kiprobaltuk-az-adata-bankkartya-meretu-hordozhato-ssd-jet

Kipróbáltuk az ADATA bankkártya méretű hordozható SSD-jét

2020. március 30. Herczeg Balázs Adattárolás

Az ADATA a világ egyik legnagyobb memóriaszállító vállalata, így portfóliójában rengeteg NAND flash alapú termék található meg, többek között memóriamodulok asztali és laptop konfigurációkba, USB meghajtók, külső merevlemezek, különböző felhasználási igényeknek megfelelő SSD-k sokasága, sőt az XPG márka alatt az utóbbi időben már nem csak nagy teljesítményű SSD meghajtók és memóriák találhatóak meg, hanem gaming perifériák, folyadékhűtések, laptopok, monitorok és mini PC-k is. A szerteágazó kínálattal rendelkező vállalat termékei közül most egy külső SSD járt nálunk, amely szinte olyan kevés helyet foglal el a kezünkben, mint egy bankkártya: kipróbáltuk az ADATA SC685 ssd meghajtót.

Apró minden tekintetben

Az SC685 kétféle színváltozatban kapható: fekete és fehér borítással és négyféle kapacitás közül választhatunk: 250 GB/500 GB/1 TB/2 TB. Az apró méretek ellenére a gyártónak sikerült megfelelő mennyiségű NAND flash memóriát elhelyeznie az SSD borítása alatt található PCB-re, amely valóban egy bankkártyával megegyező méreteket ölt fel mind szélesség, és vastagság tekintetében. Persze a borítás sem növeli meg túlzottan a méretét, ugyanis mindösszesen egy 85 x 55 x 10 mm-es méretekkel ellátott eszközről van szó, amely mellé 35 grammos súly társul. 

Azt senki se vegye szó szerint, hogy az SSD a bankkártyatartójában is kényelmesen elférne, a vastagsága miatt erre nincs lehetőség, de szinte bárhol elfér, akár zsebben, táskában, vagy akár a tenyerünkben is és még a súlya sem fog megterhelés okozni.

Modern csatlakozófelület

Az apró SSD a legmodernebb USB felülettel csatlakozik a számítógépekhez, mégpedig az elforgatható USB-C csatlakozással. Az USB 3.2 Gen 2 csatlakozófelület természetesen visszafele is kompatibilis, így akár az USB 2.0 felülettel rendelkező számítógépekkel is használhatjuk őket jelentős teljesítményveszteséggel. Ehhez igazodva az SSD-hez egyaránt jár USB-C csatlakozókábel és egy USB-A – USB-C átalakítókábel, amely lehetővé teszi a visszafele kompatibilitást. USB 2.0 esetén ellenben szükség van egy Y átalakító kábelre az eszköz megfelelő tápellátása érdekében, amely sajnos csak külön vásárolható meg. Ez nem jelenti azt, hogy az SC685 nem használható USB 2.0 porton, de a sebessége jóval lassabb lesz a megfelelő energiaellátás hiányában.

Csomagolás és tartozékok

Az SSD egy egyszerű fekete csomagolásban érkezett, amely csak a lényeges tulajdonságokra hívja fel a figyelmet. A termékfotón, a gyártó logóján és a legfontosabb infókon kívül egyebet nem igazán tartalmaz a csomagolás. Belül két USB kábel fogad minket (USB-C – USB-C és USB-A – USB-C) a nagyobb kompatibilitás érdekében. Ezenfelül még egy használati útmutató lapul meg a csomagolásban.

Visszafogott de megbízható teljesítmény

Az ADATA SSD-jét több tesztprogrammal is kipróbáltuk, beleértve az ATTO Disk Benchmarkot, az AS SSD Benchmarkot és a CrystalDiskMark-ot is. Az eredmények megmutatása előtt érdemes tisztázni, hogy egy 3D TLC SSD-ről van szó, amelyről köztudott, hogy kevésbé megbízható, mint MLC-s társai, de szerencsére az ADATA képes volt a technológia határait elérni, így hasonló megbízhatóságot és élettartamot értek el, mint amivel a korábban említett 2D MLC technológia rendelkezik. Sebesség tekintetében a modern csatlakozás ellenére csak 530 MB/s-ra lett tervezve az SSD, amely ugyan a modern NVMe SSD-khez képest jelentősen elmarad, de kényelmesen tudja azt biztosítani, mint amit egy jobb, belső Sata III-as SSD. Ennek függvényében most jöjjenek a tesztek eredményei:

A CrystalDiskMark alatt az SSD hozta a specifikációknak megfelelő sebességet: 532 MB/s olvasás és 503 MB/s írási sebesség, amely egy ilyen kis méretű eszköznél igen kellemes érzés. Nem mondjuk azt, hogy minden tényleg egy pillanat lesz vele, de a belépő szinten kifejezetten baráti teljesítményt nyújt, így ideális lehet bármilyen fájl, dokumentum, multimédiás anyag, vagy éppen játékok számára is. De mivel a tesztelések nem egy programban merülnek ki, megnéztük hogyan teljesít a meghajtó az AS SSD Benchmark alatt is.

Ugyan ebben az esetben már visszafogottabb eredmények születtek, ugyanis a szekvenciális eredmények alig karcolták az 500 megát, de ez még mindig kifejezetten gyorsnak számít, pláne úgy, hogy rengeteg TLC-s belső SSD nem éri el az ilyen sebességet. A 4K olvasás egy kis aggodalomra adhat okot, de ha fontolóra vesszük, hogy ez a random teljesítményt jelenti az apró méretű fájloknál, máris nem lesz annyira elkeserítő az eredmény. Pláne úgy, hogy egy olcsóbb pendrive vagy merevlemez ugyanitt körülbelül 1MB/s vagy az alatti sebességeket produkált volna. Végül pedig nézzük meg az ATTO Disk Benchmark eredményeit is a részletesebb analízishez.

Ahogy fentebb említettük, a kis méretű fájloknál visszafogott teljesítményre számíthatunk, de ez még mindig sokkal jobb, mint a hagyományos lemezek eredményei. A sebesség 16 KB feletti fájloknál kezd exponenciális növekedést mutatni, a tényleges teljesítményt pedig az 1MB feletti fájloknál éri el. Ha pedig azt vesszük figyelembe, hogy manapság a legkisebb fájlok is lassanként átlépik ezt a méretet, akkor jöhetünk rá, hogy az SC685 majdnem minden esetben a maximumot fogja kihozni önmagából.

Végszó

Az apró méretű ADATA SC685 SSD sokat ígér apró mérete ellenére. Ugyan nem mondhatjuk azt, hogy nem láttunk már ennél gyorsabb külső SSD-t, de az már célközönségnek készült. Az SC685 leginkább a megfizethető kategóriát célozza így ideális választást jelenthet a filmek, fényképek, dokumentumok, sőt akár játékok tárolására is, ha nem szeretnénk állandóan újratelepíteni azokat. Az SC685 mindenképp megérdemli ajánlásunkat!


Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: