kiano-slimnote-14-1-olcso-netbook-a-mindennapokra/2017/02/27

Kiano SlimNote 14.1 - olcsó netbook a mindennapokra

2017. február 27. Bibók Richárd

Még decemberben neszeltem meg, hogy lengyel barátaink ismét nagy dobásra készülnek. Az elmúlt időszakban már rengeteg lengyel cég terméke került bemutatásra. Most a Kiano következik. Habár én már a múltban is találkoztam a nevükkel, korábban egyáltalán nem volt számottevő jelentőségük a piacon. Azonban jelenleg arra készülnek, hogy meghódítsák a magyar piacokat. Ennek érdekében elég széles termékpalettát alkottak meg, különböző, jól összerakott, jó minőségűnek tűnő termékkel. Ennek része a SlimNote 14.1 ami a nevében ugyan notebookra hajaz, azonban a teszt végére remélem egyértelmű lesz, miért tartom inkább netbooknak.

Körülbelül egy hónapja érkezett, a specifikációit olvasva azonban elfogott a kíváncsiság, hogy ha így fel van szerelve, így meg van alkotva, vajon ha elsőre hozza a kötelezőt, akkor egy idő után is képes-e leadni ezt a teljesítményt (természetesen pár év távlatából nagyon kíváncsi leszek az akkumulátorra).

Az eszköz csomagolásáról elmondható, hogy a gyártó nem csak a termékre figyelt oda, hanem a termék dobozára, az eladhatóság első bázisára is hangsúlyt fektetett, hiszen kevésbé feltűnő mintázattal dobták volna piacra, valószínűleg kevesebben jutnának el addig, hogy szemügyre vegyék magát a terméket, annak specifikációit. A Kiano netbookjának képe uralja a doboz felső oldalát, néhány színes csíkkal a háttérben. Az oldalán fel van tüntetve az Intel Inside ikon, mellyel a gyártó szeretné kihangsúlyozni, hogy a gép bizony Intel alapokon fut. A tiszta fehér hátoldalon megtalálhatóak az eszköz specifikációi, illetve néhány egyéb adat.

A csomagolás felbontása után azonnal a netbookra terelődik a figyelem, ez főleg annak köszönhető, hogy két oldalsó bélelést, tartozéktartót leszámítva a gép maga tölti ki a rendelkezésére álló teret. A két oldalsó dobozkákat átkutatva csak az egyikben található tartalom, ami maga a töltő, amely inkább hasonlít egy mobiltelefon töltőjére, mintsem egy számítógépére (mindez a kábel hosszában is megnyilvánul). A netbook fehér, vékony kialakítású, így hű a nevében található Silm taghoz. Mérete 349x223mm. Súlya nem túl nagy, 1,5kg, kényelmesen hordozható, így akár utazások során is könnyedén magunkkal vihető. Tapintása finom, bár érződik, hogy olcsóbb, sárgulásra érzékeny műanyaggal borították. A felső oldalán egy visszafogott, átlagos méretű Kiano felirat virít. Az alján megismétlik a dobozon is feltüntetett tudását, illetve, az Intel Inside jelzés itt központibb helyet kapott. Az alsó oldalon találhatóak meg a hangszórók az oldalsó, ívesen az oldallap irányába vékonyuló szakaszon, így a hangzásában nem jelentkezik túl nagy torzulás, tompulás, sőt ideális felületre helyezve, meglepően kellemes hangzást biztosít. Az eszközt jobban megvizsgálva észrevehető, hogy nem rendelkezik szellőzőnyílásokkal, így megállapítható, hogy passzív hűtéssel rendelkezik. Felnyitva az eszközt, megállapítható, hogy matt kijelzővel rendelkezik, illetve magyar nyelvű billentyűzettel, de egyértelműen megállapítható, hogy valószínűleg a lengyel nyelvű billentyűzet átmatricázásával oldottak meg (habár javaslom billentyűzet matrica beszerzését az eszköz mellé, a tesztelési időszak során nem jelentkezett sérülés az eredeti matricázásban). Az indítógombot a billentyűzet gombjai közé rejtették el, egyedüli problémát a backspace eltévesztése esetén jelent, nekem a teszt során nem akadt ilyen gondom vele (azért mégis csak jobb, mintha az ESC közvetlen közelében lenne). Illetve itt illik megjegyezni, hogy a numerikus billentyűzettel nem rendelkezik. A touchpad remekül működik, azonban a gombok némileg hangosak, illetve személy szerint engem zavart, hogy a gombok nyomása közben a kurzor is érzékelte az ujjaimat, így időnként kijelöléssel egybekötött jobbklikkeket hajtottam végre.

A hardverre rátérve, megállapíthatjuk, hogy 2 magos, 1,33 GHz-es Intel Atom Z3735F processzorral rendelkezik. Ez összességében ehhez a géphez bőven elég, valószínűleg senkinek se fog korlátot jelenteni. Viszont ami már jelenthet bizonyos korlátot, az a RAM, ugyanis 2 GB DDR3-as memóriával rendelkezik. Ez annyiban jelenthet korlátot, hogy nem leszünk képesek egyszerre túl sok programot futtatni, illetve átláthatatlanul sok fülön szimultán böngészni, de alighanem ez egy nem túl jelentős gond. A gondot a tárolókapacitás jelentheti, mely mindössze 32 GB. Ez nem sok. Azonban aki tárolni is szeretne rajta dolgokat, annak megoldást jelenthet, hogy microSD kártyával, 10.000 Ft plusz befektetéssel, akár 200%-kal is növelni tudja a belső tárhelyet (én a külső merevlemezt tartom a legjobb megoldásnak, hiszen manapság sokan rendelkeznek vele, és sokkal dinamikusabb tárolást tesz lehetővé). Integrált videóvezérlővel rendelkezik, amin ezen a szinten nincs nagyon mit csodálkozni, azonban az pozitív, hogy a 14"-os kijelző 1366x768-as felbontással rendelkezik. Az oldalán található 3,5mm-es jack aljzat, a microSD bővítőkártya nyílása, 2 USB csatlakozó (jobb és bal oldalon egyaránt 1-1), illetve rendelkezik microHDMI csatlakozóval. Az eszköz beépített WiFi-vel és Bluetooth-szal rendelkezik. Az akkumulátora teljes töltöttségnél több mint 8 órát ír ki, és ez a képességeihez mérten történő maximális kihasználás mellett.

16395514_1566487986712003_1931218091_n

A Kiano SlimNote 14.1 legnagyobb fegyverténye, hogy előretelepített 32 bites Windows 10-zel rendelkezik, hiszen a rendszert jelenleg 40 ezer forint körül lehet megvenni legálisan.

Összességében elmondható róla, hogy kellemeset csalódtam benne. Először is féltem attól, hogy nem magyar nyelvű lesz a billentyűzet, ezt egy alacsony költségű megoldással megoldották, bár reményeim szerint hosszútávon nagyobb szériában hoz a Kiano termékeket hazánkba, így talán majd eljön az ideje annak is, hogy már a gyártás során magyar legyen a billentyűzet. Mindenképpen újra megemlítendő, hogy matt kijelzővel rendelkezik, amit valljunk be, az alsókategóriás eszközökön ritkán látunk. Azt kell mondanom, hogy a Kiano kitett magáért, szép bemutatkozás a magyar piacon, ahogy a termékpalettájukat böngésztem, remélem a jövőben hallani fogunk még róluk. Főleg, hogy ilyen árban (~55.000 Ft) jelenleg nagyon nincs kihívója a piacon a SlimNote 14.1-nek.

editors_choice


A tesztben szereplő SlimNote 14.1 netbookot a Kiano lengyelországi központja biztosította számunkra.


 

Írta: Bibók Richárd