lamptron-fc6-ventilator-vezerlo-tesztje/2013/09/14

Lamptron FC6 ventilátor vezérlő tesztje

2013. szeptember 14. Kocsis Bence

Az oldalunkon egyre több nagyméretű házhűtővel találkozhattok, ezért úgy gondoltuk, hogy a számítógépház hűtését megkönnyítő egyéb megoldásokat is bemutatunk. Korábban már kipróbáltuk a Bitfenix Hydra PRO ventilátor vezérlőt, mely egy viszonylag egyszerű megoldás volt. Mai tesztünkben egy olyan Lamptron márkájú vezérlő mutatkozik be, mely rengeteg extrával, modding funkcióval van ellátva, ez a modell a Lamptron FC6, melyet a caseking.de ajánlott fel.

Lamptron FC6:

A Lamptron FC6 egy olyan többcsatornás memóriavezérlő, mely amellett hogy minden csatornához rendelkezik hőmérővel, hőmérséklet, és fordulatszám kijelzéssel is rendelkezik...

IMG_4632 IMG_4638

Már a csomagolás és a külső kartonban benne lévő újabb doboz is azt sugallja, hogy egy igényes eszközzel lesz dolgunk. A dobozon találunk néhány árulkodó jelet a tartalomra, a doboz oldalán pedig a mellékelt tartozékok kerültek részletezésre.

IMG_4640 IMG_4650

Miután kinyitjuk a dobozt meglátjuk az FC6-ot minden tartozékával egy igényes csomagolásba illesztve. A tartozékok között megtaláljuk a ház 5,25"-ös keretéhez rögzítésre alkalmas 4 darab csavart, a ventilátorok összekötésére alkalmas 4 darab kellőképp hosszú 3 pines tápkábelt, a hőmérséklet mérésére alkalmas szenzorok kábeleit, valamint egy plusz jumpert, ha valamelyik elveszne. Igen... itt a jumperekkel kell majd játszadozni egy-egy beállításhoz.

A vezérlők egyenként 20W teljesítményre képesek, így az össze 80 mm-es, 120 mm-es 140 mm-es házhűtő működtethető róluk, legyen szól egyszerű, vagy extra led világítással ellátott modellekről.

IMG_4645

A vezérlő előlapja nagyon tetszetős, a kijelző a vezérlő majdnem teljes szélességén végigfut, alatta pedig a négy ventilátorszabályzó található. A készítők figyeltek a minőségre, az előlapon műanyagnak még a nyomát sem látjuk. Az előlap CNC-megmunkált alumínium, mely a gombokra is igaz.

IMG_4647

Ha megfordítjuk a vezérlőt láthatjuk az eszköz "agyát" ahova a sok-sok csatlakozót be kell kötnünk. A tápellátásról egy 4 pines molex tápcsatlakozó gondoskodik, amit a mellékelt hosszabbítóval kivezethetünk a ház belsejébe, így nem kell a meghatóhely mélyén turkálnunk. A 4 ventilátor csatlakozót és a 4 darab szenzor kábelt ugyancsak ide kell kötnünk.

Most jön az érdekesség, ugyanis már beszerelés előtt el kell döntenünk, milyen beállításokat szeretnénk használni. Megszabhatjuk a kijelzőn látható információ színét, valamint azt is, hogy milyen mértékegységben szeretnénk látni a szenzorok által mért értékeket. Van még egy harmadik beállítási lehetőség is, egy biztonsági funkció ami 70 celsius fok elérésekor riaszt.

IMG_4652

próbaüzem

Specifikáció:

Méret: 5.25″ meghajtóhely teljesítmény: Akár 20w / csatorna Előlap szín: Fekete csiszolt/ezüst alumínium Tápellátás: +12v (Standard 4-Pin molex csatlakozó) Választható kijelző színek: Vörös, sárga, zöld, kék, cián, fehér, lila Vezérelhető csatornák: 4

Említettük a jumperek szerepét, amik jobbra-balra illesztgetésével megszabhatjuk a hőmérsékleti mértékegységet és színbeállítást. A hőmérsékletet tekintve Celsius és Farenheit értéket tudunk beállítani, itt két lehetőség van a jumper mozgatására. A színválasztás már kicsit bonyolultabb, hisz összesen 3 jumper-hely és 7 választható szín áll rendelkezésre. A kék / zöld / vörös szín egy-egy jumper használatával érhető el, míg a cián, a sárga, a fehér és a lila szín "kinyerésére" több jumperre van szükség, mintha színt kevernénk.

IMG_4656

IMG_4657 IMG_4655

A 7 beállítható színnek köszönhetően legyen bármilyen alapszínű házunk, a vezérlő olyan színben fog pompázni. Emellett a vezérlő paneljét fekete alumínium illetve ezüst alumínium színben is választhatjuk, ami még a szürke házakkal is harmonizál.

IMG_4663

A Xilence Interceptor tesztházunkkal a vörös szín nagyon jól mutat

IMG_4672

A gombok megmunkálása is igényes, nem kattognak, nem akadnak, emellett a csiszolt élek a minőséget sugározzák.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=EsPx6UsOM4Y&feature=youtu.be[/youtube]

Összegzés:

A Lamptron FC6 lenyűgöző munka, mely teljes hozzáférést biztosít a ház ventilátorainak vezérléséhez, valamint a 4 darab szenzornak köszönhetően a ház bármely pontjának hőmérsékletét ellenőrizhetjük és a vezérlő segítségével kontrollálhatjuk.

A kialakítás nagyon jó és mellé magas szintű funkcionalitás párosul. Minket a Lamptron FC6 meggyőzött és minden olyan felhasználónak csak ajánlani tudjuk, akik komoly házhűtéssel rendelkeznek és nem  zárkóznak el egy kis modolástól. A Lamptron FC6 fekete színben 11.350 forinttól vásárolható meg.

Pozitívumok:

  • esztétikus kialakítás
  • hőmérséklet kijelzés
  • több szín beállításának lehetősége
  • egyszerű használat

Negatívumok:

  • a beállításokhoz jumperek használata

ajanlott

Lamptron FC6

caseking

lamptron

Írta: Kocsis Bence