mindent-megmutat-steelseries-aerox-3-teszt

Mindent megmutat - SteelSeries Aerox 3 teszt

2021. november 26. Kocsis Bence Egér

A méhsejt kialakítású egerek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, hisz a kinézetüket nehéz figyelmen kívül hagyni. Ez a kialakítás újfajta külsőt tesz lehetővé, mely új lehetőségeket kívűl az RGB világítás kihasználásában, emellett gyakorlati jelentősége is van, hisz a periféria súlyát lehet vele csökkenteni. A SteelSeries Aerox 3 ezt a trendet igyekszik meglovagolni, RGB világítással kiegészítve. 

A SteelSeries Aerox 3 egy picike, levehető tetejű, narancssérga / szürke dobozban érkezett. A csomagoláson látható egy méretes illusztráció, természetesen bekapcsolt RGB világítással. Ezen felül a doboz hátoldalán és oldalán elolvashatjuk a legfontosabb tulajdonságokat, valamint az egér tudására is tesz a gyártó néhány utalást.

Külső:

Az Aerox 3 kétkezes kialakítású, hisz teljesen szimmetrikus, de a bal oldalra elhelyezett gombok a jobbkezes játékosokat részesítik előnyben. A mindössze 59 grammot nyomó egér 12,5 x 58 x 21,5 mm-es méretekkel rendelkezik. A ház méhsejt kialakítású, mely kivágások a főgombok alsó részén is megfigyelhetők. A gyártó szerint ezzel a megoldással nagyjából 17 grammot sikerült lecsípni az egér súlyából, emellett persze esztétikai jelentősége is van, továbbá a tapintás érzetet is befolyásolja ez a kialakítás.  

A CPI állító gomb közvetlenül a görgő alatt kapott helyet, a mutatóujjat visszahúzva könnyen elérhető. A görgő a megszokott módon három funkciót lát el, hisz kattintható, valamint előre és hátra is görgethető. A felülete félkemény gumi apróbb bevágásokkal, melyek a használatot segítik, hisz magabiztosabban görgethetünk. Ami a hangját illeti, nem mondható zajosnak, viszont a fokozatok jól érzékelhetők rajta. Az egér első részén láthatjuk az USB Type-C csatlakozót, melybe a kábelt tudjuk bedugni. Ennek a megoldásnak köszönhetően saját kábelt is beszerezhetünk és használhatunk, bár a kábel leírásánál ki fog derülni, hogy nem nagyon lesz rá szükség. 

Az egér alsó részén találjuk az optikai szenzort, valamint a zökkenőmentes mozgásért felelős PTFE tappancsokat. A méhsejtes kialakítás itt is megjelenik, így már azért érthető a komoly súlycsökkenés, amiről a gyártó beszélt. 

A kábel:

Az egérhez egy levehető kábelt csomagolt a gyártó, mely 180 cm hosszú, így olyan esetekben is könnyedén használható, ahol viszonylag nagy távolságra kell bedugni, de a tépőzáras kötözőnek köszönhetően nem lesz probléma a felesleges kábelrészekkel, hisz lerövidíthetjük vele a kábel hasznos hosszát. Az ultrakönnyű vezeték egy kimondottan finom, hálós külsőt kapott, ami nagyon hajlékony. Szeretnénk ezt a kivitelt látni minden egérnél, nem csak a SteelSeries műhelyéből érkezőknél. 

Belső:

A méhsejt kialakításának első ránézésre komoly hátránya lehet, hisz a fő komponensek teljesen védtelenek a porral, vízzel szemben. Ezzel számolt is a gyártó, ugyanis az egér IP54 tanúsítvánnyal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy nem tud bejutni annyi por és vízcsepp a belsőbe, hogy az károsítsa az egeret, a használhatóságát befolyásolva. A szokásosnál 50%-al vékonyabb nyomtatott áramköri lapkán (itt is megfigyelhető a súlycsökkenés) a SteelSeries saját TrueMove Core optikai szenzora (PMW 3331) kapott helyet, mely 8500 CPI felbontásra képes. A minimális CPI érték 300 IPS, melye a szoftverben 100-as léptékekben tudunk állítani. A szenzor egy apróbb hibája, hogy kicsit magasan érzékel, így ha rutinszerűen pakolgatjuk az egeret a pad egyik végéből vissza középre, akkor emelgetés közben is érzékel. Sajnos erre szoftveres állítási lehetőség nincs, de egy nagyobb egérpad esetén ez nem okoz problémát. A mikrokapcsolók is a SteelSeries saját megoldásai, melyek 80 millió kattintást is kibírnak anélkül, hogy az egér működésében bárminemű probléma keletkezne. Az ABS műanyagból készült burkolat alatt, a nyomtatott áramköri lapkát körbevéve három világító RGB zóna kapott helyet (ez természetesen egy közös fényforrás, három helyen kivezetve). Az egér felső részén és alsó részén a méhsejtek között szűrődik ki a fény és alul körben is láthatunk egy hosszú fénycsíkot. 

Szoftver:

Az egér beállításait a SteelSeries GG szoftverben tudjuk végrehajtani. Lehetőségünk van a CPI beállítására 5 lépcsőben. Itt az egér használja az RGB világítást, hisz minden egyes CPI gomb lenyomást követően más-más színeket látunk, melyek aztán eltűnnek és az egér aktuális RGB beállítása jelenik meg. Összesen 8 programozható gombunk lesz, hisz a görgő felfelé és lefelé görgetéséhez is párosíthatunk utasításokat. Ezen felül a Polling Rate 125 és 1000 Hz közt állítható, a gyorsulás és lassulás intenzitását is megadhatjuk, valamint precíz mozdulatok esetén az Angle Snapping is nagyon hasznos tud lenni. 

Az illumination fül alatt találjuk az RGB világításra vonatkozó beállításokat. Lehetőségünk van adott szín kiválasztására, akár 3 zónára lebontva. Beállíthatjuk azt, hogy a színek egymás után váltakozva jöjjenek elő, sőt légzés effekt is rendelkezésre áll. 

A SteelSeries Aerox 3 világítása kimondottan szépre sikerült, nem nagyon lehet rá panasz. Abban az esetben ha ez a látvány sok lenne, a világítás kikapcsolható, vagy a fényerő csökkenthető. 

Összegzés:

A könnyű súly miatt a SteelSeries Aerox 3-at az FPS játékosoknak javasoljuk, hisz könnyedén gyors mozdulatokat tudunk vele végrehajtani és ami fontos , precízen. A méhsejt kialakítás ma már elterjedt megoldás, jól mutat alatta az RGB világítás. A 8500 CPI elegendőnek bizonyulhat a legtöbb esetben és a szoftver segítségével testreszabhatjuk a CPI értékeket kedvünk szerint. Ami az árat illeti, A SteelSeries Aerox 3 21000 forint körül szerezhető be.

Írta: Kocsis Bence

Hasonló bejegyzések: