isteni-kulso-gamdias-hermes-p1-rgb-mechanikus-billentyuzet-teszt/2017/11/11

Isteni külső - Gamdias Hermes P1 RGB mechanikus billentyűzet teszt

2017. november 11. Ficsor Tamás Billentyűzet

Nagy valószínűséggel még nem hallottatok a Gamdias nevű márkáról, mely egészen új a hazai piacon. Mint más gyártóknál is láttunk már úgy ez a név is egy alcsoportot tesz ki. Pontosabban a tajvani KWorld Computer gamer felhozatalát találjuk meg itt. A TV tunerekben utazó márka 2012-ben alakította meg a GAMDIAS Technology-t, hogy kifejezetten a játékosok igényeit kielégítő termékekkel emelje feljebb hírnevét. A company nem lacafacázott, hisz már a márkanévvel is nagy magabiztosságot mutatnak. A Gamdias két szóból áll össze, míg a gam a gamer, azaz a játékos vonalat, addig a dias Latin szóval az isteni mibenlétet jelenti. A márka termékei az ókori görög mitológiában szereplő istenek köré csoportosulnak. Minden termék egy-egy istenség nevét és a rá jellemző tulajdonságot kapta meg. Már a név igazán ígéretesnek tűnik, kíváncsi vagyok, hogy ez a valóságban hogy állja meg a helyét.

Csomagolás:

 

Maga a doboz nem, de a dizájnja eltér az általam megszokottaktól. Ugyebár „normál” esetben milyen szokott lenni… egyszínű rajta fényes nyomattal a termék képe körülötte pedig a tulajdonságok. A Gamdias a sötét témát egy nagy fehér résszel törte meg ahová a fontosabb tulajdonságok sorolódtak fel. A billentyűzet nem különösebb módon lett becsomagolva. A portól egy puha fóliazsák védi, míg az ütésektől egy egy szélre elhelyezett szivacs. A periférián kívül még találunk egy csuklótámaszt, egy használati útmutatót, valamint egy keycap lehúzót.

Külső:

Ha az önálló billentyűzeteket nézzük akkor csak a Hermes névvel találkozunk. Vajon miért pont ezt az isteni nevet kapta? Talán tartsunk egy rövid történelem órát. Köztudott, hogy Hermész az istenek hírnöke, aki Zeusz és Maja nimfa gyermeke. Ő volt a pásztorok, utazók, kereskedők istene, de ami a legfontosabb a betűvetés feltalálója. Véleményem szerint elég találó így az elnevezés.

Első ránézésre, ami eszembe jutott az a durva szó volt. Nem hiába, hisz a gunmetal színű anodizált és szálcsiszolt alumínium fedőlap és a fekete keycap-ek nagyon agresszív megjelentést adnak. A P1 448 x 156.6 x 36.9 mm-es méretekkel rendelkezik. Körbe kb. 1 cm-es kávát kapott. Alul viszont tovább nyúlik 2,5 cm-re. Itt láthatunk két perforációt, amik a csuklótámasz „felszereléséhez” kellenek. Az egyszerű műanyag csuklótámasz kapott néhány dizájn vonalat, illetve középre egy logót. Magán a támaszon is találunk gumitalpakat. A támasszal közel 5 cm-el nyúlik el a billentyűzet alja. Az alumínium lap több helyen rá hajlik a műanyag oldalakra, így a billentyűzet egyáltalán nem flexibilis.

A numerikus rész felett olvashatjuk le a billentyűzet nevét és típusát, valamint logóját. Itt helyezkedik el a Num és Caps Lock, valamint a Gaming mód (Win lock) visszajelző piros LED-je. A P1 alját nem bonyolították túl, viszont itt találunk egy érdekességet. Igazából még egy billentyűzetnél sem láttam ezt a megoldást, hogy a keycap pull-ert a periféria aljába lehetett volna rakni, így, ha kell mindig ott lehet. Talpként 5 db texturált felületű gumi szolgál. Pozitívum, hogy a kihajtható lábakon is találunk ilyen fajta gumit.

A klaviatúra igazán vékony, mindössze kb 2,5 cm a legvastagabb részénél. Ez többnyire a shieldless dizájnnak köszönhető, ami azt jelenti, hogy a kapcsolók kiállnak. Ez véleményem szerint megjelenés szempontjából dob a periférián, de ami a legfontosabb, hogy sokkal egyszerűbb a takarítás. A kihajtható lábak 1 cm-re emelik meg a P1-et. Láthatunk még 2 egymásba ágazó csatornát is, ami a kábel elvezetésére szolgál.

A géppel való kommunikáció szövet bevonatú, 1,8 m hosszú USB kábelen történik 1 ms-os válaszidővel.

Belső:

Gamer billentyűzetként alap, hogy mechanikus kapcsolókkal szereljék a terméket. Ez a P1-nél sincs másként. Az oldalon én a dobozon is úgy van feltűntetve, hogy ezek a kapcsolók a Gamdias által vannak hitelesítve. Sajnos magáról a kapcsoló gyártóról nem sok mindent tudtam kideríteni. Ami biztos, hogy egy úgynevezett TTC kapcsolóról van szó, azon belül is a Brown fajtáról. A kapcsoló ház átlátszó, ami azt jelenti, hogy az áramköri lapkán található RGB LED-ek sokkal jobban „látszódnak” ez által szebb a megjelenés.

Amit tudni érdemes a Brown kapcsolókról, azaz, hogy tactile és non-clicky. Magyarán, érezhető nyomásponttal rendelkeznek, viszont itt nem hallunk kattanást. A lenyomáshoz 45 grammos erőt kell kifejtenünk. Az érzékelési ponthoz 2 mm-nyit kell lenyomni, míg a kapcsoló teljes úthossza 4 mm. Ez a kapcsoló típus tökéletes közbenső lehetőség annak, aki sokat gépel viszont sokat játszik is.

Igazi gamer klaviatúraként alap a 100 %-os anti-ghosting. A makrókat és világítási effekteket gördülékeny futtatását a 32bit ARM® CortexTM-M3 processzor teszi lehetővé. Ráadásul, ha mindent magunkkal akarunk vinni akkor jól jön a beépített 73 KB memória.

Szoftver:

További pozitívum, hogy a billentyűzethez szoftveres támogatottságot is kapunk, mely leleményes módon a Hera nevet kapta. Mint tudjuk Héra az istenek királynője vagy ha úgy tetszik az irányítói, ahogy a szoftver is.

-

Mint ahogy a Corsair-nél vagy a Razer-nél is úgy itt egy szoftveren keresztül érhetjük egy a billentyűzet, az egér és a fejhallgató testre szabható részeit. Így megkapunk minden olyat, ami egy vérbeli gamer billentyűzethez illik. Ilyen például a makrózás és a háttérfény beállítás. Vannak olyan opciók is amiket nem igazán értek, például képesek vagyunk hangokat felvenni és azokat gombnyomásra lejátszani. Gyárliag 5 féle epic hangminta van megadva.

Dedikált makró gombok helyett 2 darab programozható billentyű áll a rendelkezésünkre, melyekből az egyik a Space a másik pedig a B. Összesen 6 féle profilt tudunk létrehozni, melyek gyors választói az alfanumerikus résznél lévő 1-6-ig terjedő számain vannak beállítva. Természetesen médiagombokat is találunk a P1-en, de azok sem dedikáltak. Az F2 és F3 gombra a léptetést, míg az F5-F8-ig terjedő részre a hanggal kapcsolatos funkciókat helyezték. Az F4-en találunk egy olyan lehetőséget, amivel a WASD és a nyílbillentyűk működését felcserélhetjük.

-

Továbbá az F9-re egy on the fly makró felvevő, az F11-re pedig egy billentyűzet zár került. A nyílbillentyűk feletti 6 gombra 4 fajta világítási effekt került (Wave, Rotation, Slide, Static/OFF). Ezek közül kettővel a kiválasztott módnak a sebessége változtatható. A háttérfény erősségét és a csökkentését a numerikus billentyűk 2 és 8 számán változtathatjuk 3 fokozatban. Természetesen a Win gombot képesek inaktiválni.

Tapasztalat, vélemény:

Nagyon kíváncsi voltam erre a billentyűzetre már csak az ára miatt is, hisz mindössze majd 24 ezer forintért vásárolható meg. A teszt alatt én maximálisan elégedett voltam a P1-el. Eddig nem volt dolgom Brown switch-el szerelt perifériával, de most már biztos, hogy akarok egyet. Ahogy a tulajdonságainál már írtam: a nyomáspont érezhető, de nem hallható ettől igazán kedvelt kapcsolófajta.

Magában a klaviatúra szerkezetében nem láttam hibát. Az alumínium lap tökéletesen néz ki, bár elől az a két kivágás némileg ront az összképen, de megszokható. Ha pedig használjuk a csuklótámaszt, ami kifejezetten jó is, akkor nem is látszik. A gumilábak nem a legjobbak sajnos nagyobb erő hatására a klaviatúra elcsúszik, de gépelés és játék közben nem volt semmi gond.  A kábelelvezető csatorna jó ötletnek tűnik és szimpatikus a gyártó részéről, hogy erre is gondoltak csak annyi a baj, hogy a vezeték eltörés nélkül nem jön össze a csatornába való vezetés.

Az RGB fények szépek, az effektek pedig simán mennek (a videóban csak a kamera miatt olyan furcsa). Egyetlen bajon az a fényerősség. Este pont optimális viszont nappal már kevés. Persze aki kívülről tudja a betűk helyeit annak nincs gondja az írással. Sajnos a kapcsolókon csak egyszerű ABS sapkák vannak, amiken gyorsan meglátszik a használat. Ez abból jön le, hogy a keycap felszíne fényes lesz az ujjainkkal felvitt zsírtól és izzadságtól. További pozitívum, hogy a visszajelző LED fényei nagyon minimálisak, így pont annyira világítanak, hogy lássuk, melyik Lock van aktívan.

Véleményem szerint 24 ezer forintért abszolút megéri a Hermes P1 RGB, hisz olyan funkciókat és anyaghasználatot kínál, mint más felső kategóriás billentyűzetek.

A termék biztosítását köszönjük az Expert Zrt.-nek.

[youtube]https://youtu.be/Glio5I3JRYE[/youtube]  

Írta: Ficsor Tamás

Hasonló bejegyzések: