jo-mechanikus-billentyuzet-olcson-genesis-rx85-teszt

Jó mechanikus billentyűzet OLCSÓN?! - Genesis RX85 TESZT

2020. február 10. Tóth Ádám Billentyűzet

Ahogyan munkába álltam és hivatalosan is webfejlesztéssel tölthettem napjaimat, elkezdtem keresni egy megfelelő billentyűzetet a hétköznapi munkákhoz, azonban hiába teszteltem már több billentűzetet, mégsem tudtam választani. Pont kaptunk egy megkeresést a Genesis-től, akik a legújabb zászlóshajójukat küldték el nekünk, mégpedig az RX-85-öt. Gondoltam pont kapóra jön, hogy kipróbálhatok egy mechanikus billentyűzetet, hogy mégis hogy teljesít a hétköznapi munka alatt, lesz valami viszonyítási alapom, hogy mit keressek egy billentyűzetben, hogy megkönnyítse a mindennapi gépeléseimet.

Csomagolás

A termék a szokásos, mégis rendkívül izléses Genesis csomagolást kapta, mely a tipikus piros-fekete színkombinációval hat a belső Gamer énünkre. Kicsomagoláskor túlzottan sok mindenre nem kell számítanunk, elvégre egy billentyűzetről van szó. A csomagban megtaláljuk a billentyűzetet (nyilvánvalóan), illetve egy mágneses (!!) csuklótámaszt, mely a legjobb barátunk lesz az elkövetkezendő hetekben.

Külső

A billentyűzet a manapság igencsak divatos, úgynevezett frameless dizájnt kapta, mely valójában annyit takar, hogy a kapcsolók kiemelkednek, nincsen a billentyűzetnek széle az oldalán, mely eltakarná a kapcsolókat. Ennek van pozitívuma és negatívuma is: pozitív, hogy rendkívül könnyen takarítható a jó hozzáférhetőség miatt, azonban negatívum, hogy így sokkal könnyebben koszolódik is.

Háttérvilágítás esetén sem kell szűkölködnünk, hiszen RGB háttérvilágítást kapott az eszköz, melynél ugyan már láttam jobbat és szebbet, de a célját abszolút betölti. 

A billentyűzet alapja egy alumínium lap, melyre épülnek a gombok, továbbá a média kezelő gombok, potméterek. Felül egy hangerőszabályozó potmétert kapunk, illetve két darab világítást állító gombot.

A billentyűzet csuklótámasza egy igazán érdekes, de mégis kényelmes megoldás, hiszen semmiféle pattintás nem szükséges ahhoz, hogy felhelyezzük, csupán egy mágnes tartja oda, így rendkívül egyszerűen leszedhetjük róla esetleges takarítás esetén, nem kell harcolnunk azzal, hogy lejöjjön róla, de mégse törjön le semmilyen kis pöcök, ami odafogja a billentyűzethez a támaszt.

Használat közben

Az eszközt alapvetően egy Brown kapcsolóval kaptuk, mely nem a szokásos Cherry megoldása, hanem Kailh, mely majdhogynem ugyan azt az érzést és strapabíróságot nyújtja, mint a Cherry társa (nem véletlenül használja ennek a gyárnak a kapcsolóit a Razer). A Brown kapcsoló valójában a Blue és a Red közötti átmenet, mely valójában nem kattan, de nem is lineáris, tehát van egy apróbb ellenállás, amin átbillen a kapcsoló, ezzel leginkább a membrános billentyűzetek érzetét tükrözve.

A billentyűzet számomra kifejezetten hangosnak bizonyult az első napokban, tehát nem feltétlen gondoltam megfelelő választásnak egy irodába, de adtam egy esélyt neki, így vásároltam gumi alátéteket a gombok alá, ezzel egy kicsit tompítva a hangját a billentyűzetnek. És mennyire jó döntés volt! Nem egészen lett halkabb, de sokkal természetesebb, kényelmesebb gépelési élményt kaptam eredményül. Az már más kérdés, hogy kollégáim megjegyezték, hogy az előző, hangosabb verzió jobban tetszett nekik és valójában egy cseppet sem zavarta őket a hangosabb gépelés (felesleges körök).

A billentyűzet összességében rendkívül jó élményt nyújt a gépelésben, nagyon gyorsan és határozottan lehet vele gépelni, főleg, ha a számunka megfelelő kiosztásút választjuk. Kifejezetten kényelmes, mikor a hangerő szabályzó potmétert használjuk, egyszerűen kényelmes vele állítani a hangerőt. A világításhoz van szoftver is, de valójában nem túlzottan sok platformhoz van a szoftver, továbbá nélküle is gond nélkül be tudjuk állítani magunknak, akár billentyű gombonként a kívánt színt, tehát a használata sem túlzottan kötelező.

Összegzés

A billentyűzetet már hónapok óta használtam és semmi problémám nem volt vele, így bátran állíthatom, hogy nem csak játékra jók ezek a billentyűzetek. Munkára is ugyan annyira megfelel, mint játékra, hiszen rendkívül kényelmes rajtuk gépelni és talán ez a legfontosabb egy billentyűzet választásakor. Végül, hogy árkategóriájában ez lenne-e a legjobb billentyűzet munkára? Nem hinném. Azonban játékra talán az egyik legjobb választás a piacon. Nekem nagyon megtetszett a billentyűzet, annak ellenére, hogy egy kétszer ekkora értékű Corsair-t használok, hatalmas nagy különbséget nem találtam. Így megkapja tőlem az "Editor's Choice' plecsnit.

Köszönjük a Genesis-nek a lehetőséget a tesztre!

editors-choice

Írta: Tóth Ádám

Webfejlesztő, hardverteszter, legélesebb kés a fiókban

Hasonló bejegyzések: