kiprobaltuk-south-park-the-stick-of-truth/2014/02/14

Kipróbáltuk! South Park - The Stick of Truth

2014. február 14. Herczeg Balázs

Egy hideg, ködös, pénteki napon kezdődött az egész... Éppen utaztam busszal a főváros felé, hogy kipróbáljak megjelenés előtt egy olyan játékot, aminek a megjelenését többször halasztották el, mint a PC-s Assassin's Creed játékoknak, illetve a be nem jelentett GTA V PC-s verzióját. Ha valaki a címből még nem jött volna rá, a South Park - The Stick of Truth-ról beszélek. Bevallom, a South Park sorozatot nagyon szerettem, de a sorozatról készült játékadaptációkat messziről elkerültem. Egészen mostanáig! A South Park - The Stick of Truth valahogy másabb volt, mint az eddigi adaptációk, ugyanis végre nem erőltették azt a fránya 3D-t, vagyis félig meddig nem... Már akkor vártam a játékot, amikor még a játék a THQ tulajdonában volt, de amikor a cím jogai, és az egész Obsidian Entertainment (Fejlesztő stúdió) átkerült a Ubisoft-hoz, egyel több okom volt várni, ugyanis a kiadó az évek során a kedvenc kiadómmá vált, hála az Assassin's Creed frencsájznak, illetve a még meg nem jelent Watch_Dogs-nak. Különös megtiszteltetés volt a számomra az, amikor a kiadó magyar forgalmazójától, a PlayOn Magyarország-tól meghívást kaptam a játék egy korai verziójának kipróbálására. A kiadó utasítására, minden médiának csak egy órája volt ahhoz, hogy megtapasztalja az az élményt, amit a The Stick of Truth nyújt.

[caption id="attachment_44518" align="aligncenter" width="337"]A képminőség silány, de legalább a menü látszik... A képminőség silány, de legalább a menü látszik...[/caption]

Az igazság botja? Ezt a részt még nem láttam! 

Az eredeti történet írok egy teljesen új szálat hoztak részre a játék számára, ami akár egy sorozatbeli résznek is felfogható. Ebben nagy segítségünkre  van a játék grafikája, ugyanis a grafikus motor teljesen úgy lett kidolgozva, ahogy a sorozat kinéz, vagyis a játékos ha leül a monitort vagy TV elé, nem fogja tudni megkülönböztetni  a sorozatot, illetve a játékot. Vagyis meg fogja tudni, mivel valószínűleg egy kontroller, vagy egy billentyűzet + egér kombó fog előtte heverni. A történet szerint South Park-ban a gyerekek egy középkori szerepjátékot játszanak, melyben egy bot köré épül, ami az igazság botja nevet viseli. - Ugye milyen beteg? - A történet szerint azok, akik a botot birtokolják, az univerzum összes erejével rendelkeznek. A háború során pedig egy "új gyerek" segítségére lesz szüksége a négy jó barátnak. Történet szerint az új gyerek olyan képességekkel rendelkezik, amit el sem tudnak képzelni. - Ez 100% hogy azért lehet, mert még sohasem találkoztak vele, de Cartman szavaiba sosem szabad kételkedni... - Sajnos Spoiler nélkül nem fogom tudni ezt a cikket megírni,  így aki az ilyenekre érzékeny, az inkább most hagyja el a weboldal ezen tartalmát. Jó... Mindenki, aki spoiler érzékeny lelépett? Akkor kezdhetjük!

u4AouvarmI9N83P1H07T

Új gyerek érkezett South Park-ba

Új játék kezdése után a karakterkészítésnél találjuk magunkat, ahol akár önmagunkat is megcsinálhatjuk karakterként. És hogy milyen selmyes hanggal rendelkezik a karakter? AZ SOSEM FOG KIDERÜLNI! Az egész játékban egy kukkot sem szólal meg a karakterünk, legalábbis amíg én játszottam, addig meg sem mukkant. Ez például elég érdekes helyzetkomikumokat tud előidézni, amit már rögtön a játék elején meg is tapasztalhatunk. Ugye új gyerekek vagyunk a városba, és a szüleink (a játékbeli) szeretnék, ha megbocsájtanánk nekik a költözés miatt. Mivel a főhősünk egy árva szót sem szólal meg, rögtön az elején tévhitet ébreszt a szülőkben, ugyanis arra kérdeznek rá, hogy emlékszünk-e a régi lakhelyünkre. Mivel karakterünk ugye nem szólal meg, ez a szülőket megnyugtatja, és örülnek hogy nem emlékszünk a régi lakhelyre. - Hogyan is emlékezhetnénk, ha nem is láttuk? :D - Első küldetésünket rögtön a szüleink adják, akik azt szeretnénk hogy szerezzünk új barátokat. Bevallom, ebben a városba iszonyatosan könnyű barátokat szerezni! Remek példa erre Barbrady felügyelő, akivel mihelyt szóba elegyedünk (khm...), máris azt akarja, hogy jelöljük be a Facebook-on. És ez szinte így megy az egész városban. Azért akadnak kivételek is. Kis sétálás közben picit meglepett az, amikor ezt mondta nekem egy padon ücsörgő magányos lány: "Nem lehetünk addig barátok, amíg nincs annyi barátod mint nekem". Az én reakcióm egy érdekes nézés volt, majd a fejemben a következő mondat hangzott el: - MI VAN??!! -. Természetesen ez is csak növelte a jókedvem, miközben játszottam a játékkal. Ez egy picike elkalandozás volt, így térjünk is vissza az eredeti mondandómra. A játék elején ki nem találjátok, hogy ki lesz a legjobb barátunk. Butters! A szerepjáték már zajlik akkor, amikor becsöppenünk a történetbe, és mivel a játék is kér minket, no meg nem akarunk bunkók lenni, megütjük Butters támadóját, aki emiatt úgy megsértődik, hogy hazaszalad, és megmond minket az anyukájának... - Negyedikes logika... -. Butters amint megtudja, hogy mi vagyunk az új lakók, elvisz minket a Varázsló Király-hoz, aki természetesen Cartman. A történet csak itt kezd kibontakozni.

fMvtJONCbXjU6A3HfecJ

Támadnak az Elfek!

A varázslónál található a központi várunk, ahol az Igazság Botja is megbújik. Cartman beavat minket a dolgokba, és ki is képez minket. Az előzetes verzióban 4 kaszt közül választhattam, amikből számomra a rabló, vagyis a Thief volt a legszimpatikusabb. Wow-osoknak Rogue... Kasztválasztás után egy gyors kiképzésen veszünk részt, ahol el is érkezünk a játék egyik fő eleméhez, a harcrendszerhez. A rendszer leginkább a JRPG-kre hajaz, vagyis kapunk egy listát, és ott ki kell választanunk hogy mivel támadunk... Mint például a Final Fantasy-nál. Csak ebben az a poén, hogy ők ezt tudatosan így csinálják, mert aki előbb támad a kelleténél, az csal, és onnantól kezdve vita lesz a dologból...  A támadás nagyon egyszerű, ki kell választanunk a számunkra megfelelő támadási módot, majd ha ez megvan, meg kell várnunk, míg a fegyverünk el kezd csillogni, és ha felcsillan, akkor nyomhatunk meg egy támadás. Ha nem így csináljuk, értelmetlen lesz a támadásunk, ugyanis alig fogunk az ellenfelünkbe sebezni, ami hatalmas előnyhöz juttatja őket. Több fegyverünk is lehet kaszttól függően. Például az sem gond, ha egyszerre van nálunk kard és íj is. Az íj ugyan csak másodlagos fegyver, de sok dolog eléréséhez elengedhetetlen kellék. Például a túlságosan távol lévő ellenfeleket csak ezzel tudjuk lelőni, kivétel ha kiszedtük az előttük álló katonát. Védekezés érdekesre sikeredett, de könnyen megtanulható. Mikor ellenfeleink ütnek, karakterünk alatt megjelenik egy kis karika, így ha időben nyomjuk meg a védekező gombot (addig amíg a karika ott van) tompíthatjuk ellenfeleink támadását. Ez Butters-nél nem sokat ér, ugyanis ha védesz, ha nem, nagyon könnyen meghal... Ejnye Chaos Professor... Ilyenkor jön kézhez az újraélesztő Taco! - Nem, se beszívva nem vagyok, se részeg, tényleg egy Taco-val élesztik újra a halottat. - A kiképzés után pedig rögtön bele is vet minket a játék a mély-vízbe, ugyanis a Cartman-ák hátsó kertjébe lévő várra rátámadnak az Elfek, így egy ostromot kell levernünk. Persze Cartman az egész csata alatt megjegyzéseket fűz. A csatát megnyerjük, ugyanis az Elfek visszavonulnak, csak a botot magukkal viszik. Ez okozza a játék bonyodalmát, így a mi felelősségünk a bot visszaszerzése. Hurrá!

q7GwUK88THKrY3J7Lwm4

A menürendszer

Bevallom, ez volt az első olyan pontja a játéknak, ami nem igazán tetszett. Az alapötlet maga jó, csak a dizájnt nem volt képes a gyomrom egykönnyen befogadni. Egyébként a profilunk megnyitásával tudjuk megnézni a küldetéslistát, a karakterünk felszerelését, illetve itt kapunk üzeneteket barátainktól. Az egész rendszer valahogy emlékeztet valamire. A barátaink követnek minket, és mindenféle rövid üzeneteket osztanak meg a nagyvilágnak illetve nekünk. - Mi is volt annak az oldalnak a neve? Acebook? Faceboo? Facebuk? Áh, feladom... - Ez a hasonlat a Facebook-al először fel sem tűnt, csak a főszálon lesz egy olyan küldetés, hogy barátokat kell szereznünk a bot elvesztése után. Ekkor el kell mennünk a gazdag Token-hez, akinél elég érdekes meglepetésben lesz részünk a kapuőr miatt. Nem lövöm le a poént, ugyanis zseniálisan oldották meg az, hogy hogyan engedjen be minket a kapuőr. A jelenet magába akár a sorozatba beillene, sőt, még Cartman reakcióját is megkapjuk, aki természetesen halálra röhögi magát rajtunk. Nem is vártam mást tőle. Ennél csak Kenny egyik képessége bizarrabb. Ugye Kenny játssza a hercegnőt, akinek van egy csók képessége. Igen, megcsókolja az ellenfelet, csak a csókkal különböző nemi betegségeket terjeszt az ellenfeleire, ami jócskán sebzi őket is, meg Kennyt is. Zseniális az, amit az Obsidian-nál kitaláltak. Rengeteg a poén már a játék elején, és a történet rejteget még érdekes csavarokat. Mint például amikor az UFÓ-k belépnek a képbe. Ott jön az egyig legjobb indok arra, hogy miért is 18+ -os a játék. Nem gyerek szeme elé való az, ami ott zajlani fog. A menüben egyébként a barátaink listája is megjelenik, csak ezzel a rendszerrel azalatt a kevéske egy óra alatt, nem tudtam megismerkedni. Sebaj, majd a végleges verziónál.

13xIydtBQeJ7zRkKMvGi

South Park - az élő, lélegző város

A játék azonfelül hogy RPG jellemekkel bír, sandbox játék, vagyis rendelkezésünkre áll egész South Parkot bejárni, amint sikerül feloldani a lezárt részeket. Egyes karakterek rengeteg mellékküldetéssel látnak el minket. Ilyen például Al Gore is, aki a MedveDisznóEmber garázdálkodására hívja fel a figyelmünket. - Emlékeztek még arra a részre? 10. évad 6. rész - Ezen kívül mindenki házát megtaláljuk a térképen, ami egész könnyedén meg is jegyezhető. A térképen folyamatosan nyílnak meg gyors utazási lehetőségek is, ahol ki nem találjátok azt, hogy ki szállít minket. Inkább ezt a poént is meghagyom felfedetlenül, de bevallom, amikor először megláttam, hatalmas mosolyt csalt az arcomra. A város egyébként tele van járókelőkkel, illetve elrejtett gyűjthető holmikkal. No meg ládákkal, amikben értékes lootok találhatók. Játék közben különös öröm volt az a számomra, hogy a szinkronhangok ugyan azok, mint a sorozatba, sőt, a karakterek jelleme sem változott. Ettől függetlenül egy magyar felirat nem ártott volna... A Sandbox jellegnek köszönhetően akár a házakba is bemehetünk, ugyanis ki ne engedne be a házába egy 10 éves gyereket? Házakba természetesen elrejtve találhatunk magunknak hasznos tárgyakat, illetve pénzt is, melyekből a felszerelésünket tudjuk fejleszeni. Erről jut eszembe, karakterünk természetesen szintet is lép, aminek következtében tudjuk bővíteni skilljeink számát, illetve fejleszteni is tudjuk azokat. Ez jól jön nagyobb csatáknál, ugyanis a városba nem csak barátságos NPC-kkel találkozhatunk, hanem a ellenfelekkel is összefuthatunk. Előlük vagy elfutunk, vagy alaposan megverjük őket a csatában. A második opció jobb, ugyanis ilyenkor egész jó lootokra tehetünk szert. Csak a hajléktalanokkal kell vigyázni, ugyanis ők kicsit erősebbek mint a gyerekek. AZ NPC-kkel egyébként szóba is elegyedhetünk, ezzel növeljük a barátaink számát, másrészt csinálják a maguk dolgait. Például összefuthatunk a parkban akár egy sétáló öregemberrel is, aki azon kívül hogy sétál, nem tölt be más esztétikai szerepet. De legalább egy élő város hatását kelti.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=s6shjMONXYE[/youtube]

Poénok, ameddig a szem ellát

Ha valaki arra számított, hogy poénok nélkül megússza a játékot, - Egyáltalán él ilyen ember? - az elkeseredhet, ugyanis már az első egy óra tele van poénokkal, sokszor karakterünk szótlansága miatt, sokszor pedig a helyzetkomikum teszi a dolgát. Van például egy olyan küldetésünk is, ahol a kávéhoz kell szereznünk a hajléktalanoktól egy bizonyos anyagot, - [Ha nem akarod lelőni a poént, ne olvasd el, azaz Spoiler] Fekáliát [Spoiler vége] - ami egy igazi, kellemes ízt ad a magas koffeintartalmú italnak. És ezzel nem szűnt meg a poénok száma, ugyanis a történet még rengeteg egyéb meglepetést is tartogat a számunkra. Az egyik legfőbb ok, hogy miért is szeretjük a South Parko-ot. Persze a 4. osztályosok trágár beszédje még dob az élményre egy lapáttal, így az igazi hardcore South Park rajongók sem fognak csalódni ebben az alkotásban.

Végszó

Azalatt az egy óra alatt nagyon jól éreztem magam, és be kell hogy valljam, semmilyen bug-ot nem vettem észre a preview build-ben, így nagy eséllyel közel bug-mentesen érkezhet az Obsidian új alkotása, ami valljuk be, elvárható a sok halasztás miatt. South Park rajongóknak kötelező darab lesz a játék beszerzése. De hogy mikor is érkezik a The Stick of Truth? Március 7. Ezt a napot nyugodtan bekarikázhatja mindenki a naptárjában, és elkezdhet gyűjtögetni a játékra, ugyanis nem igazán lehet benne csalódni. És a legnagyobb pozitívum az egészben az, hogy a PC-s verzió egyszerre érkezik a konzolos verziókkal! - Mi, ez hogy lehet? Megőrült a Ubisoft? - Végre egy sokak által várt játék időben érkezik a nagy-gépekre is, ráadásul igen alacsony rendszerkövetelményekkel. A játék PC-re, PS3-ra és Xbox 360-ra fog érkezni, így sajnos a Wii U, illetve a next gen konzolok is kimaradnak a mókából. Ettől függetlenül várjátok már a játékot?

A kipróbálási lehetőséget ezúton is szeretnénk megköszönni a PlayON Magyarországnak!

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter