milliardokat-vehet-ki-az-eu-az-apple-zsebebol/2016/08/30

Milliárdokat vehet ki az EU az Apple zsebéből

2016. augusztus 30. Kocsis Bence

Az Európai bizottság tudomására jutott, hogy az Apple európai eladásokból származó bevételei ír leányvállalatain keresztül mozogtak, miközben a 12,5 %-os társasági adó helyett mindössze 2%-ot fizetett be, mellyel horribilis teljesítést mulasztott el. Ennek eredményeképp az Európai Unió trösztellenes hatósága 13 milliárd euró be nem fizetett adó behajtására kötelezte Írországot. Az említett összeget az Apple a 2003-2014 között igénybevett (a vizsgálatok szerint jogosulatlanul, az ír állam szerint jogosan) adókedvezmény után kell befizetnie a cégnek. Az Európai Bizottság birtokában lévő adatok szerint az Apple 2003-ban 1%-os társasági adót fizetett be aprofit után, míg ez a szám 2014-ben csak 0,005% volt.

Természetesen az Apple nem hagyja annyiban a döntést és fellebbez, ami egy évekig húzódó prodedúrát vonhat maga után. Ez persze nem az első, hogy az Európai Unió amerikai érdekeltségű cégóriásokat talál meg befizetés elmulasztása miatt, hisz korábban a McDonald's-t, a Starbucks-ot, vagy éppen az Amazon-t is elmaradt adók befizetésére utasította.

Ha a fellebbezést elutasítják, illetve az újabb viták továbbra is az Apple-t hozzák ki bűnösnek, akkor nagyjából 19 milliárd euró folyik ki a cégóriás kasszájából ami iszonyatos összeg. Persze, ha ez így alakul, akkor sem fog az Apple csődöt mondani, hisz kimutatások szerint 232 milliárd dollár kézpénztartaléákkal rendelkezik.

Írta: Kocsis Bence