irany-a-palya-fifa-14-teszt/2013/10/04

Irány a pálya - FIFA 14 teszt!

2013. október 04. Uszkai Dávid

A focis játékok koronázatlan királyának legújabb része szeptember 26-án megérkezett, hogy újra a trónra törjön. Hogy ez sikerült-e neki? Tesztünkből minden kiderül!

Itt van az ősz itt van újra ami egyben új FIFA epizódot is jelent immáron 21. alkalommal sorozatban. Az Electronic Arts már a 13-as résznél is igen magasra tette a lécet, így mindenki kíváncsian várta milyen újítással állnak elő a srácok. Szerencsére most se kellett csalódnunk így méltó folytatása lett a sorozatnak. Hogy milyen újításokról van szó? Nemsokára mindenre fény derül!

[caption id="attachment_35302" align="aligncenter" width="610"]fifa14 2013-09-26 20-16-58-75 A csempés menü[/caption]

Ami már az első indításnál és a fenti képnél is azonnal szembetűnik az az új menü, ami teljesen átrendeződött és megjelentek a kisebb/nagyobb csempék amiről mindenkinek egyértelműen a Windows 8 jut eszébe. A menü nagyon szerethetőre sikeredett, kezelése pofon egyszerű és a dizájn se utolsó. A másik dolog ami a régi motorosoknak már megszokott lehet az az, hogy az idei részhez is készült magyar felirat, így mindenki könnyen el tud tájékozódni a játékban. Ahogy azt már megszokhattuk a magyar felirat mellé magyar kommentátor is dukál és hogy mégis kik? Hát nem más mint hazánk két legjobb kommentátorja Hajdú B. Istán és Faragó Richárd.

A játék másik nagyobb újdonsága a tovább fejlesztett irányítás, hisz ez a rész is egy sokkal kifinomultabb, pontosabb irányítást kapott. Az új fizikának köszönhetően újra meg kell szokjuk a passzolást, a lövést és az ezzel járó mozdulatokat. Szerencsére idén se maradtunk ki a különféle újítást jelölő nevekből elég csak a Pure Shot vagy Protect the Ball-ra gondolni. A fizikához tartozik a játékos adottságai, így mostantól fontos szerepet játszhat egy-egy játékos lendülete is ami a támadásoknál fontos tényező lehet.

[caption id="attachment_35303" align="aligncenter" width="610"]fifa14 2013-09-27 19-10-57-18 Üdvözöllek az Ultimate Teamben![/caption]

A grafikáról eddig nem esett szó pedig az is fontos szerepet játszik egy játékban. A megjelenítéssel meg lehetünk elégedve az arcok remekül vannak kidolgozva, igaz a játék még a régi grafikus motort használja míg a nagy rivális a PES 2014 már az új next-gen motort kapta. Nagy örömünkre nem kell szomorkodnunk hisz készül az EA Sports-nál is az új motor ami az IGNITE nevet kapta, igaz ez leghamarabb a next-gen konzolokon fog debütálni még idén.

A játékmódokat se érheti panasz, hisz idén is nagyon sokat kaptunk belőlük. Elég csak megemlíteni az Ultimate Team-et ahol saját magunk állíthatjuk össze és menedzselhetjük csapatunkat a végső siker felé. Ezeket a játékosokat kártya csomagok vásárlásával szerezhetjük meg majd rakhatjuk be a kezdő tizenegyünkbe. Itt még semmi képen nem ért véget a játék módok sora hisz ott vannak a Képességjátékok ahol képességeinket fejleszthetjük, a Légy Profi mód ahol kizárólag egy adott játékossal vagy kapussal játszhatunk le egy-egy meccset , a Karrier mód ahol egy játékosként vagy menedzserként tehetjük próbára képességeinket és ott van a Multiplayer mód is ahol barátainkkal vagy további játékosokkal mérhetjük össze tudásunkat nem rangsorolt meccseken. Ezek összessége mind jó pár órával meghosszabbíthatja játékunkat.

[caption id="attachment_35304" align="aligncenter" width="610"]fifa14 2013-09-28 16-49-16-21 Menedzser mód[/caption]

A hangokra se nagyon panaszkodhatunk, teljesen rendben van amit esetleg felhánytorgathatunk az a kommentátorok mivel a magyar verziónál észrevehető egy-egy régebbi/előbbi epizódból felvett anyag.

[caption id="attachment_35305" align="aligncenter" width="610"]fifa14 2013-09-28 15-48-45-99 Légy Profi: Játékos mód[/caption]

Ahogy fentebb már szó volt róla a régi grafikus motornak köszönhetően a gépigény se növekedett, így még egy gyengébb gépen is nagyon stabilan elfut a játék.

Gépigény:

Minimális gépigény:

  • OS: Windows Vista SP1 / Windows 7/8
  • CPU: 1.8 GHz Core 2 Duo
  • RAM: 2GB RAM Windows Vista & Windows 7/8
  • HDD: 8.0 GB
  • GPU: ATI Radeon HD 3600, NVIDIA GeForce 6800GT
  • DirectX: 9.0c

Ajánlott gépigény:

  • OS: Windows Vista SP1 / Windows 7/8
  • CPU: Intel Core 2 Quad Q6600 2.4g / AMD Athlon II X4 600e 2.2g
  • RAM: 2GB RAM Windows Vista & Windows 7/8
  • HDD: 8.0 GB
  • VGA: Nvidia 8800 GT / ATI Radeon HD 4650
  • DirectX: 9.0c

Gameplay:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3Lz1Pc7Gd8Y&feature=youtu.be[/youtube]

Szavatosság: a rengeteg játékmódnak köszönhetően sok órára lekötheti az embert, főleg ha nagy foci fanatikus.

Értékelés: FIFA vagy PES? PES vagy FIFA? Ezt mindenki döntse el maga de egy biztos: a FIFA 14 idén se okozott csalódást a rajongóknak. Ismét hozta a kötelezőt és annak ellenére, hogy minden évben megjelenik a sorozat még most is tudott valami újat felmutatni ami igen is nagy szó! És arra a kérdésre, amit a 13 tesztünknél tettünk fel, hogy vajon van-e még feljebb arra szerencsére egy egyértelmű igennel tudunk válaszolni, hisz mindenben felülmúlta elődjét az új epizód. Ahogy azt már megszokhattuk, a játék megvásárolható az Electronic Arts digitális boltjában, az Originen mindössze 50 eurós áron!

Pozitívum:

  • Remek játékmenet
  • Magyar nyelv és kommentátor
  • Licenszelt csapatok

Negatívum:

  • Régi grafikus motor

Grafika: 8/10

Játékélmény: 9/10

Hangok: 9/10

Szavatosság: 10/10

90%

Írta: Uszkai Dávid