legyel-te-is-polgarmester-simcity-teszt/2013/09/04

Legyél Te is polgármester - SimCity teszt

2013. szeptember 04. Uszkai Dávid

A városépítő játékok egyik etalonja 10 év leforgása után ismét visszatért annak érdekében, hogy újra a trónra törjön. Hogy ez mennyire sikerült neki? Tesztünkből minden kiderül!

1989 Október 3 - a dátum ahonnan minden elkezdődött. Ezen a napon jelent meg a legelső SimCity Will Wright-nak köszönhetően, aki akkoriban a Maxis-nál dolgozott. Azóta eltelt egy pár év és eddig négy epizód és egy mellékág jelent meg. Utóbbi nem aratott osztatlan sikert, így mindenki aggódott az új rész érkezése miatt, ami csak simán a SimCity nevet kapta, bár sok helyen SimCity 5-ként vagy SimCity (2013)-ként említik. A fejlesztő és a kiadó szerencsére mindenkit megnyugtatott így mindenki izgatottan várta a premier napját ami március 8-án volt esedékes. Habár a start nem volt zökkenőmentes kicsit sem, mostanra minden rendbe jött így mindenki nyugodtan élvezheti a játékot. De nem is húzom tovább a szót csapjunk is a közepébe!

[caption id="attachment_33082" align="aligncenter" width="610"]SimCity 2013-08-31 00-17-23-50 Mehet a menet?[/caption]

Kezdjük is az első lépésekkel. Mint ahogy fentebb említettem, a játék startja kicsit se volt zökkenőmentes, hisz az Electronic Arts nem számolt ennyire sok játékossal így az első napokban az egész szerverpark összeomlott és szinte lehetetlen volt játszani a DRM-nek köszönhetően, ami annyit tesz ki, hogy az indításhoz internet kapcsolat szükséges, mivel minden adatot a játék egy felhőben tárol és onnan tölt le minden indításkor. Az összeomlást követően a a rajongók felháborodása teljesen érthető volt, az EA nem győzött elégszer bocsánatot kérni és persze mindenkit kárpótolt. Szerencsére azóta rendbe hozták a szervereket és minden tökéletesen működik. A játék az Origin rendszerén keresztül indítható, miután elindítottuk a játékot egy Starter fogad minket ahol kiválaszthatjuk melyik szerveren játszhatunk. Összesen 27 szerver áll rendelkezésünkre, itt viszont fontos tudni, hogy amelyik szerveren elkezdtünk játszani, azon maradnak a mentéseink így nincs lehetőség átmenteni egyik szerverről a másikra a dolgokat. Mint ahogy a fenti képen észrevehettétek a játék tartalmaz magyar nyelvet ami igazán remekül jön a játék során, hisz nagyon sok információ és olvasni való fog elénk tárulni.

[caption id="attachment_33084" align="aligncenter" width="610"]SimCity 2013-08-31 15-09-58-42 A kezdetek...[/caption]

A játék első indításánál lehetőségünk van megtenni a kezdeti lépéseket, ahol a játék bemutatja nekünk az alapfunkciókat, mielőtt belevágnánk a saját város építésébe. Ha nincs kedvünk végigcsinálni a tutorialt nyugodtan továbbléphetünk és elfoglalhatjuk első polgármesteri székünket. A feladatunk egyszerűen hangzik viszont egyáltalán nem az. Feladatunk az lesz, hogy polgármesterként a semmiből felépítsünk először egy települést, majd egy kisvárost, nagyvárost és végül egy egész metropoliszt. Ez mind rajtunk és a kreatívitásunkon áll, hisz mi magunk építhetjük fel az utakat, telepíthetjük be a lakosokat. Itt hívnám fel mindenki figyelmét, hogy a játékban lehetőségünk van rombolni is, ha épp nem tetszik valami, de akár természeti csapás is sújthat minket ami igen csak komoly kárt tud okozni a város épületeiben. De rajtunk áll az áram, a víz, az egészségügy, a biztonság ellátás és a szemét elszállítás is az egyéb szolgáltatások mellett. Rengeteg teendőnk akadhat egy városban, ezek közül említeném legfőképp a lakók igényeit. Ehhez érdemes hozzászokni, mivel nagyon sok kérés érkezik az idő előrehaladtával hozzánk amiből nem mindegyiket tudjuk teljesíteni.  Azzal is érdemes megbarátkozni, hogyha nem tetszik valami a városlakóknak éjjel-nappal tüntetnek a városháza előtt így ehhez is érdemes hozzászokni.

[caption id="attachment_33087" align="aligncenter" width="610"]SimCity 2013-08-31 15-17-56-13 Folyik az élet a városban[/caption]

Egy város életléből nem hiányozhatnak a statisztikák, így a SimCity-ben is belevethetjük magunkat a számok világába, ahol megtaláljuk a népességi adatokat, megnézhetjük a népszerűségünket, vagy intézhetjük a pénzügyeket is ahol beállíthatjuk az adók mértékét a rétegeknek megfelelően. Apropó rétegek: háromféle réteg található a játékban vannak a szegények aki az alsó réteget képviselik, vannak a közepes vagyonnal rendelkezőek akik a középső réteget és van a sok pénzel rendelkező réteg, akik értelemszerűen a gazdag réteget képviselik. Mindegyiket betelepíthetjük a városba, csupán a rétegnek megfelelő parkot és telek árat kell biztosítani. Ezek jó kezelése fontos lehet, hisz a városnak szüksége van a pénzre, amit legfőképpen két forrásból tud beszerezni. Az egyik az adó, a másik a specializálódás. Jelen esetben nálam az olaj kinyerés és az elektronika van kifejlesztve, de e mellett lehetőségünk van turista, kereskedelmi várost, de akár oktatási központot is létrehozni. A pénz mellett a lakosságról se érdemes megfeledkezni, hisz lakóink élik saját életüket: vannak igényei, örül, szomorú, iskolába jár, vásárol, munkába jár és ez mind a szemünk előtt történik. A Maxis remekül megoldotta mindezt, hogy tudhassuk követni így rengeteg térképet a rendelkezésünkre bocsájt a könnyebb információ szerzés érdekében.

[caption id="attachment_33089" align="aligncenter" width="610"]SimCity 2013-09-03 00-34-05-42 Processzorgyár[/caption]

Az online megkötésnek köszönhetően értelemszerűen lehetőségünk van a városok közötti együttműködésre is, így segíthetjük egymást pénzel, nyers anyagokkal és még sokmással. Szerencsére van lehetőségünk privát régiót is alapítani, ahol akár egyedül, akár barátokkal megalkotni saját térségünket. Vannak persze nyílt régiók is, ott viszont teljesen ismeretlen emberekkel kezdhetünk el játszani, ami nem mindig sül el jól. Ezekre többek között azért is van szükség mivel a játék egyik legnegatívabb pontja talán a terület, ami igen kicsire sikeredett, így rövid idő alatt benépesíthetünk egy adott területet. Ennek van egy "gazdálkodj okosan" oldala is, hisz így alaposan meg kell gondoljuk, hogy mit/hova teszünk.

[caption id="attachment_33090" align="aligncenter" width="610"]SimCity 2013-09-03 00-34-34-97 A földrengés epicentruma[/caption]

A grafikáról és a hangokról eddig nem sok szó esett, viszont ezek mellett nem szabad szó nélkül elsiklani. A vizuális megjelenítésről a GlassBox engine gondoskodik ami remekül kielégíti a játék igényeit, hisz itt elsősorban nem a grafika a fő pont, hanem a játékmenet. A hangzásra se lehet panaszunk, hisz a fejlesztők itt is kitettek magukért: a környezet és a város zajai remekül hangzanak ezzel növelve a játékélményt. A játék szerencsére nem igényel túlságosan erős gépet így még a gyengébb konfigurációkkal rendelkező játékosok is élvezhetik a városépítés adta örömeit.

Gépigény:

Minimális rendszerkövetelmény:

  • Processzor: AMD Athlon 64 X2 4000+, Intel Core 2 Duo 2 GHz
  • Videókártya: Ati Radeon X1800 / Geforce 7800 / Intel 4100,  256 MB, Shader Model 3.0 támogatás
  • Memória: 2 GB RAM
  • Szabad lemezterület: 10 GB
  • Operációs rendszer: Windows XP/Vista/7

Alacsony grafikai beállítások, 1920 x 1080 felbontáson:

  • Processzor: Intel Core 2 Duo E6600 vagy AMD X2 4400+
  • Videókártya: Geforce GTS 250 vagy Radeon HD 4850
  • Memória: 2 GB RAM
  • Szabad lemezterület: 10 GB

Közepes grafikai beállítások, 1920 x 1080 felbontáson:

  • Processzor: Intel Core 2 Duo E7400 vagy AMD X2 6000+
  • Videókártya: Geforce GTX 460 vagy Radeon HD 6850
  • Memória: 2 GB RAM
  • Szabad lemezterület: 10 GB

 Gameplay:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Py2ZOum-jlI&feature=youtu.be[/youtube]

Szavatosság: mivel a játékban a saját kreativitásunkra vagyunk utalva így a játékidő hossza is változó, de összességében erre se lehet panasz, hisz a játék jó pár órára lekötheti az embert, főleg ha az tele van ötletekkel.

Értékelés: habár a SimCity a nehéz start miatt kapott hideget-meleget az összkép mégis nagyon pozitívra sikeredett. A szimuláció és a játékélmény évek után is a csúcson van így erre egy rossz szavunk se lehet. Negatívumként talán a kis "játszóteret" és az offline mód hiányát hánytorgathatjuk fel a fejlesztőknek. Mindezek ellenére mindenkinek ajánlott a játék kipróbálása. A játékból két változat is megvásárolható az Origin rendszerén keresztül, amiből az egyik a Digital Deluxe ami olyan extrákat tartalmaz, mint például a Brandenburgi kapu, az Eiffel-torony vagy épp a londoni Big Ben.

Pozitívum:
  • Remek játékmenet
  • Magyar felirat
  • Város-specializálódások
Negatívum:
  • Szűkös terület
  • Állandó internetkapcsolat

Grafika: 8/10

Játékélmény: 9/10

Hangok: 8/10

Szavatosság: 8/10

83%

Írta: Uszkai Dávid