loren-the-amazon-princess-teszt/2014/01/29

Loren: The Amazon Princess – Teszt

2014. január 29. Gosztonyi Adorján

Végre egy valódi szerepjáték érkezett hozzánk, a Winter Wolves műhelyéből. Nem titkolt izgalommal álltam neki a játéknak, hiszen a screenshot-ok valami olyasmit mutattak, amit már rég nem láttam, hogy pontosabb legyen, nagyjából 10 éve és akkor sem volt már új a játék, hát persze, hogy a Revenge on School trilógiáról beszélek. Hiszen nagyon hasonlított a különböző papír alapú szerepjátékokhoz, mint ahogy tesztalanyunk is. Ha ez volt a cél, kíváncsi lennék, hogy a Winter Wolves milyen papír alapú szerepjátékokon nőtt fel és megtalálható-e benne a M.A.G.U.S. (bár valószínűleg nem). Nem is húzom tovább a szót, a régi és új szerepjátékosok számára van szerencsém bemutatni a „Loren: The Amazon Princess”címmel keresztelt (akció dús) RPG-t.

LorenRPG 2014-01-19 13-24-39-00 LorenRPG 2014-01-19 13-24-41-12
LorenRPG 2014-01-19 13-24-55-71 LorenRPG 2014-01-19 13-24-57-01

Történet:

Karen-t az amazonok királynőjét elrabolják testőrével együtt. Felderítő osztagok százai nem akadtak a nyomukra soha sehol és már mindenki lemondott a Királynőről. Kivéve lányát, Loren hercegnőt, aki a felderítők bukását látva, személyesen veszi kézbe anyja felkutatásának ügyét. Breza, az amazonok nagy parancsnoka nem akarja egyedül elengedni a hercegnőt, sőt jobbára semennyire sem, ezért a szolgálatába állít minket, amint győzött a kisfelség makacssága, hogy védelmezzük a királyi (női) család utolsó tagját, utolsó csepp vérünkig. Persze előbb bizonyítanunk kell rátermettségünket. Miután ez megtörtént, kezdetét veszi a nagy utazás és mentőakció. Persze az elején senki sem gondolta volna, hogy ez a kis kiruccanás valami sokkal nagyobbnak a kezdete. Egy életre szóló kalandé, amely tele lesz csavarokkal, duplacsavarokkal, rengeteg vérrel, egy excalibur szerű karddal és egy Fost nevű fő gonosszal. Igen, megmentjük a világot…

LorenRPG 2014-01-19 13-22-06-39 LorenRPG 2014-01-19 13-28-56-33
LorenRPG 2014-01-19 13-24-06-31 LorenRPG 2014-01-19 13-32-25-15

Játékmenet:

Maga a játék 2d-s és semmilyen szóbeli szöveget nem tartalmaz, minden szöveg, leírás, körülírás és párbeszéd egy szövegdobozban jelenik meg, ami tovább növeli azt az illúziót, hogy egy jó kis papírRPG-vel játszunk. Persze azért nem hiányozhat belőle néhány grimasz a karakterek részéről, vannak reakcióik, gesztikulációik. Úgyhogy ne gondoljátok, hogy tök fapados és hasonlók.

Karakterünk megalkotása két féle módon történhet, attól függően, hogy a játék elején melyik opciót választottuk. A „Standard” a szokásos dolgokat takarja, mint csak 1 skill, két szintenként 1 elosztható pont skillre és a szokásos „normál” stamina/mana osztás szintenként. Választhatjuk a „Tactics” opciót is, ami már egy kicsit nehezített, tartalma 5 ismert skill, csupán 3 szintenként kap elosztható pontot képzetségekre és a stamina/mana is 20%-kal kevesebb szintenként. Ami mindkét esetben jár, az szintenként 3 elosztható pont az attributumokra (Strength, Skill, Will). Ez esetben a skill nem keverendő össze azzal a skillel, amit két szintenként kapnak a karakterek. Ennek a képzettségnek a sebzésben van nagy szerepe. Sebzés=Erő+(Skill/2). Amiben még mindkettő egyezik, hogy karakterünk nemét, kasztját (Harcos vagy tolvaj) és attributjainkat a játék közben van lehetőség egy kérdezz-felelek játékkal kialakítani (e során bizonyítjuk Loren-nek, hogy rátermettek vagyunk a feladatra). Mint feljebb említettem csupán két választható kaszt van a játékban, ami nem feltétlenül probléma, hiszen az amazonok szolgájaként sokkal több lehetőség nincs. Viszont, ha már varázshasználók nem lehetünk, lesz néhány olyan csapattársunk, akik nagyon magas fokon űzik majd a különböző mágiákat, mint például Draco, a tűzmágus vagy Myrth a mágus-druida.

LorenRPG 2014-01-19 17-09-11-02 LorenRPG 2014-01-19 15-13-56-28

Csapatunkban csupán 6 karakternek leledzik hely, viszont ennél sokkal több áll rendelkezésünkre, így bármilyen csapatot összerakhatunk, a kitétel csupán, hogy Loren és saját karakterünk (Saren, vagy Elenor) a csapatban legyen.

Harcrendszerét szerintem Ti is legalább annyira érdekesnek fogjátok tartani, mint én, ugyanis semmi nem történik 3d-ben (ez az egész játékra igaz), harcnál kapunk egy valamilyen háttérképet, amin 6 négyzet látható az ellenfeleknek, 6 kör pedig a mi csapatunknak, ettől jobbra található a legenerált kezdeményezés „táblázat” és pár apróság alatta (mint a képen is látszik). A baloldalra pedig ellenségeink stat-jai kerülnek, miután persze ráklikkeltünk. Harcunk pedig úgy fog zajlani, hogy klikk az ellenségre és már lehet is válogatni a különböző támadási módokból, ami az első néhány körben nem valami sok, viszont utána egész jól kibontakoznak, a megtanult skillek függvényében. Támadásaink pedig annak függvényében sebeznek többet, hogy mennyire sikerült leamortizálnunk az ellenséget, persze ez visszafelé is igaz. Rendesen érvényesülnek benne a különböző rezisztenciák, hátráltató tényezők, erősségek és gyengeségek. A Harcról talán ennyi elég is.

LorenRPG 2014-01-19 14-51-49-68 LorenRPG 2014-01-19 16-28-34-56

Loot van rendesen, ugyan az elején csupán 100 arannyal vágunk neki a nagy kalandnak, amiből ugye sok mindent nem lehet venni, de később azért lesz elég pénz rendes felszerelésre, és ha már úgy kezdődött a mondat, hogy loot: a legtöbb cucc, amit a harcok után kapunk, végre egész használható. A településeken a shopokban lehet némi kedvezményhez jutni (max 25%), ha megoldunk néhány a környéken felbukkant problémát, amiért FAME pont jár.

Van lehetőség a játékban szerelmi szálat is kialakítani, ahogy a Mass Effect sorozat vagy az Agarest: generations of war-ban. Ami érdekesség (vagy inkább nem tartom egészségesnek), az a kialakítható kapcsolatok természete. Szerintem mindenki döntse el, hogy mit próbáltam megfogalmazni ilyen szépen.

LorenRPG 2014-01-19 17-08-04-05 LorenRPG 2014-01-22 07-12-40-75

Röviden ennyi, próbáljátok ki, érdemes szórakozni vele.

Grafika:

Mint a képekből is látszik, nem egy 3d-s csodáról van szó, hanem egy igazi hamísítatlan papírRPG hangulatú játékról, teljesen (mindenhol) rajzolt grafikával, ami tovább növeli az élményt. A karakterek és a hátterek nagyon szépen, gondosan és precízen kialakítottak. Nem lehet kérem kötekedni semmivel. A rajzolt grafikák mindig beválnak.

Hangzás:

Itt már azért akadt némi probléma, ugyan nagyon jó kis soundtrack-okat tartalmaz a játék, de valamiért nem sikerültek az átmenetek. Hogy értsétek: harc közben például mindenféle előjel nélkül megváltozik a zene, az egyik pillanatról a másikra, ami elég zavaró. Ezt leszámítva nagyon jól sikerültek a különböző hátterekhez (falukhoz, erdei ösvényekhez) készített zenék. A harc közbeni effektekkel különösebb problémám nem volt. Ami nagyon tetszett az Myrth varázslás közbeni aggódó beszólásai, (everybody get down… why do you doing this?) Most akkor aggódik az ellenségért, aki éppen őt igyekszik eltenni láb alól? Mindegy is, csak vicces

Értékelés:

Összességében nagyon jól sikerült a játék, minden tökéletesen a helyén. Nagyszerű lett a papír alapú szerepjáték illúziója, sőt mondhatnám, hogy hihető. A rajzolt grafika meg egyszerűen a gyengém, nem tehetek róla. A hangzás részt szerint meg hagyjuk… Valószínűleg sokaknak jó példa lesz majd ez a játék és rengeteg jól sikerült klónnal lehet majd találkozni a következő években, de a tesztalanyunk valószínűleg túléli majd ezt a fajta válságot is. Nagyon szívesen ajánlom minden olyan játékosnak, aki rendelkezik legalább alapszintű angol nyelvtudással :D

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=MHiVwlE2yro[/youtube]

Gépigény:

Minimális rendszerkövetelmény:

OS: Win XP SP3/Vista SP2/Win 7/8

Processzor: AMD/Intel Dual-Core 2.4 Ghz

Memória: 1 GB

Videókártya: 512 MB, DX9, Shader model 3.0

Szabad lemezterület: 9 GB

Pozitívum:

  • Epic történet
  • Igazi papír alapú szerepjáték érzés
  • Rajzolt grafika

Negatívum:

  • Hirtelen váltások a zenében
  • 2 Kaszt

Grafika: 9 (10)

Játékélmény: 9 (10)

Hangok: 8 (10)

Szavatosság: 8 (10)

85%

Írta: Gosztonyi Adorján