kiprobaltuk-a-corsair-megfizetheto-rgb-s-billentyuzetet-corsair-k70-core-teszt

Kipróbáltuk a Corsair megfizethető, RGB-s billentyűzetét - Corsair K70 CORE teszt

2023. október 10. Kocsis Bence Billentyűzet

A Corsair bemutatta legújabb, teljes méretű, mechanikus billentyűzetét, a K70 CORE RGB modellt, melyet a megjelenés előtt már kipróbálhattunk, így meg is tudjuk osztani veletek tapasztalatainkat. A K70 Core RGB több kiosztásban és többféle színben készült el, illetve választható lesz cuklótámasszal és anélkül is. Ezek közül a csuklótámasz nélküli, fekete változatot, angol kiosztással tesztelgettük. 

A csomagolás, a gyártó által jó ideje megszokott sárga színvilág, melyhez továbbra is ragaszkodik. A dobozon az illusztráció mellett a legfontosabb tulajdonságok olvashatók, mint a RED mechanikus kapcsolók, a zajcsökkentő párnák és az iCUE által elérhető macro vezérlés. Azt is láthatjuk a dobozon, hogy picit viseltes állapotban érkezett meg hozzánk, amit ezúton is szerenénk megköszönni a futárszolgálatnak, aminek a nevét most nem említeném, valamint az is leolvasható a dobozról, hogy angol kiosztású verziót kaptunk. Sajnos a Corsair palettáján nincsenek magyar kiosztású billentyűzetek.

A billentyűzetet a dobozából kivéve láthatjuk, hogy egy viszonylag kompakt, de teljes kiosztású megoldásról van szó, ez 448 x 153 mm-es méreteket jelent, 35,4 mm-es magasság mellett. Kiegészítőkból a költséghatékonyság fényében nem kapunk igazából semmit és ahogy említettük a dobozból a csuklótámasz is kimaradt. A billentyűzet kimondottan vékony, minimális kerettel. A Corsair logója látható a nyíl gombok felett. A billentyűzet egy vezetékes megoldás és a kábel sem leválasztható. A kábel a bal oldalon kapott helyet, így a többségében jobbkezes felhasználóknak az egér kábellel nem lesz összeakadás. A műanyag borítású kábel egy Type-A csatlakozóban végződik. A gyártó egyébként minimum USB 3.0 portot javasol a maximális teljesítmény eléréséhez. 

A billentyűzetet felfordítva láthatunk középen egy Corsair logót, ami elsőre úgy néz ki, mintha egy fém körbe lenne belegravírozva, pedig ez műanyag. 6 csúszáshátló tappancsot kapunk, melyekből kettő a billentyűzet aljára, kettő pedig a magasságállító tetejére és aljára került. Ez tök jó dolog szerintem, hisz leengedett és megemelt állapotban is van tapadása a billentyűzetnek. 

A jobb felső sarokba került egy egyedi médiagomb és egy programozható forgótárcsa is, mely alapértelmezetten hangerőszabályzásra van beállítva, de később még foglalkozunk vele. Egyébként ez a forgótárcsa is nélkülözi a prémium minséget, hisz nem félből, hanem műanyagból készült, viszont kimondottan pofás, ráadásul lenyomásra is programozható. Itt alapbeállításon ez a némítás funkciót jelenti. 

A billentyűzet sapkák viszonylag magasan helyezkednek el, elemelkedve a billentyűzet házától. Ez a működésben is szerepet játszik, valamint az RGB világítás így még jobban élvezhető, hisz több fény szűrődik ki a gombok alól. A sapkák doubleshot ABS kivitelűek, tehát strapabíróak, nnem kell attól tartanunk, hogy egy idő után a gombok feliratai kürül elkezdennek megjelenni a kopás nyomai. A magas profil miatt személy szerint mindenképp csuklótámasszal használnám a billentyűzetet. A dobozban nincsenek tartozékok, tehát a gombok levételéhez szükséges alkalmatosság sincs, de így, hogy a gombok könnyen hozzáférhetőek, a tisztítással nem lesz probléma. Függetlenül a színtől és kiosztástól a Corsair K70 CORE billentyűzetek MLX RED lineáris mechanikus kapcsolókkal lettek ellátva, emellett két réteg hangtompító habot is kapunk, melynek köszönhetően csendesebbek a lenyomások. 

A lenti képen látható, hogy bekapcsolt állapotban nem csak a billentyűsapkák feliratain keresztük szűrődik át az RGB világítás fénye, hanem a sapkák oldalán is, ami kimondottan jól mutat. Egyébként a gombonkénti RGB világítás nagyon szép átmenetet produkál, ráadásul az effektek teljesen folyamatosak, nincs bennük darabos mozgás. Ez lentebb egy rövid videóban is látható lesz. 

ICUE szoftver:

A Corsair K70 CORE számos beállítása hajtható végre az ICUE szoftveren belül. Itt érdemes megjegyezni, hogy a maximális stabilitás és legjobb működés érdekében érdemes a legújabb szoftververziót használni, valamint a Firmware-et is frissíteni, Lehetőség van szoftver és hardverprofilok létrehozására és szerkesztésére, melyekből a billentyúzet 5-öt tud tárolni.  

A K70 CORE gombonkénti RGB világítással rendelkezik és az iCUE-től szokott módon rengeteg effekt közül választhatunk. Lehetőségünk van arra is, hogy csak bizonyos gombok kapjanak háttérfényt, de beállíthatjuk azt is, hogy a leütött gombok világítsanak, ha például arra van ingerünk, hogy csak a WASD gombok és nyilak világítsanak, akkor nem ütközünk akadályba. 

A Corsair K70 CORE Murals kompatibilis, azaz összekapcsolható a Corsair vizuális ökoszisztémájával. Ebben a módban számos beáállítást végezhetünk el. Beállítható, hogy az iCUE kompatibilis eszközök a számítógép hangját adják visssza, mint vizuális effekt, de lehetőg van arra is, hogy a kválasztott monitor képernyőjének mozgását vetítsük RGB-s eszközeinkre. 


A murals egyébként egy komlett fény-ökoszisztáma, mylehez a CORSAIR számos kiegészítőt kínál, így a fények világát kiterjeszthetjük a gamer asztalon kívülre is. 

A média "henger" beállításait is elvégezhetjük az iCUE szoftveren belül. Használhatjuk hangerőszabályzóként, állíthatjuk a billentyűzet világításának intenzitását, nagyíthatunk a weboldalakon, valamint akár görgethetünk is a böngészőben. Ez alapbeállításban hangerőszabályozást és némítást jelent. 

További beállításokra van lehetőség a Device Settings menü alatt, ahol a billentyűzet kiosztást választhatjuk ki (esetünkben angol, sajnos magyar kiosztás a Corsair palettáján nem érhető el). Beállíthatjuk a polling rate-et is, valamint lehetőségünk van arra is, hogy a billentyűlenyomáskor esedékes regisztrálási időn változtassunk. 

A CORSAIR K70 CORE kapcsoló terén kompromisszumot kötött, hisz a Cherry MX Red-nek megfelelő MRX RED-del az aranyközéputat választotta. A billentyűzet teljes méretű, RGB világítása nagyon látványos a kettős öntésű ABS billentyűsapkák alatt és a jobb felső sarokban elhelyezett henger a programozhatóságára való tekintettel extrának mondható. Az iCUE erős hátszelet ad a billentyűzetnek, hisz mára egy stabil és optimalizált szoftverré nőtte ki magát, amivel a perifériák képességei teljes mértékben kihasználhatók. Amit hátránynak mondanék, a vezeték nélküli mód, vagy a levehető kábel, esetleg a fémmből készült henger, az komolyan meggátolná azt, hogy a CORSAIR K70 CORE 100 dollár alatt legyen elérhető, mert igen, a billentyűzet 99,99 dolláros árcédulát kapott, ami  kategóriájában kimondottan baráti. A tesztlehetőséget ezúton is köszönjük a CORSAIR-nek. 

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: