kicsi-a-bors-de-szines-corsair-k65-lux-rgb-mechanikus-billentyuzet-teszt/2018/02/14

Kicsi a bors, de színes – Corsair K65 LUX RGB mechanikus billentyűzet teszt

2018. február 14. Ficsor Tamás Billentyűzet

Már elég régen járt nálam a felsőbb szegmensbe sorolandó Corsair klaviatúra. Pontosabban a K70 volt utoljára (CH-9000117-EU), ami egy nagyszerű termék, de ha jobban körül nézünk, akkor észrevesszük, hogy egy kissé túl van árazva. Egy kis ráfizetéssel szerezhetünk kisebb és színesebb kivitelt, mint mondjuk a K65-öt.

Csomagolás:

Első ránézésre egyáltalán nem mondanám a cuccra, hogy a felsőbb kategóriába tartozik, hisz egy nagyon vékony, mindössze 5 cm vastag dobozban lapul. A színes „héj” alatt egy normál karton dobozt van melyben pont elfér a periféria és kiegészítők. A gyártótól megszokott módon most sem találunk szivacs védelmet csak egy fólia bevonatot. A billentyűzet mellé kapunk egy garancia levelet, használati utasítást, levehető csuklótámaszt és FPS/MOBA mintás bill. sapkákat, hozzá pedig egy lehúzó eszközt.

Külső, belső:

Úgy gondolom, hogy a kaliforniai székhelyű gyártó fő vonalába a shieldless, a teljes felső részen végig nyúló, 2 mm vastag, eloxált és szál csiszolt alumínium lappal rendelkező billentyűzet tartoznak. Már csak azért is lehet így, hisz a high-end K95 Platinum is ezt kapja. Tehát a K65 LUX teljes felső része az említett anyagból van, amit egyrész prémium kinézetet, másrészt strapabíróságot ad a perifériának. Az esetleges hajlítgatások szemben a két helyen is meghajlított lap jól bírja a sarat. Az eloxálásnak köszönhetően a heves mérkőzések alatt megizzadt kezünktől nem kezd el korrodálni.

A dizájnra visszatérve: azért is mondanám jónak, mikor látszanak a kapcsolók, mert köztük lévő port, kis esettel, vagy nagy levegővel egyszerűen ellehet távolítani. Továbbá a per key RGB LED-ek, azaz a kapcsolónkénti fényforrások szépen mutatnak a fényes felületen. A klaviatúra két oldalán kb. 5 mm-es káva van, addig alul kb. 1,5 cm, míg felül kb. 2 cm. A két nagyobb rész egyáltalán nem zavaró ráadásul funkcionalitás szempontjából lettek ilyenek, mivel alulra tudjuk felpattintani a csuklótámaszt, fent pedig dedikált gombokat kapunk. Balról jobbra haladva van a háttérfény szabályzó/kikapcs, némító, hangerő szabályzók, Win Lock gomb. Továbbá egy-egy fehér LED jelzi vissza, ha a Caps Lock és a Scroll Lock be van nyomva. Szokásos módon ezen rész közepére került a logó. Az FN gomb kombinációjával az F9-F12-ig érhetjük el a médiafunkciókat.

Magyar kiosztású Corsair billentyűzettel még nem találkoztam, de a hozzánk közel eső layout-ban, vagyis EU kiosztásban elérhető. A keycap-ek sajnos nem a legjobb, csak ABS minőségűek, viszont rajtuk lévő felíratok megfelelően nagyok, ami megkönnyíti a leolvasást. Cserélhető gamer sapkákat mellékelt a gyártó, amik teteje nagyobb textúrázást (a Space-hez hasonló) és ergonómiát kapott, hogy véletlenül se csússzon le róluk az ujjaink. A szokásos WASD mellett a csomagba került Q, E, R, F és valami okból még egy W és még egy D.

A K65 LUX német minőségű Cherry MX Red RGB kapcsolókkal van felszerelve. Az MX Red kapcsolók minden egyes lenyomásához 45 gramm erőt kell kifejteni. Teljes lenyomáskor a billentyűk útja 4 mm, de az érzékelési pont ennek a felénél, 2 mm-nél van. A Red kapcsolóknál, mint ahogy a Black-nél sem lehet érezni sem pedig hallani az érzékelési pont elérésénél létrejövő kattanást. Vagyis lineárisan működik.  Ezt a fajta kapcsolótípus főként a játékosok, illetve a gyors (és vagy gyakorlott) gépírók részesítik előnybe, akik már teljesen biztosak abban, hogy a kapcsolókat minimum meddig kell lenyomni az érzékelési pontig. Az elnevezésben lévő RGB mozaikszó mindössze annyit jelent, hogy a kapcsolóház átlátszó, így a fények szebbek. A K70-től eltérően a gyártó nem kiálló LED diódákat alkalmazott, hanem közvetlen a PCB-re integrált.

A klaviatúra talpa nagyon egyszerű. A sima, műanyag hason négy gumitalp van, valamint két mélyedés a csuklótámasznak. A kihajtható talpak kb. 1 cm magasra emelik a K65 hátulját. Szerencsére ezek is kaptak gumírozott bevonatot. A hátsó részen távozik a 2 méter hosszú, vaskos, szövetbevonatú kábel, mely 2 db USB 2.0 portra oszlik. Az egyik az adatkapcsolatért, míg a másik akkor jön jól, ha a kimenet melletti USB 2.0 portot kiakarjuk használni. E mellé még került egy BIOS kapcsoló, amivel a klaviatúra válasz idejének a gyorsaságát tudjuk beállítani 1, 2, 4 és 8 ms-os lépcsőnként.

Szoftver:

A perifériához a Corsair Utility Engine, azaz a CUE szoftver kell. A teszt alatt a 2.22.83. verzió volt fent. A program kezelése egyszerű és nagyszerű. A fő képernyőn látjuk a használt perifériáinkat és pár demót pl: az ST100 RGB fejhallgató tartóét. Az klaviatúrát kiválasztva bal fent van a profil választó alatta pedig a beállítható témakörök. Az Actions-ban tudjuk számok módon programozni a kapcsolókat. Pl: makró, szöveg, média irányító, alkalmazás indító, timer. Lehetőség van egér gombokat és billentyű kombinációkat egy nyomásra elindítani.

-

A Lighting Effects-ben a háttérfényt tudjuk testre szabni. Sok féle opció közül tudunk választani, pl: Spiral Rainbow, Rainbow Wave, Visor, Pulse, Shift. Több Corsair termék esetén az effektek szinkronizálhatók a Lighting Link módban. Itt is sok féle effekt van, többnyire a már említettek. A Performance menünél van lehetőségünk a Win Lock on/off állapotának és a fényerő váltónak a színét beállítani, mivel ezek nincsenek összeköttetésben az effektekkel. A Win Lock mellett még 4 féle kombinációt tudunk tiltani, mint pl: az Alt + F4.

-

Tapasztalat, vélemény:

Összességében pozitív benyomásom van a termékkel kapcsolatban. Rájöttem, hogy a TKL forma jobban áll hozzám. A periféria sokkal kézenfekvőbb a numerikus rész nélkül. Több hely marad, valamint a játékélmény is jobb. A felcsatolható csuklótámasz jó minőségű, de nem nevezném hasznosnak. Legalábbis nekem nem sok plusz nyújtott, de talán, aki más pozícióban ül a gép előtt, annak jó lehet. Minden esetre jó, hogy ezt nem hagyta ki a gyártó. Azt is jó volt látni, hogy a kihajtható lábakat is ellátták gumírozással.

Nem a negatívumokhoz sorolnál azt, hogy a hangerő szabályzó miért nem lehet olyan, mint a K70-nél? Értem én, hogy nem egy kategóriába sorolandók, de csak a numerikus rész megléte a kettő közötti különbség. A görgős hangerő szabályzás egy kissé hiányzott. Működés közben észrevettem, hogy néha az effekt közben 1-1 kapcsolónál a LED más színre ugrott, valamint játéktöltésnél pl: a Rainbow mód elkezdett akadozni.

Lássuk a negatívumokat. Kezdhetném talán a keycap-ek minőségével, amik mondjuk legalább egy félig PBT kategóriájúak lehetnének. Továbbá a háttérfények beállításánál a Lighting Link módban nincs statikus opció, valamint pl: Color Shift-nél, ha mi szeretnénk színeket megadni, ott csak két lehetőségünk van. Ezeken kívül a már említett laggok sem néznek ki jól, amik néha többször is előjöttek.

Ezekkel együtt véleményem szerint egy nagyszerű a termék a K65 LUX RGB. Az elején szokatlan volt a num. rész nélkül pl. a számológépet használni, de a driverben lévő opció segített ebben. A Win Lock mellé kiválasztható más kombinációk letiltása közül az Alt + F4 abszolút jó választás a Rage játékosoknak.

A K65 Lux RGB kb. 45 ezer forintért vásárolható meg. Ettől egy kicsit olcsóbb az alap verzió, az utána jövő Rapidfire verzió pedig még olcsóbb, amit már Cherry MX Speed kapcsolókkal szereltek.

[youtube]

[/youtube]

Írta: Ficsor Tamás

Hasonló bejegyzések: