legaramlatbol-jeles-deepcool-cl500-teszt

Légáramlatból jeles - Deepcool CL500 teszt

2020. szeptember 11. Tóth Ádám Hardver / Gépház


A Deepcool idén a megszokott módtól eltérően nem egy feljavított RGB-s üveg gépházat mutatott be elsősorban, hanem gondolt azokra a felhasználókra is, akiknél a kinézet előtt jár a performancia. A gépház kifejezetten nagy légátvitelre lett tervezve a hatékonyabb hűtés érdekében, bár szerintem abszolút nem a kinézet kárára.

Külső

A gépház eleje és teteje vertikális vonalakat kapva egy hatalmas hűtőrácsként funkcionál. Szerintem kifejezetten régimódinak hat ez a dizájn, de abszolút illik a mai konfigurációkhoz is, pláne ha mégiscsak megspékeljük némi RGB-s eszközzel elől és felül.

A gépház mindkét oldala, a Macube szériából megszokott, mágneses oldallapokat kapta, bal oldalt egy üveggel, jobb oldalt a szokásos fém lappal. Ez kérdéses, hogy kinek mennyire jön be, én egy rendesebb, bikásabb konfigurációnál már szenvedek ezzel a megoldással, mert nincs az a kábel menedzselés, ami lehetővé tenné, hogy simán becsukjam az oldalát hátul, hiszen a mágnes nem elég erős ahhoz, hogy sok kábel mellett is ott maradjon az oldallap.

A gépház tetején elől megtalálható egy bekapcsoló gomb, egy reset gomb, 2db USB 3.0, illetve egy USB Type C, amit én hatalmas nagy örömmel látok minden gépházon, hiszen egyre több az az eszköz, amit egyszerűbb egy ilyen kábellel összekötni (hangkártyák, kamerák, stb…). Illetve található még egy combo jack, azaz mikrofon és fejhallgató egyben, illetve egy mechanikus gombot, melynek a megnyomásával hozzáférünk a felső szellőzőnyílás rácsához, hogy kiszedjük, kitakarítsuk azt, ami hatalmas plusz pont!

Szerelhetőség

Mint minden gépház esetéen, úgy itt is, hatalmas hangsúly, hogy mennyire nehéz beletaposni a hardvereinket, mennyire ad szabad kezet a gyártó a konfiguráció komponenseinek kiválasztásában, azaz mekkora videokártyát tudunk benne elhelyezni, esetleg milyen folyadékhűtéses megoldást kell választanunk, vagy netán mekkora toronyhűtőről eshet szó. Mi esetünkben, a Deepcool Assassin III-at vettem kézbe, hiszen ha már nagy légátvitelről van szó, akkor használjunk egy, a gyártóhoz legközelebb álló bitang léghűtőt, megnézve, hogy mennyire fog jól kinézni az összkép, illetve egyáltalán belefér-e.

Mivel a termék elől 3db, felül pedig 2db 120mm-es ventilátornak ad helyet, így gyakorlatilag majdnem az összes AIO folyadékhűtő elfér benne, így ha ezt a gépházat választjuk, nem kell szűkölködnünk hely tekintetében akkor sem, ha egy bitang folyadékhűtés mellet tesszük le a voksunkat.

A gépház majdhogynem tökéletesen felszereltnek tekinthető, hiszen több funkciója is van, mely segíti a munkánkat. A táp eltakaró lemez mögött hatalmas hely van egy nagyobb moduláris tápegységnek is, 2db 3.5”/2.5”-os merevlemeznek is, melyekhez jár egy sín, amibe bele tudjuk rögzíteni az általunk használt HDD-t, vagy SSD-t. Illetve a gépház hátoldalán is található 2db 2.5” SSD lefogató, aminek a kivitelezése szerintem továbbra is használhatatlan, hiszen soha nem találkoztam még olyan SATA tápegység kábellel, mely kényelmesen elférne ott, és ne feszülne annyira, hogy lehetetlenné tegye annak a bedugását.

Hátul továbbá található még egy PWM-es ventillátor elosztó, melybe 3db ventilátor gond nélkül be tudunk kötni, így az alaplapon összesen 1db ventilátor szabályzásával tudunk hármat is szabályozni, ami nagyon hasznos, ha az alaplapunk nem bővelkedik ventilátor csatlakozók tekintetében.

A kábelvezetésre is gondoltak több módon is, egyrészt van a gépházban rengeteg kábel lefogató hely, másrészt mindegyik lyuknál, ahol a kábelt lehet vezetni, van egy gumi takaró, mellyel tökéletesen szépre lehet készíteni konfigunk küllemét. A kábelvezetéshez hozzátartozik az is, hogy egy dedikált lyuk van a tápegységet takaró lemezen is, ahol szépen tudjuk elvezetni a PCI-E tápkábeleket (nem is értem, hogy ez a legtöbb gépháznál miért kihagyott feature).

Plusz funkció, hogy a videokártyának is van egy tartó lemeze, aminek a magasságát lehet állítani, így nem kényszerítjük a PCI-E foglalatát az alaplapunknak, hogy a roppant nehéz, hosszú videokártyákat egyedül az fogja meg, illetve a videokártyánk nyáklapja sem fog meghajolni, melyet hosszútávon meg fog köszöni a videokártyánk, ha egyáltalán tervez manapság bárki hosszútávra videokártya terén.

És a léghűtőkre visszatérve, amire kifejezetten kíváncsi voltam, hogy a saját léghűtésük, az ASSASSIN III belefér-e (logikus lenne, hogy igen, de sajnos a legtöbb gyártónál mai napig nem az), így a konfigot most kivételesen léghűtésesre építettem meg. Azt kell, hogy mondjam, hogy tökéletesen elfér. Ugyan a dual-channel memória konfig nem a barátja az építésnek, ha nem low profile RAM-okat használunk, de mondhatni tökéletesen belefért benne, sőt, még jól is mutatott az összkép.

A gépház elől, illetve a tápnál el van látva egy fém porszűrővel, mely ugyan a legtöbb port kiszorítja a gépházból, azonban a takarítása rettenetesen nyűg. Ahhoz, hogy rendesen eltakarítsuk, mire lebontjuk a gépház elejét, a por fele a szobánkban szanaszét hever, aztán mire magát a szűrőt kivesszük, a maradék por rajtunk landol. Nagyon nem praktikus és a Deepcool egyetlen egy gépházán sem láttam még ezt jól megoldva. Ugyanez mondható el a táp alatt elhelyezkedő porszűrőről, amit ugyan egy-két gépháznál csúsztathatóra csináltak, hogy könnyen takarítsuk, valamiért ebből a szériából, illetve az újabb szériákból teljesen kimaradt.

Összegzés

Nagyon jó látni, hogy kezd egy kicsit a mai PC Master Race trend egy kicsit elmenni a funkcionalitás irányába, nem erőltetik már ránk annyira az RGB mániát, így tudunk kifejezetten jól működő, modern konfigurációkat is építeni magunknak, anélkül, hogy régi, szérián kívüli gépházakat kelljen vadászni magunknak. Ezzel a gépházzal egy szép, letisztult, minimalista konfigot tudunk összeállítani magunknak, amiben a jövőben is bőségesen lesz hely bármekkora videokártyának, bármekkora hűtésnek.

A ház felszereltségét tekintve egy kiváló házról van szó, minőségi anyaghasználat, megfelelő kábelmenedzselésre lehetőség, minden szempont amellett van, hogy megkapja az Editor's choice plecsnit, viszont a "fix" porszűrők miatt -melyeket fájdalmasan nehéz kiszedni - csak az Ajánlott plecsnit kapja tőlem.

A tesztterméket a Deepcool biztosította számunkra.Írta: Tóth Ádám

Webfejlesztő, hardverteszter, legélesebb kés a fiókban