minosegi-ellato-nzxt-e850-tapegyseg-bemutato/2018/09/26

Minőségi ellátó - NZXT E850 tápegység bemutató.

2018. október 04. Ficsor Tamás Tápellátás

Bevezető:

A PC-s körben mozgolódó embereknek a fejében az NZXT név hallatán egyből valamelyik ház jelenik meg, mint például a mai napig népszerű S340. Manapság viszont több kategóriába is próbál beférkőzni az ötleteivel, mind a léghűtés, vízhűtés, RGB szalagok és ventilátor vezérlés terén, de már találunk alaplapot is a kínálatban, sőt már tápegységeket is. Az eddig nálam járt házakról, RGB fényes ventilátorokról, LED szalagokról és vízhűtésekről pozitív tapasztalataim voltak, így még kíváncsibb vagyok az újdonságra.

A gyártót nem először látjuk ezen a piacon, hisz már 2012-ben is volt egy termékcsaládjuk, mely a Hale82 néven futott. Most azonban úgy tűnik, hogy tényleg bele csaptak a közepébe, hisz a Seasonic és a Super Flower emberivel karöltve egy olyan termékcsaládot hoztak létre, ami elérhető áron kínál magas komponensekkel ellátott tápokat. Ráadásul ezek nem akármilyen egységek, hisz, ha jól tudom ezek az első szoftveresen is monitorozható tápegységek.

Csomagolás:

A kaliforniai székhelyű gyártó a már jól megszokott témával látta el a tápegység csomagolását is. A dobozon persze minden fontos információt elolvashatunk. Elsőre nem tudtam eldönteni, hogy a doboz vagy a benne található dolgok minősége miatt olyan nehéz, de végül az utóbbinál maradtam. A komponens rettentő igényes módon van becsomagolva, minden kis fülnek csak annyi helyet hagytak, amennyi kell, szóval vigyáznom kellett, nehogy esetleg szétszakadjon a doboz.


A lapokat kinyitva látunk egy kis lila táskácskát, amiben a kábelek vannak.

  • 1 x Tápkábel (hossz: 148 mm);
  • 1 x 24-pin ATX power (hossz: 610 mm);
  • 2 x 4+4-pin CPU power (hossz: 650 mm);
  • 3 x PCIe (6+2 pin) (hossz: 675 +75 mm);
  • 2 x SATA (hossz: 500 + 100 +100 +100 mm);
  • 2 x Molex (hossz: 500 + 100 +100 mm);
  • 1 x Mini-USB (hossz: 600mm).


Alatta találunk egy kis olvasni valót, valamint ezek mellett magát a tápegységet, amit körben szivacs, ráadásként még egy szövettel „zacskó” védelemmel is elláttak.

Külső, belső:

A kábelek nagyon masszívak, lehet, hogy túlságosan is, viszont nagyon is érezni rajtuk a minőségi anyagokat. Szerencsére nem látni csúnya, csupasz, színes kábeleket, mivel a gyártó mindegyiket fekete nejlonnal vont be. A hosszuk szerintem megfelelőek, így nagyobb házban is jól használhatók. A gyártó plusz kábeleket adott a CPU-hoz és PCIe-hez, így könnyedék kitudunk szolgálni egy túlhajtott 3 GPU-s rendszert is.

Maga a tápegység nagyon szolid, mégis jó rá nézni. Azt az egyet nem értem, hogy a matricát miért rakták rá fordítva. A táp két oldala egyforma, a sima lapos megjelenést dobták el 1-1 mélyedéssel. A hátsó rész teljes mértékbe perforált. Itt láthatjuk is komponenseket, illetve majd idővel jól ki is tudjuk fújatni. Az alsó rész is perforált, ami mögött a ventilátor helyezkedik. A komponenseket egy 120 mm-es, folyadék dinamikus csapágyazású ventilátor hűt, ami PWM szabályzású, így 0-1,800 RPM között képes forogni és maximum 73.9 CFM levegő képes szállítani 32.3 dBA zajszinttel.


Az E széria tagja teljesen modulárisak és 80 Plus Gold minősítésűek. Hátul találjuk a kábelek csatlakozását, amik jól elszeparáltak. Alattuk és felettük lévő felirat segít minket a megfelelő csatlakozásért. Ezek mellett bal szélen találunk egy micro-USB aljzatot, ami a géppel való kommunikációt teszi lehetővé.


Joggal merül fel a kérdés, hogy minek az az USB kimenet. Nos a tápegység egy jelfeldolgozó processzorral (DSP) ellátva, amivel valós időben tudjuk megfigyelni a főbb komponensek fogyasztását. A beépített valós idejű órával (RTC) nyomon követhetjük a bekapcsolási időt. Mindezeket a CAM szoftverben tehetjük meg, de csakis Windows 10 operációs rendszer alatt. A haladó fülnél követhetjük nyomon a főbb sínek energia fogyasztását, illetve itt tudjuk bekapcsolni a túláram elleni védelmet, amitől a tápegység azonnal lekapcsol, ha eléri a felhasználó által megadott értékeket.

A szoftverben vezérlehető a ventilátor sebességének a görbéje. Gyárilag 3 előre beállított profilt találunk, de persze magunknak is létre tudunk hozni.

A burkolat alatt 105 °C-ig bíró Japán kondenzátorok vannak, amik támogatják a 12V-os ág túl áram elleni védelmét (OCP). Itt látszik meg igazán a Seasonic közbenjárása, mivel úgy tűnik, hogy a népszerű Focus Plus Gold tápegység egy módosított változatát kapjuk 10 év gyártói garanciával.

Tapasztalat, vélemény:

Az NZXT tényleg oda tette magát és három nagyon barátságos tápegységet hozott létre, melyeken kívül belül látszik a magas minőség. A három fajta teljesítménnyel bíró egységek lefedik a nagyközönség igényeit, így az új konfigurációt építők bátran számolhatnak vele. Az alapot képző Seasonic már alapból jó hírnévvel rendelkezik. Ezen pedig tovább faragott a gyártó a DSP beépítésével. Minden jóban van valami rossz, ami ebben az esetben például a túl merev kábelek, főként itt a 24 pin-re gondolok.


Megoldást nyújthat erre az, hogy mivel Seasonic alapokra építkezik a termék, így talán az ehhez készített harisnyázott kábelek kompatibilisek vele. A másik negatívum a fordított matricázás, ami kellemetlen, ha egy olyan házban építkezünk, ahol a tápnál direkt a ki van vágva egy rész, hogy a márkát mutogassuk. De talán, ami a legfontosabb az az ár. Az NZXT megoldásai kifejezetten azoknak ajánlott, akik nyomon szeretnék követni a rendszerük fogyasztását vagy a ventilátort vezérelni. Ha ezekre nem kíváncsi senki akkor érdemes lehet más gyártó után nézni, hisz az 500 wattos áráért találunk nagyobb teljesítményűt is.

NZXT E500 – kb. 44.000 Ft.

NZXT E650 – kb 46.000 Ft.

NZXT E850 – kb. 55.000 Ft.

Írta: Ficsor Tamás