kiprobaltuk-az-msi-millios-erteku-laptopjat

Kipróbáltuk az MSI milliós értékű laptopját!

2020. július 22. Herczeg Balázs Laptop/Notebook

Mi az, amiben 11 hővezetőcső, 4 ventilátor, csúcskategóriás Intel Core i9 9900K processzor, 64GB DDR4 RAM és Geforce RTX 2080 VGA található? Ehhez persze kiegészítésként még egy 240 Hz-es FullHD IPS kijelző és egy SteelSeries billentyűzet társul… Ha azt mondanátok, hogy egy bivalyerős asztali számítógép, nem sokat tévedtek, de valójában ez egy „hordozható” laptop! Igen, egy asztali PC-ket verő specifikációval rendelkező LAPTOP az MSI-től, mégpedig a GT76 Titan személyében!

Az MSI marketingstratégiája igen különleges megközelítést alkalmaz. Alaplapok esetén például egy matt fekete McLaren kocsi látható a dobozokon. Ha ezt a laptopot valamihez hasonlítani kellene, akkor a dicsőséges Ferrari jutna az eszünkben (tekintsünk el az idei F1-es szezontól), amely rengeteg diadalban győzedelmeskedett már és mindig az élvonalban kötött ki. Ha valaki ténylegesen keresi azt a laptopot, amely teljes egészében leválthatja az asztali konfigurációját, az megtalálta a számításainak megfelelő gépet. A GT76 Titan különlegessége nem csak az asztali komponensekben rejlik, amelynél mellékesen megjegyezném, hogy a processzor akár cserélhető is lenne, ha valakinek szüksége lenne rá (ezt maximum az olcsóbb, i7-es modellnél érdemes eljátszani). A 8 magos, 16 szálasz processzornál és az asztali RTX 2080 VGA-tól viszont csak egy dolog lenyűgözőbb, az pedig maga a hűtés, ugyanis ekkor hardverhez rendkívül hatékony megoldásra van szükség.

A hűtésért ahogy már az elején is említettük, 11 hővezetőcső és 4 ventilátor felel, de nem mindegy, hogy milyen konfigurációban. A processzor és VGA hűtéséért teljesen külön blokkok felelnek. Az Intel i9 9900K megszelídítéséhez az MSI egy 5-csöves rendszert alakított ki, ahol a rézvezetők külön bordákba vezetik a keletkező hőt. Ehhez egy oldalsó és egy középső, nagy teljesítményű laptop ventilátor társul, amely elegendő légáramlást biztosít ahhoz, hogy normál állapotban ne melegedjen túl a processzor. A 2080 esetén a változás annyi, hogy itt egy 6-rézcsöves megoldás dolgozik, és valamivel komplikáltabb úton jut el a hő a hűtőbordákhoz. Rengeteg olcsóbb kategóriás laptop ugyan azt a hűtést használja mind a processzor, mind pedig a VGA számára, így ezek a megoldások irtózatosan gyorsan képesek túlmelegedni nagy terhelés alatt, ha nem gondoskodunk egy extra megoldásról, mondjuk egy laptophűtő képében. A Titan esetén az elszeparált megoldásra nyilvánvalóan azért volt szükség, mert az asztali komponensek jóval nagyobb hőt termelnek, így egy egybevezetett megoldás azonnali túlmelegedést eredményezett volna.

Persze a gép még további extra dolgokkal is rendelkezik, mint a 64 GB 2666 MHz-es DDR4 RAM, 3 NVMe SSD foglalt (1 SSD-n található maga a Windows 10), egy extra 1 TB-os 7200 RPM-es 2,5”-es merevlemez a játékoknak, Killer (Intel alapú) WiFi 6 és Bluetooth 5.1, Killer 2,5 GbE LAN, valamint egy 8 cellás akkumulátor, aminek a tápellátásáért 2 külön 230 W-os adapter felel összekötött módban. Ha pedig mindez nem elég lenyűgöző, a 4,2 kg-os súly biztosan az fog lenni.

Dizájn tekintetében teljesen alumíniumvázas borítást kapott domborműves logóval a monitor hátoldalán; illetve egy hézagos, karbonmintás alsó tartófelülettel, amelyek között egy hálós felület található a hatékony hűtés érdekében. A gép szembőli oldalán egy RGB fénysáv is helyet kapott, amely Mystic Light támogatással rendelkezik, amely támogatott játékok esetén a fejlesztők által beprogramozott fényeket fogja megjeleníteni, ezzel is magával ragadóbb játékélményt kínálva. Ehhez természetesen a SteelSeries és az MSI mérnökei által közösen tervezett RGB-s billentyűzet társul, amely ugyan nem mechanikus megoldás, de laptophoz képest igen kényelmes használatot kínál.

A nálunk járt megoldás egy vékonykávás, 1080P kijelzővel rendelkezik, amely maximálisan 240 Hz-et támogat, ellenben nem támogatja a G-Sync technológiát, így ugyan sebesség tekintetében nem panaszkodhatunk az IPS kijelzőre, a megjelenítés nem lesz az igazi, ugyanis az adaptív szinkronizálás hiányában a kép sajnos szét fog esni, akárhonnan nézzük.

Nem esett még szó az I/O portokról, a hangrendszerről és a touchpad-ról sem, így ezt pótolva az utóbbival kezdenénk. A legtöbb MSI laptoppal ellentétben végre Windows Precision illesztőprogramot használó touchpad került a gépbe, így a Windows 10 összes beépített érintéses gesztusa elérhető anélkül, hogy a driverek házi összeeszkábálására lenne szükségünk. Hangrendszer tekintetében az MSI ismét a Dynaudio-val közösen fejlesztette ki a beépített megoldást. A 2 x 2W-os sztereó hangszórók és a 3W-os mélynyomó meglehetősen kellemes hangzásvilágot kínál, ellenben senki se várjon tőle fejhallgató, vagy éppen rendes 2.1-es hangrendszerű minőséget. A hang nem torz, a hangerő is kifejezetten magas, így mindenképp előrelépést jelent az olcsóbb megoldásoknál. I/O tekintetében pedig olyan, mintha csak egy asztali PC-vel dolgoznánk. A 2,5 GbE Lan csatlakozón kívül megtalálható a külön 3,5-es jack audio ki- (SPDIF/optikai kimenet is egyben) és mikrofon bemenet, egy Thunderbolt 3 csatlakozó, 1x Type-C 3.2 Gen 2, 4x USB 3.2 gen 2 Type-A port, 1 mikroSD kártyaolvasó (hol marad a teljes méretű?) 1 HDMI port és egy mini-Displayport. Ha valaki megnézi az alaplapja hátoldalát, gyakorlatilag a PS/2 portokon kívül teljesen megegyezik az I/O portok száma, ami lenyűgöző egy laptop esetén. Tényleg egy igazi asztali rendszert leváltó megoldásról beszélhetünk.

Asztali teljesítmény, kompakt kivitel

Az MSI megoldása a 3DMark Time Spy benchmarkjában 10243 pontot szerzett, amely egy laptophoz képest igencsak lenyűgöző, Fire Strike esetén pedig az összpontszám értéke meghaladta a 25 125 pontot. Mellékesen megjegyeznénk, hogy ez jelentősen gyorsabb, mint jónéhány szerkesztőségi számítógép! Ha valaki Witcher 3-at szeretne Ultra beállítások mellett, az bőven 100 FPS feletti értékeket figyelhet majd meg. Shadow of the Tomb Raider esetén pedig DX12 módban Very High beállításokkal és RTX-el sikerült elérnünk az átlagos 60 FPS-t, amely nem tűnik ugyan soknak, de ha azt nézzük mellette, hogy ez RTX-el lett elérve, máris barátságosabb a helyzet! Persze itt megjegyeznénk, hogy ilyen teljesítményhez akaratlanul is nagy hűtés kell, ami ugyan hangot eredményez, viszont, ha fejhallgatót használunk fejünkön, mint bármilyen gamer, egyáltalán nem lesz zavaró a hűtés. A teljesítménynek ilyen ára van, erre fel kell készülni.

Verdikt

Ha az árától eltekintünk, az MSI csúcskategóriás laptopPC-je lenyűgözött minket! Csak kevés mérnök tud ekkora teljesítményt kihozni egy laptopból úgy, hogy a hűtési megoldásnak szükséges férőhely jelentős korlátok közé szorul. Ha valaki felesleges milliókkal rendelkezik (amit sajnos kétlünk) és megengedheti magának a GT76 Titan megvásárlását, annak nem fog csalódást okozni ez a bivalyerős masina.

Köszönjük az MSI hazai képviseletének, hogy kölcsönadta a GT76 Titan 9SG modelljüket. Igazán különleges élmény volt egy ilyen laptopot kipróbálni!

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter