálják ebből is a legjobbat kihozni, ami hol sikerült, hol viszont egyáltalán nem.

930.0x524.0

Grafika

Grafikai megvalósításra nem lehet panasz. A textúrák nagyon szépek, a pálya megvilágítása is jól lett megcsinálva. A béta verzióhoz képest nagyot javult, ott közepes beállításon már mosódott a textúra a járműveken, épületeken, a teljes verzióban pedig úgy néz ki a játék közepes beállításokon mintha a bétát játszanánk maximális grafikai beállítások mellett. Maximális felbontáson pedig elképesztő látványt nyújt a játék.

930.0x524.0 (2)

Hangok

A hangokon sokat változtattak a BF3-hoz képest, 5.1-ben és sztereóban is szépen szól a játék, 5.1-es hangzással tényleg olyan érzést kelt a játék mintha egy csatamezőn járnánk. El is kell egy ilyen szintű játékhoz a jó hangrendszer, így meg tudjuk könnyíteni a saját feladatunkat is, hallhatjuk honnan érkezik egy tank vagy, hogy honnan fut felénk esetleg egy ellenség.

930.0x524.0 (3)

Egyjátékos mód 

A DICE még mindig nem tud kilépni saját árnyékból, és egy igazán jó kampányt összerakni. Az új résznél is megoszlik a siker, valakinek bejön a singleplayer, de sajnos többen vannak azok akiknek viszont egyáltalán nem fekszik. Egy misét viszont mindenképp megér a végig vitele, ha nem másért akkor a multihoz feloldható fegyverek miatt érdemes legalább egyszer végigvinni a kampány módot. A történet ezúttal most nem az USA és Oroszország fegyveres fellépéseiről fog szólni, most a fő ellenfelünk nem más mint Kína. Figyelem a továbbiakban erős spoiler veszély így aki csak játék közben akarja megismerni a történetet az ugorja át ezt a részt és folytassa az olvasást a Multiplayerrel!!!

Battlefield 4 - 2. kép

A sztoriról: Daniel Recker tengerészgyalogos akit a játékban is alakítunk barátaival, Dunn, Irish és Pac-el az Azerbajdzsánban található Bakuban keresnek információkat egy diszidált orosz tábornokról. De persze lebuknak. menekülniük kell a városból ahol az orosz katonákon át kell menekülniük. Részben sikerül visszajutniuk az USS Valkyrie nevű anyahajóra, ahol megerősödik gyanújuk. Chang kínai admirális puccsot tervez véghezvinni, ahol az oroszok segítségét kéri majd a régiók rendfenntartására. Ekkor az anyahajó Shanghai felé veszi az irányt, hogy a Recker csapata fontos személyeket menekítsenek ki a városból. Kínában ekkor már hatalmas káosz uralkodik,köszönhetően, hogy állítólag az Amerikai hadseregnek köze van, Jin Jié elleni személy megtámadásában. Chang véget vet a szavazásoknak, és szükségállapotot hirdet ki országában.

Battlefield 4 - 4. kép

Dunn sajnos nem sokáig lehet barátaival, Bakuban az első küldetés helyszínén életét veszti. Később a Tombstone csapatba csatlakozik Hannah, egy kínai nő. A kínai titkosszolgálat ügynöke, ő a felelős Jin Jié, és családja védelmére. Az események viszont pörögnek, városból tengerre szállunk, ott Shanghai kalandunk után egy kiégett amerikai anyahajó égő roncsába bukkanunk. Kiderül, hogy egy értékes merevlemez ottmaradt az égő roncson, így átmegyünk, hogy elhozzuk. Zajlanak az események, ellenséges repülőgépek érkeznek, hogy likvidáljanak minket. Ez nem sikerül nekik, hajóba pattanunk és elhozzuk az adatokkal a merevlemezt. Később megint szárazföldön kötünk ki, de leszünk még börtönben, havas hegyen, gáton. Az utolsó küldetésre repülővel érkezünk ahol ledobnak minket egy másik égő és megviselt anyahajóra.

battlefield5

Három féle befejezése van a játéknak. Épp az ellenség csatahajóját szeretnénk likvidálni mikor elromlik a detonátor, így egy csomag C4-el kell elindítanunk a folyamatot, viszont ahhoz le kell valakinek ereszkednie, hogy feldobja az ellenséges hajó oldalára. Itt választhatunk, hogy Hannah, vagy Irish legyen az, vagy van még egy harmadik verzió is mikor egyiküket sem küldjük le, viszont a saját csatahajónk felrobban így az egész osztagból csak Recker, Hannah és Irish menekül meg. Ha viszont döntünk, hogy Hannah vagy Irish robbantsa fel a hajót, akkor csak egyikük hal meg, a flotta pedig életben marad.

A küldetéseket játszva folyamatosan pontokat kapunk ami arra ad jelet, hogy a kampány kijátszása után 4db fegyverrel lesz bővebb a többjátékos fegyvertárunk. A fejlesztők eldugtak minden pályán 2-3db dögcédulát is amit megtalálva fel tudjuk oldani őket szintén a többjátékos módba. Illetve ha ellenségtől felvesszük a fegyvert akkor azokat a singleplayer alatt bármikor használni tudjuk ha a fegyverládában kiválasztjuk.

battlefield-4-angry-sea-single-player-screens_7-wm

Izgalmasnak tűnik a játék, viszont mégsem az. Nagyon sok a scriptelt jelenet, baromi sokszor húzza az időt a játék. Ezeket a jeleneteket persze elhajtani sem lehet, így akár meg is reggelizhetünk míg cseverésznek társaink. Volt egy rész ahol nagyjából 10 perc azzal telt el, hogy a hajón beszélgetve ajtókat kellett kinyitnunk. Nem ezt várná az ember egy ilyen nagy címnél. De hagyjuk is a singleplayert, a Battlefield sorozat sosem a sztoriról szólt, vágjunk is bele a többjátékos módba.

Vége.

Multiplayer

És akkor a multiplayer, ami a játék igazi értéke. Alapból 10 pályát kapunk az online csatához, ezeknek nagy része ismerős lesz azoknak, akik a singleplayert is végigjátszották. Emellett 8 játékmódot kapunk. Két új játékmód is bekerül, a Defuse ez a mód azoknak lehet ismerős akik a COD-ban sokat játszottak Search & Destroyal. Általában ilyen szervereken szokták a klánok megvívni egymás ellen csatáikat. A másik pedig a Obliteration, ahol elsősorban a bombát kell megszereznie csapatunknak, majd az ellenséges ládáknál le kell rakni, ami ha felrobban miénk a pont. Ezek mellett megtalálható még a Conquest Large, ami kiterjesztett pont foglalós mód, általában öt vagy több zászlós pont van elhelyezve a pályán. Sima Conquest, ami 3 zászlós pontból áll, jóval szerényebb méretű pályán. Domination, ahol csapatban érdemes menni, így megkönnyíthetjük dolgunkat, itt is 3 pont van a pályán, akinél előbb elfogy az a csapat vesztett. Rush is helyet kapott, amin 2 pontot kell felrobbantani, így haladhatunk a győzelem felé, jó csapatban szórakoztató mód ez is. Team Deathmatch, és a Squad Team Deathmatch ami azoknak kedvez akik nem szeretnének tankok, repülők, hajók és egyéb járművek ellen csatázni, hanem csak simán lövöldözni szeretnének, mint a COD-ban. Hosszú évek után visszakerült a Commander mód is, amiben egy térképet kapunk, és azon keresztül küldhetünk a földi egységeknek extra lőszert, járművet, gunship, bombázást, erősítést, ellenség felderítését vagy ha ellenfél csapatában is tartózkodik commander akkor levédhetjük a területen tartozó katonáink felderítését, ha a másik esetleg felderítést végezne azon a területen.

tumblr_mvoaux0Dqa1sncvpko1_1280

A pályák még mindig hatalmasak, sajnos negatívumként felróható, hogy a légtér már nincs nagyobb részre kiterjesztve. Ugye a Battlefield 3-ban, volt egy rész a pályának ahol a gyalogos, és a járműves egységek mozoghattak, és azon felül még egy nagyobb terület ki volt jelölve a repülőgépek, vadászgépek számára. Na most ez eltűnt. Reméljük ezt később javítani fogják, mert egyes pályákon így egyáltalán nem érdemes repülni. Egyébként a pályákon jól el vannak osztva a pontok, nincs már szerencsére olyan mint az előző részben, hogy nagyon nagy a pálya és a pontok egymás hátán voltak lerakva.

A négy alap kaszt is maradt a játékban:

  • Medic: amivel az életet tudjuk osztani, vagy újraéleszteni katonáinkat
  • Engineer: vele a járműveket tudjuk javítani, ellenséges járművek elpusztítására pedig jól jön a taposó akna, vagy az RPG
  • Support: lőszer csomagot tud dobni a társainak, fontos tudni, hogy a kis csomag csak a sima fegyvereket tölti fel, a nagy csomag pedig a rakétákat is
  • Recon: azaz a mesterlövész. Háttérben meghúzódva kiszedheti az ellenséges játékosokat, így megkönnyebbíti csapataink előre jutását
MP_Character_Profiles_US_large_wm

Megint egy negatívum, az előző részben 145 szintet kellet teljesíteni a maximális rang eléréséhez ami a 45. szint felett egészen 145-ig 230.000 pontot jelentett szintenként. Ez egészen sok pont volt egyetlen szinttért, ami elég jól elhúzta a játék időtartamát. Sajnálatos módon most csak 100 szint van, és itt már a 45.től sem kell 230.000 pontot összeszedni a Colonel 100-as szintig. Így nagyjából 8.000.000 ponttért cserébe már Colonel 100-as rangban mehetünk csatázni. Szerintem ez egy rossz ötlet volt a DICE és az Electronic Arts részéről. Ráadásul 2-3 szintenként táskákat is kapunk, ami kinyitásával fegyvereinkre kaphatunk kiegészítőket, mint célzássegítő, lézerek, festések (fegyverre, földi, vízi és légi járművekre, ruhára) vagy 1 órára felhasználható Xp boostot ami 25%-tól akár 200%-ig is terjedhet, itt már csak a szerencsén múlik. Ennek meg is lett az eredménye, egy lelkes Amerika fiú 5 nappal a játék megjelenése után, már Colonel 100-as volt.

És hát új játékhoz híven itt sem maradhatnak el a különféle bugok, kifagyások, és egyéb finomságok. Már az első nap sok hibát jeleztek a játékosok az illetékesek felé, ilyen volt a Shanghai pályán a felhőkarcoló tartópilléreinek kilövése utáni játék, és szerver leállás. Pályaváltásnál a rengeteg kék halál. Még mindig nem sikerült javítani a DirectX errort sem, pedig ez már az elődnél is idegesítő volt az utolsó fél évben. A legidegesítőbb hiba viszont mindenképp a netcode jelenség, ami halhatatlanná teszi az embert egy adott körben. Szerveroldali hibákat már javították, és reméljük minél előbb jön a játékhoz is a javító patch.

Prémium szolgáltatás már elérhető a játékhoz, itt minden hónapban kapnak az prémiummal rendelkező felhasználók dolgokat, mint a Battlepack, kések, festések, dupla XP hétvégék, a megjelenő DLC-ket pedig 2 héttel a rendes megjelenés előtt használatba vehetik.

Battlefield 4 - Angry Sea Single Player Screens_4 WM

A játék ereje pedig igazán a többjátékos módban jön ki, a fejlesztők Levolutionnak nevezik azokat a játékbeli környezeti vagy mesterséges tárgyakat amiket a felek a kör megnyeréséhez használni tudnak. Ilyen például a Shanghai pályán a felhőkarcoló ledöntése vagy a bolt rácsainak leeresztése, liftek használata. Paracel Stormon mikor kitör a vihar akár egy anyahajót is az egyik szigetbe vezethetünk, persze ehhez, el kell előtte pusztítanunk azt a szélmalmot ami a hajót fogja. Gátat robbanthatunk ami elárasztja a pályát vízzel így szerephez jutnak a különböző vízi járművek is mint a hajó, csónak vagy jetski. Dawnbreakerben akár hidakat, utakat robbanthatunk ha a város alatti gázcsöveket elvágjuk. Vagy akár vak sötétet is csinálhatunk a börtönben található egyes celláknál ha kilőjük a kapcsolót.  Ezek mellett épületeket robbanthatunk laptopra kötött bombával vagy konténereket, vagonokat nyithatunk, csukhatunk magunkra.

Játékélmény

Egyjátékos kampány nem nőtt a szívemhez, sztorija átlagos, igazából túl nagy értelme nincs. A csapattársaid nem lőnek, még akkor sem mikor már majdnem meghalsz. Az ellenfél csak téged céloz, kicsit frusztráló érzés mikor 15-20 ember folyamatosan téged ostromol a csapattársaid pedig ott állnak melletted és semmit sem csinálnak. A játék nagyon sokszor húzza az idődet. Rengeteg a script a játék során és több helyen is láttam, hogy rengeteg bug is található. Szerencséjére mikor én játszottam végig 1-2 levegőben heverő hullán kívül nem volt nagyobb baki a játékban. A többjátékos része viszont tökéletes. A pályák különlegesek, a pontok jól vannak elosztva. A fegyverek és járművek mozgása, és erőssége jól meg van csinálva, egyetlen egy kivétel az engineernél található MBT LAW nevű rakétalövő egység, sajnos túl erős a sebzése a járművekre, és pillanatok alatt újra lehet tölteni, így 3-4 lövés egy tankra és már végünk is van. A Levolution jól alkalmazható az összes pályán. Csapatban van értelme játszani, kommunikálni, így segíthettek egymásnak. Persze lehet egyedül is Rambozni de nem éri meg, és még unalmas is egy idő után.

930.0x524.0 (1)

Gépigény:

Minimális rendszerkövetelmény:

  • Processzor: AMD Athlon X2 2.8 GHz, Intel Core 2 Duo 2.4 GHz
  • Memória: 4 GB RAM
  • Videókártya: AMD Radeon HD 3870, Nvidia GeForce 8800 GT Graphics memory: 512 MB
  • Szabad lemezterület: 30 GB
  • Operációs rendszer: Windows Vista SP2 32-bit

Ajánlott rendszerkövetelmény:

  • Processzor: AMD Six-core CPU, Intel Quad-core CPU
  • Memória: 8 GB RAM
  • Videókártya: AMD Radeon HD 7870, NVIDIA GeForce GTX 660 Graphics memory: 3 GB
  • Szabad lemezterület: 30 GB
  • Operációs rendszer: Windows 8 64-bit

Gameplay

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=76pW3Q8t2TY[/youtube]

Szavatosság

Mindenképp jó befektetés a játék Prémiummal együtt, mert nagyon jó extra tartalmak jönnek majd a játékhoz, és még egy jó darabig az EA nem fogja elfelejteni a Battleifled 4-et, ha esetleg 2 éven belül jönne egy újabb rész.

Értékelés: Hogy megéri-e megvenni a Battlefield 4-et? Erre a kérdésre a válasz egy egyértelmű igen, ha bár vannak hiányosságai mindennek ellenére ajánlott a megvétele, hisz a multiplayer csaták még mindig óriási élményt nyújtanak. A játék sima, alapváltozata megvásárolható 59,99 euró fejében, a Digital Deluxe China Rising DLC-vel 69,99 euróért, míg a prémium tagság 49,99 euróért tudhatunk magunkévá az Origin rendszerén keresztül.

Pozitívum:

  • Jó multiplayer élmény
  • Fantasztikus hangzás
  • Rombolhatóság, Levolution
  • Szép grafika
  • Jó optimalizáció

Negatívum:

  • Unalmas egyjátékos kampány
  • Bugok
  • Szintrendszer

Grafika: 10/10

Játékélmény: 8/10

Hangok: 9/10

Szavatosság: 9/10

90%

Írta: Szajcsán Márk