kedvezo-aru-e-book-olvaso-a-porondon-onyx-boox-page-teszt

Kedvező árú e-book olvasó a porondon - Onyx Boox Page teszt

2023. november 27. Kocsis Bence Tablet

A korábbiakban bemutattuk az Onyx Boox Tab Mini C-t, mely egy színes, e-Ink kijelzővel rendelkező megoldás volt. Mai tesztünkben a BOOX egy újabb e-book olvasója járt nálunk, az Onyx Boox Page, ami egy monokróm megoldás.

Az e-book olvasó doboza kimondottan elegáns, melyre dombornyomott kivitelben rákerült az eszköz, ami nagyon jól mutat. 

A dobozban az e-book olvasón kívül rábukkanhatunk a tartozékokra, mely ebben az esetben egy adatátvitelért és töltésért felelős USB Type-C / Type-A kábel, valamint egy alkalmatosság, mellyel a microSD kártya nyílását tudjuk kinyitni.   

Az Onyx Boox Page egy kimondottan könnyű eszköz, mindössze 195 grammot nyom - méreteket tekintve 156 x 137 x 6.0 mm - , ami kevesebb, mint egy átlagos nagyképernyős okostelefon. A karcsú kialakítása ellenére, ami mindössze 6 mm-t jelent, a Boox Page rendelkezik USB Type C porttal, hangszóróval, mikrofonnal és microSD nyílással a belső adattároló bővítéséhez. 


Az olvasó alján elhelyezett alvó/ébresztó gombon kívül az előlapon is találunk két lapozógombot. Ezek a gombok a lapozgatás mellett navigálásra is szolgálnak. Az e-book olvasón elhelyezett összes gomb jó tapintású, jól kidolgozott. A hátlap alapvetően egy sima műanyag lap, de az oldalsó részen végigfut egy mintázat, ami megtöri az unalmasságot. Ez a minta pontosan a lapozó gombok túloldalán van, így csúszásgátló funkciót is betölt, hisz ezen a részen kicsit tapadósabb az olvasó felülete. 


Minden e-book olvasó legfontosabb értékmérője a kijelző, hisz ezen keresztül éljük át a könyvek elolvasásából származó élményeket. Az Onyx Boox Page kiváló kijelzővel rendelkezik, ami ebben az esetben egy 7 hüvelykes E ink Carta 1200 panel, mely 1264 x 1680 pixel felbontással és 300ppi pixelsűrűséggel rendelkezik. A kijelző védelméről az ONYX Glass gondoskodik, ami természetesen nem egy Gorilla Glass szintű megoldás, de nem mondhatjuk, hogy a készítők egyáltalán semmiféle elővigyázatosságra nem gondoltak volna. A képernyőn megjelenített szöveg éles és a 16 szürkeárnyalatnak köszönhetően az olvasás valódi könyv érzetét kelti. 


A kijelző rendelkezik egy kapacitív érintési réteggel, aminek segítségével a dokumentumokban és az alkalmazásokban "csipkelődhetünk". Ez a navigáló gomb-páros azért is fontos, mert a többi termékkel ellentétben itt nem kapunk ceruzát. Az elülső világításról az ONYX Moon Light 2 gondoskodik, mely lehetővé teszi a színhőmérséklet szabályozását a hideg fehértől a melegebb tónusokig. A képek megjelenítése továbbra is problémás dolog, hisz hiába élvezhetnénk a magas felbontás adta lehetőségeket, a szellemképek továbbra is közbeszólnak, amik rontanak az élményen. 

Az Onyx Boox Page-en az Android 11 operációs rendszer módosított változata fut, mely számos, az e-book olvasók használatánál jótékony hatással bíró funkciót tartalmaz. Ennek eredményeképp módosíthatjuk a megtekintett tartalmak frissítési gyakoriságát, így, ha olyan alkalmazást használunk amelynél számít a mozgás, akkor a gyorsabb frissítési gyakorisággal csökkenthető a szellemképek megjelenése. Szöveges, vagy nem mozgó médiatartalmak esetében érdemes a lehető legjobb megjelenési minőséget választani, így a frissítési gyakoriságot csökkentenünk kell. A Boox Page rendelkezik G-szenzorral, így könnyedén állíthatunk álló és fekvő helyzet között. 


Ami a hardvert illeti a Boox Page egy Qualcomm Octa-core processzort használ 3 GB RAM társaságában. A belső tárhely 32 GB, melyet a fent említett MicroSD bővítőhely segítségével lehetőségünk van növelni. Természetesen Wi-fi is van (802.11b/g/n/ac, 2,4 Ghz + 5 Ghz) , emellett BT 5.0 támogatással is rendelkezik az olvasó. A Bluetooth segítségével könnyedén párosítható vezetéknélküli headset, vagy hangszóró, de a beépített hangszórók is megfelelően működnek. Hangoskönyvek, podcast-ok, vagy csupán a kedvenc zenék is hallgathatók. 

Ami a fájl kompatibilitást illeti, audió téren a WAV és MP3 támogatott,  képformátumokból a PNG, JPG, BMP és TIFF fájlokkal birkózik meg az olvasó. Dokumentumok esetében a PDF, DJVU, CBZ, EPUB, AZW3, MOBI, TXT, DOC, DOCX, FB2, CHM, RTF, HTML, ZIP, PRC, PPT, valamint PPTX kiterjesztésű tartalmak nyithatók meg. 

Az e-book olvasó rendelkezik egy 2300 mAh Li-ion akkumulátorral, mely ebben az esetben bőségesen elegendő, hisz az E INK technológia nagyon energiahatékony. Egyetlen töltéssel akár 1 hétig is olvasgathatunk a Boox Page-el, hisz készenléti fogyasztása gyakorlatilag 0. Ez az akkumulátor kapacitás picit alacsonyabb a megszokottnál - hisz pl. a BOOX TAB MINI C esetében 5000 mAh a kapacitás - de ha olvasásra és hangoskonyv hallgatásra használjuk az olvasót, akkor nem fogunk észrevehető különbséget tapasztalni.  

Az Onyx Boox Page egy kimondottan e-book olvasásra és hangoskönyvek hallgatására kitalált eszköz böngészővel, adattárolási lehetőséggel, valamint bővíthető tárhellyel. Az E Ink Carta 1200 panel nagyon éles, szép képet ad az olvasáshoz és az akku idő is figyelemreméltó az energiatakarékos működésnek köszönhetően. A Boox Page 90 ezer forint környékén szerezhető be. Az Onyx Boox Page-ről további infókat a gyártó oldalán találtok. 

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: