kiprobaltuk-the-ascent-ps5-teszt

Kipróbáltuk - The Ascent PS5 teszt

2022. április 14. Uszkai Dávid Konzol

Ha pár mondatban kéne jellemezni a The Ascent nevű játékot akkor az első dolog ami eszembe jutna az a Diablo találkozása a Cyberpunk 2077-tel egy teljes új, részletekkel teli cyber világban. A játékot a svéd Neon Giant csapata készítette melynek fejlesztői olyan korábbi nagy sikerű játékokon dolgoztak mint a Far Cry vagy épp a Wolfenstein, úgyhogy a tudás és a tapasztalat adott volt és a koncepció is ígéretes tűnt.

A játék korábban már megjelent PC-re és Xbox-ra, most a PlayStation-ön volt a sor, így kíváncsian vártuk mit tartogat számunkra a játék és persze mennyire használja ki a gép egyes adottságait. A tesztünket PlayStation 5 konzolon végeztük.

Az Ascent műfaját tekintve egy többjátékos RPG-nek tekinthető, mely egy kötetlen szórakozásra hív a barátainkkal a gép vagy a mi esetünkben éppen a konzolok elé leülve. Mivel a játék később érkezett PlayStation-re ezért jogos a kérdés, hogy változott-e bármi a legelső megjelenéshez képest? Erre a válasz az, hogy annyira sok dolog azért nem, leginkább a hibák kijavítása volt a legfőbb feladata a fejlesztőknek az első megjelenés után, de egy-két plusz tartalom azért így is becsúszott.

A játék motorja az Unreal Engine 4 ami továbbra is gyönyörűen mutat, konzolon is, és nem szabad azt se elfelejtenünk, hogy egy maroknyi csapat rakta össze a játékot, így ez még inkább figyelemreméltó teljesítmény. Ami a képi megjelenítést illeti, a konzolon dinamikus 4K felbontást kapunk 60 FPS-el ami nagyon stabilan muzsikál. Ami sajnos a konzol különböző előnyeinek kihasználását illeti, nem sok okunk van az örömre, a képernyő betöltések továbbra is lassúcskák, míg a DualSense támogatás tulajdonképpen teljesen kimaradt ami továbbra is rejtély számomra, hisz egy csomó játék van ami messze nem használja ki a kontroller nyújtotta előnyöket legyen szó akár nagyobb fejlesztő stúdiókról is.

A játék maga Veles világában játszódik ami egy hatalmas nagy város ahol a karakterünk egy Ascent nevű cégnek dolgozik aki rabszolgasorson tartja az alkalmazottait. Ez már bőven jó lenne sztori alapnak, de ekkor jön az igazi csavar, ugyanis váratlanul csődbe megy a cég és káosz alakul ki, amiben főhősünkkel kell majd ügyesen lavíroznunk ahhoz, hogy minél feljebb kerüljünk.

A pályák nagyon szépek és részletesek, látszik, hogy minden részletre odafigyeltek a fejlesztők. A teljes terület használható a harcok során, de figyelni kell, ugyanis az ellenség bármelyik pillanatban meglepetésként előbújhat egy-egy sötét sarokból, úgyhogy figyelmesen kell szelni a város utcáit.

Számos szerepjátékokra jellemző komponens megtalálható a játékban mint pl. a szintlépés, statisztikák, felszerelés váltás vagy épp a karakterünk testreszabhatósága. A lövöldözős része a játéknak szintén nagyon jól ki van dolgozva, minden fegyvernek saját animációja van, ami szintén növeli a minőségi érzetét a játéknak. A célzási rendszer kicsit nehézkesnek tűnhet az elején, de szerencsére nem csak a lövöldözés az egyetlen olyan dolog amivel legyőzhetjük az ellenségeket.

A különböző kiberfegyverek szintén remek eszközök arra, hogy hatástalanítsuk az ellenséget, ezeknek a használata mindenképp ajánlott a játék során.

Persze vannak kisebb idegesítő részei is a játéknak, amik azért megnehezítik néha a játékmenetet, ilyen például a nagy térkép hátránya: az utazási idő. Néha nagyon sok időbe telik a világ egy-egy pontjára elérni ami sokaknak azért idegesítő lehet és ezt a helyzetet csak nehezíti gyors utazással elérhető területek alacsony száma.

Összegzés:

Mindent összegezve szerintem a The Ascent egy jó játék lett, főleg így, hogy a fejlesztők kijavították a kezdeti hibákat (ilyenkor jön elő a nem exkluzivitás előnye ugyebár…). Aki szereti a Diablo-t, de mégis kicsit másra vágyik annak bátran tudnám ajánlani a játékot. Mindenképp érdemes a játék trailerjére is vetni egy pillantást, már csak azért is, hogy a játék hangulata magával ragadja az embert. Köszönjük a Curve Games-nek, hogy rendelkezésünkre bocsájtották a játékot.

Írta: Uszkai Dávid

Hasonló bejegyzések: