itt-az-intel-raptor-lake-refresh-elozetes-palettaja

Itt az Intel Raptor Lake refresh előzetes palettája

2023. szeptember 10. Kocsis Bence Processzor hírek

Még ebben a hónapban az Intel bemutatja legújabb asztali processzorcsaládját , mely a 13. generációt váltja és Raptor Lake Refresh néven kerül a boltok polcaira. Ahogy a neve is mutatja az új generáció a meglévő sorozat frissítése, ami azt jelenti, hogy az órajelek és magszámok tekintetében történtek jelentősebb változtatások. Bár a modellek listája nem teljes, a jelenlegi állapot szerint 25 modell.

Ha a kiszivárgott specifikációk pontosak, akkor az Intel következő generációka 2-24 magos processzorokat kínál majd. A sorozat az Intel 300 CPU-val kezdődik, mely egy kétmagos modell, 46 W-os TDP-vel és nincs benne boost funkció. Core i5 fronton a felhasználók 6P+4E, vagy 6P+8E konfigurációra számíthatnak. A Core i5-14400 esetéeben még nagy a bizonytalanság, hisz a "Qualification Samples" 10 és 14 magos specifikációt is tartalmaz.  

Minden modell DDR4 és DDR5 támogatással rendelkezik, de tény, hogy a DDR4 már kifutóban van. Érdemes megjegyezni, hogy az új sorozat DDR5-6400 Mhz memóriatámogatása egyelőre még nincs megerősítve, nagy eséllyel a 14. generáció az 5600 MT/s sebességet fogja használni, de természetesen túlhajtás címen támogatni fogja a magasabb órajelű modulokat. 

A várakozásoknak megfelelően az Intel szeptember 19-én mutatja be új sorozatát, pontosabban a K és KF jelű modelleket, míg a non-K és T széria a jövő év elején érkezhet. Ha a pletykák igazak, akkor az i9-14900KS is később érkezhet. Ez a különleges modell akár 6,2 Ghz-es boost órajellel is büszkélkedhet, így ez lehet a leggyorsabb mainstream Intel asztali processzor, ami 150W-os alapértelmezett TDP-t igényel. 

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: