kiprobaltuk-a-moshi-otto-q-vezetek-nelkuli-toltot

Kipróbáltuk a Moshi Otto Q vezeték nélküli töltőt

2020. augusztus 17. Herczeg Balázs Mobilvilág

Ha valaki otthonosan mozog az Apple ökoszisztémában és a gyári tartozékokon kívül más kiegészítők felé is nyitott, akkor biztosan hallott már az olyan márkákról, mint például az Anker, a Belkin vagy akár éppen a RAVPower. A Moshi az említett márkákkal ellentétben az Apple filozófiáját követi: évente kevés terméket mutatnak be, ellenben azok a termékek egyediek és jelentősen eltérnek a tömeggyártott kiegészítőktől. A kaliforniai vállalat 2005-ben alakult, és elkötelezettek amellett, hogy olyan termékeket készítsenek, amelyeknek a birtoklása nemcsak presztízsérték legyen, hanem a Moshi arra is figyelt, hogy a termékeik tartósak legyenek, így a teljes jelenlegi termékkínálatuk mellé 10 év garanciát biztosítanak. Emellett a gyártó számos terméke részesült olyan szakmai elismerésekben, mint a Red Dot Design kitüntetés. A gyártó elküldte nekünk a dán stílusú bútorokból inspirációt merítő Otto Q vezeték nélküli töltőt, amelyet nagy örömmel próbáltunk ki.

A vezeték nélküli töltés alapelve

A vezeték nélküli töltés nem egy újkeletű dolog, működése pedig gyakorlatilag két tekercs közötti elektromágneses jel küldésén és fogadásán alapszik. Bizonyára ti is láttatok már olyan telefonokat a múltban, amiknek miután levettétek a hátlapját, egy vékony fekete-fehér ragasztott felületet láttatok rajta egy extra csatlakozóval, vagy néhány érintkezőponttal, de nem tudtátok pontosan milyen célt szolgálhat. A válasz egyszerű: ebben található a telefonokba kellő vevő réztekercs, amely a vezeték nélküli töltőből küldött mágneses teret átalakítja olyan energiává, amellyel a telefonok akkumulátorját is tölthetjük. Ez mind szép és jó, azonban a technológia ugyan azzal a hátránnyal is tud küszködni, mint a legtöbb gyorstöltő: mégpedig, ha a megoldás nincs a megmegfelelőbb módon alkalmazva, túlmelegítheti az akkumulátort töltés során. Az Otto Q azonban több szempontból is különleges megoldás. A 10 W-os vezeték nélküli töltési teljesítményt is támogató eszköz (külön vásárolható töltővel, mi 18W-os és 5W-os töltőkkel próbáltuk ki) ugyanis nem melegíti fel annyira a telefonok akkumulátorát, mint mondjuk egy hasonló teljesítményű kábeles gyorstöltő, így az akkumulátort is jobban kíméli, mint a hagyományos megoldások.

Elegáns kiegészítő a modern otthonokba

A töltő rendkívül elegáns, egy kicsit a farmerek és bútorhuzatok anyagára emlékeztető, puha, „északi szürke” színű szövetanyaggal rendelkezik, amely ténylegesen a prémium minőségű, dán/skandináv stílusú bútorokra emlékezteti az embert. A világos szürke szín pedig remek választás, ugyanis a semlegessége miatt tökéletesen illeszkedik a modern otthonokba. Ugyan nekünk kifejezetten tetszik a színválasztás, ellenben ha valaki valami másra vágyna, az sajnos elkeseredhet, ugyanis a töltő csak ebben az egy színopcióban kapható. A borítás alsó része ugyan műanyag, de az ezüstös hatású festés miatt teljesen olyan, mintha a gyártó fémet használt volna az alsó felülethez is, amit pusztán csak a tapintás élménye ronthat el. A megfelelő tapadásért egy gumifelület fele, amely alatt találhatóak meg a szétszedéshez szükséges csavarok is, azonban senkinek sem ajánljuk, hogy szétkapják a töltőt csak a hecc kedvéért. Aki kicsit kíváncsi a belsejére, annak mellékeltük a gyártó oldalán elérhető ábrát, amelyből jól látszik, hogy a réztekercs és a PCB alatt egy-egy extra fémlap kapott helyet, amely az Otto Q hűtéséért felel, így a telefonokat sem melegíti fel túlzottan a töltés során.

Fejlett Q-tekercs modul a leggyorsabb töltéshez

A Moshi töltő réztekercse kifejezetten vastag és széles (az ábrák alapján, ténylegesen nem szedtük szét a töltőt) így érthető, miért volt szükséges két fémlapot is elhelyezni a hűtéshez. A méretéből adódóan elég felületen képes biztosítani a töltést, ezt pedig a felső felületen lévő gumi csúszásgátló is jelöli: a körbezárt felület felel a töltésért, a maradék extra pedig esztétikai és hűtési érdekeket szolgál. A töltő oldalán egy extra indikátor LED is helyet kapott, amely lassú fehér villogással jelzi, ha a készülék támogatja a vezeték nélküli töltést és maga a folyamat is működésbe lépett, a gyors pislákolás pedig azt jelenti, hogy a Moshi Otto Q ugyan érzékelte a ráhelyezett készüléket, de az sajnos nem támogatja a Qi töltést. A belső elektronika ezenfelül túlfeszültségvédelemmel is rendelkezik, és a csatlakoztatott töltőtől függően képes az 5 vagy éppen a tényleges 10W-os töltésre (iPhone-ok esetén szoftveres korlátozások miatt a maximálisan elérhető töltési teljesítmény 7,5W). A megfelelő tápellátásról egy USB 2.0 interfésszel rendelkező USB Type-C kábel felel, amely képes az elegendő 9V-os feszültség továbbítására ahhoz, hogy a 10W-os töltés előnyeit ki tudjuk használni.

Otto Q a gyakorlatban

A töltő kipróbálásában 3 készülék volt segítségünkre: egy Apple iPhone XR, egy Samsung Galaxy S6 Edge és egy Microsoft/Nokia Lumia 950 (csak a hecc kedvéért). A töltési eredmények a használt töltőktől függően változtak. Példának okáért a Samsung Galaxy S6 szoftveres és hardveres limitációjának köszönhetően csak az Apple 5W-os töltőjével volt hajlandó együttműködni vezeték nélküli töltés tekintetében. 

Az iPhone és a Lumia 950 ilyen téren már nem válogatott, akár 18W-os gyorstöltővel, akár számítógéppel, vagy éppen külső akkumulátorral használtuk az Otto Q-t, a telefonokat problémamentesen töltötte, ráadásul egyetlen készülék esetén sem jelentett problémát a telefonon lévő tokok használata, ugyanis a Moshi eszköze akár 5 mm vastag tokon keresztül is képes megfelelően feltölteni a telefonokat. Az iPhone XR készüléken lévő Alcantara tok eleinte kétségeket keltett a használat során, de az Otto Q hihetetlen könnyedséggel vette az akadályt és pillanatok alatt elkezdte tölteni a telefont. 

Megjegyeznénk azonban, hogy nem minden telefonnal lesz kompatibilis: iPhone-ok esetében csak iPhone 8/X sorozatú, vagy újabb termékek fogják támogatni, Androidos készülékek esetében pedig utána kell járnunk, hogy készülékünk támogatja-e a Qi töltést, vagy sem. Példának okáért még mindig vannak olyan új készülékek a piacon (pl.: Huawei P30/Lite vagy a Xiaomi Redmi Note 9 Pro) amelyeknek ugyan igazán célszerű lenne a technológia támogatása, a gyártó mégsem építette be a telefonokba a szükséges tekercseket. Érdekességképp megjegyeznénk, hogy 60 perc leforgása alatt lemerült állapotból 45%-ra töltötte fel az iPhone XR-t, amely kifejezetten gyorsabb, mint az 5W-os gyári megoldás, aminek ehhez az értékhez majdnem másfél óra szükséges.

Verdikt

A Moshi Otto Q egy kifejezetten hasznos és megbízható vezeték nélküli töltőmegoldás, amelyet már csak az elegáns formatervezése tud jobbá tenni. Az USB-C csatlakozás és az akár 10 W-os töltési teljesítmény bőven elegendő a modern telefonok számára. Ugyan a 15 000 Ft körüli ajánlott fogyasztói ár elsőre soknak tűnhet úgy, hogy még külön hálózati adapter sem jár a készülék mellé, ellenben töltési képességei, megbízhatósága és stílusos megjelenése tökéletes kiegészítővé teszi okostelefonjaink számára. Aki egy elegáns töltőt keres telefonjához, annak csak ajánlani tudjuk az Otto Q-t!

A tesztben szereplő töltőt a Moshi biztosította számunkra, melyet ez úton is szeretnénk megköszönni nekik!

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: