mindenki-fel-akar-szallni-a-gamer-vonatra-adesso-xtream-g3-teszt

Mindenki fel akar szállni a "gamer" vonatra - ADESSO Xtream G3 teszt

2019. november 04. Bordás Dávid Hangeszközök


Manapság igen népszerű a PC-s perifériák körében a „gamer” kifejezés. Rengeteg gyártó szeretne rácsatlakozni a száguldó vonatra, melyen a gamer cuccok utaznak. Így próbál cselekedni az ADESSO nevű cég is.

Ha még nem halottál erről a játékosoknak szánt perifériáiról híres gyártóról, nem a te hibád, hiszen ez, az amerikai alapítású cég csak az utóbbi időkben kezdett el ezen területre betörni. Alapvetően elég régi alapítású cégről van szó, mivel idén 25 évesek. Eredetileg egyszerű perifériák készítésére szakosodtak, amiket üzemi, irodai környezetben lehet hasznosítani. Olyan billentyűzetek, egerek, amiket nagy tételben szereznek be a nagy cégek, hogy az irodisták tudják valamivel működtetni a számítógépüket. Szóval nem feltétlen otthoni és gamer eszközökről van szó. Viszont a játékosok létezésével generált hurrikán szele mindenkit megérint, aki PC alkatrészekkel foglalkozik, így az ADESSO sem maradhatott ki.

Amivel ma bemutatkoznak nekünk, az az egyik legdurvább fejhallgatójuk, az Xtream G3.
Amikor kézbe kapjuk a dobozt, rögtön kiderül számunka, hogy egy elég nagy méretű headsetről van szó. Majd a dobozon észreveszünk pár hangzatos feliratot. Már az „Xtream” is igen figyelemre méltó, de a 7.1 felirat legalább 10-szer szerepel a dobozon, szépen kiemelve. Szerencsére azt is gyorsan megjegyzi már a doboz, hogy ez csak virtuális 7.1 lesz, de jól az eszünkbe vésik ezt a fontos információt. De bontsuk ki a dobozt, mert nem a színes feliratokat akarjuk nézegetni, hanem meghallgatni hogyan is szól a kicsike. Amiről kibontás után kiderül, hogy tényleg elég nagy. A doboz tartalma egyébként nem nagy szám, a fejhallgató maga, és egy gyors útmutató van benne, ami bemutatja nekünk mi és hol található. Egyrészt a gombok mit tudnak, illetve honnan lehet letölteni a szükséges segédprogramot, amivel életre kelthetjük a 7.1-et.

Ha kézbe vesszük a szerkezetet, feltűnhet, hogy hagyományos kialakítású fülessel van dolgunk. Ellenben a gamer vonalba igencsak beleillik a dizájn a markáns vonalak által határolt formával. Egyébként maga a forma nagyon szép és felismerhetőre sikeredett, még akkor is, ha a réteg, ahova szánják elég telített. A fekete dominál, de néhány krómozott alkatrész töri meg a feketeséget, ez bekapcsolás után változni fog. De előtte még nézzük meg mi van még rajta. Került rá még egy mikrofon is, ami viszont elég korlátozott mozgású. Kizárólag fel és lehajtani lehet, közelebb fordítani a szánkhoz sajnos nem. Ha a kábelre téved a tekintetünk feltűnhet még, hogy a készítők tettek rá egy kis vezérlő gombokkal ellátott részt. Ezen a méretes gombszigeten tudjuk egy tárcsával állítani a hangerőt, a hang fejhallgatót némítani és a mikrofont is külön. Illetve adott egy gomb az equalizer ki, - és bekapcsolására. Ja és még egy fontos gomb került rá, a világítást ki és bekapcsoló gomb. Ugyanis, ha bedugjuk, máris kiderül, hogy a fekete részeket a kék világítás töri meg, így izgalmasabbá téve a dizájnt.

A számítógéppel való összekötést USB-n keresztül tudjuk megoldani. Sajnos a gyártó nem gondolt más felhasználási módra, így nincs benne átalakító arra az esetre, ha valaki telefonra vagy tabletre szeretné kötni újdonsült headsetét. Ehelyett a kábel legalább kapott egy szép cipőfűzőre emlékeztető bevonatot, hogy elejét vegyék a 2m hosszú vezeték megtörésének. Ha már összekötöttük gépünkkel a fejhallgatót, nincs is más dolgunk, mivel plug and play működik és hallgathatunk rajta, amit akarunk és a mikrofonját is használatba vehetjük. Viszont így csak stereó módban működőképes, tehát a fentebb említett programra is szükségünk lesz. Ezt feltelepítve egy egyszerű programot kapunk, amivel megnyílik a lehetőség többek között a virtuális 7.1 használatára. Emellett effektekkel dobhatjuk fel a zenehallgatás élményét, amit akár saját ízlésünk szerint is beállíthatunk. A mikrofon is kapott egy saját kis equalizer felületet, ahol szintén beállíthatjuk hogyan szólaljon meg a hangunk. A 7.1 bekapcsolásával egy újabb erősségét ismerhetjük meg a headsetnek, mivel egész kellemesre sikerült megoldani a térhatást az 50 mm átmérőjű hangszórókkal. Ahhoz képest, hogy csak virtuális, elég jól adja vissza a térhatást. A program még arra is képes, hogy a térhangzást kvázi a fejünk körül forgassa, ami első hallgatásra szürreális élmény, de egyben izgalmas is, abban a tekintetben, ha belegondolunk, hogy csak 2 hangszóró oldja meg a dolgot. Persze a mellékelt program nem tökéletes, van még mit csiszolni rajta. Néhány helyen nem fér ki a szöveg a gombokon vagy a hangeffekt mellé rakott kép nem egyezik a hatással, amit el szeretne érni, de azért használható és a célnak megfelel.

Zenehallgatásra kiváló a hangzás. Játékra is hasonlóan jó, de a virtuális 7.1 azért néhány kompetitív játékban hátrányként tud jelentkezni. Nem mindig olyan pontos, hogy merről is jön az ellenfél. De ez más virtuális térhangzású fejhallgatóval is megesik. Viszont, ha csak kampánymódban szeretnénk játszani és a jó hangzás a cél, mint egy fim esetében, akkor kellemes a hangja a headsetnek.
Ha kommunikálni is szeretnénk a társainkkal játék közben nagy segítség a mikrofon, bár nem a legjobb sajnos. Zajszűrővel rendelkezik, de valahogy mégis mindig behallatszottak a környezetem hangjai, akárhogyan is állítottam be a segédprogramban, discordon, vagy akár teamspeaken. Illetve hátrány még, hogy nagyon halk is a mikrofon, így egy kis plusz hangerő nem árt.

Használat közben nekem nagyon tetszett a fejhallgató, mivel jól szól és kényelmes is. Egy kicsit talán a belső párnázása kevés lett, mert a hangszóró előtt nincs szivacs, de csak egy kis megszokást igényel, ami nálam pár perc alatt megvolt, pedig háklis vagyok a kényelemre, ha fejhallgatóról van szó. A puha támasz a tetején is a kényelmet szolgálja és mivel nem is nehéz a fejünket nyomó 410 g, így egy idő után olyan érzés a használata, mintha nem is lenne semmi a fejünkön.

Összefoglalva az ADESSO egy remek fejhallgatót rakott össze gamerek számára. Jó hangzása van, a 7.1 sokat tud hozzátenni a multimédiafogysztás élményéhez. A fő cél, hogy egy jó gamer headsetet csináljanak végül is sikerült elérni, mert a jó hang mellett egy használható mikrofont is kapott, így visszajelzést is tudunk adni csapattársainknak egy csata hevében. A fejhallgató megvásárlásán már csak az ára miatt kell elgondolkozni, mivel nem egy olcsó dolog, 60 dollár, vagyis nagyjából 19 000 Ft-os áron lehet hozzájutni.

Specifikációk:
CsatlakozásUSB
Hangszóró átmérő50 mm
Impedancia22 ohms +- 15%
Frekvencia15 Hz-től 20 kHz-ig
Érzékenység105 +- 3 db
Kébelhossz2 m
Súly410 

Írta: Bordás Dávid

Hasonló bejegyzések: