lara-croft-ujra-akcioban/2013/03/05

Lara Croft újra akcióban

2013. március 05. Szajcsán Márk
Közel 5 év után egy újabb Tomb Raider jelent meg a piacon, kielégítve a játékosok igényeit! Mennyire sikerült ez a fejlesztőknek? A Cikkben elolvashatod! Mit is kell tudnunk a játékról?

Az első rész 1996 október 30-án jelent meg, a kornak megfelelően férfi főhőssel indították volna hódító útjára a játékot, de a fejlesztések közepette Toby Gard a férfi karaktert, nőire cserélte, így természetesen a név is változott, Laura Cruz helyett Lara Croft lett a kalandorunk neve. Megjelenés után hatalmas sikernek örvendezhetett a Tomb Raider sorozat első része. A feszülő pólós, rövidnadrágos, mindkét kezében pisztolyt tartó Lara népszerű lett a PC-s tábor körében. A másik ok ami hozzájárult a sikerhez, hogy a 90-es évek végén ez volt az első 3D-s külső nézetes kalandjáték a piacon. A PC mellett még a Sony által fejlesztett PlayStation játékkonzolon is megjelent. Több millió darabok értékesítettek világszerte. Kisebb nagyobb sikerekkel még nyolc rész jelent meg a játékból.

tomb_raider_collage_by_hdgymnastics-d376ho2

A legújabb részben Lara egy kutatóexpedíció tagjaként a Japán partok közelében próbál egy sziget nyomára bukkanni, ami még a mai modern műholdas eszközökkel sem egyszerű. Az út során a csapat hajója amely Endurance névre hallgat szörnyű viharba keveredik. Egy maroknyi túlélő vergődik a sziget partjaira, köztök Lara is. A szigeten élő őslakosok igen csak megnehezítik a hajótöröttek életét. Döntenie kell, öl vagy meghalt.

Az előző részekhez ellentétben a Desert Eagle fegyvert egy íjra cseréli, mégis csak jobban illik egy hajótörötthöz. Az íjjal vadállatokat ejthet el, illetve akkor is ideális ha valakit halkan szeretnénk a másvilágba küldeni.

lara-croft-tomb-raider-2013-1280x800Persze akik a fegyvereket szeretik azoknak sem kell aggódniuk, a játék folyamán találunk majd, pisztolyokat, sörétest és gépfegyvereket is. Meg kell tanulnunk majd a játékban hogyan tegyünk el láb alól ellenséget egy csákánnyal.

A játékban a más játékokból jól ismert fejlődési rendszer is helyet kapott, elvégzett feladatainkért pontot kapunk, minél látványosabban végzünk valakivel annál több tapasztalati pontot kapunk, amiket a táborokban a Call of Duty-ból ismert perkekre költhetjük el. Így kitanulhatunk különböző extra látványos kivégzéseket, közelharci trükköket, túlélési taktikákat. Sok képességet megtanulhatunk tapasztalati pontokból sem lesz kevés a játék során. A szigeten található ládákból szerzett kacatokból fegyvereinket is fejleszthetjük a táborokban.

A grafikán nagyon nem is lehet kifogásokat keresni, eszméletlenül látványos lett a játék. Az árnyékok, a felhőkön betörő napsugarak által megvilágított szigetrészek, a partra sodródott hajóroncsok. A környezet nagyon szépen ki van dolgozva.

tr

15-16 óra kell a végigjátszáshoz és a mellék küldetések teljesítéséhez, ez mindenképp pozitívum, hogy ilyen hosszú lett az új Tomb Raider rész. A singleplayer mellett multiplayerben is elüthetjük az időt, ezt sajnos a cikk írásakor még nem tudtuk kipróbálni.

További képek a játékból:

tr3   tr2    

Írta: Szajcsán Márk