kao-the-kangaroo-ps5-teszt

Kao the Kangaroo – PS5 teszt

2022. május 31. Uszkai Dávid Konzol

Majdnem 20 év telt el azóta, hogy a lengyel Tate Interactive platformere, az erszényes állatocska kalandjait feldolgozó Kao The Kengoroo utolsó része megjelent konzolokra, így hát kíváncsian vágtunk bele mit tartogat a reboot legújabb része. A játék leginkább azoknak lehet ismerős akik már a 2000-es évek elején is aktívan játszottak, ekkor volt az az időszak amikor a platformer játékok igazi térhódítása elkezdődött. Elég csak az olyan címekre gondolni mint a Crash Bandicoot vagy a Ratchet & Clank melyek a mai napig nagyon népszerű játékok.

Kao viszont nem volt ennyire szerencsés, a legelső kiadás 2000-ben jelent meg, mielőtt végleg hosszabb pihenőre vonult volna 2005-ben. Így hát a jelenlegi 2022-es kiadás előtt összesen négy rész jelent meg. A játékot még 2020-ban jelentették be, és most készültek el vele, így 17 év után egészen nagy érdeklődés fogadta a játékot – főleg az idősebb generáció körében.

Ahogyan már korábban említettem egy 3D platformer játékról beszélünk, ami magával vonja ennek a műfajnak az összes sajátosságát így nem kell hatalmas meglepetésekkel számolni. Gondolok itt ezalatt arra, hogy nehéz bármiféle újdonságot behozni egy ilyen játékba, az új kiadás is maradt lényegében ugyan az a játék mint ami 2005-ben volt, felújított grafikával. Ennek megfelelően egy nagyon szolid játékot kapunk, a harcok viccesek, a kihívások és a küldetések szintén szórakoztatóak de semmi extra, így aki játszott már a korábbi részekkel és szerette a sorozatot annak mindenképpen bátran ajánljuk az új részt is, nem fog benne csalódni!

A történet nagyon egyszerű, Kao azt a célt tűzte ki maga elé, hogy megtalálja nővérét és az apját, akiről nem sok mindent tudunk a történet elején – vagy elhagyták a falut ahol Kao él vagy meghaltak. Ebből bontakozik ki aztán a történet és innen kísérhetjük végig Kao útját mindaddig ameddig elérjük a végső célunkat. A sztori nem hosszú, kb. 5-6 óra alatt ki lehet pörgetni, úgyhogy a játék ténylegesen az egyszeri, rövid távú élményt részesíti előnyben, nem számíthatunk hosszú órákat felörlő játékra.

A különféle harcok szintén egy nagyon élvezetes – és persze lényegi, pontja a játéknak, talán ez a legjobb része is, ez nagyon élvezetes tud lenni a játék elején, bár aki hajlamos beleunni az egymást utánzó feladatokba annak lehet a végére már nem lesz annyira jó móka. Az egyik legjobb újítás az Kao varázslatos boxkesztyűihez fűződik, különböző kesztyűk közül válogathatunk amiket használhatunk a harc során, van olyan ami kifejezetten csak ezek során hasznos és vannak olyanok amik például a különböző elemek irányítására lettek kitalálva mint a tűz, szél vagy a jég. Ezek között szerencsére menet közben is váltogathatunk, illetve egész egyértelmű mikor melyiket célszerű használni. Az ellenfelek kiütése nem annyira nehézkés, a legnagyobb kihívást egyértelműen a boss harcok jelentik, ott tényleg nem elég a három ütés, hogy legyőzzük a főgonoszt. Ebből fakadóan én gyerekeknek is bátran ajánlanám a játékot, szerintem jól eltudnak ők is szórakozni a játékkal – talán még jobban is élvezik ezeket a kalandokat mint egy felnőtt. És ami szintén ezt erősíti az a magyar felirat, ugyanis a játék kapott magyar feliratot, ennek köszönhetően pedig történet megértése se okozhat nehézséget a különböző korosztályoknak!

Grafikailag teljesen rendben van a játék, a hangokkal viszont nem stimmel minden 100%-osan. A játék során számos hibába ütköztünk, amelyekkel az interneten rákeresve mások is küzdöttek, ilyen például az eltűnő hangok játék közben, és hasonló érdekességek. Szerencsére ezeket könnyen tudják orvosolni a fejlesztők, remélhetőleg mihamarabb meg is teszik ezeket egy frissítés formájában. De ezektől függetlenül se ájultunk el a játékbeli hangeffektektől, valahogy nem találták el a fejlesztők ezeket. Egyes hangeffektek hihetetlenül hangosak tudnak lenni néha, ugyan az az effekt ismétlődik többször is, a játékban beszélő karakter hangját elnyomja a zene vagy a környezeti zaj, úgyhogy itt azért bőven lenne még mit csiszolni a játékon.

Összegzés

Mivel a sorozatot én már ismertem korábbról ezért alapból nem indultam neki nagy elvárásokkal a játéknak, így nem is csalódtam benne. A Kao The Kangaroo játék egy gyors és egyszerű játék ami rövid távon elegendő szórakoztatást tud nyújtani, ha tudja az ember a helyén kezelni ezt a műfajt és szereti a könnyed játékmenetet. Nagyon nagy kihívás nincs benne, illetve azért a többi platformerrel se tudja felvenni a versenyt – gondolok itt a teszt elején említett Ratchet & Clank-re például, de a maga kis formájában egy vizuálisan jól kinéző, szórakoztató kis játék lett. Természetesen lehetett volna számos más elemet is belevinni a játékba mint például a még jobb jelenetek vagy a komplexebb játékmechanika, de a sorozat és a műfaj rajongói – illetve a gyerekek, biztosan nem fognak a játékban csalódni és azt fogják kapni amire előzetesen számítanak, így én összességében csak ajánlani tudom a játékot.

Mi a játékot PS5 platformon teszteltük - melyhez a tesztpéldányt a játék forgalmazója biztosította amit ezúton is köszönünk nekik, de az összes többi platformra is megjelent a játék, így hát Kao kalandjait élvezhetjük PC-n, Xbox-on, PS4-en, PS5-ön és Nintendo Switch-en is. A játék mellett szól továbbá az árazása is, ugyanis PlayStation platform esetén esetén digitálisan már 10.590 Ft-ért nekikezdhetünk a kalandozásnak ide kattintva, vagy ami még inkább megéri az a fizikai csomag ami a Super Jump Edition nevet viseli, ez 13 500 Ft-ért érhető el minden platformra és olyan extrákat tartalmaz a játék mellett, mint egy 8 cm magas hűtőmágnes, tornazsák és matricacsomag. És persze ne felejtkezzünk el a magyar felirat meglétéről sem!

Írta: Uszkai Dávid

Hasonló bejegyzések: