mar-az-nvidia-a-vilag-legertekesebb-vallalata

Már az NVIDIA a világ legértékesebb vállalata

2024. június 23. Kocsis Bence Külvilág

Az NVIDIA rekordokat döntöget és ezzel az éllre állt a világ legértékesebb vállalatainak listáján, megelőzve azt a Microsoft-ot és Apple-et, melyek az utóbbi években egyeduralkodónak számítottak. Az NVIDIA 3,34 billió (3340 milliárd) dolláron áll jelenleg a legfrissebb információk szerint , amivel 20 milliárd dollárt ver a a Microsoft-ra és 50 milliárd dollárt az Apple-re.  A negyedik helyet az Alphabet (Google) foglalja el a 2,17 millió dolláros értékével. 

Az NVIDIA nagyágyúja, a mesterséges inteligenciagyorsító chipek gyártása, melyben az élen áll. Chris Penrose , az NVIDIA telekommunikációért felelős globális vezetője elmondta: "A generatív mesterséges inteligencia átalakítja a vállalkozásokat és telekommunikációs cégeket világszerte". Ennek tudható be, hogy az NVIDIA részvényei nagyon keresettek, nagy a bizalom a vállalat iránt, ami 136 dollárt jelent. Összehasonlítva  a 2023-as évvel, ahol 20-40 dollár között ingadoztak a részvények. 

Az NVIDIA a legutóbbi negyedévben 26 milliárd dolláros bevételt könyvelhetett el, melynek oroszlánrészét , azaz 22,6 milliárd dollárt a vállalat adatközpontokba szánt AI-GPU-i tették ki. Érdekesség, hogy a gaming szegmens mindössze 2,6 milliárd dollár bevételt hozott - ami persze önmagában is magas értéket képvisel - így elmondható, hogy az NVIDIA jelenleg adatközpont-gyorsító hardvergyártó cég. Ezen felül a robotika és autók önvezető hardverei terén is jeleskednek. 

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: