kiprobaltuk-a-synology-mesh-mr2200ac-router-rendszert

Kipróbáltuk a Synology Mesh MR2200ac router rendszert

2020. október 29. Herczeg Balázs Hálózat

Nemrégiben már bemutattuk nektek a Synology RT2600ac routert, ami ugyan egy kifejezetten drága hálózati megoldásnak számít, ellenben rendkívül felszerelt és széleskörű képességekkel rendelkező hálózati megoldás. Azonban, ahogy a legtöbb router esetében is megszokott, a hatótávolság limitált, így minél messzebb vagyunk egy routertől, annál jobban belassul annak sebessége. Itt jön képbe a Synology Mesh routere, az MR2200ac rendszer, amellyel a tajvani gyártó a mesh router piacra is egy erőteljes megoldást hozott létre.

Mesh kiegészítő 50 000 forintért


A Mesh hálózati topológia előnye az általános routerekkel szemben abban rejlik, hogy az eszközök vezeték nélkül folytonosan kommunikálnak egymással, ezáltal felerősítik a lefedettség jelerősségét és nagyobb sebességet kínálnak, mint egy általános többantennás router. Függetlenül attól, hogy milyen nagyságú antenna lett beépítve egy routerbe, a lakásokban található falak erőteljesen lassítják a bejövő jelet, így az internetböngészés egy időt követően lassúvá válik. A Synology Mesh routerei segítségével ez könnyedén orvosolhatóvá válik. Azonban felmerülhet a kérdés: 50 000 forintért már teljes Mesh hálózati csomagot lehet venni, miben jobb akkor az MR2200ac? A válasz itt az operációs rendszer képességeiben rejlik, de még mielőtt erre kitérnénk, vizsgáljuk meg az eszköz hardveres felszereltségét.

Elegáns külső, átlagos belső

Hardveres felszereltség tekintetében az MR2200ac nem mondható a legerősebb hardverrel felszerelt készüléknek, sőt, mondhatni teljesen átlagos belső komponenseket kapott. A processzor ugyan egy 4 magos, ARM processzor, az maximálisan csak 717 MHz-es órajelen ketyeg, ami nem kifejezetten combos. Router alapfunkciókhoz elég, ha viszont valami mást szeretnénk rajta használni, amit az operációs rendszer engedne, már problémába ütközhetünk. A másik gyengepont a 256 MB DDR3 memória. Az OS ugyan elfut vele, de bármilyen más dolgot, ha szeretnénk rajta csinálni, már problémás lehet. Ez a hardverspecifikáció olyannyira elavult, hogy a több éve teljesítő, 2,4 GHz-es routerembe ettől kicsivel erősebb hardver található, és fele ennyibe sem került. Pozitívum, hogy támogatja a 2,4 GHz-es és 5 GHz-es sávokat, valamint az MU-MIMO technológiát is, így a mesh routerek közötti barangolás gyors és észrevehetetlen lesz, továbbá 2 RJ45/1 gigabites ethernet port és USB 3.0 csatlakozás is található rajtuk. de a végfelhasználói árat ez a hardverkonfiguráció egyáltalán nem teszi indokolttá. De mi a helyzet szoftver fronton?

Az SRM visszatér

Hasonlóan nagytestvéréhez, a mesh router is a Synology Router Manager rendszert használja, amely jelentősén kibővíti és újraértelmezi azt, hogy egy router mire is lehet képes. Rengeteg olyan mesh rendszer van a piacon, főként az alsóbb kategóriában, amelyeknek a hardveres képességeik jók, azonban beállítások tekintetében több, mint erősen limitáltak. Gondolunk itt a 2,4 GHz-es és az 5 GHz-es sávok szétválasztásának hiányára, valamint a limitált VPN, Proxy, port átirányítási beállításokra, amelyekből Synology rendszerén nincs hiány. Hasonlóan az RT2600ac-hoz, a rendszer itt is gyors, reszponzív, és ugyan azt az egyszerű és könnyedén átlátható, magyar nyelvű grafikus felületet használja, amelynek nagyon sok felhasználó örülni fog. A beállítások lehetőségei egy routerhez képest szinte végtelenek, majdnem már az OpenWRT rendszereket is alázó lehetőségeket kapunk, azonban ez is kevésnek tűnhet.

Persze az intelligens szülői felügyelet, a beépített VPN és az egyéb vállalati szintű beállítási lehetőségek, valamint a WPA3 védelmi szabvány mind szép és jó, azonban az 50 000 forintos árat egyáltalán nem indokolja, pláne úgy, hogy ennyiért mindössze egyetlen 1 routert kapunk. Magyarul, ha 2-3 routeres mesh hálózatot akarunk kiépíteni, akkor alaposan a zsebünkbe kell nyúlni, ugyanis az 100-150 000 forint feletti beruházás lesz.

Használat közben

Aki már használt valaha mesh rendszert, az tudja, hogy manapság egy ilyen hálózat telepítése rendkívül könnyű és nem igényel szaktudást. Szerencsére ez a Synology mesh routerével sincs másképp. A telepítés egyszerű, a csatlakozás pillanatok alatt megolható, a beállítások pedig egyaránt eszközölhetőek mind mobiltelefonokról, mint pedig számítógépekről. A hálózati sebesség és lefedettség kifejezetten jó. Az általam korábban és jelenleg is használt otthoni mesh hálózatomnál jobb lefedettséget kínált a nálunk járt két MR2200ac és az RT2600ac, azonben egy olyan rendszernél, amely háromszor drágább a jelenleg is használt megoldásomnál már elvárt dolog. Ha bármilyen hálózati hiba lépne fel, a WiFi Connect szolgáltatás felkutatja és kijavítja azokat. A beépített szülői felügyelet és tűzfal, valamint a VPN pedig egyaránt segítenek egy biztonságos hálózat kiépítésében.

Összegzés

Amennyire dicsértük az RT2600ac routert, annyira keltett csalódást az MR2200ac, de nem amiatt mert rossz lenne. A rendszer legnagyobb problémája csupán az, hogy túlárazott, holott a hardveres felépítése és a szoftver ezt nem indokolja. Ez az eset pontosan olyan, mintha egy 10 000 Ft értékű PC-re meg kellene vennünk a legújabb Windows 10 operációs rendszert, hogy használni tudjuk, azonban a szoftver nem indokolja ezt a hatalmas túlárazást. Ugyan a 2-2 RJ45 csatlakozás jó dolog tud lenni sokszor, de ilyen esetekben jelentősen tudunk veszíteni a végsebességből. Összességében az MR2200ac mesh WiFi egy működőképes és megbízható koncepció irreálisan magas árcédulával. Persze, ha valaki a Synology ökoszisztémájában szeretne maradni, azt nem tartjuk vissza a vásárlástól, ellenben, ha valaki jobb ár-érték aránnyal rendelkező megoldást keres, annak nem egy jobb alternatívája lesz,

A tesztben szereplő routereket a Synology magyarországi képviseletétől kaptuk kölcsönbe, melyet ez úton is köszönünk nekik.

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: