lan-partira-vele-cooler-master-masterkeys-pro-s-white-led-teszt/2018/03/24

LAN partira vele – Cooler Master MasterKeys Pro S White LED teszt

2018. március 24. Ficsor Tamás

A gyártó 2016-ban mutatta be az első MasterKeys szériába tartozó klaviatúráit, melyek RGB világítást is kaptak. Azóta egyre csak hízott a család, így mára már munkába szánt, LED nélküli verzióban is elérhető, találunk NVidia fanokat megérintő verzió is, viszont sima fehér LED-es is készült. Szerencsére a felhasználók széles körét le tudták fedni azzal, hogy normál elrendezésű mellett kis és közepes méretűben is elérhetők, így találunk MasterKeys L, S és M kóddal jelzetű billentyűzeteket. Ebben a tesztben a visszafogottabb verzióval ismerkedünk meg, a Pro S White-al, kíváncsi vagyok, hogyha igen, akkor mennyivel nyújt kevesebbet a Pro RGB-nél.

Csomagolás:

A doboz és annak dizájnja nem sokban különbözik a „valódi” Pro szériától. Ugyan ez igaz a csomagolásra. Maga a klaviatúra a megszokottól eltérően egy fekete, majdnem ruha szerű anyagba van becsomagolva. Könnyen kitudjuk venni, hisz a kábel kihúzható belőle és ebben az állapotban kapjuk kézhez. A klaviatúra alatt lesz egy használati útmutató, mögötte pedig az elbújtatott részben lesz Micro USB-B és USB Type A végű kábel, valamint egy keycap lehúzó.

Külső, belső:

A MasterKeys billentyűzetek közös vonása a minimalista kialakítás. Majdnem azt mondhatnánk rá, hogy egy unalmas és dizájntalan periféria. Nos ez valamilyen szinten igaz, de mégis az egyszerűsége teszi nagyszerűvé. Azt pedig ne felejtsük el, hogy egyáltalán nem dizájntalan, mivel a felső sarkoknál egyfajta minta ábrázolódik ki.

Az S változat 359 (széles) x 138 (mély) x 37 (magas) mm-es méretekkel rendelkezik. Teljes mértékben műanyag, matt fekete ház fogad minket, mely rettentően masszív. Sehol sem találkozunk feleslegesen kinyúló kávával, ami így a minimumra kb. 5 mm-re rúg. A klaviatúra vastagsága azért tűnhet soknak, mivel ez nem shieldless kialakítású, vagyis a kapcsolók nem állnak ki.

A tesztben US kiosztású verzió látható, de emellett UK-ban is elérhető. A billentyű sapkák a házhoz hasonlóan matt fekete színűek, emellett normál ABS minőségűek. A rajtuk lévő felírat jól megvilágított helységben rendben leolvashatók.

A klaviatúra hasa szintén minimalista. A sarkokban találunk 4 gumis lábat, illetve a kihajtható a lábak is kaptak gumírozást, így biztos a tapadás. Ha a billentyűzetet szemből nézzük akkor jobb hátul találjuk az Micro USB portot. A dobozban található 1.5 méteres, szövetbevonatú kábel L alakú végét ide kell dugni.

A MasterKeys billentyűzetek Cherry MX mechanikus kapcsolókkal vannak szerelve. A Pro S White esetében elérhető MX Silver, Red, Brown és Blue változatban. A tesztben lévő termék MX Brown-al lett ellátva.

Szoftver:

Nos szoftver nem jár ehhez a verzióhoz és egyik White kiadáshoz sem. Ugyan ez a helyzet az NVidia Edition-el is. Mindent az FN billentyűkombinációval érhetünk el. A beállításokat főként a funkcióbillentyűkre raktak. Az első négyesben a háttér világítást, a másodikban a válaszidőt variálhatjuk. A harmadikban a makróval kapcsolatban járhatunk el, így az Fn + F11-el tudjuk elkezdeni a felvételt az Fn + Esc-el pedig be tudjuk fejezni. A RPT SC/SCR LK/Pause gombokkal tudjuk a makró módját változtatni, hogy az mondjuk egyszer vagy végtelenszer játszódjon le.

A média gombok a nyilak fölötti hatosra kerültek. Az effektek gyorsítására vagy lassítására a fel és le nyíl szolgál. A szám billentyűkre nézve oldalt látjuk, hogy 1-4-ig kerültek a profil választók, vagyis 4 különböző profilt tudunk elmenteni. Az effektekre vissza térve… 7 fényerőszint mellett olyan módok közül választhatunk, mint a hullám, a lélegző. Van olyan érdekes megjelenítés, mint a „villám”, de nagy unalmunkban akár Snake-et is játszhatunk.

Specifikáció:

  • Méretek: 359 x 138.8 x 37.8 mm;
  • Kapcsoló típusok: Cherry MX Red, Blue, Brown, Silver;
  • Anyaghasználat: műanyag, fém;
  • Szín: fekete;
  • LED szín: fehér;
  • Lekérdezési sebesség: 1000 Hz;
  • Válaszidő gyakorisága: 1x / 2x / 4x / 8x;
  • Válaszidő: 1ms;
  • CPU: 32bit ARM Cortex M0;
  • Beépített memória: 512KB;
  • On-the-fly rendszer: makró rögzítés, fények;
  • Kábel: Lecsatlakoztatható, szövet borítású Micro-USB 2.0;
  • Kábel hossza: 1.5 méter;
  • Súly: 960 g;

Tapasztalat, vélemény:

A MasterKeys Pro S White egy remek klaviatúra. Jó magam nem rajongok a csupa műanyag klaviatúrákért, mégis szívesen használtam a terméket. A műanyag ház vaskosnak hat és nagyon jó minőségű. A majdnem 1 kilós súlya is azt mondja, hogy nem spórolták ki az anyagot, bár erről inkább PCB-re erősített fém lap tehet, ami a MasterKeys család egyik jellegzetessége.

A Brown kapcsolókkal egy élmény a gépelés. Korábban volt nálam a Gamdias-tól egy Brown-al szerelt Hermes P1, viszont az valami kínai utánzat. Ég és föld a különbség az eredeti és a másolt között. Az nyomás pont nagyon jól érezhető és alig hangosabb a Red kapcsolónál. Igazán élveztem a vele folytatott gépeléseket.

Na de mivel kapunk kevesebbet a Pro RGB családtól? A külső és build quality megegyezik. Az első különbség a mechanikus kapcsolókban van. Míg a White verziókban normál, fekete házú kapcsoló van, rajta pedig a LED dióda, addig az RGB jelölésűekben átlátszó házú kapcsolók vannak, amiket a Cooler Master pluszban át dizájnolt, így a benne lévő LED sokkal nagyobb és jobb mértékben világít. Ezen kívül gyengébb processzort is kapunk, hisz míg a White kiadásban 32bit ARM Cortex M0 van, addig az RGB kiadásokba a 25%-al gyorsabb M3-as verziót építették. Kiemelkedő viszont a LED fehér fénye, ami legtöbbször kékes szokott lenni itt viszont nem, így alacsonyabb fényerőn is megfelelően látjuk a feliratokat.

A MasterKeys Pro S White egy igazi LAN partira szánt klaviatúra, hisz rendkívül kompakt, valamint a kábel is kihúzható belőle. A csomagban található fekete szövet szerű anyaggal ideális lehet védeni a táskában. A billentyűzet kb. 25 ezer forintért vásárolható meg.

[youtube]https://youtu.be/LpvFmPlEeUA[/youtube]

Írta: Ficsor Tamás