jatekosoknak-szant-hutes-arctic-freezer-34-esports-duo

Játékosoknak szánt hűtés? - Arctic Freezer 34 eSports Duo

2019. március 03. Ficsor Tamás Hűtés

Az Arctic, mint márka minden bizonnyal jól ismerik a PC örültek. Ha komponenseiket nem is, de hűtő pasztáit előszeretettel használják. Ez nem is kérdés, hisz a gyártó egy hete jelentette be, hogy az MX szériás pasztáinak eladása elérte a 10 milliót.

A terméklistában több CPU hűtő is helyet foglal. A többnyire szürke, fekete és fehér színvilágú léghűtések közé nagy csavart hoztak az eSport kiadású Freezer hűtők, amiknél a fekete toronyhoz 4 különböző színű: piros, sárga, zöld és fehér ventilátort erősítettek. A 4 különféle kiadás jól mutathat a direkt egy színben operáló konfigurációkban. Vajon a teljesítményük is jól mutat?  Ez nem sokára kiderül.

Csomagolás:


A doboz dizájnja nagyon tetszetős. A fekete alapot a hűtő színéhez passzoló betétetekkel, írásokkal dobták fel, így egyértelműen tudjuk, hogy melyik kiadásról is van szó. Ebben az esetben a fehér variáns került terítékre. A csomagot felbontva a hűtő mellett találunk egy üdvözlő lapot, egy QR kódot a használati utasítás eléréséhez, illetve a felszereléshez szükséges alkatrészeket. A csomagolás nagyon egyszerű, a hűtő nem kapott semmi féle védelmet, így legyünk körültekintőek a szállításnál/rendelésnél. 

Külső, Belső:

Az Arctic már nem először áll elő ezzel a dizájnú hűtőcsaládjával. A legelső „gamer” hűtő a Freezer 33 Penta volt, amin a professzionális német játékos szervezet színét és logóját hordja magán. Ez után nem sokkal jött a Freezer 33 eSport One és az eSport Edition család, amik szintén 4 taggal rendelkeztek. A kettő között annyi a különbség, hogy az eSport Edition hűtők push-pull módban működnek, azaz az alumínium tornyon 2 db ventilátor van.

Ezek tovább gondolt változata alkotja a Freezer 34 családot, ami ugyancsak elérhető 1 (eSport) és 2 (eSport Duo) ventilátoros változatban. A gyártó először is a tornyot alakította át. A Freezer 33-nál 49 db 0,5 mm vastag alumínium lamellák között húzódnak a 4 db 6 mm-es rész hő csövek, amik közvetlenül érintkeznek a processzorhoz. A Freezer 34-nél már 54 db 0,4 mm vastag alumínium lamella található, viszont a hő csövek száma, mérete és a processzorhoz való kapcsolata nem változott. A méreteket tekintve a két hűtő csak a magasságukban térnek el egymástól, így a Freezer 34 eSport Duo 7 mm-rel magasabb.

A 124 x 157 x 103 mm-es hűtő tornyát az Arctic nem bonyolította túl. Az összes alumínium lamella lapos, kivéve a felénk néző felső elemet, aminek a közepén domborodik ki a gyártó neve és logója. Ha a bordákat jobban megnézzük, akkor látni, hogy a két ventilátor felé eső oldalak fogazottak, amivel jobb hőleadás érhető el. A lamellák végei 90 fokban el vannak hajlítva. Ezzel a módszerrel gyakorlatilag a gyártó bezárta a tornyot, azzal a céllal, hogy a légkeverők nagyobb hatékonysággal távolítsák el a meleget. A ventilátorokat tartó kampók a toronyba kapaszkodnak, így azok nem esnek le. Nagyon örülök, hogy a gyártó ezt a megoldást választotta, mivel, így nem feltétlenül kell a házból kivennünk az alaplapot.


Mint mondtam, a 4 db 6 mm átmérőjű, feketére fújt réz hő csövek közvetlenül érintkeznek a processzorral, vagyis a talp és a csövek egybe vannak dolgozva. A hűtő talpát megpillantva egy érdekes dologra lettem figyelmes. Érezhető és szemmel is jól látható sok íves vonal. Olyan mintha egy maróval mentek volna át a felületen egy csúnya nagyolást hagyva azon. Őszintén szólva nem értem a dolgot, mivel ennél a fontos résznél pont azt kéne elérni, hogy minél finomabb legyen a felület, hogy minél jobb legyen a hőátadás. Viszont a gyártó ezt máshogy gondolta és ezt a módszert választotta, de az okot nem sajnos nem tudom meg mondani. A másik dolog még, bár lehet, hogy ez csak engem zavar, hogy számomra nagyon kicsinek tűnik a talp. Végül is a kupak alatt, középen lévő chip-et lefedi, de akkor sem 100%-os a hőátadás.


Továbbá a fejlesztők új hűtőkkel szerelték fel a tornyokat. A „régi” folyadék dinamikus csapágyazású, 200 –1,800 RPM fordulatú BioniX F ventilátor új, BioniX P szériás szélgépre lett cserélve, ami szintén folyadék dinamikus csapágyazású, viszont 200 - 2 100 RPM fordulatra képes. Valamint, ha 5% alá esik a terhelés akkor le is áll. Természetesen mindkét típus 4 pines PWM csatlakozóval van ellátva. Ráadásul egy plusz leállást is találunk a vezetéken, így, ha azt szeretnénk, hogy valamelyik PWM-es rendszerhűtőnk is a CPU terhelésének megfelelő fordulattal forogjon azt, így könnyedén megvalósíthatjuk.

A légkavarók masszívak, érezni rajtuk a minőséget. A Freezer 33 eSport és 34 eSport szériás családok ventilátorainak kinézete nagyon hasonló, valamint a színben való eltérés is csak ezeken mutatkozik meg. A lapátokat körül ölelő rész fehér, illetve a csavarok lófuratainál elhelyezett gumírozott rész is fehér árnyalatot kapott. Középen a motorra a gyártó logójának egy igényes, domború mintás változata lett ragasztva, amit külön fólia véd, mivel fényes felületet kapott.

Szerelés:

A szerelés egyszerűnek mondható, de még sem annyira mivel konkrét telepítési útmutató nem jár a hűtő mellé. E helyett egy QR kódos lapot kapunk, amit az okostelefonunkkal beolvasva rögtön a gyártó weboldalára kerülünk, azon belül is az összeszerelést leíró részhez. A QR kódot nem feltétlenül kell beolvastatnunk, mivel az Arctic oldalán a hűtő Support fülénél magunk is megtalálhatjuk ezt a részt.

A csomagban kapunk egy hátlapi keretet, 3 fajta távtartót, valamint a hűtő lábait. A távtartók hosszban és jelölésben különböznek egymástól. A leghosszabb, jelölésmentes az Intel 115X foglalatokhoz, a rövid, egy duci menetes, két jelöléses az Intel 2066 és 2011-v3 foglalatokhoz, végül a rövid, egy jelöléses az AMD AM4 foglalathoz való. Az utóbbit nézve kiemelendő, hogy az AMD-k közül csak az AM4 támogatott. 


Miután az alaplapra fel erősítettük a hátlapot, illetve a hűtőre a lábakat, a mellékelt MX4 pasztát felvihetjük a processzorra, majd felhelyezhetjük a hűtőt, amit az anyákkal rögzítünk. A torony telepítése után jöhetnek a ventilátorok. Szerencsére a gyártó oda figyelt arra, hogy minden memória modul elférjen a kijelölt helyeken. Igaz, hogy csak pár milliméterrel, de sikerült nekik, így mindegy, hogy alacsony vagy maga profilú memória modulokat használunk.

Izzasztás:

Sajnos a Freezer 33 eSport család egyetlen tagjával nem volt dolgom, így nem tudok összehasonlítást végezni. E helyett megnéztem, hogy milyen különbségek jönnek ki egy nagyobb léghűtő, név szerint a Cooler Master MA610P és egy kompakt vízhűtés, az NZXT Kraken X52 ellen. A hűtők egy Intel i7 7700-át próbáltak kordában tartani, ami 4 GHz-en pörgött az AIDA64 Extreme legújabb változatának tesztje által. Pasztát tekintve minden esetben az Arctic MX-2 volt használva.

A Freezer 34 eSport Duo addig tartja a 33-35 fokos alacsony minimális CPU hőmérsékletet, míg el nem kezdjük a munkánkat. Amint elindítjuk a böngészőt, több programot, a mutató azonnal felugrik minimum 40-45 fokra. Játékok alatt, mint pl: PUBG, Siege meg sem áll 60-65 fokig.  Érdekes módon ugyan ez a helyzet áll fent a Cooler Master megoldásánál. Nem tudom eldönteni, hogy az Arctic végzett jó munkát vagy a Cooler Master lőtt mellé. Elég, ha egymás mellé rakjuk a két hűtőt. Az MA610P-nek meg kellett volna ennie a Freezer 34-et. Természetesen nem ér ezeket egy vízhűtéses megoldással összehasonlítani, de ha van hát akkor miért ne.

Tapasztalat, vélemény:

Sajnos az előző generáció, azaz a Freezer 33 eSport nem jár nálam így nem tudom vele összehasonlítani, de valószínűleg a kettő között nincs sok teljesítménybéli különbség. Nem vagyok a léghűtések híve, de mégis elnyerte a tetszésemet ez a torony. A dizájn szerintem menő, a szerelés pedig pofon egyszerű. Hogy miért is kapta az eSport nevet? Valószínűleg ez egy marketing fogás, amivel kifejezetten a játékosok a célközönség. Sokan vásárolnak gamer PC-t Intel i3-i5 vagy Ryzen 3-5 processzorral szerelve, amik hűtésére a Freezer 34 teljesen jó.  Az árát nézve kb. 14 ezer fontért vásárolható meg.

Írta: Ficsor Tamás

Hasonló bejegyzések: