kiprobaltuk-a-trust-tkl-billentyuzetet-gxt-833-thado-teszt

Kipróbáltuk a Trust TKL billentyűzetét - GXT 833 THADO Teszt

2021. november 13. Kocsis Bence Billentyűzet

Sok felhasználó nem preferálja a teljes méretű billentyűzeteket, hisz azok nagy helyet foglalnak el az asztalon. Abban az esetben is hátrányt jelentenek, mikor szállításra kerül a sor, hisz egy 40 cm-nél is hosszabb klaviatúra nehezen pakolható be egy táskába. Sok gyártó van jelen a TKL - azaz numerikus padot nélkülöző - billentyűzetek piacán. Így van vele a Trust is, aki nemrégiben bemutatta GXT 833 Thado névre hallgató helytakarékos megoldását, némi extrával megfűszerezve. 

A billentyűzet dobozán egy működés közbeni illusztráció látható, emellett fontos információkat is olvashatunk a csomagoláson. Ilyen a fém ház, a TKL kivitel, a kikapcsolható windows gomb, a LED világítás, valamint az egyik legfontosabb tulajdonság, a magyar kiosztás. 

A Trust GXT 833 Thado egy 87 gombos billentyűzet, ahogy fent említettük magyar kiosztással, így használat közben nem kell a gombokat memorizálni. Méreteit tekintve 359 x 135 x 40 mm-es, súlya pedig a kábellel együtt 709 gramm. Találunk rajta média gombokat, lehetőségünk van a windows gomb játékok alatti kiiktatására és kapunk visszajelzést a benyomott caps-lock, scroll-lock és num-lock gombokról. Az anti-ghosting támogatásnak köszönhetően akár 10 gombot is lenyomhatunk egy időben, nem fogja a windows feldobni a beragadó billentyűk üzenetet, megzavarva a játékot, vagy akár kidobva a játékból, ami online nagyon zavaró lehet. 

A Trust GXT 833 Thado egy membrános billentyűzet, így a space és a jobb shift gombokat leszámítva teljesen zajtalan lenyomást produkálnak. Az említett két billentyű esetében a gombok alatt  - a méretből adódóan - drótok is segítik a stabil működést, így azok némi plusz zajt eredményeznek. Az alsó sorban elhelyezett gombok számomra picit furcsák, hisz jóval nagyobbak a fentebb elhelyezett társaiknál és az aljuk lekerekített, azonban könnyen meg lehet szokni. A gombok alatt egy átlátszó, tejfehér zóna lett kialakítva, melyen keresztül a LED világítás át tud szűrődni.  

A billentyűzethez tartozik egy 1,5 m hosszú fonott kábel, zajcsillapítóval és egy számomra otromba nagy USB 2.0 csatlakozóval. Utóbbin még egy picit dolgozhatott volna a gyártó. Ami piros pont , hogy a szövött kábel kimondottan puha, könnyedén hajlik, így jobban kezelhető. 

A billentyűzet alsó része fém megerősítést kapott, ami strapabíróbbá teszi, főleg szállítás esetén lehet előnyös. Magasság állító nincs, viszont egy méretes hosszú "bumszli" lett rögzítve a felső részre, ami megemeli. Az emelt részen és alul is két-két csúszásgátló tappancs kapott helyet, mely megakadályozza, hogy játék alatt eltoljuk a billentyűzetet a csata hevében. 

A GXT 833 Thado rendelkezik LED világítással, mely sokat emel a billentyűzet megjelenésén. Bár a világítás nem gombonkénti és nincs szoftveres testreszabhatóság, a világító zónáknak - 5-6 zónát véltem felfedezni - köszönhetően nagyon szép látványt nyújt. Némi beállítási lehetőség azért van. A fényeket kikapcsolhatjuk és az FN gomb segítségével választatunk fix világítás, vagy lélegző mód között. A világításnak persze nem csak esztétikai szerepe van. Mivel a gombokon lévő karakterek is világítanak, így sötétben is láthatóak, így csökkenthető a félreütések esélye, precízebben játszhatunk, vagy gépelhetünk, ha a helyzet úgy akarja. 

A Trust GXT 833 Thado egy kimondottan komfortos billentyűzet. A méreteiből adódóan helytakarékos, de a fontos gombok nem hiányoznak róla, így kompromisszumokat nem kell kötni. A membrános kialakításnak köszönhetően csendes, a LED világítás pedig szép látványt eredményez, nem utolsó sorban az átlátszó karakterek révén biztosabb gépelést eredményez. Ami az árat illeti, nem kell mélyen a zsebünkbe nyúlni a beszerzéséhez, hisz 8000 forint környékén már beszerezhető. A Trust GXT 833 Thado azon alkalmi játékosok számára lehet tökéletes választás, akik TKL billentyűzetben gondolkoznak egy kis extrával, viszont nem feltétel náluk a mechanikus kivitel. 

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: