letisztult-gephaz-a-be-quiet-tol-pure-base-600-window-teszt/2017/06/06

Letisztult gépház a be quiet!-től - Pure Base 600 Window [teszt]

2017. június 06. Herczeg Balázs Gépház

A Be Quiet mindig is kiváló ventilátorairól és hűtési megoldásairól volt hírhedt, ezért amikor beléptek a gépház piacra a Silent Base 800-al, egy számukra ismeretlen piacon sikerült állni a sarat. Azóta már megjelent a Silent Base 600, ami elődje hibáit javította, megjelent a Dark Base 900, amely nem csak egy kiváló csúcskategóriás ház, de még a beépített RGB világításra és az edzett üveglapra is gondolt a gyártó, most pedig ahogy a Silent Base is, a Dark Base is megkapta kistestvérét a Pure Base 600 személyében. A ház már korábban megjelent, a gyártónak pedig a legolcsóbb és leg minimalistább házaként került piacra, de sok extra sajnos hiányzott róla, mint például az átlátszó oldallap, vagy a gumival ellátott kábelvezető kivágások.

A német gyártó ezeket javította, így született meg a Pure Base 600 Window változat, amely szintén a gyártó budget kategóriáját képviseli, viszont ez Magyarországon inkább belépő prémium, mintsem költségkímélő ház. A gépház jó ideje szerkesztőségünkben vendégeskedik, viszont szükségünk volt több információra szerelés tekintetében (ez 3 különböző alaplapcserét és 3 videokártya cserét jelentett), hogy tényleg megbizonyosodjunk róla, hogy annyival jobb, mint a legelső Silent Base 800.

DSC06921

Be Quiet Pure Base 600 Window

Korábbi házakban rengeteg kritizálható pont volt, de ezek javarészt olyan hibák voltak, amelyek javíthatók. Mikre kell ezalatt gondolni? Például a vízhűtések limitált elhelyezési lehetőségeire, esetleg nagyobb méretű hűtések kizárására, illetve az összeszerelés esetleg gyengébben sikerült. Aki nem vette a célzást, vagy nem olvasta korábbi Silent Base 800 tesztünket, azoknak a félreértések elkerülése végett leszögeznénk, a Silent Base 800-ra ment a célzás, ami ugyan a tényen nem változtat, egy remek ház volt első próbálkozásnak. Viszont most a német gyártó egy olyan házat alkotott, ami a mainstream/átlag piacot célozza, persze némi extrával. A ház teljes mértékben mid tower/ATX méretekkel rendelkezik, habár a Micro ATX alaplapokkal jobban ki van békülve, de ez majd kicsit később kerül részletezésre. A ház két különleges extrával rendelkezik, az egyik ebből a ventilátorok sebességének vezérlése, a másik pedig a hangszigetelés. Ami viszont ezeknél is fontosabb extra, az a ház modularitása.

Külső

DSC06924

Szerkesztőségünkben a gépház fekete változata érkezett, de ezen kívül a ház kapható a jól megszokott narancs-fekete kombinációban is, ha pedig nem igénye valakinek az edzett üveg oldallap, akkor ezüst-fekete színkombinációban is megvásárolható a ház. Ha pedig itt tartunk, fontos megemlítenem, hogy az eredeti Pure Base 600 is rendelkezik az üveglap felfogatásához szükséges tartóelemekkel, ami egyrészt jó, mert az ezüst-fekete házból is csinálhat bárki üveglapos változatot, viszont üveglapot külön nem lehet kapni. A tartóelemeket úgy kell elképzelni, hogy négy kisebb kiálló csavar felület gumírozott borítással. Értelemszerűen a gumi tartja helyén az üveglapot, a csavarfejeket pedig felcsavarva biztosítjuk azt, hogy az üveglap ne essen le.

Ha az edzett üveglapot nem vesszük figyelembe, a ház külseje minimalista, semmi különlegesség nem látható rajta, pláne a fekete változaton, mégis jól áll neki a külső. Felépítés tekintetében a gépház acél vázzal és oldallappal rendelkezik, viszont a gépház felső részén és az elején található borítás ABS műanyagból készült. Az átlátszó üveg oldallap pedig 4 mm vastag edzett üveglap, ami tökéletes belátást biztosít a gépház belsejébe.

A gépház alján négy talp is található, amely a ház magasságát hivatott növelni. A talpak alján csúszásgátló gumik is kerültek elhelyezésre. Méretek tekintetében leszámítva a talpakat, a ház 492 mm hosszú, 220 mm széles és 445 mm magas, ha pedig a talpakat is beleszámítjuk, akkor a magasság 470 mm-re növekszik. A gépház tetején a ventilátorok kedvező légáramlásának kialakítása érdekében levehető műanyaglap került a házra, amelynek magassága fokozatonként állítható, ezzel növelve a légáramlás mértékét, viszont a ház csendességét picit csökkentve.

DSC06923

Ha a ház előlapját vizsgáljuk meg, a műanyag burkolat szálcsiszolt fém hatását próbálja kelteni, viszont műanyag révén vonzza az ujjlenyomatokat. A dizájn egyszerű mégis figyelemfelkeltő a maga szimpla dizájnjával. A váz két oldalán hálószerű szellőzőnyílások találhatóak, amelyekre később visszatérünk, miért is értelmetlenek esztétikailag. Legfelül két feketére festett USB 3.0 csatlakozót, HD audio és mikrofon bemenetet, világító bekapcsoló gombot, egy majdnem, hogy észrevehetetlen reset gombot és egy ventilátor szabályzót találhatunk. Az utóbbi remek ötlet volt, ugyanis 3 fokozatba tudjuk állítani a csatlakoztatott ventilátorokat, így szabályozva a légáramlást a gépház belsejében. Az előlap könnyedén lepattintható, akárcsak a ház tetején lévő nyílászáró. Az eltávolított előlap belső részén hangtompításra alkalmas szivacsot helyezett el a be quiet, ezzel csökkentve a gépházból kiszűrődő zajt. Nem utolsó sorban itt található a 2 optikai meghajtónak elhelyezett nyílás, illetve a gyártó logója is.

DSC06930

Belső

DSC06865

A ház rendelkezik 2 optikai meghajtónak megfelelő hellyel, amelyek a korábbi házaknál szinte csak negatívumként szolgáltak, mert nem lehetett eltávolítani őket. Ezt a Pure Base 600 orvosolta, így végül a felhasználók megszabadulhatnak ettől a felesleges extrától. Ha valaki viszont még mindig használni optikai meghajtót, annak viszont megadatik a lehetőség, rengeteg rivális házzal szemben, így ez az extra mindkét tábor számára megfelelő. Ezzel egyetemben nem csak az optikai rekesz távolítható el, hanem a HDD rekeszek is, melyek véleményünk szerint rendkívül jó dizájnnal rendelkeznek. Ugyan a második oldallapot el kell távolítani (amely szintén zajtompító anyaggal lett ellátva), ha a HDD rekeszek bármelyikét ki szeretné valaki szedni, de cserébe sokkal jobban néz ki, mint a hagyományos megoldások, ez pedig egy üveglapos háznál nem utolsó szempont.

DSC06868

Viszont van két nagyobb negatívum a ház belső részével. Ez pedig maga az elrendezés kábelmenedzsment szempontjából, illetve a tápegységet eltakaró felület hiánya. Az utóbbi megléte nélkül a tápegységből kijövő kábelek akarva-akaratlanul látszódani fognak, ami egy kicsikét ronthat az összképen, pláne úgy, hogy a kábelmenedzsment megoldása úgy, hogy az jól is nézzen ki, nehéz. Ez annak köszönhető, hogy a kábelek számára fenntartott kivágások a belső lapon Micro-ATX alaplaphoz lettek tervezve, így az ATX alaplapokkal rendelkezők vagy nem fogják tudni használni ezeket, vagy nagyon át kell gondolniuk, hogyan oldják meg a kábelek elvezetését. Nekünk sikerült viszonylag jól megoldani, így csak a videokártyák tápcsatlakozói nincsenek elvezetve a megfelelő helyen. Tehát a sata kábelek, az előlapi usb 3.0 kábele (ami egyébként pont emiatt lapos is), az előlapi hangbemenetek kábele, illetve a ház egyéb kábeleit sikerült úgy elvezetni, hogy az összeképet ne rontsák túlzottan. Ilyen szempontból jó és rossz is a gumis borítás a kábelek elvezetésére szolgáló kivágásokon, mert egyrész takarják a kábeleket, viszont cserébe kisebb helyet biztosítanak azok elvezetésére, ráadásul egy kábel átvezetése során irgalmatlanul könnyen lejön a helyéről, így szenvedni kell azzal is, hogy a gumi visszakerüljön a helyére.

DSC06866

Nagyobb hibával a gépház belseje nem rendelkezik, így térjünk rá a jó dolgokra. Egyrész a ház két beépített ventilátorral érkezik. Mindkét ventilátor a jó öreg Pure Wing 2, viszont módosított fordulatszámmal: egy 1200 RPM-es 120 mm-es ventilátor, illetve egy 900 RPM-es 140 mm-es ventilátor. A 120 mm-es értelemszerűen hátul található meg, amely rá is van gyárilag kötve a gépház előlapi vezérlőjére viszont, hogy azt működésbe hozzuk, egy SATA tápcsatlakozóra kell csatlakoztatni a modult. A 140 mm-es változat elől található meg az előlap mögött, ahol 2 darab 140 mm-es, vagy 3 darab 120 mm-es ventilátor is elfér. Ide célszerű a vízhűtést is felszerelni, ha 240, 280 vagy 360-es radiátorról van szó, ugyanis a felső felület nem egészen annyira vastag, hogy elférjen ott egy ventilátor + a radiátor. Ennek fényében a gépház felső része alkalmatlan a vízhűtések felszerelésére, ide csak ventilátorokat érdemes felszerelni. Az előlap mögötti felület is érdekes ugyanis, ha valaki vízhűtést szeretne a gépházba, annak muszáj eltávolítani az optikai rekeszt. Nem mintha olyan sokan használnának még optikai meghajtókat, 2017 van, ideje továbblépni… Ha a váz hátulsó felületéhez kanyarodunk, 7 darab bővítőkártyának megfelelő slotot találunk, melyek a csavarok eltávolításával könnyedén kiszedhetők. Tápegység tekintetében ATX, illetve kisebb méretű tápegységek fogadására alkalmas a gépház, processzorhűtő tekintetében pedig a megengedett maximális belső magasság 165 mm. Videókártya szempontjából a megengedett belső hossz 285 mm, viszont a HDD rekeszek eltávolításával ez 425 mm-re nő. Összességében a ház 8.45 kg-ot nyom.

DSC06927

Csomagolás és mellékletek

DSC06926 DSC06925

.

A ház sima egyszerű kartoncsomagban érkezik, amely legalább újra hasznosítható kartonból készült, ezért jár a plusz pont. A dobozon a ház sematikus ábrája látható, illetve néhány egyéb információ. A gépházon kívül a mellékelt eszközöket egy kis kartondobozkába találjuk, ahol a csavarokon kívül kábelkötegelőt is mellékel a gyártó. Ezen kívül a szokásos használati útmutató került még a dobozba, semmi egyéb extra.

Szerelési élmény és vélemény

Leszögezném, hogy a gépházba való szerelés a Silent Base 800-hoz képest ég és föld, természetesen a jó irányba. A Silent Base 800 egy vízhűtés beszerelése után, meg alapból rendkívül kevés szabad helyet biztosít a felhasználó számára a szereléshez. Ezzel ellentétben a Pure Base 600 annyira sok helyet biztosít a kezeknek, hogy még a nehézkes kábelvezetésről is elveszi a hangsúlyt. A gépház lapjának hátsó oldalára könnyedén el lehet rejteni két SSD-t, a kábeleknek megfelelő hely van a váz és az oldallap között, ami negatívum, az a korábban említett tápegység elrejtésére szolgáló lap hiánya, illetve a nehézkes kábelvezetés, de az is csak akkor, amikor a fő komponensek már beszerelésre kerültek. Viszont ami egy kisebb sérelem lehet, az az RGB ledszalagok hiánya. Minket ez nem hagyott nyugodni, így pár ezer forint befektetéssel, illetve egy z270-es vagy AM4-es alaplappal könnyedén ki lehet küszöbölni ennek hiányát, így még vonzóbbá téve a gépház belsejét. Szintén negatívum, hogy az üveglap szélei semmiféle borítást nem kaptak, így bármikor kell azt leszedni, felrakni, akkor akaratlanul is ujjlenyomatos lesz az üveglap, amit ennek következtében állandóan tisztítani kell. Viszont van még egy hibája a háznak. Az előlapi szellőzőnyílások teljes mértékben el vannak zárva a műanyagváz szerkezete miatt, így nem tud levegő beáramlani a gépházba azon a nyíláson. Ennek következtében a zajtompító szivacs és a ventilátorok közül a levegő megszorul, így a ventilátorok nem tudnak igazán hűtött levegőt átfújni a radiátoron, mert kevés jut oda, ezzel pedig más gépházakkal szemben minimálisan, de melegebb üzemhőmérsékletet eredményezve. Ebből a tekintetből a légáramlás sajnos nem lett a legjobban kivitelezve.

DSC06920

Összegzés

A Pure Base 600 hibái ellenére is egy rendkívül jó opciót jelent a halk számítógépet tervező felhasználók számára, ugyanis a zajtompító szivacs és az edzett üveglap rendkívül jól tompítja a gépház belső ventilátorainak zaját. A hát méltó a be quiet névhez, ráadásul rendkívül könnyű benne szerelni, korábbi hasonló árfekvésű házaikkal ellentétben. Ugyan a kábelvezetés, a légáramlás nem a legjobban lett megoldva, ráadásul a magyar piacon lévő árak miatt egyáltalán nem számít olcsónak a ház, cserébe prémium érzetet kelt minden tekintetben. Ha valaki szeretne egy minimalista, könnyen szerelhető, üveglapos gépházat, annak a Pure Base 600-at csak ajánlani tudjuk.

ajanlott1.png

A tesztben szereplő gépházat a be quiet! lenygel képvislete biztosította számunkra, melyet ez úton is köszönünk nekik!

be-quiet_Logo_pos_RGB

Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: