ismeros-terepen-cooler-master-mh752-fejhallgato-teszt

Ismerős terepen - Cooler Master MH752 fejhallgató teszt

2019. március 16. Ficsor Tamás Hangeszközök

A tajvani gyártó tavaly Novemberben egy új fejhallgató párost mutatott a rajongóknak, amik az eddigi választékból messze kilógnak. A gyártó dobta a MasterPulse nevet és az MH rövidítésre váltott, ami valószínűleg Master Headphones-t jelent. Az MH751 és MH752 szinte teljesen egyforma. A különbség bennük az, hogy az MH752-höz egy USB csatlakozású virtuális 7.1-et generáló hangkártya is tartozik. Ez a fajta megvalósítás nagyon emlékeztet engem a HyperX Cloud és Cloud II fejhallgatókra, amiknél ugyan ez volt a jellemző: az egyik csak sztereó, de a másikon bekapcsolható a virtuális 7.1.

Csomagolás:


Ahogy a bevezetőben írtam, a megvalósítás nagyon hasonlít a HyperX-re és ez a csomagolásra is értendő. Az MH752 prémium védelmet kapott. A külső „héj” fekete és lila színben tündöklik, amiről elolvasható, minden fontos tulajdonság és extra. Ez alatt találjuk a szintén fekete és lila, nagyon stílusos díszdobozt, aminek belsejében, azon belül is fekete szivacsban nyugszik a fejhallgató és annak tartozékai, amik a következők: 1,5 m hosszú 3,5 mm-es 4 pólusú Jack kábel, 1,5 m hosszú USB kábel, mikrofon, tároló táska.  

Külső, belső:

Az eddigi HyperX-es hasonlóságok szerencsére nem követik a külsőt. Mint írtam, a gyártó új fejhallgató párosa nagyban eltér az eddigiektől, legalábbis megjelenésben. Az MH752 egy nagyon vissza fogott, egyben elegáns dizájn kapott. Ha nem tudnánk mi ez nem is mondanánk rá, hogy egy gamer fejhallgató.

Az egész matt fekete színben tündöklik, amit megtör a fémes színű logó és a fémpánt, valamint a csukló részt tartó fém elem. A korábbi fejhallgatóknál látott dupla pántos megoldást itt elvetették és a megszokott formát kaptuk. Maga a fejpánt külső és belső része is kapott szivacsot, természetesen a belső oldal nagyobb mértékben. Nem vagyok biztos benne, hogy memória szivacs, de abban igen, hogy nagyon puha. Ugyan ez található körben a fül résznél is. A szivacsokat nagyon finom tapintású műbőrrel vonták be.

A fejpánt belsejében egy fém lap húzódik, amit a jobb kinézet érdekében szál csiszoltak. A hangszórók magasságát beállító csúszka nagyon finoman kattan át az egyik pozícióból a másikba. A csúszka nagy mértékben állítható, így biztos vagyok benne, hogy minden fajta fejmérethez megfelelően beállítható.

Maguk a hangszórókat tartó U elemek műanyagból vannak, de abból az olcsó fajtából. A 40 mm átmérőjű neodímium mágnesek házai is műanyagból vannak, viszont ezek már durva, érdes felülettel rendelkeznek. A többi műanyag rész az U elemekkel együtt finom tapintású bevonatot kaptak.

A hangszórókat 90 fokban ki lehet fordítani, ami leginkább utazásnál jöhet jól. A másik irányban is elfordulnak viszont nem olyan nagy mértékben. Ezen kívül fel és le is dönthetők, szóval kizárt dolog, hogy a fejünkön ne álljon optimálisan.  A mikrofon és a Jack kábel csatlakozó pontja a bal oldalt kaptak helyet. Mindkettő egy-egy núttal rendelkezik, így a csatlakoztatás után nem lehet őket fogatni. A mikrofon rugalmas kialakítású, hossza pedig megfelelő, így pont a szánk előtt lesz. A 4 pólusú Jack csatlakozónak hála a fejhallgatót használni tudjuk minden, ezzel kompatibilis eszközzel, pl okostelefon, laptop, konzol.

Ha igénybe szeretnénk venni a virtuális 7.1-et vagy a mikrofont, vagy csak egy dedikált helyet akarunk a fejhallgató és a mikrofon hangerejének szabályzásához akkor használnunk kell a mellékelt USB-s hangkártyát. A Jack csatlakozós kábelt ebbe kell dugni és máris vezérelhetjük az eszközünket. A kényelmesebb használat érdekében egy csipeszt is találunk a hangkártyán. Természetesen egy mikrofon némító gomb helyett kapott ezen.

Specifikáció:

Hangszóró:

Mikrofon:

  • Érzékenység: 97 ± 3 dB;
  • Frekvenciaátvitel: 20 Hz- 20 kHz;
  • Impedancia: 26 Ohm;
  • Hossza: 160 mm;
  • Érzékenysége: -42 ± 3 dB;
  • Frekvenciaátvitel: 100 Hz – 10 kHz;

    

Tapasztalat, vélemény:

A Cooler Master alaposan meglepte a közönséget ezekkel a termékekkel, hisz 2 nagyon is versenyképet eszközt küldött olyan vizekre, ahol nagy verseny van a gyártók között. Az MH751 kb. 21 ezer, míg az MH752 kb. 25 ezer forinttól vásárolható meg. Közvetlen összehasonlítást tudtam végezni a HxperX Cloud II-vel és magam is meglepődtem, hogy mennyi szoros az eredmény, mind hangzásban, mikrofonban és kényelemben.

Mivel a CM versenyzője nem használ szivacsot a mikrofonján, így több háttérzaj hallatszik. Ha hangos billentyűzetet használunk, akkor ez a zaj csak rosszabb lehet a vonal másik oldalán. Visziont hangzásban nagyon közel járnak egymáshoz, de mégis inkább a HyperX-hez húz a szívem. Kényelmet illetően ugyan ez a jellemző. Az MH752 nagyon jól illeszkedik a fejre és több óra játék után sem érzek semmi kellemetlen érzést. Mégis a HyperX viselésénél azt érzem ó, hogy biztosabban van a fejemen illetve a hangszigetelése is jobb.

Egyetlen negatívumom a fejhallgatót illetően az az, hogy a hangszórók kifordíthatók. Állványon szoktam tartani és a levételnél a hangszórót fogom meg egy kézzel. Miután le emeltem és magam felé hozom, rögtön kifordul és a másik oldalt valaminek neki ütöm. Számomra ez a megoldás rettentő kényelmetlen, persze tudom, hogy mi ennek a célja.  

Összegzésként én csak ajánlani tudom a Cooler Master két új termékét, főleg akkor, ha egy HyperX-hez hasonló minőséget szeretnénk kapni. Az MH752 kb 24 ezer forinttól vásárolható meg, míg az MH751 kb 21 ezer forinttól. 

Cooler Master MH751

Cooler Master MH752

Írta: Ficsor Tamás

Hasonló bejegyzések: