milyen-asztali-gep-kell-a-windows-10-hez/2015/03/21

Milyen asztali gép kell a Windows 10-hez?

2015 nyarán érkezik a Microsoft legújabb operációs rendszere a Windows 10. Az operációs rendszer érdekessége az lesz, hogy minden olyan felhasználó, aki rendelkezik Windows 7, Windows 8, vagy Windows 8.1 operációs rendszerekkel ingyenesen felfrissítheti meglévő szoftverét a legújabb operációs rendszerre. Azt azonban eddig nem lehetett tudni, hogy milyen hardverkövetelményekkel rendelkezik az új operációs rendszer, most azonban ez is hivatalossá vált.

Felbontásra vonatkozóan nincsenek nagy elvárások, hisz a Windows 10 már egy 800 x 600 felbontású kijelzőn is képes megjelenni. Processzorból egy legalább 1 Ghz-es órajelű, PAE, NX és SSE2 utasítás készletekkel rendelkező modellre lesz szükség. A grafikus kártya memóriájának mennyisége nem mérvadó, de a DirectX verzió 9-es, vagy annál jobb kell, hogy legyen. Rendszermemória és szabad merevlemez terület terén különbséget tesznek a készítők. Míg a 32 bites változat 1 GB RAM-ot és 16 GB szabad lemezterületet igényel, addig a 64 bites rendszer 2 GB RAM-ot és 20 GB szabad helyet kér. A BIOS sem mellékes, itt a Microsoft UEFI 2.3.1 ad meg követelménynek.

A fenti adatok a minimum rendszerkövetelményre vonatkoznak, azaz a nyers operációs rendszer futtatását garantálják. Egyéb programok, játékok futtatásához több mag, több lemezterület és fizikai memória lesz szükséges.

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: