kalozkodo-orgyilkos/2013/12/10

Kalózkodó orgyilkos

2013. december 10. Bordás Dávid
Az Ubisoft megelégelte a GTA V egyeduralkodását, így sandbox terén hadjáratot indított ellene. Kezdi ezt az Assassin’s Creed új részével, ami a Black Flag címet kapta.

Mitől is jó egy sandbox? A sok lehetőségtől, a bejárható területtől, vagy a körítéstől? Én erre egy olyan választ tudnék adni, hogy ezek megfelelő keveréke. Ez sokak véleménye szerint a GTA V-nek és elődeinek is nagyon jól sikerült, nem hiába egy nagyon népszerű cím. De az Ubisoft is próbálkozik ilyen téren. Az Assassin’s Creed sorozatot állították rá arra, hogy megverje a Rockstar játékát, de eddig nem aratott akkora sikereket. Emiatt kezdtek bele az AC 4. részébe, mely méltó ellenfélként áll a GTA-val szembe és próbál megküzdeni a legjobb sandbox címért 2013-ban.

ku-xlarge

Na de mit tettek bele? Először is egy jó történetet. Edward Kenway lesz az a karakter, akit ezen a történeten át irányíthatunk. Főhősünket egy ’in medias res’ kezdéssel máris kalandjainak egyik fontos helyén, vagyis egy kalózhajón kezdi, amikor bumm egy ágyúgolyó csapódik mellénk és elnyelnek a habok. Ekkor egy kis betekintést ad a játék arról, hogy Edward miért is választotta a kalóz létet. Pénzre van szüksége ahhoz az élethez, amit elképzelt magának és kedvesének. Majd vissza az elájult elmerült kalózhoz. Megmenekül a süllyedő hajóktól és be is indul a történet. Egy szigeten kötünk ki, egy orgyilkossal, aki 10 perccel azelőtt végzett a kapitányunkkal. Ekkor megmutatkozik Kenway énje a pénzhajhász kalózé, aki csak azért öli meg az assassint (!), hogy a ruháját és táskáját ellopva nagy jutalomra tehessen szert. Ezzel el is kezdődik kalandunk, ami az elején egy nagyon ellenszenves kalózt mutat, de a szépen kidolgozott történetben egy érdekes karakterfejlődésen megy át. Furcsa, hogy egy Assassin’s Creed-ben egy olyan karaktert kapunk, akinek semmi köze az orgyilkosokhoz. De később kirajzolódik hogyan is lesz mégis az és, hogy tanítja gyermekét, Haytham-et.

Edward útja, vagyis a kalózok kalózává válni természetesen mivel mással is folytatódna, mint hajója, a Jackdow megszerzésével és kapitányi rangba lépésével. A folytatásban ő, vagyis a Jackdow lesz a mindenünk. Vele közlekedünk, vele harcolunk, vele kelünk, vele fekszünk, szóval ott lesz minden helyzetben. És kell is, hogy ott legyen, mert egy kalóznak a hajója a mindene. A kalózkodáson kívül pedig egy jelen korban játszódó szálon is fut majd a cselekmény, ami az Ubi szerint elhanyagolható, persze sajnos ez koránt sem így van, mivel muszáj megcsinálnunk ezeket a missziókat is a továbbjutás érdekében. Nincs Desmond, helyette egy névtelen hőssel, a 17-es alannyal kell járkálnunk az Abstergo székházában.

xl_Assassin's-Creed-4-3-6241375443924-ac-iv-black-flag-present-day-4  

Rá is térnék egy másik fontos szempontra a sandboxok világában, ami a lehetőségek tárházáról szól. Temérdek dolog van, amit csinálhatunk a játékban, amik a sztori előre haladtával nyílnak meg. Egy elég méretes térkép sok-sok lehetőséggel, amik így vagy úgy segítik előre haladásunkat és akár nagy szerepet is jelenthetnek egy-egy küldetés sikerességének elérésében. Persze ezek megcsinálása nem kötelező, de erősen ajánlott, mivel néha olyan akadályokat görget elénk a sztori szál, melybe beletörhet a rejtett pengénk, ha nem vagyunk eléggé felszerelve egyes tárgyakkal. Ezeket különféle módon szerezhetjük be. Egyfelől tudjuk fejleszteni felszereléseinket, páncélt és fegyvereinket, ezeket a vadon élő állatok levadászásával és azok bőrének, csontjának craftolásával tehetjük meg. Ezeket a cuccokat természtesen a kereskedőknél is beszerezhetjük, de persze magas árakon. Ezen kívül a szeretett ladikunkat is fejleszthetjük, amihez viszont nem csak pénz, de különféle anyagok is kellenek. Ezeket más hajók kifosztásával, elhagyott ládák ürítésével szerezhetjük meg, viszont ilyen tárgyakat sajnos nem tudunk vásárolni, ami kicsit bosszantó tud lenni egy-egy helyzetben. Persze ha hajókat fosztogatunk jó kalóz létünkre, egyszer csak felfigyelnek ránk és nőni fog a körözöttségi szintünk, mely akárcsak egy NfS Most Wantedban egyre feljebb és feljebb tornázható és így egyre nagyobb és nagyobb figyelmet fordítanak ránk a Karib-tengeren hajózó brit és spanyol fregattok. Persze felügyelők lefizetésével ez is megoldható. Egyszerű hajózás során felfedezhetjük a térkép rejtett zugait és eközben kis szigetekre és kincses térképeket lelhetünk fel, emellett elsüllyedt hajóroncsokban is kutathatunk. Szóval lehetőségekben egész sokat ajánl fel a játék.

assassin-s-creed-iv-black-flag-headline-3assassins_creed_4_kozepre  

De mit érne a szép történet és sok-sok opció, ha nincs mögötte egy olyan látvány, ami magával ragad. Én az Xbox 360-as verziót próbáltam, ami nem egy mai generációs konzol, de nekem nagyon tetszett a látvány, amit nyújtott a játék. Persze, nyilván ne várjuk next-gen grafikát, de azt, amit ki lehetett hozni a hardverből, azt maximálisan kihozták, még akkor is, ha nem tudták bevetni azokat a szemet gyönyörködtető látvány elemeket, amikkel beharangozták. Nincs sok egymástól elkülönülő esőcsepp, se reálisnak ható vízmozgás, de véleményem szerint kellemes a kinézet és több nem is kell. A fizika is jól működik, még ha nem is olyan hullámzó tengert kapunk, mint a valóságban, elfogadható és nem vesz el egy szemernyit sem az élményből a kinézet. Amit a kinézet elvenne, azt viszont megkapjuk a hangok terén. A zenei felhozatal Brian Tyler jóvoltából, nagyon jóra sikerült már-már egy CoD-ban megszokott filmes hatást kezd mutatni. A kalózos hangulatot nagyon eltalálta és kellemes pluszként a hajóutak unalomba fulladó hosszúságát igazi kalóznótákkal dobták fel, amik egyébként a gyűjthető dolgok közé tartoznak. Tehát itt is látszik, hogy foglalkoztak a játékkal ilyen téren is.

                assassins-creed-iv-black-flag-jatekkepek-44cd32ba1ee57023d811-midxl_Assassins_Creed_4_artwork_2  

Viszont most jön a fekete leves. Szép a játék és jók a hangok, emellett a történet is jó, de ebből marha sokat levesz a játékélményt csorbító bugok mennyisége. Eszméletlen sok hibát találni benne és néha ezek kiküszöbölésére csak egy restart jelenthet megoldást - ami azért flusztráló ha küldetés közben esik meg. Edward olyan helyekre és olyan pozíciókba tud néha esni, ami legtöbbször vicces, de a fent említett példán keresztül kellemetlen is tud lenni. Persze az NPC-k sincsenek a helyzet magaslatán. A katonák falba ragadnak, vagy egyszerűen csak rossz helyre teszi őket a játék és érdekes jelentekbe akadhatunk lépten-nyomon. Ami még kiakasztó tud lenni, az az irányítás. A 3. részben is idegesítően rossz volt egy-két helyen, hogy egy-egy mászási feladatot azért nem tudtam rendesen megcsinálni, mert lehetetlen dolgokat csinál a karakter. Szép a mozgás meg egyszerű is az irányítás, de flusztráló mikor mindenfele indul Edward, csak amerre mi akarjuk arra nem. :D

          assassins-creed-iv-black-flag-3assassins-creed-iv-black-flag-jatekkepek-dbafa33bbb6b33e442b0-mid  

Mint meséltem fentebb rengeteg lehetőség van a játékban, ami a játékidőt elég nagymértékben kitolhatja a sztori mód 8-10 órás hosszát akár 60 órányi egyjátékos kalandra. Ezt természetesen a sokszorosára tudja emelni a multi, mert bizony az is került a játékba, de sajnos ennek kipróbálására nem tudtam lehetőséget keríteni.

assassins-creed-4-wallpaper

Összességében tehát egy nagyon jó és kellemes játékról van szó az Assassin’s Creed IV Black Flag személyében. Hogy felveheti-e a versenyt a GTA-kkal? Szerintem ez még mindig kevés az üdvösséghez, pedig nem kevés ötletet, lehetőséget pakoltak bele az Ubisoft fejlesztői. A GTA-knak akkora kultusza van és olyan érdemei, hogy egykönnyen nem fogja senki sem letaszítani a trónról. Az AC IV remek hangulattal operál és nagyon jól összerakták ezt a sandboxot, mert lehet rá mondani, hogy az, de egy Grand Theft Auto-hoz sajnos nem ér fel. Még valami mindig hiányzik belőle.

Pozitívum: - Remek hangulat, amit tetéznek az assassinok világával - Látvány és hangok - Lehetőségek tárháza Negatívum: - Bugzik rendesen - Butus irányítás és ellenfél felhozatal  

Grafika: 8/10

Játékélmény: 9/10

Hangok: 10/10

Szavatosság: 8/10

87%

Írta: Bordás Dávid