kotottsegek-nelkuli-mmo-elmeny-razer-naga-epic-chroma-teszt/2015/06/17

Kötöttségek nélküli MMO élmény - Razer Naga Epic Chroma [Teszt]

2015. június 17. Herczeg Balázs

Igencsak hosszúra nyúlt tesztidőszak után bemutatjuk nektek a Razer Naga Epic Chroma tesztünket. Már itt az elején leszögezném, hogy ez az eddigi a legjobb MMO-hoz készült egér a piacon, de hogy miért is? Részletezem. Leszögezném, hogy az MMO-khoz készült egerek szegmensében nem dolgoznak a gyártók hatalmas választékkal. Sőt, annyira nagy itt a piaci rész, hogy a Razer ebben a szegmensben egyeduralkodó. A trónt eddig mindössze a Logitech próbálta ténylegesen megszerezni, de sikertelenül. Több gyártó is próbált újabb megoldásokat hozni az MMO szegmensbe, például a Corsair M90-es MMO egere, vagy a Gigabyte gamer eszközöket gyártó Aorus almárkájának Thunder M7 MMO egere, de egyik sem bizonyult igazán kiemelkedőnek. A Logitech G600 MMO egere hasonló felépítéssel rendelkezik, mint a korábbi Naga egerek, de ergonómia tekintetében messze nem olyan kényelmes, mint egy Naga. Nem hiába kapta meg a Razer a világ legnagyobb gamer perifériagyártója címet.

DSC01410.JPG

Razer Naga Epic Chroma

A Razer Naga egerek rengeteg változáson estek át az idő folyamán, alkalmazkodva az éppen adott trendekhez. Az Epic Chroma dizájnban a 2014-es Nagához marad hű, mindössze néhány apróbb változtatáson esett át. Ezalatt három dolgot értek, amiből 2 csupán dizájnbeli elem, a harmadik pedig funkciójában tér el az eredeti Nagától. De mik is ezek? RGB háttérvilágítás akár 16,8 millió különböző színben, világításmentes Razer logó (sajnos), illetve az egér a régi Naga Epic-hez hasonlóan vezeték nélkül is képes működni, ellentétben az általános Naga modellekkel. A Chroma szériás termékek egyik előnye abban rejlik, hogy képesek teljes szinkronban világítani a termékcsalád egyéb más termékeivel, mint például a Blacwidow Chroma mechanikus billentyűzettel, vagy a Firefly egérpaddal. (Világító egérpad! Ennyire elvetemültek csak a Razer-es srácok lehetnek)

DSC01058.JPG

Dizájn

Dizájnját tekintve az egér valahol átmenetet nyújt a teljesen egérre simuló kézre tervezett dizájn, és a tenyérre tervezett egerek dizájnja között, köszönhetően a megemelt egérhátnak. Összehasonlításképpen magasabb profilú egérről van szó, mint a Steelseries Sensei egere, vagy a Roccat Kone szériájába tartozó egereknek. ez eredményezi azt, hogy kezünket nem tudjuk teljes mértékben az egérre tenni, muszáj, hogy a kéztőcsontok a levegőben legyenek. Már ha a kényelmes használatra törekszünk. A megemelt háton található egyébként két dedikált gomb is, amik a legbutább gamer egereken is megtalálható két dedikált gomb, a Mouse 4 és 5 gomb funkcióját látják el alapértelmezés szerint. Tudjátok, általában erre a két gombra teszik az internetböngészőkben megtalálható előre-vissza funkciógombot. A két gomb alatt található meg a gumírozott felülettel rendelkező, rendkívül jól használható, világítós egérgörgő. A gumírozott felületen kisebb kiemelkedő pontok segítik a pontos, kényelmes használatot. Külön funkció, hogy a görgő jobbra is és balra is eltolható, de nem azért mert rosszul lett összerakva az egér, ellentétben más gyártók egereivel, hanem azért, mert ezek dedikált gombként működnek.

DSC01376.JPG

A két fő gomb használata kényelmes, relatíve halk. A mechanikus kapcsolóknak hála, pedig több millió kattintást is kibírnak. Sokáig Trust egereket használtam. 1 éven belül mindig megöltem az adott egeret, mert nem bírták a kapcsolók. A MediaMarkt-ba ha megláttak, már tudták, hogy miért jöttem. Legalább hosszú ideig kitoltam a garancia időszakát. Ez a Razer egerekkel szerencsére nem fordul elő. És ha más a mechanikus kapcsolókról beszélünk, ideje rátérni a Naga különlegességére, a bal oldalt található 12 mechanikus kapcsolóval rendelkező dedikált gombokra. A kialakítása a régebbi Nagákkal ellentétben már nem a kicsúcsosodó dizájnt követi, hanem a gombok nagyjából egy vonalban találhatóak ez egéren. Ez oldalt egyébként „S” alakú dizájnnal lett ellátva az egér, de ezt alig lehet észrevenni. A gombok az „S” alak befelé menő mélyedésében találhatóak meg, ezáltal biztosítva hüvelykujjunkat a könnyebb eléréshez. A gombok alakja is újra lett gondolva, figyelembe véve az ergonómiai szabványokat, így rendkívül kényelmes használatot biztosít számunkra az Epic Chroma. A gombok egyébként a görgőhöz hasonlóan akár 16,8 millió színben is képesek világítani.

DSC01379.JPG

Visszatérve további dizájnelemekre, a fő gombok előtt egy rácsozott, ún. „mesh” felület kapott helyet, mely modernizált külsőt eredményez. A Razer logó a hátlap tenyerünkkel érintkező részén található, viszont ellentétben az általános Nagával, itt a logó sajnos nem világít. Az egér jobb oldala is kicsit át lett szabva, a kényelmesebb használat érdekében, ugyanis a gyűrűs- és kisujjunknak található felület keskenyebb lett, cserébe gumírozott felületet kapott az izzadás megakadályozásának érdekében. Túl sok haszna nincs, ugyanis nem a kisujjunkon keresztül izzadunk, hanem inkább a tenyerünknél, így hosszasabb, izzasztóbb nyári napokon nem árt egy száraz kendőt magunknál tartani, hogy időnként megtörölgessük az egeret.

DSC01150.jpg

A csúsztatást segítő matricák felülete igen nagy, ezáltal nagy sebességet eredményezve bármilyen egérpadon. Az egér alján a megszokott sorozatszámot és 4G-s szenzort kapjuk, a dokkolóhoz kapcsolható töltő felületével kiegészítve.

Technikai adatok

  • 19 programozható gomb, a korábbi 17 helyett
  • 12 mechanikus kapcsolóval rendelkező oldalsó gomb
  • Billenéses görgő
  • 4G-s 8200DPI-s szenzor
  • Vezeték nélküli működés
  • Töltő dokkoló
  • 16,8 Millió színben való Chroma világítás
  • Razer Synapse
  • 1000Hz-es válaszidő
  • 200 hüvelyk/másodperc, 50g-s gyorsulás
  • Zero-akusztika ultravékony egértalpak/matricák
  • 2,1 méter USB töltő kábel
  • Körülbelül 20 órás akkumulátor üzemidő folyamatos játék alatt

Csomagolás, extrák

DSC01053.jpg

A csomagolások mestere újra formában! A Naga Epic Chroma doboza figyelemfelhívó és rendkívül lényegre törő. A megszokott Razer csomagolás, ellentétben azzal, hogy a doboz belsejében az egér olyan kényelmesen képes utazni, mint maga az amerikai elnök a saját magánrepülőjében. Értem, hogy ez egy High-End gamer egér, de mire ez a nagy kényelem kialakítása egy perifériának?

DSC01417.JPG DSC01418.JPG

Az egérhez egyébként 2,1 méteres Micro USB kábelt, egy töltőként is funkcionáló dokkolót, Chroma Razer matricákat és felhasználói útmutatókat kapunk. Illetve a szokásos Cult of Razer-es üdvözlőlapot.

DSC01414.JPG

Synapse

synapse1.png

A synapse sokat fejődött az évek során, folyamatos frissítéseivel pedig naprakészen tartja perifériáinkat. Az egér synapse segítségével rendkívül egyszerűen testreszabható, könnyedén állíthatjuk be a válaszidőt, makróinkat, ráadásul mindezeket a felhőbe menti el a driver. Ha valakinek nem tetszik az, hogy folyamatos internetkapcsolat kell a synapse-nek, akkor sincs baj, ugyanis a dokkolónak köszönhetően képesek vagyunk adatainkat a perifériában eltárolni, ezzel kikerülve a folyamatos internetkapcsolat követelményét. Rendelkezik egy statisztikai felülettel is, ami játékok közben az egér használatát figyeli, de sajnos ez a mi esetünkben nem működött megfelelően.

synapse2.png synapse3.png
synapse4.png synapse5.png

Felhasználói élmény

Amiket írtam eddig, mind szép és jó, de hogy szuperál az egér működés közben? A válasz egyszerű: Kiválóan! Sok MMO-val játszottam mostanában, többek között Black Desert Online-nal, Cabal 2-vel koreai szerveren és az amerikai zárt béta szerveren is, illetve ezekhez hozzá fog jönni a Final Fantasy 14 Online is, mihelyst megjelenik a Heavensward kiegészítő. (A konzolvilágnál egyébként már elé tudjátok rendelni a PC-s verziót 9 900 forintért) Azt kell, hogy mondjam, hogy a vezeték nélküli működésnek köszönhetően sokkal nagyobb szabadságot kapunk, mint bármelyik más korábban tesztelt egérnél, ráadásul a dedikált gombok még a legnehezebb kasztok irányítását is pofonegyszerűvé varázsoltja. Értem ezalatt a Cabal 2 Force Archer kasztját, ami az ESTsoft szerint a legnehezebben használható kaszt. Ez lehet igaz hagyományos perifériák esetén, de egy Nagával a kezünkben könnyűszerrel elsajátíthatjuk a legnehezebb mozdulatsorokat is. Az egér szinte bármilyen egérpadon képes megállni a helyét, de nálam legjobban a CM Storm Speed RX egérpadon működött. Az akkumulátor üzemideje irtózatosan sokáig bírja. Személy szerint 2x merítettem le csontig, mert elfelejtette kikapcsolni este. De olyan is volt, hogy két éjszakát is kibírt bekapcsolva. Ha pedig az akkumulátor üzemideje a végéhez közeledik, az egér pirosan villogó jelzéssel adja tudtunkra, hogy ideje feltölteni őt. Ha nem tesszük meg, darabos, kihagyó mozgást figyelhetünk meg, ami alkalmatlanná teszi az egeret játékra. Akkor sincs baj, ha valaki csakis vezetékes egeret szeretne, ugyanis a dokkolóhoz mellékelt USB kábel bármikor csatlakoztatható az egérhez, ezzel garantálva a folyamatos működést. Ilyenkor értelemszerűen az akkumulátor nem töltődik. Az egér hosszú órák után sem válik kényelmetlenné, mindössze azt a műanyag vázat kéne lecserélni valamilyen gumírozott vázra, ugyanis elképesztően tud izzadni az ember keze hosszú idő után. A dedikált gombok használata külön élmény, köszönhetően az ergonomikus kialakításnak. Bármilyen helyzetben könnyedén elérhetjük az összes dedikált gombot, így nem kell aggódnunk, hogy túlságosan nagy slamasztikába kerülünk játék közben.  MMO-k esetében ennél az egérnél nincs jobb társ. Ha FPS felé közelítünk, ott már inkább irritáló a sok gomb megléte, de figyelembe kell vennünk azt, hogy ez az egér nem FPS-ekhez készült.

DSC01396.JPG

Összegzés

A Razer Naga Epic Chroma nagyon mély benyomást tett bennem, és nem csak a hosszú neve miatt. Kimagasló teljesítmény, megfelelő kényelem és a rengeteg extra funkció jellemzi az egeret. Az ára ehhez mérten sajnos igen magas, ugyanis a 2014-es alapmodellhez képest a legolcsóbb helyen is 10 000 forint felárért vehetjük meg az egeret. Ez összesen 33 000 Forintot jelent, de vannak helyek, ahol 40 000 forintot is elkérnek ezért a csodáért. Ha az átlag 40 000 forintos árhoz viszonyítunk, akkor az egér csak tetszett díjat kapna, de mivel mi mindig a legalacsonyabb árhoz mérve nézzük a termékeket, nyugodt szívvel tudom ajánlani bármilyen MMO őrült embernek, ha nem terheli meg túlságosan a pénztárcáját az egér borsos ára.

ajanlott

A tesztben szereplő egeret ezúton is szeretnénk megköszönni a Razer lengyel képviseletének, a Kool Things-nek.

razer-logo-gruen

koolthings

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter