mesh-halozat-felsofokon-orbi-rbk23-teszt/2018/09/27

Mesh hálózat felsőfokon – Orbi RBK23 [Teszt]

2018. szeptember 27. Herczeg Balázs Hálózat

Manapság igencsak megnőtt az igény a stabil, gyors WiFi hálózatok iránt. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a háztartásokban folyamatosan nő az IoT (internet of things) eszközök száma, így már nem csak pusztán a laptopoknak, telefonoknak és számítógépeknek van szüksége internetre, hanem egyéb más különböző smart termékeknek is, vagy ethernet kábel, vagy éppen WiFi segítségével. Mivel a gyártók rájöttek, hogy nem szeretne mindenki több 10 méteres kábeleket venni ahhoz, hogy TV-jét az internetre csatlakoztassa, egyre inkább megnőtt a beépített WiFi-vel rendelkező eszközök száma. Nincs kábel, nincs probléma, go wireless! – gondolhatnánk, ámbár sajnálatos módon minél több eszközt csatlakoztatunk egy tradicionális routerre, annak annál több helyre kell szétszórnia a jelet a limitált számú antennái segítségével. Ha két eszköz egy antennán osztozik, akkor az antennán maximálisan átvihető sebességet meg kell osztania a routernek.

Ezzel egészen addig nincs is probléma, amíg nem rendelkezünk 150 Mbit/s vagy ennél nagyobb sebességű internettel. Ez a szám azért fontos, mert a manapság népszerű WiFi N szabvány valahol itt kezdődik, legalábbis routerek és WiFi kiegészítők tekintetében. Manapság az N szabványtól leginkább a 300 Mbit/s sebességet szokták meg a végfelhasználók, de léteznek 600 Mbit/s adatátviteli sebességgel működő routerek is N szabvánnyal, ami igazándiból a maximális sebesség, amit trükk nélkül ki lehet ebből hozni. A régebbi elterjedt b/g/n szabvány 2.4 GHz-es frekvencián kommunikál az eszközökkel, de létezik olyan N-es eszköz is, ami 5 GHz-en folytatja a kommunikációt, igaz ritka. Ennek a szabványnak a maximális hatótávolsága körülbelül 250 méter papíron, gyakorlatilag bármilyen más 2.4 GHz-en működő eszköz, legyen az távirányítós játék, Bluetooth, a routerre csatlakozott eszközök (telefon, laptop, stb), vezeték nélküli perifériák, rádió, vagy akár a falak, már akadály lép fel a jelben, így a papíron leírt specifikációkat valós környezetbe sosem fogjuk elérni 2.4 GHz-es frekvenciasávon. 5 GHz-en, ami az n szabványtól újabb eszközökön támogatott (pl: AC) már más a helyzet, nincs zavaró jel, az adatkapcsolat stabil, nagyobb hatótávolságot tud biztosítani, illetve sebességben is gyorsabb, akár 1.7 vagy 2.5 Gbit/s sebességen is képesek működni eszköztől függően.


Akkor irány mindenkinek AC-s routert venni? Nem ilyen egyszerű a képlet… Az olcsóbb, 100 alatti telefonok és régebbi laptopok még mindig a 2.4 GHz-es szabványt használják, így szükség van a visszafele kompatibilitásra, ráadásul amíg a vidéki internet még a 150 Mbit-et sem közelíti meg sok helyen, nem kell minden háztartásba 5 GHz-es AC-s routert venni. Az aranyközépút az lenne, ha sikerülne olyan routert találni, ami képes egyszerre több eszközt is kiszolgálni 2.4 GHz-en, akár támogathatja az 5-öt is, és a jelet stabilan biztosítsa az egyes eszközöknek. Erre két megoldás van. 3 vagy annál több antennás „pók” routerek, amik egy bizonyos területen belül viszonylagosan stabil jelet tudnak biztosítani, de ha kimegyünk a jel zónájából, akkor könnyes búcsút inthetünk a hálózatunknak, vagy mesh hálózatot építünk ki, ami ugyan jóval drágább, mint egy többantennás router, cserébe nem lesznek a háztartásban olyan zónák, ahol nincs WiFi jel. Ugyan néhány gyártó újabb eszközeiken már engedélyezte a szoftveres mesh hálózatok létrehozását, de az mégsem olyan, mintha igazi mesh-re tervezett eszközökből építünk ki egy hálózatot. Itt jön képbe a Netgear ORBI mesh rendszere, aminek a neve valami oknál fogva nagyon hasonlít az Orbit rágógumira… Sőt, ha egy kicsit tovább gondoljuk, 1-2 termék túlméretezett rágóguminak néz ki, szóval a név az találó, megjegyezhető, de ez a termék nem a szájüregünk felfrissítésére készült.

Mesh – Ez most valami hexagon alakú drótkerítés, harisnya, szúnyogháló, vagy mi? A gugli ezt dobja ki…

Nem, ehhez nem sok köze van, legalábbis ami a fizikai küllemét érinti a dolognak, ha viszont elméleti síkon gondolunk erre a hexagonra, négyzetre, háromszögre, vagy bármire, amikből egy csomó helyezkedik el egymás mellett, akkor már-már közelítünk a valósághoz. A mesh alapú routerek ugyanúgy 2-3 vagy akár több antennás routerek, annyi különbséggel, hogy ezek az antennák nem csak az eszközök kiszolgálására szolgálnak, hanem arra, hogy a háztartásban lévő összes többi mesh alapú jelnövelővel kommunikáljanak.


Hogy egyszerűbb legyen a dolog, vegyünk egy 3 antennás router, és mondjuk 2 ilyen jeltovábbítót. A fő router 1-1 antennája azt a célt fogja szolgálni, hogy a jeltovábbítókra csatlakozzon, így már van 1 kisebb hálózatunk, viszont ez nem zárt, ráadásul a továbbítóknak is marad fel további két antenna szabadon. A továbbító szatellitek is így egymásra kapcsolódnak, ami már egy zártabb kört és stabilabb kapcsolatot alakít ki. Hogy a képlet szebb legyen a fennmaradó antennák még pluszba szintén kommunikálnak minden eszközzel, tehát akárhány antenna van a fő routerben és annak a szatellitjeiben, mindegyik kommunikálni fog egymással. - Na szép, akkor nem marad szabad antenna az eszközöknek…


Ez így nem igaz, ugyanis a sima megoldásokkal ellentétben a mesh hálózatok mivel egyszerre több ponton csatlakoznak egymásba, könnyen tudnak prioritást váltani egy, vagy akár több hálózatban lévő vezeték nélküli eszközre, mindezt úgy, hogy a sebesség nem fog csökkenni a több kapcsolódási pontban köszönhetően. A legszebb a dologban pedig az, hogy akár hol lehet a hálózaton belül járkálni a lakásban, a mesh hálózatok annyira intelligensek, hogy tudják mikor kell az eszközöket az egyik pontról a másikra csatlakoztatni, ezáltal szinte mindig stabil jelet biztosítva okoskészülékeinken.


Netgear ORBI RBK23 – avagy mire megy el a kövi-havi fizu…

A Netgear leginkább mozgásérzékelő légfrissítőre, illetve Orbit rágógumira hajazó eszköze több, mint elsőre tűnik. A modern letisztult külső alatt erős Qualcomm IP4019 SoC lapul 4 ARM Cortex A7 maggal, melyek 717 MHz-en ketyegnek. Ez az egylapkás rendszer foglalja magában a WiFi egységeket is, amik megfelelnek az 802.11ac Wave 2, 802.11ac, 802.11n, 802.11p szabványoknak, így a 2.4 illetve 5 GHz-es frekvencia is adott. Nem mellesleg a SoC mellé a lapkán 512 MB DDR3L memória is társul.

.

Az ethernet portokért a Qualcomm QCA8072 felel, amik ugyan maximum 1 Gbit/s-re képesek, de legalább azt képes teljesíteni. Legalábbis ez igaz a LAN portokra. A WAN portért a Winbond W29N02GVSIAF felel, ami maximálisan 2 Gbit/s-ra is képes, így elméleti síkon jöhet a 2 gigás Telekomos net, nem ezen a rendszeren fog múlni a sebesség teljesítése. A PCB felülete az egész routert kitölti, és mivel nem gyenge dolgokról beszélünk, egy jókora hűtőborda szolgál a chipek hűtéséért.


Kívülről mindössze egy szép felfelé szűkülő ovális henger alakot öltő eszközről beszélünk mind az RBR20 router, mint a szatellitek tekintetében. RBR20? Ennek nem RBK23-nak kellene lennie? – Az alapmodell, vagyis a Router maga az RBR20 nevet kapta, a 3-as a névben pusztán annyit tesz, hogy 3 eszköz van a dobozban: 1 modem és 2 Access Point/szatellit.  A Router hátán a már fent említett WAN csatlakozó, és 1db gigabites LAN csatlakozó található. Ezek mellett persze van szinkron gomb, bekapcsoló gomb, reset gomb, illetve DC csatlakozó is, de technikai szempontból ügy is az érdekel mindenkit, hogy hány Lan port van a cuccon: 1… De szerencsére a szatelliteken a WAN port helyett 1-1 extra LAN port kapott helyet, így az RBK23 rendszer összesen 5 LAN porttal rendelkezik.


Ha szeretnénk ezekkel a portokkal akár a hálózatot is összeköthetjük, ami nem különösen ajánlott, mert semmi haszna nincs úgy, hogy a mesh rendszer alapvető lényege a WiFi-s kapcsolat, minek ide kábel, a legacy eszközöknek elég lesz 5 port is. Ha pedig több kell ott az RBK50…. Ami ezekben viszont közös, az a készülékek tetején lévő LED visszajelző felület, ami villogással, illetve színek váltakozásával jelzi, hogy csatlakoztunk-e a hálózatra, jó-e a kapcsolat, gyenge, vagy éppen hibába ütköztünk konfigurálás során.

Összeszerelés? Gyerekjáték!

A Netgear rendszere leginkább abban emelkedik ki a rivális rendszerek közül, hogy gyerekjáték összehangolni, bekonfigurálni a rendszert. A routeren az alap SSID (hálózatnév) és az ehhez tartozó jelszó megtalálható lesz, tehát már out of box védett hálózaton dolgozhatunk. Ha felcsatlakozunk a modemre, az le ellenőrzi, hogy van internetünk, ha nincs akkor ezt nekünk kell manuálisan beállítani, ha viszont van, 1 lépéssel kevesebb, jöhet a többi. Változtathatunk SSID-t, ahhoz jelszót, admin panelhez tartozó jelszót, majd a végén megjelenik 1 üzenet, hogy nyomjuk be a routeren és a szatelliteken lévő sync/szinkron gombot, és várjunk arra, hogy az eszközök megtalálják egymást. Ha minden rendben megy, minden eszköz kéken fog világítani, mi pedig készen vagyunk a hálózat beállításával. Gyors, praktikus, és nagyon egyszerű. Ha viszont nem, és valami sárgán, vagy rózsaszínen világít, akkor kicsit tegyük közelebb egymáshoz az eszközöket, próbálkozzunk újra addig, amíg nem lesz minden kék. Ha kész, a rendszer le ellenőrzi, van e frissítés az eszközünkre, amit végez, élvezhetjük a problémamentes internetet!

Kényelem mindenek felett

.

Ha valaki eljutott odáig, hogy komolyan érdekelje és megnézte a rendszer árát, azt vagy a stroke, vagy az infarktus kerülgeti… Mégis mi kerül ebbe a rendszerbe ennyibe? Egyrészt az, hogy működik. Egy jó hálózati rendszer kiépítéséhez nem csak jó hardver szükséges, hanem egy kellően sokoldalú szoftveres megoldás, ami az egészet vezérli. Szerencsére a Netgear ORBI rendszereikben ezek mind megvannak. Konfigurálás után egy kellőképp sokoldalú felület fogad minket, ahol rengeteg beállítás közül válogathatnak a hozzáértők. Láthatjuk hány szatellit, illetve eszköz kapcsolódik a hálózatra, beállíthatunk vendég hálózatot, hogy a saját hálózatunkon lévő fájlok titkosak maradjanak, vagy akár a szülői felügyeletet is bekapcsolhatjuk a Circle With Disney segítségével. Ha pedig az egyszerű beállítások nem nyújtanak eleget, a haladó módban nyílik meg igazán az ORBI világa. Állíthatunk lokális IP-t, mérhetünk internetsebességet, letilthatunk eszközöket, weboldalakat, szolgáltatásokat, vagy hogy ezeket milyen napokon szeretnénk letiltani. Állíthatunk a WiFi erősségén, kommunikációs frekvenciáján, csatornáján, csinálhatunk Virtuális Privát Hálózatot, akár távoli hozzáférést is állíthatunk be, megnézhetjük adott idő alatt mekkora adatforgalmat generáltunk, illetve állíthatunk be statikus IPv4, illetve IPv6 utakat. Magyarán a lehetőségek tárháza nyílik meg előttünk, akár angolul, németül, magyarul, vagy egyéb elérhető nyelveken is.

.

Sebesség, ha kell



A mesh hálózat sebességéről még nem volt szó. Elméleti síkon akár 866 Mbit/s sajtolható ki vezeték nélkül maximum a rendszerből, de a csavar ott van, hogy csak 5 GHz.en. Ráadásul ehhez 2 csatornát le is kell foglalnunk az eszközből, mert egy csatornán sajnos csak 433 Mbit/s megy át. 2.4 GHz-en a 400 Mbit/s-el kell beérnünk, ahol csatornánkét 200 Mbit/s a maximum. A pozitívum annyi, hogy a hálózattal akár 500 m2-t is lefedhetünk wifijellel.

Jelen esetben sajnos csak 50 Mbit/s-os internettel tudtuk kipróbálni a rendszert (vidék hátránya), de ezt a sebességet minden eszközön tudta biztosítani az ORBI. Még akkor is, ha zavaró tényezők voltak a 2.4 GHz-es frekvencián, a jel stabil maradt. Jó példa erre a Razer Atheris Bluetooth-os egér, amely olcsóbb rendszereknél visszafogja a netsebességet a hozzá csatlakoztatott laptopról, pusztán amiatt, mert zavarja a már amúgy is telített frekvenciát.


Az ORBI rendszerével érdekes módon nem lépett fel interferencia a WiFi és a Bluetooth között. A sebesség stabil marad, a válaszidő sem nőtt, ilyen egy jó hálózati megoldás. Persze ha a távolságot növeltük a szatellitektől, a sebesség ezzel egyenesen arányosan csökkent, olyannyira, hogy ahol 1-es térerő volt, ott az 1 Mbit alig jött. viszont minél közelebb vagy az egységekhez, annál jobb a sebesség. Ha viszont az 5 GHz-es csatlakozás lefedése elfogy, a gyorsabb eszközök is a 2.4 GHz-es frekvencián folytatják tovább útjukat, ami kicsivel kisebb stabilitást eredményez sebesség tekintetében, de hozni fogja az elvártat. Ha pedig az összesített sebességet nézzük, ami 866 + 866+ 400, akkor kijön a hirdetett 2.2 Gbit/s is.

Konklúzió

Az Orbi az egyik legjobb hálózati megoldás, ami a piacon van jelenleg! Stabil, gyors, megbízható, sokoldalú, modern, külsőjét tekintve imponáló, és sajnos drága. Igazándiból pedig ez az egyetlen hátránya a rendszernek, az ár. Maga fő router 50 000 Ft körül kapható, ami előre sejteti, hogy 3 ilyen valószínű 3x ennyibe kerül. Szerencsére csak majdnem, viszont a 120 000 Ft-os árcédula még így is fájópont, így biztos, hogy nem minden háztartás fog beruházni erre a rendszerre. Akik viszont megtehetik, azoknak erősen ajánlott, ugyanis ettől jobb WiFi élményt aligha lehet találni saját háztartásunkba!

Az ORBI RBK23 rendszert a gyártó hazai képviselete, a 360PRSolution biztosította számunkra, melyet ez úton is köszönünk nekik!



Írta: Herczeg Balázs

Főszerkesztő-helyettes, hardver teszter

Hasonló bejegyzések: