leallitotta-a-microsoft-a-windows-veszfrissites-kikuldeset-mivel-tobb-gep-egyaltalan-nem-indul-el-miatta/2018/01/10

Leállította a Microsoft a Windows-vészfrissítés kiküldését, mivel több gép egyáltalán nem indul el miatta

2018. január 10. Kocsis Bence

Azt már eddig is tudni lehetett, hogy a számítógépek többségénél lassulást okoz a múlt héten kiderült processzorhiba szoftveres javítása, de sokak számára nem csak a lassulás okozza a legnagyobb problémát.

A Meltdown és Spectre névre keresztelt tervezési hibák miatt a számítógép támadhatóvá válik, így a böngészési adatokhoz, programokban, jelszókezelőkben tárolt jelszavak, szöveges dokumentumok, e-mailek, üzenetek, fényképek és egyéb tartalmak hozzáférhetővé válnak. Ennek eredményeképp volt szükség a biztonsági réseket befoltozó javításra.

A Microsoft hamar megoldást talált az utóbbi idők egyik legnagyobb kiberbiztonsági problémájára, mely az utóbbi 20 évben gyártott processzorokkal szerelt (szinte mindegyik modell) számítógépeket érinti. A fejlesztők a gyors megoldást követően elkezdték kiküldeni a frissítéseket. A szoftverfrissítés azonban sokaknál többet ártott, mint használt, hisz a frissítést követő újraindítás után a számítógép nem indult el.

A Microsoft közlése szerint ez a probléma az AMD processzorral szerelt gépek egy részét érinti. Ennek oka, hogy az AMD által kiküldött dokumentáció, mely alapján a Microsoft a frissítést elkészítette nem minden esetben volt pontos, így a készített szoftver nem lett kompatibilis a hardverrel.Miután ez a malőr kiderült, a Microsoft azonnal leállította a frissítés kiküldését és felvette a kapcsolatot az AMD-vel, hogy a módosításokat minél előbb elvégezhesse.

Azok, akik már lefrissítették a számítógépüket és boot problémába ütköztek, azok a Microsoft oldalán találnak segítséget.   Hogy a Meltdown és a Spectre hibák kihasználásával milyen károkat okozhatnak az ön számítógépén és telefonján, arról ide kattintva olvashat.

Írta: Kocsis Bence