kirandulas-boliviaba-tom-clancys-ghost-recon-wildlands-bemutato/2017/03/19

Kirándulás Bolíviába - Tom Clancy's Ghost Recon Wildlands bemutató

2017. március 19. Ficsor Tamás

Az elmúlt időben nagyon rákapcsolt az Ubisoft, hisz olyan játékokat dobott a piacra, mint a For Honor, ami a csodás grafika mellett igazán jó marketinget is kapott, hogy lehető legtöbb emberhez eljusson és olyanok is kipróbálják, akik amúgy nem ilyen stílusban játszanak. Ott a The Division, mely a kezdeti nehézségek után újra talpra állt és ismét izgalmas loot kommandóhadjáratot lehet rajta nyomulni. Természetesen az izgalmakhoz nagyban hozzájárulnak a Season Pass-al megszerezhető játékmódok. Ha az alapjáték bejött akkor érdemes figyelni az akciókat és beruházni rá. A megunhatatlan Rainbow Six Siege-ről se feledkezzünk meg, amivel már a második évi Season Pass társaságában is lehet nyomulni.

A fejlesztők annyira rákapcsoltak és számomra olyan élvezhető játékokat tudtam kreálni, hogy szinte már a Uplay-en kívül más platformot nem is nyitok meg. Persze a legtöbben még mindig a bug és a szerver problémákat kifogásolják, amik néha nagyon bosszantók, de ismerjük el, hogy ezen a téren is érezzük a javulást. Még mielőtt a magasba emelném az Ubisoft embereit, ideje górcső alá venni a március 7-én megjelenő Ghost Recon széria új tagját a Wildlands-et.

A sztori:

Már 5 éve annak, hogy a Ghost team-et irányítva fenékbe billentettük a rosszfiúkat. A Future Soldier után a sci-fi téma lezáródott és vissza csöppentünk a napjainkba, ahol a valóságban is egyik égető problémánk áll fent…a kábítószer kereskedelem.

wildlands_4

A Wildlands elindításával a szellemekkel együtt Bolívia fenséges területeit járhatjuk be, ahová a gonosz telepedett le. Bolívia teljes területén a Santa Blanca drogkartell emberei tartják fent a félelmet. A kartell élén El Sueno áll. Hatalmas befolyásának köszönhetően az ország fejesei inkább szemet hunynak üzérkedései felett, minthogy ártatlan emberek halljanak meg, így az egész ország az ő irányítása alatt áll. Hogy ekkora területet megfelelően tudjon a kezei alatt tartani fontos a kapcsolattartás. A Santa Blanca drogkartell négy alappilléren áll: termelés, csempészés, befolyás és természetesen a biztonság. Minden pillért egy-egy ember irányít, viszont ő alattuk is áll egy személy egy úgynevezett underboss, akiken keresztül kell mennünk. De, hogy ne legyen egyszerű a dolgunk az underboss eléréséhez, 4-5 „kisemberen” is át kell rágni magunkat. Így jön ki a 27 boss ebbe bele értve a kartell fejét is.

A Ghost Recon team Karen Bowman CIA ügynök által kerül a képbe. A hölgy vérbosszút akar állni, ugyanis az egyik ügynök társát Ricky Sandoval-t a kartell csúnyán likvidálta. A Bolíviai lázadó erők a Kataris 26 vezetője, Pac Katari és Karen megállapodtak, hogy a Santa Blanca elnyomását el kell törölni erre pedig mi vagyunk a megfelelőek.  Így veszi kezdetét az Operation of Kingslayer.

Játékmenet:

A Wildlands óriási játszható területet kapott, ami szabadon bejárható. Ez annak köszönhető is, hogy minden boss-hoz egy kisebb nagyobb provincia társul, amit különféle repülőkkel, földi és vízi járművekkel tudunk bejárni. Találkozhatunk normál személyautókkal, terepjárókkal és hajókkal, viszont egyes csoportokra jellemző járműveket is igénybe tudjuk venni. Például a lázadók autóira jellemző, hogy a ruházatukkal megegyező a színük. A Santa Blanca embereinek menő terepjáróik, sport autóik és katonai Hamvee-val is rendelkeznek. A keményebb Unidad katonáknak van a legjobb cuccaik. Tőlük eltudunk kobozni buggy-t páncélozott autót, sőt kétéltűt is. Szóval különféle járművekből nincsen hiány. Ráadásul mindegyik más kezelhetőséggel bír és így rá is tértünk a játék egyik mélypontjára, ugyanis az autók kezelhetősége olyan, mintha egy csónakot iránytanék. A fizika terén sem állnak jobban. Kis tempóval ütközve is a másik autót eltudjuk küldeni a susnyásba. A törés szimulálása sem sikerült jól, hisz egy kis kocc hatására is összegyűrődik az autó azon része. Szerencsére a hajókkal, a motorokkal és a repülőkkel más a helyzet. Az irányításuk egyértelműbb és élvezhetőbb. A hatalmas területeknek és távoli objektumok miatt is sokszor kell a légi járműveket igénybe venni.

wildlands_7

A játék legfontosabb eleme az információ szerzés, hisz így jutunk el minden boss-hoz. Viszont más okból is érdemes a gyűjtögetés. Falvakban sőt temetőkben is érdekes infókhoz juthatunk a királyölő hadművelettel kapcsolatban legyen az felvétel, vagy hanganyag.

A karakterünk fejlődéséhez skill point rendszer áll a rendelkezésre. A pontokhoz a főbb küldetések teljesítésével juthatunk hozzá, illetve elszórt helyeken laptopok feltörésével, dokumentumok lefényképezésével, kisebb bandák vezetőinek fenyegetésével tudunk még több pontot lokalizálni. Ezen módszerek alapján szerezhetünk még koordinátákat a fegyverekhez és fegyveralkatrészekhez, bónusz medálokhoz, valamint olyan intelekhez, amikkel a lázadók tevékenységeit tudjuk növelni.

wildlands_5

A skill rendszerben fejleszthetjük 6 féle módon az emberünket. Az ezekben lévő lépcsőket a megfelelő szint elérésekor és a megfelelő bonusz medál felvételekor tudjuk aktiválni. Így juthatunk hozzá például ahhoz a képességhez, hogy a gránátvetőt szerelhessünk a fegyverünkre, amit mondanom sem kell, hogy kötelező. A drónunk hatótávját, akkumlátor idejét és sebességét is, így növelhetjük, ezen kívül felruházhatjuk még hangkeltéssel és hőérzékelővel, sőt robbanószerrel is. A pontok elérése után válnak elérhetővé az olyan eszközök, mint a C4, a hőlátás vagy a flashbang.

Viszont egy-egy lépcső fejlesztéséhez nem csak skill point, hanem a lázadókhoz kapcsolatos mellékküldetések során szerzett pontok is szükségesek. De azokból se mindegy, hogy melyik: élelem, benzin, orvosság, kommunikáció, mindhez több féle típusú mellékküldetés párosul. Konvojok rajtaütésével kell megállítani és tag-elni a járművet, így élelemhez, benzinhez vagy orvossághoz juthatunk. Nem mondanám, hogy nehéz feladatok főleg úgy, hogy akkor is sikeres a küldetés, ha az ellátmányt szállító autó porig égett.

wildlands_8

A lázadókat támogatása több okból is fontos. Egy részt feltudunk oldani Rebel Skill-eket, amik nagyon jól jöhetnek egy-egy ütközetben. Ilyen például a Guns for Fire és a Diversion. Mindkettővel 2-2 lázadó csatlakozik a maximum 4 fős csapatunkhoz. Egy Rebel Skill aktiválás kb. 1,5 másodperc lecsengési időt indít el, ami például a Diversion esetében a kommunikációs tornyok lekapcsolásával csökkenthető. Az egyik leghasznosabb Rebel Skill a Vehicle drop-off, ami olyankor jön jól, amikor az istenháta mögött vagyunk távol egy uttól és sehol semmi jármű. Ez inkább elhalálozás után fordul elő, illetve akkor, amikor kilövik a gépet ugyanis egyes területeket légvédelmi rakétával is védik, amit csak robbantással lehet hatástalanítani. A szigorúbban őrzött területeket a légvédelem mellett jelzavaróval is ellátták, ami gallyra vágja a drónt. A Vehicle drop-off skill-nél provinciánként más és más járművet kapunk. Valahol luxus terepjárót, míg máshol egy egyszerű pick up-ot kapunk, viszont az Unidad páncélozott jármű gépfegyverrel szerelve igen jó védelmet tud nyújtani.

wildlands

A Santa Blanca kartell fizetett „rendőrei” mellett az ország hadseregével is összetűzésbe tudunk kerülni. A már említett Unidad nevezetű erők sokkal keményebbek. Jobb a felszerelésük, a fegyverzetük és a járműveik. Ha mégis összeakad velük a bajszunk akkor aktiválódik a Patrol Level, amit érdemes minél lejjebb tartani különben elszabadul a pokol. Minél magasabban van a szint annál többen és jobban felfegyverezve jönnek ránk. A két ellenséges csoportra egyaránt jellemző, hogy ha tűzharcba bocsátkozunk velük, akkor erősítést küldenek. Ez azonban kikerülhető azzal, ha csendben és okosan végzünk velük. Erre pedig sok féle módszer áll a rendelkezésre.

Vélemény:

Az én részemről nagyon bejött a Wildlands. Imádom a hatalmas bejárható területeket, a játékon belüli szabadságot. A gyönyörű tájak pedig fokozzák az élményt. A mocsaras, sivatagos, havas hegycsúcsokkal tűzdelt map-on dinamikusan változnak a nappalok és az éjszakák, emellett pedig az időjárás is változékony. Az Al csapattársaink nagyon kommunikatívak, ha véletlenül nem spottoltunk egy közelben lévő enemy-t valamelyik megteszi. Viszont sok esetben haszontalanok, mert csak akkor tüzelnek, ha mi is, illetve a járművekben akkor, ha parancsot adunk rá. Mivel az Al társaink nem tudnak vezetni és mi sofőrként nem tudunk tüzelni, így a járművön található fegyverzetet útközben nem tudjuk használni. Ez némileg megnehezíti a dolgunkat, ha Single módban játszunk. A sync shoot nagyban megkönnyíti a helyzetet, ami a drónnal is használható. Mivel az Al társaink nem tévesztenek, így egyszerre minimum 3, de velünk együtt 4 célpont is kiiktatható.

wildlands_3

A küldetések elég repetitívek, mivel általában ugyan az a cél: végezz vele, robbantsd fel, hallgasd ki. A cél maradt, csak a körítés és a célpont külseje változik. A sztori sem egy nagy falat viszont abszolút emészhető, sőt érdekes is. Mint például az, hogy Floridába speciális tengeralattjárókkal szállítják a drogot. Vagy az, hogy a Santa Blanca főnökei egyfajta sztárok, akik gyakran jelentkeznek a közösségi oldalakon. Van olyan célpont, aki az interneten például blogon keresztül hirdeti a céget. Szóval különféle beállítottságú target-ek állnak a célkeresztünkbe.

Negatívumként az autók fizikáját tudom felhozni, ami egyszerűen szörnyű. Játszható, de szörnyű. Mintha valami csónakot kellene irányítani. Véleményem szerint élvezhetőbbé tette volna a játékot a belső nézetes vezetés. Igaz az eddigi játékmenet során kevés alkalommal ültem autóban, mivel a játék megköveteli, hogy minden egyes provincia minden szegletébe elkeljen menni, akár skill point-ért vagy rebel mission-ért, ehhez pedig a legmegfelelőbb jármű a helikopter.

A Wildlands egy méretes játék lett. Hiába az ismétlődő küldetések a játékost betudja szippantani a hatalmas map és az abszolút szabadság. Oda utazunk ahová szeretnénk és azt a küldetést csináljuk meg először amelyiket akarjuk. Egyelőre 15 órám van játékban és csak 4 boss-on vagyok túl szóval elleszek vele még egy jó darabig.

A Ghost Recon: Wildlands PC-re, PS4 és Xbox One konzolokra vásárolható meg. Amit még megemlítenék az az, hogy ennél a játéknál tapasztaltam leginkább, hogy mennyire NVidia "barát", mivel medium és high beállításokkal is a game maximum csak 40 FPS el tudott a futni az alábbi konfiguráción:

  • Intel Core i5 6500 3,2 GHz;
  • Gigabyte Radeon R9 380 4 GB;
  • Asrock H170M Pro 4;
  • HyperX Fury Black 2 x 4 GB 2133 MHz;
[youtube]https://youtu.be/DI6QX0-5hTM[/youtube];

Írta: Ficsor Tamás