mass-effect-itt-az-ideje-egy-kis-nosztalgianak/2016/11/13

Mass Effect – itt az ideje egy kis nosztalgiának

2016. november 13. Ficsor Tamás

Nagy Mass Effect lázban éget a hét, köszönhetően a hétfői N7 napnak, ami igen csak fontos az ME fanoknak, ráadásul most, mivel jövő tavasszal érkezik a Mass Effect Andromeda, amiről sok hírt kaptunk. De most nem róla lesz szó, hanem az eredeti trilógiáról, azon belül is néhány (nem az összes) fontos eseményről, ami számomra volt fontos.

Először is maga téma. Úgy álltam neki a játéknak, hogy semmi féle infóm nem volt róla. A Bioware egy olyan sci-fi univerzumot hozott létre, ami nem csak órákig köti le az embereket, de a rabjává is teszi. Az ME játékok mondhatni elég bonyolult történettel rendelkeznek, ráadásul a karakterek is összetettek. Ennek eredményeként pedig hihetetlen pillanatok alakultak vagy alakulhatnak ki.

ME1 – Sovereign-el való első találkozás

m6-sovereign

A ME sorozat tele van izgalmas akciójelenetekkel, de talán az egyik legizgalmasabb történetes az az első beszélgetés Commander Shepard és egy Reaper, a Sovereign között. Mondanom sem kell a Reaper-ek a játék legmeghatározóbb elemei és ebben a diskurzusban beszélgetünk egy tagjával először. Elképzelni sem tudtam, hogy olyan csata lesz velük, amit a 3-ik részben láthattunk.

ME1 – Ashley és Kaidan közötti választás

1504462-kaidannash

A trilógiában megszokhattuk, hogy nagy döntéseket kell meghoznunk, ami hatást gyakorol történésekre, a világegyetemre. Ez már az első részben megmutatkozott, amikor két csapattagunk Ashley Williams és Kaidan Alenko között kellett választani. A küldetés a Virmire bolygón játszódott, ahol Saren és egy flottányi Geth erővel kellett megvívni. A szívszorító döntés során egyikőjüket háta kellett hagyni, hogy a bázist elpusztító bomba sikeresen robbanjon ezzel lerombolva Saren terveinek egy részét. A választás hatása a trilógia végéig elkísér bennünket.

ME2 – A Normandy pusztulása

masseffect_2008-08-13_12-37-31-20

Az ME1 során a Normandy SR1 szinte minden szegletét megismerhettük. Azonban a második részben rettentő kevés ideig élvezhettük a rajta lévő utazást. Szinte sokkolt, ahogy az új ellenség, a Collectors hajója ripityára szedte szét a Normandy-t. Ráadásul a hajóval együtt több mint 20 ember veszett oda, mint például a kedvelt Pressly navigátor. Sőt velük együtt Commander Shepard is oda lett. Ennek a katasztrofális eseménynek köszönhetően került a képbe a az utálatos Illusive Man és az ő bandája a Cerberus, akik támogatásával újra az élők sorába tudták hozni a parancsnokot.

ME2 – Az öngyilkos küldetés

me2_end1

Az egész ME2 során erre az epikus küldetésre készítettük fel a csapatot a felszereléseket, a hajót. Azért is hihetetlen ez a küldetés, mert ha nem fordítottunk időt a felkészülésre, a csapattagot lojális küldetéseire, akkor a döntéseink során akár az összes emberünk is oda veszhet velünk együtt. Sőt ha nem jutunk oda időben a helyszínre, akkor az elrabolt legénységet is veszteségek közé írhatjuk. Nagy izgalmak után megkönnyebbülve vettem mély lélegzetet, amikor az epilógus bejátszásban egyetlen koporsó sem tűnt fel.

ME3 – Kai Leng halála

kai_leng_amongst_two_cerberus_phantoms

Számomra a trilógia harmadik része nagyon erősen nyitott azzal, hogy szinte azonnal a Reaper megszállás közepén találtam magamat. De ezzel is csak bizonyosodott meg, hogy milyen fejlett és erős is ez az idegen faj. De mellettük a saját fajtársaink is ellenünk szegődnek köszönhetően az Illusive Man-nek. Könyörtelen bérgyilkosa Kai Leng a Cerberus idegen ellenes szervezetének a bérgyilkosa mindig az utunkba áll. A gazember akár több csapattagunk haláláért is felelős lehet, ami miatt egy nagyon utálatos karakterré válik. Ezt csak megerősíteni tudom. A Cerberus főhadiszállásán aratott győzelem után lassított felvételben csodálhattam, ahogy Shepard omni-blade-je felnyáralja azt a mocskot.

ME3 – Mordin áldozata

mordindeathsmile-tuchanka

Az ME2 új karakterét a salarian fajhoz tartozó Mordin Solus-t már az első pillanattól kezdve megkedveltem. A barátságos és vicces tudósnak azonban van egy árny oldala is, ugyanis tagja volt annak acsapatnak, akik a Krogan-ok elleni genophage-en dolgoztak. A szerrel a Krogan-ok túlnépesedését akadályozták meg ezzel, így a faj nagyon kicsi arányban tudott egészséges vagy élő egyedeket a világra hozni. A ME3 bonyolult sztorija során ezt a problémát meg kellett oldani, vagyis a Krogan népet megkellett menteni, hogy segítsenek a Reaper-ek ellen. Sajnos a küldetés előtt és a közben meghozott döntések akármilyenek is voltak Mordin-nak fel kellett áldoznia magát. Ez az áldozat volt az egyik legszomorúbb és legemlékezetesebb az egész ME kaland során.

ME3 – A végső döntés

mass-effect-3-screenshot-19-ending-catalyst

Ez az ME3 (ha nem a trilógia) legemlékezetesebb döntése. Az egyik legvitatottabb végső döntés volt az ilyen kategóriájú videójátékok között. A csata közepén, látva ahogy szövetségeseink oda vesznek találkozunk Catalyst-al, ami egy gyermek képében jelenik meg és négy lehetőséget ajánl számunkra. Az első során nem csinálunk semmit és a végsőkig harcolunk, ami során a Repaer-ek győznek folytatódik a ciklus. A másodikban elpusztíthatunk minden Reaper-t és az univerzumban élő összes szintetikus életformát. A harmadikban Shepard átveheti a Reaper-ek feletti irányítást, míg a negyedikben a szerves és szintetikus élet összekapcsolódása valósulhat meg, így azok békében élhetnek. Én egyből a másodikat választottam, de aztán jobban belegondolva talán a negyedik megoldás lett volna legjobb, hisz így nem folytatódna a ciklus, valamint a szerves és a szervetlen élet nem harcolna egymással többé.

A Mass Effect trilógia rengeteg emlékezetes pillanatot adtak a rajongóknak. Remélhetőleg a alagút végén feltűnő Andromeda is hasonló, ha nem jobb élményekkel fog minket  gazdagítani.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=pyZw_oqk7Q8[/youtube]

Írta: Ficsor Tamás