legyen-sajat-felhod-synology-ds120j-bemutato

Legyen saját felhőd – Synology DS120J bemutató

2020. június 29. Herczeg Balázs Hálózat

Nemrégiben a Synology-tól kölcsön kaptuk a 2020-as NAS modelljeinek legkisebb tagját, a DS120J-t, amely egy 1 lemezes hálózati tárolóeszköz. A NAS rendszerekről sokan hallottak már ugyan, de még sok esetben mindig vannak kétségek az emberekben, hogy éppen mi is ez pontosan. Otthoni felhasználást tekintve egy multimédiás eszközről beszélhetünk, ahol könnyedén tárolhatjuk fényképeinket, videóinkat, dokumentumainkat és egyéb adatainkat úgy, hogy azt egyszerre több eszköztől is el tudjuk érni. Legegyszerűbb a Microsoft OneDrive, a Google Drive és az Apple Cloud megoldásaihoz hasonlítani: automatikusan szinkronizálja a telefonokon készített újabb fényképeket a NAS-sal, csakúgy, mintha valamelyik felhő szolgáltatásra töltené őket fel, továbbá dokumentumainkat, és egyéb adatainkat is feltölthetjük. Azonban a nagy szolgáltatásokkal ellentétben az a legnagyobb előnye, hogy az eszköz teljes egészében a tiéd, így nem egy harmadik fél szerverein kell tárolnod adataid, amely nagyobb eséllyel kerülhet hackertámadás áldozatává is.

64 bittel a sztrádán – DS120J hardveres felépítése

A Synology DS120J egy elegáns megjelenésű eszköz, amelyben egy 64 bites, Marvell Armada 3700 88F3720 kétmagos, 800 MHz-es processzor kapott helyet. Ez azért fontos, mert egy rendkívül alacsony fogyasztású eszközt sikerült összeraknia a Synology csapatának, továbbá támogatja a Linux terminálban futtatható, 64 bites programokat is. Felmerülhet a kérdés, hogy ezt mégis hogyan: a válasz egyszerű. A magyar felületű DiskStation Manager (DSM) operációs rendszer támogatja az SSH-t, így ha azt engedélyezzük a vezérlőpultban, akkor egy SSH csatlakozás segítségével elérhetjük a jól megszokott linux terminált, ahol még több lehetőség rejlik a képességek kihasználásában, ugyanis könnyedén lehet vele készíteni lokális Teamspeak szervert, vagy egyszerűbb játékszervereket is.

A NAS a legtöbb új modellel ellentétben 512 MB DDR3L memóriával lett felszerelve, amelyet a PCB-re forrasztottak, így ezt nem lehet bővíteni, ellenben dupla akkora méretű, mint az elődben található (DS119J) 256MB. Ugyan manapság a DDR4 az elterjedt, az alacsony feszültségű DDR3L memória jól teszi a dolgát ennek ellenére. A tárolók támogatásáért egy SATA csatlakozó felel, amely maximálisan 120 MB/s írási és olvasási sebességre képes. Mivel a sebesség nem igazán közelíti meg a SATA III szabvány maximális értékeit, mi leginkább a NAS-okba tervezett merevlemezek használatát ajánljuk két oknál fogva is: egyrész jóval költséghatékonyabban lehet hozzájuk jutni, másrészt ezt a sebességet szinte bármilyen NAS-ba tervezett merevlemez biztosítani fogja.

Az alaplapon I/O tekintetében egy Gigabites RJ45 LAN csatlakozás és két USB 3.0 port kapott helyet, így támogatja a külső tárolólemezeket, vagy éppen egy másik USB csatlakozású bővítőegységgel is össze tudjuk kötni a tárolókapacitás bővítéséhez. A sebesség miatt pedig nem kell aggódni, ugyanis az USB 3.0 5Gbps korlátait a NAS szintén nem fogja meghaladni. Érdekességképp egy kensington zár is helyet kapott a NAS-on, ezzel nagyobb fizikai védelmet biztosítva. A tápellátásért egy 12V-os DC adapter felel, ebből is látni, hogy mennyire alacsony fogyasztású készülékről van szó.

Egyszerű megjelenés, környezetbarát csomagolás

A DS120J az elődjéhez hasonlóan ugyan abban a letisztult külsejű, fehér házban érkezik, amely tökéletesen illeszkedik a modern otthonok környezetében. A szétszerelése igen egyszerű, mindössze két csavart kell hátulról eltávolítanunk és a Synology feliratos oldallap eltolásával máris hozzáférhetünk a tárolólemezhez. Mi egy Seagate Exos 4 TB-os merevlemezt használtunk a NAS-ban, amely remekül végezte feladatát. A NAS eleje is kifejezetten egyszerű, mindössze egy bekapcsoló gomb és 3 állapotjelző LED fedezhető fel. Csomagolást tekintve a NAS egy kartondobozban érkezik, amelyen mindössze egy Synology Diskstation felirat látható, illetve egy levehető matrica, amely arra hívja fel a figyelmünket, hogy mit is rejt a doboz. Környezettudatosságból jár a pacsi a Synology csapatának.

Telepítés egy kávészünet alatt

Bevallom, eleinte én is féltem a NAS-októl, mert komplex működésük alapján arra következtettem, hogy a telepítésük igen macerás lehet. Ezzel ellentétben csak az iOS és Android eszközökre letölthető applikációra volt szükségem, ahol a hálózati felkutatást követően csak egy felhasználónév és jelszó beírására volt szükségem, a többit intézte a DS120J. Az egészben a legjobb pedig az, hogy nem kellett 10 perc ahhoz, hogy a NAS készen álljon a használatra. Ezalatt bőven volt időm egy kávét is készíteni, a telefonos alkalmazás pontosan jelezte, hogy áll a NAS, így a beállítási élmény könnyebb, mint egy Windows telepítés. A NAS-t ezentúl vagy a find.synology.com oldalon, vagy a statikus IP segítségével érhetjük el (az app jelezni fogja a beállítást követően) ahol megannyi lehetőség vár ránk a DSM rendszernek köszönhetően.

Magyar nyelvű OS

A legnagyobb meglepetés a magyar nyelvű operációs rendszer volt az eszköz telepítését követően. Ugyan néhány alkalmazásnév vagy tényleges alkalmazás lehet, hogy angol marad, de a rendszer önmagában teljesen magyar, így nyelvtudásra sincs szükség a használatához. A webes UI mindig jelzi az erőforrások használatát, a beépített SMART azonnal értesít, ha a lemez meghibásodna, összességében pedig a grafikus felület teljesen olyan, mintha egy teljes értékű Linux, vagy Windows rendszert használnánk, ráadásul meglepően gyors is. A Synology NAS-ok ezenfelül támogatják a felhő szolgáltatásokkal való szinkronizálást is, így a felhőben tárolt adatokat (Google Drive, OneDrive, iCloud) könnyedén letölthetjük a NAS-ra, amelynek akadályt csak a gigabites LAN csatlakozás és a 100 MB/s-os írás fog jelenteni. A rendszeren ráadásul elérhető külön víruskereső, letöltés vezérlő, php szerver alkalmazás, java, és egyéb biztonsági mentést segítő programok is, amelyeket már csak a multimédiás támogatás múl felül. 

Igen, ugyanis a DS120J támogatja a Plex médiaszervert a filmek lejátszásához, az Audio Station segítségével saját zene streaming tárhelyet készíthetünk kedvenc számainkkal, a Moments pedig szinkronizálja a telefonunkon lévő fényképeket a NAS tárhelyével, így azonnali biztonsági mentést készítve azokról. Az egyetlen negatívum az eszköz ellen talán a kis sebességű processzor, amely a nagyobb számítási kapacitást igénylő feladatok alatt eléggé képes megizzadni.

Összegzés

A Synology DS120J NAS rendszere jól vizsgázott nálunk. Egy rendkívül kompakt, energiahatékony és költségbarát tárolót ismerhettünk meg, amely még attól is többet tud, mint amit vártunk tőle. A legjobb pedig az egészben, hogy a készülék maga hihetetlenül olcsó, ugyanis már 30 000 Ft környékén megvásárolható a hazai kereskedésekben. Ugyan az eszköz maga alapvetően nem tartalmaz tárolólemezt, de akár már egy 1 TB-os merevlemezzel is használhatjuk, ráadásul egy év alatt visszahozza az árát, ha a nagyobb felhőszolgáltatásokkal hasonlítanánk össze. A Synology DS120J kifejezetten tetszett nekünk, mindössze csak egy kicsivel erősebb processzorra lenne szüksége a tökéletesség eléréséhez.

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter