might-magic-heroes-vii-teszt/2015/10/12

Might & Magic Heroes VII – Teszt

2015. október 12. Teszt Vekerur

A hatodik rész kudarca után vajon képes volt a Ubisoft egy olyan Heroes játékot alkotni, ami méltó lehet az őseihez? A tesztből kiderül.

Vágjunk is bele a közepébe! Hat frakcióval indul a játék: Academy (varázslók), Dungeon (sötét elfek), Haven (emberek), Necropolis (élőholtak), Stronghold (orkok), Sylvan (elfek). Itt jár egy piros pont a fejlesztőknek, kettő fajt ebből úgy lehetett megszavazni, míg az Inferno (démonok) és a Fortress (törpék) kiestek. Habár én számítanék az Inferno megjelenésére később, már most bent van pár démon egység a játékban. Eddigi részekhez hasonlóan, minden fajnak megvan a maga erőssége, gyengesége, amik multiplayerben elméletileg kő- papír- olló-szerűen működnek, bár sajnos maga a multiplayer nem nagyon működik még. Csak, hogy mondjak egy példát, az elején nagyon erősnek tartottam az élőholtakat, mert a feltámasztás révén, igen hamar úszni fogunk csontvázakban, és szellemekben, amik nagylétszámban igen erősek, viszont egyetlen íjász egysége van a fajnak, az is az ötödik egység, így távolsági egységekkel jól counterelni lehet a fajt.

[caption id="attachment_60622" align="aligncenter" width="610"]MMH7Game-Win64-Shipping 2015-10-11 15-34-55-33 A Tanács.[/caption]

Egységek terén sajnos nem sokat újítottak, szinte mind megtalálható valamelyik korábbi részben, s a legtöbb ugyanazokkal a tulajdonságokkal is rendelkezik. Érdekességként azért felhoznék egy új lényt, amit a Haven kapott. A véleményem szerint prominens egységnek számító griffet lecserélték farkasokra. Ez azért történhetett meg, mert a játék kampánya alatt, az ember frakciónál Tomast irányítjuk, aki a Farkas hercegségéből való, nem pedig a Griffből, mint az eddigi hősök. Azért nem kell félni, a griffek továbbra is a játékban maradtak, mint semleges lények. A képességekre visszatérve még egy kicsit, annyit említenék meg, hogy nagymértékben csökkentették az „aktíválható” képességek számát (gondolok itt képességekre, varázslatokra, amiket egy konkrét egység tudott használni), s helyette a passzívak dominálnak. Persze így is vannak jó egységek, amikkel lehet jól taktikázni, de harc közben kissé hiányérzetem volt, hogy a legtöbb egységem csak simán támadni tudott.

[caption id="attachment_60624" align="aligncenter" width="610"]A Haven város. (még nem 100%-os) A Haven város. (még nem 100%-os)[/caption]

Építkezésről, nyersanyagokról is ejtenék pár szót. Mivel sokaknak nem tetszett, hogy a hatodik részben, csak egy nyersanyag kellett csak a pénz mellett, így most megint van egy csomó fajtánk, ami érdekes bennük, hogy nem a régieket hozták vissza, hanem pár régi(fa, kő) mellé újakat kaptuk: sárkányacél, csillagezüst, stb. Ezzel kapcsolatban van is egy belsős poén a játékban: minden hét elején van egy üzenet, hogy épp minek a hete van, és bizony van higany hete is (a higany egy korábbi nyersanyag volt), amihez azt fűzi hozzá játék, hogy sajnos Asha népe még nem tudja mire használni ezt az anyagot. Az építkezés alapjaiban nem sokat változott, amit érdekes újításként kiemelnék, hogy néhány helyen két épület közül kell választanunk, s ha választottunk, a másikat véglegesen letiltja. Ez a bajnok lénynél válik igazán érdekessé, mivel minden frakciónál kettő bajnok lény közül választhatunk, ám ha egyiket megépítjük, a másik többé nem elérhető. itt hiányoltam még a 3D-s városképet. Szép ugyan a városok artja, de ha évekkel ezelőtt megoldható volt az ötödig résznél, itt miért nem?

[caption id="attachment_60623" align="aligncenter" width="610"]Hősünk képesség-fája. Hősünk képesség-fája.[/caption]

A játék kampányának története a Griff herceg, Ivan körül forog, aki a széteső Birodalomban hívja össze tanácsosait, hogy segítsék ki tanácsaikkal. Minden tanácsos egy történetet mesél el, amik a fajok kampányai külön-külön. Szerencsére bármelyiket választhatjuk, ráadásul nem kell egyhuzamban letolni egy fajét sem, akár 1-1 térkép/faj szerint is haladhatunk. Ha legalább kettő kampányt végigcsináltunk teljesen, akkor átvehetjük Ivan felett az irányítást, hogy a Biradom császára legyen. Maguk a pályák eléggé felemásak. A történet rendben van, orkoké például különösen tetszett, de maguk a feladatok nem mindig vannak rendben. Ebből szempontból vannak nagyon jó, és nagyon rossz térképek is. Academy kampányban volt egy, amit kimondottan gyűlöltem… volt egy ork szövetségesünk, akinek volt vagy hat hőse, és minden körben végig kellett nézzem, ahogy velük lép, miközben nekem volt egy szál hősöm, vár nélkül. A pályák között „rajzolt” hangulatú átvezetők voltak, amik kimondottan tetszettek, de a tanácsterem mellett nem tudok elmenni szó nélkül… A tanácsteremben Ivant láthatjuk a tanácsosaival, rendesen 3D-ben, viszonylagosan mai grafikával megalkotva, ám nincsenek animálva, még átvezetőben sem! Átvezetők alatt megy a szinkron, és különböző, tátogós állóképek váltakoznak. Kérem szépen, 2015-ben ez egy vicc, nem más. (s ez nem bug!)

[caption id="attachment_60627" align="aligncenter" width="610"]Így néz ki a hátbatámadás. Így néz ki a hátbatámadás.[/caption]

A harc az ötödik rész, négyzetes elrendezését követi, s gyakorlatilag mindenben meg is egyezik azzal. Ezen a téren egyetlen újdonságot hoztak, mégpedig azt, hogy van oldalba, és hátbatámadási sebzésbónusz. Ezzel lehet kicsit ügyeskedni, van néhány egység, ami kimondottan erre van, pl: orgyilkos, illetve a Dungeon vár faji képességei között is sok kapcsolódik ehhez.

Kalandtérképről sok mindent nem lehet mondani, olyan, mint eddig. Egyetlen újdonság talán, a felépíthető/lerombolható hidak és hasonló dolgok, de ezek főleg csak a kampányban vannak.

Kampányt kivéve online multiplayer (jelenleg nem nagyon működik), helyi játék gép és/vagy emberi játékos ellen, és egy duel játékmód van, ahol csak harcolni kell, előregenerált seregekkel. Ami meglehetősen kiábrándító, hogy multiban és a helyi játékokban összes nyolc féle térkép közül választhatunk, ami rettentően kevés, főleg ha azt nézzük, hogy vannak nagyon kicsi, és nagyon nagy mapok is.

[caption id="attachment_60626" align="aligncenter" width="610"]MMH7Game-Win64-Shipping 2015-10-11 16-04-43-92 Egy szép havasi táj.[/caption]

A grafika nem csúnya, de közel sem 2015-ös színvonal, amit csak erősít az az érzés, hogy rengeteg újrahasznált és átszínezett effekt van, arról nem beszélve, hogy „idle” animációkat, és hasonló dolgokat nagyítóval kell keresni.

A zenék nem rosszak, meg van minden fajnak a saját témája, de az előző részekhez képest kissé harmatosnak éreztem őket, nem igazán maradtak meg bennem.

Ami mellett nem lehet még elmenni az a bugok száma. Nem lehet csatlakozni multiplayerre, rengeteg kampánynál vannak script bugok, vagy éppen a mentések romlanak el. Nem mondanám játszhatatlannak, sőt volt olyan kampányom, ahol egy bug sem volt, de elő-elő fordulnak.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=g_T2drzEMbM[/youtube]

Rendszerkövetelmények

Minimum:
  • OS: Windows 7 SP1 vagy Windows 8/8.1 (64bit only)
  • Processor: Intel Core i5 660 3.3 GHz or AMD Phenom II X4 955 @ 3.2 GHz
  • Memory: 4 GB RAM
  • Graphics: nVidia GeForce GTX460 or AMD Radeon HD5850 (1024 MB VRAM)
Ajánlott:
  • OS: Windows 7 SP1 vagy Windows 8/8.1 (64bit only)
  • Processor: Intel Core i5 2400 @ 3.1 GHz or AMD FX-6100 @ 3.3 GHz
  • Memory: 6 GB RAM
  • Graphics: nVidia GeForce GTX670 or AMD Radeon HD7870 (2048 MB VRAM)

Írta: Teszt Vekerur