kiprobaltuk-az-xpg-core-reactor-750w-os-tapegyseget

Kipróbáltuk az XPG Core reactor 750W-os tápegységét

2021. május 06. Kocsis Bence Tápellátás

Az  ADATA a PC-s játékosok számára a szükséges hardvereket és kiegészítőket az XPG (Xtreme Performance Gear) márkanév alatt értékesíti. Ezen márkanév alatt számítógépházak, tápegységek, processzorhűtők, ventilátorok , memóriák, nagy teljesítményű SSD-k és különféle perifériák találhatók. A 80 PLUS Bronze minősítésű XPG Pylon tápegység sorozat mellett a gyártó palettáján elérhető a 80 PLUS Gold minősítésű, moduláris termékcsalád, az XPG Core Reactor is. A sorozat három modellt tartalmaz, a 650 W-os, 750W-os tápegységek mellett 850W-os táp is rendelkezésre áll, melyek közül a 360PRSolution-nak köszönhetően kipróbálhattuk az XPG Core Reactor 750W-ot. 

A tápegység doboza eléggé konzervatív, fekete színű, melyen megtaláljuk a termék fotóját és leolvashatjuk róla a legfontosabb információkat. Ezek között megtaláljuk a 10 év garanciát , a 80 PLUS Gold minősítést, a ventilátor tulajdonságait, a kábelfelhozatalt, valamint az egyes ágak kiosztását. 

A dobozt kinyitva elükerül a dokumentáció, maga a tápegység és egy menő kis tasak, melyben a tápkábeleket találjuk külön, hisz az XPG Core Reactor teljesen monduláris, így minden kábelt külön kell csatlakoztatni. 

A tápegységet a pukkanós fóliából kivéve látható, hogy egy pöttöm, már-már SFX méretekhez közelítő dobozzal állunk szemben. A mindössze 150 x 85 x 140 mm-es méretekkel rendelkező táp 1,41 kg. A külső számomra nem túl vonzó, a ventilátor ugyanis nem középre került, így kicsit otrombán mutat. Ennek fő oka a levegő optimális áramlása, a komponensek lehető legjobb hűtése, ezt pedig ilyen dizájnnal oldotta meg az ADATA. 


Az oldalak ezzel szemben kicsit javítanak az összképen, az XPG logóval és a Core Reactor felirattal. A ventilátorral átellenes oldalon a dobozhoz hasonlóan leolvashatjuk a táp elektromos tulajdonságait. Ami persze a legfontosabb, az a hátoldal, melyen a csatlakozókat találjuk, feliratozva, hogy könnyebb dolgonk legyen az összeszerelésnél.

A tápegység mellett a kis zsákban találjuk a kábeleket, melyek egy elég népes csapatot alkotnak. Ezek a kábelek kétfajta kivitelben kerültek szigetelésre. A PCIe, EPS, és 24 pin-es megoldások hálós borítást kaptak, míg a periféria csatlakozókat tartalmazó kábelekre műanyag szigetelés került. Kicsit sajnálom, hogy nem az utóbbi jellemző a fő hardverek kábeleire is, hisz a műanyag szigeletés sokkal helytakarékosabb, bár főképp csak ezeket használjuk az alaplapi tálca hátoldalán. Regneteg kábelt és rajtuk sok-sok csatlakozót kapunk, melyek kellő hosszúságúak.  

Összesen 12 kábel lapul a tépőzáras zsákban, melyek felhozatala a következő:

TípusHosszmennyiségcsatlakozók száma
ATX 20+4 pin650 mm11
4-4 pin EPS12V650 mm22
6+2 pin PCIe650 + 150 mm24
6+2 pin PCIe650 mm22
SATA500 + 145 + 145 + 145 mm312
4 pin Molex500 + 150 + 150 + 150 mm14
AC tápkábel1400 mm11

Figyelemre méltó, hogy a SATA csatlakozóval ellátott füzérek közel 1 m hosszúságúak, melyen a csatlakozók kellő távoltásra vannak egymástól, így akár egy füzérrel is megoldható 3-4 eszköz tápellátása, akkor is, ha azok az eszközök nagyobb távolságra vannak egymástól, így nem kell plusz kábelt beszerelni, ami feleslegesen foglalná a helyet. Kétfajta PCIe kábelt találunk a dobozban, melyek mindegyike 6+2 pin. Egy egyik fajtán egy darab 6+2 pin végcsatlakozó kapott helyet, mely az olyan grafikus kártyák számára hasznos, ahol csak egyetlen PCIe bemenet van. A másik fajta , melynek végén két 6+2 pin-es PCIe található, ami a nagyobb teljesítményű VGA-k tápellátását oldja meg esztétikus körülmények között. Összenen két EPS kábelt kapunk, mellyel lehetőségünk van olyan alaplapok használatára, melyek X570 chipkészlettel rendelkeznek és nem elégednek meg egyetlen 8 pines EPS csatlakozóval, hanem éhesebb szörnyetegek. 

Belső:

Amit a ventilátorról tudni érdemes, egy 120 mm-es FDB (Fluid Dynamic Bearing) csapággyal ellátott megoldásról (HA1225H12F-Z) beszélhetünk, melyet a Hong Hua gyárt és már sok-sok minőségi tápegységben is helyet kapott, Ez a ventilátor kimondtan csendes tápegység működést tesz lehetővé, emellett a csapágyak ganartálják a hosszú élettartamot is. Ami a ventilátor működését illeti, a tápegység 50%-os terheltségéig 600 RPM környékén forog, ami teljesen zajtalan működés jelent. AZ 1000 RPM-es fordulatszámot csak 70%-os terheltségénél éri el és ezek után halad tovább a fordulatszám.

Az XPG Core Reactor sorozat 80 PLUS Gold tanúsítványt kapott. Ez azt jelenti, hogy nagyon magas hatékonysággal rendelkezik és nem sokkal marad el a Titanium, vagy Platinum modellektől. 20-100 %-os terhelési tartományban átlagosan 88%-os hatékonyságra képes és ezzel megegyezik a 100%-os terhelésnél jellemző érték is. A leghatékonyabb az 50-100%-os terhelési tartomány, ahol a hatékonyság eléri a 92%-ot is, ami azt jelenti, hogy a felvett teljesítmény mindössze 8%-a alakul át hővé és egyébként vész kárba. 

A tápegység számos védelmi funkcióval rendelkezik, melyek biztonságossá teszik a mindennapi használatot, így a drága komponenseinket is biztonságban tudhatjuk. Ilyen a túláram védelem (OCP), túlfeszültség védelem (OVP), alulfeszültség védelem (UVP), túlteljesítmény elleni védelem (OPP), zárlatvédelem (SCP), tálmelegedés elleni védelem (OTP), 0 terhelés elleni védelem (NLO), valamint bekapcsolási áramkorlátozás (SIP). Ezen biztonsági funkciók egy része kötelező a tápegységeknél, de egyes védelmi funkciók nem feltételek a tápegységek piacra dobásánál, így az XPG ad számunkra egy kis plusz biztonságot. 

Megnéztük a számítógépet a beszerelt XPG Core Reactor 750W tápegységgel, milyen jellemző fogyasztási értékeket produkál. A gép kikapcsolt állapotában 2W-ot fogyasztottunk, ami kimondottan jó. A Windows 10 üresjáratban 92W-ot fogasztottunk, ami webes böngészést jelentett, néhány nyitott ablakkal. Játék alatt 290-300W körüli értékeket mértünk. És hogy mivel is produkáltuk ezeket az értékeket? A gépben egy Intel Core I7-8700K processzor dolgozott, 4 darab 8 GB-os, 3600 Mhz-es órajelű memória társaságában, a játékok alatt pedig egy EVGA Geforce RTX 2070 számolta a képkockákat. Windows használat alatt SSD-ről futott a rendszer, míg a játékokat egy PCIe SSD-ről futtattuk, így ebben az esetben két SSD működött. Ráadásul volt a gépházban egy 120 és egy 140 mm-es ventilátor rendszerhűtés gyanánt. 

Ami az árazást illeti, az általunk kipróbált XPG Core Reactor 750W-os modell 39.000 forint körüli áron szerezhető be, míg a 650W-os és 850W-os tápegységekért 36.000 és 43.000 forintos áron juthatunk hozzá. Ez az árazás a 750W-os, moduláris, 80 PLUS Gold kategóriában barátinak mondható. Bár nincs szoftveres támogatás, RGB-s ventilátor, ehelyett cserébe egy a megszokottnál kisebb kivitelt, valamint 10 év gyártói garanciát kapunk. A ventilátor kimondottan halk, a moduláros kábeleknek és a kis méretnek köszönhetően helytakarékos, a minőségi komponenseknek köszönhetően pedig időtálló darab, így mindenképp érdemes befektetni egy 650, 750, vagy akár egy 850W-os modellbe. 

További információkat a gyártó oldalán találtok. A teszlehetőséget köszönjük a 360PRSolution-nek. 
Írta: Kocsis Bence