kiprobaltuk-a-synology-ketlemezes-otthoni-nas-megoldasat

Kipróbáltuk a Synology kétlemezes otthoni NAS megoldását

2020. augusztus 31. Herczeg Balázs Adattárolás

Korábban már kipróbáltuk a Synology DS120J megoldását, amely a gyártó kínálatának legolcsóbb NAS modellje így leginkább azokat az embereket célozza, akik a tárolórendszerüket nem szeretnék több dologra használni, mint az egyszerű adattárolás. A DS220J hasonló kategóriában versenyzik a kisebb testvérével, azonban hardver tekintetében jelentős előrelépést jelent, ugyanis a korábban bemutatott NAS kétmagos processzorával ellentétben ebben a rendszerben már egy négymagos Realtek RTD1296 CPU látja el a számítási feladatokat. További előrelépés, hogy ez a modell már nem DDR3L memóriát használ, hanem az újabb és gyorsabb DDR4 megoldást alkalmazza, ellenben a ez is egy PCB-re integrált megoldás, így a későbbi bővítés nem megoldható. A kék PCB-n azonban most már egy kisebb méretű hűtőborda is helyet kapott, így végre ténylegesen haszna van a hátsó hűtőventilátornak. Ugyan az ARM alapú Realtek RTD1296 SOC szintén nem egy nagy teljesítményű megoldás, már kifejezetten hasznosnak számít a borda az ideális teljesítmény eléréséhez. Az SoC támogatja a H.265 kodeket, a 4K 60 FPS-es felvételek lejátszását, valamint megbirkózik a HDR10, HLG és TCH Prime tartalmakkal.

Raid 1 – nagyobb kapacitás és adatbiztonság

A DS220J különlegessége a kétlemezes kialakításában rejlik, amely 32 TB (2x 16TB) lemezeket is képes ellátni, azonban hiába a CPU SATA 3.0 támogatása, a maximális sebesség hasonlóan a korábbi modellhez képest az olvasási és az írási sebesség ugyan úgy 112 MB/s környékén fog maradni. A 4 magos 1,4 GHz-s processzor azonban már könnyebben tudja feldolgozni az adatmentési feladatokat, így egyszerű adatmentés mellett már akár egy egyszerű TeamSpeak 3 szerver futtatására, vagy különböző NAS alkalmazások megnyitására is lesz lehetőség, legyen szó fényképek megtekintéséről vagy épen videóstreamingről. Azt viszont senki se várja, hogy mentés közben a 4K 60 FPS streaming tökéletesen fog menni. A NAS hátulján található gigabites RJ45 csatlakozó pontosan elegendő lesz a 112 MB/s-os sebesség kihajtására, de nagyobb sebességet senki se várjon másolás tekintetében a kétlemezes modelltől sem. A Raid 1-nek köszönhetően az egyik lemezen tárolt adataidról egy teljesen megegyező másolatot készít a NAS, így ha az egyik merevlemez meghibásodik, az adatok nem fognak elveszni. Ha valaki egy biztonságos adattárolási megoldást keres olcsón, az most dörzsölheti a markát.

Egyszerű stílus és csomagolás

A korábban bemutatott megoldáshoz hasonlóan ugyan abban a letisztult külsejű, fehér házban érkezik, amely tökéletesen illeszkedik a modern otthonok környezetében. A szétszerelése igen egyszerű, mindössze két csavart kell hátulról eltávolítanunk és a Synology feliratos oldallap eltolásával máris hozzáférhetünk a tárolólemezekhez. A NAS eleje is kifejezetten egyszerű, mindössze egy bekapcsoló gomb és 3 állapotjelző LED fedezhető fel. Csomagolást tekintve a NAS egy kartondobozban érkezik, amelyen mindössze egy Synology Diskstation felirat látható, illetve egy levehető matrica, amely arra hívja fel a figyelmünket, hogy mit is rejt a doboz.

Csatlakozási kínálat

Mivel egy még mindig megfizethető termékről beszélünk, I/O tekintetében be kel érni két USB 3.0 porttal és egy gigabites RJ45/Ethernet csatlakozással. A két USB port segítségével azonban egyszerűen lehet csatlakoztatni egy külső tárolóegységet vagy egy külső SSD-t, HDD-t vagy éppen pendrive-ot, hogy tovább lehessen vele növelni a rendelkezésre álló tárolókapacitást.

Gyors telepítés

Az iOS és Android eszközökre letölthető applikációval a hálózati felkutatást követően csak egy felhasználónév és jelszó beírására van szükség a DS220J beállításához. A telepítés hossza azonban jelentősen függ a tárolólemezek méretétől, így ha valaki két 16 TB-os HDD-t csatlakoztatna, az készüljön arra, hogy akár 2 kávét is le tud főzni addig, amíg a NAS telepítése végbemegy. A NAS-t ezentúl vagy a find.synology.com oldalon, vagy a statikus IP segítségével érhetjük el (az app jelezni fogja a beállítást követően) ahol megannyi lehetőség vár ránk a DSM rendszernek köszönhetően.

Disk Station Manager – kis hardverigényű webes Linux OS

A telepítést követően egyből a magyar nyelvű DSM fog fogadni minket. Ugyan néhány alkalmazásnév vagy tényleges alkalmazás lehet, hogy angol marad, de a rendszer önmagában teljesen magyar, így nyelvtudásra sincs szükség a használatához. A webes UI mindig jelzi az erőforrások használatát, a beépített SMART azonnal értesít, ha a lemez meghibásodna, összességében pedig a grafikus felület teljesen olyan, mintha egy teljes értékű Linux, vagy Windows rendszert használnánk, ráadásul meglepően gyors is. A Synology NAS-ok ezenfelül támogatják a felhő szolgáltatásokkal való szinkronizálást is, így a felhőben tárolt adatokat (Google Drive, OneDrive, iCloud) könnyedén letölthetjük a NAS-ra, a nagyobb biztonság érdekében pedig a RAID 1 konfiguráció gondolkodni fog a dupla mentésről. A rendszeren ráadásul elérhető külön víruskereső, letöltés vezérlő, php szerver alkalmazás, java, és egyéb biztonsági mentést segítő programok is, amelyeket már csak a multimédiás támogatás múl felül. Az Audio Station segítségével saját zene streaming tárhelyet készíthetünk kedvenc számainkkal, a Moments pedig szinkronizálja a telefonunkon lévő fényképeket a NAS tárhelyével, így azonnali biztonsági mentést készítve azokról.

Összegzés

A Synology DS220J egy kifejezetten jó eszköz, köszönhetően az erősebb hardvernek és a két merevlemez támogatásának. Egy rendkívül kompakt, energiahatékony és költségbarát tárolót ismerhettünk meg, amely még attól is többet tud, mint amit vártunk tőle. A NAS nagyjából 65 000 Ft környékén vásárolható a hazai kereskedések kínálatában, amely még kifejezetten megfizethetőnek számít. A Synology DS220J egy nagyobb tudású megoldás, mint a DS120J, a megfizethető árának köszönhetően pedig bátran merjük ajánlani azoknak, akik belépő szintű NAS megoldást keresnek otthonaikba.

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: