mint-egy-mad-max-ferrari-thermaltake-level-10-m-blazing-red-teszt/2017/01/15

Mint egy Mad Max Ferrari - Thermaltake LEVEL 10 M Blazing Red teszt

2017. január 15. Ficsor Tamás Egér

Mindenki tudja, hogy a Thermaltake tarsolyában mindig van valami olyan ötlet, amit még eddig sosem láttunk. Gondolok itt a Core házcsaládjaira vagy a DIY folyadékhűtés kedvelőinek szánt RGB-s O gyűrű. Periféria fronton sincsenek lemaradva, így például a Level 10 M egércsalád érkezésekor kicsit felszaladt a szemöldököm. Hogy miért is? Ez a tesztből kiderül.

Csomagolás:

2013032110495349-68s

Az egér prémium dobozolást kapott. A külső héjon olvasható le az periféria tulajdonságai. Ebből kell kicsúsztatni magát a dobozt, amiben a termék van. A ketté nyíló ajtó mögött rögtön a Level 10 helyezkedik el. A csomag tartalma még egy hord táska, kézikönyv, driver CD, 4 féle képes lap és egy imbuszkulcs.

Külső és belső:

A Level 10 M több szempontból is egy érdekes periféria. Egy részt azért, mert a dizájn megalkotásában a taiwani gyártó együtt dolgozott a BMW DesignworksUSA csoporttal. Másrészt pedig a gyártó egy újfajta technológiát, az Air-Through Ventilation-t vetett be, amitől az egér teljesen nyitott kialakítást kapott. A szokatlan megoldás a legtöbb játékosnál előforduló kellemetlenséget kívánja kiküszöbölni, amit az izzadt tenyér okoz.

IMG_20170109_145044

A nyitott burkolatnak köszönhetően az a levegő szabadon áramolhat hátlap alatt és azon keresztül is, így sokkal jobb a Level 10 M passzív léghűtése. Ráadásul e módszer használatával még egy tulajdonságot lehetett hozzá adni, a testre szabhatóságot. A mellékelt imbulkulcs. fejű csavarhúzóval két féle módon lehet a felhasználó kéztartásához igazítani az egeret.

IMG_20170109_150207 IMG_20170109_150138
-

A felső csavar jobbra vagy balra tekerésével az egér hátlapjának magasságát, míg az oldalsó csavarral annak dőlését lehet konfigurálni. A hajlítható burkolatot egy teleszkópos rendszerrel lehet szabályozni, amit a gyártó 3D-Steering Axis-nak nevezett el. A megoldás lehetővé teszi, hogy a hátlap függőlegesen 6 mm-t tudjon mozogni, valamint jobbra és balra is 5-5°-ot tudjon dőlni.

A Level 10 M négy féle színben: Diamond Black, Iron White, Military Green és Blazing Red érhető el. Tesztlaborunkba az utóbbi került. Az egér egy kicsit Mad Max-es beütést ért el nálam. Valószínűleg a 2 mm vastag, repülőgépek gyártásánál is használt alumínium váz miatt, ami az egér oldalára is felhajlik. A apokaliptikus témához csak hozzá tett a nyitott és megemelt dizájn, amitől az egér elülső része olyan, mintha a levegőben lebegne.

IMG_20170109_150542 IMG_20170109_150445
-

Az egér műanyag részein egyáltalán nem érződik az olcsóság. A minőségi érzést nyújtó burkolat szép fényes festést kapott. Leginkább itt érződik a BMW keze munkája. A piros témát egy ki fekete színű csíkkal bolondították meg, ami középen húzódik végig. Csúszásgátló anyagot nem találunk sehol, egyrészt azért mert nem volt hova tenni, másrészt pedig szépen rá is cáfolnának az Air-Through Ventilation erejére.

IMG_20170109_144847 IMG_20170109_144644
-

Ez még nem minden, ugyanis a vörös szépség tartogat még meglepetést. Az egéren összesen 12 gomb található, melyekből 11 programozható és 5 egy gombom található. Szebben fogalmazva ez azt jelenti, hogy a bal oldalon található hátsó gomb jóformán egy joystick. Az 5 állású kapcsolóval előre és hátra lehet DPI-t, míg középen megnyomva a profilt kiválasztani. A joystick kapcsoló 4 irányban programozható, viszont a profil váltó funkciója nem módosítható. Ez előtt található A és B felirattal két gomb, amik gyárilag az előre és a hátra parancsot kapták. A másik oldalon is van két gomb, amik C és D feliratot kaptak. A többi pedig a szokásos helyeken találhatók.

Az egér 3 zónás világítással rendelkezik. Egy található a bal fő gombnál, egy Tt logó a méhsejt rács alatt, illetve a görgő két oldalán. Emellett a jobb egérgombok található egy DPI indikátor, mely pirosan világít.

IMG_20170109_145229

A Level 10 M belsejében egy Avago ADNS-9800 típusú lézer szenzor található, mely maximum 8200 DPI érzékenységgel bír. Gyárilag ez négy lépcsőben 800, 1600, 3200 és 5000 DPI-ra állítható a már említett joystick-al. Ez természetesen a mellékelt szoftverben a világítással együtt testre szabható. A beállított profilokat egy 128 KB-os fedélzeti memóriában tárolja az egér. A hosszú élettartam és pontos működés érdekében fő gombok alatt Omron kapcsolókat helyeztek. A kommunikációt egy 1,8 m hosszú szövet bevonatú és aranyozott végű USB kábelen végzi maximum 1 ms-os válaszidővel. További extraként az USB port védelme miatt egy levehető kupakkal látták el.

Driver:

driver1

A Level 10 M szoftverét megkapjuk az egérhez, de a gyártó honlapján is letölthető. A beállításokat 5 különféle profilba tudjuk elmenteni. Az éppen aktívat a Current Profile-ál láthatjuk, de a lenyíló fülnél akár át is ugorhatunk egy másikra. Balra haladva mellette találunk két módot Normal és Battle felirattal. A beállítások a világítás módjára hat, ugyanis míg a normál módban csak a logó világít légző effektben olyan színben, amit megadtunk, addig a battle módban mindhárom zóna lélegzik. A csavar akkor kezdődik, amikor erős klikkelgetésbe fogunk, ugyanis a szín a kattintások sebességével változik. Erre figyelmeztet minket a szoftver is mikor át kapcsolunk Battle módban.

driver2 driver3
-

A zónák színeit a Light opciónál kalibrálhatjuk be. Mindegyik zónához 7 féle szín tartozik. Sajnos az egér csak lélegző effekttel rendelkezik. Viszont a logón kívül megtudjuk adni, hogy mi milyen színben lélegezzen vagy ne. Nem kell mást tenni, mint Battle módba kapcsolni utána pedig vissza normálra. Ilyen csak a logónak kéne lélegezni de az effekt tovább él a többi zónára a más korábban megadott színekkel. Ha például azt szeretnénk, hogy a bal klikk zóna fixen világítson, akkor bekell menni az Light Option-ba, válasszuk ki a zónát, a színt, nyomjunk az On-ra majd az Apply-ra és kész. Ha előszőr nem, de másik próbálkozásra menni fog. Véleményem szerint ezt a driver egy bugjának köszönhetően valósítható meg.

driver4

A fények után a kijelölt gombokra makrókat vagy előre megadott parancsokat, mint a másol, beilleszt, kivág, mentés, print tudunk megadni.

 

A Performance fülnél a 4 lépcsős DPI értékeit adhatjuk meg 50-8200-ig. Testre szabható még a dupla klikk, a kurzor és a görgő sebessége, valamint az emelési magasság megadható 1-3,5 mm-ig. Itt az az érdekes jelenség jött elő, hogy amikor 1,5 mm-nél alacsonyabbra lett állítva a csúszka, akkor az egér mozdulatlanná vált. Megoldást egy másodlagos egér csatlakoztatásával lehetett találni, amivel feljebb lett húzva az érték. A válaszidő mellett külön az X és Y tengely érzékenysége a bekalibrálható. Ebben az ablakban betudjuk kapcsolni azt a lehetőséget, hogy a képernyő alsó részének közepén a DPI váltásnál kiírja az értéket és a szint számát. Illetve, ha az A és B valamelyikét lenyomjuk akkor egy jobbra vagy balra nyilat. Ez sajnos mindig be van kapcsolva, így az említett gombok megnyomásakor előjön a jelzés. Viszont ez csak a Windows felületén látható.

driver5

A Profil menedzser fülnél értelem szerűen létre tudunk hozni újakat vagy akár le is menthetjük azokat.

A ferdén elhelyezett fülek mellett egy pár gyors beállítási lehetőséget találunk, ahol a kiválasztott gombra egyszerűen rárakható a már beolvasott makró és annak ismétlése, vagy akár valamilyen program indítása is rá illeszthető. Ezek találunk 1-1 videót a már fentebb említett teleszkópos rendszerről és a nyitott dizájnról.

Tapasztalat, vélemény:

Némileg szkeptikusan álltam a Thermaltake nem mindennapi egeréhez, mivel első, de a második ránézésre sem a kényelem jön le a kinézetéről. De ahogy mondani szokták, a külső nem minden, mivel meglepően jó fogással bír. A kulcs segítségével optimálisra beállítható az egér hátának magassága, illetve annak dőlése, viszont a 147 x 67.5 x 38.8 mm-es terjedelmével inkább a nagyobb kezű felhasználóknak ajánlanám. Közülük is azoknak, akiknek nem kizáró ok a magasabb súly, mivel a Level 10 M 185 grammal bír és ez nem állítható.

IMG_20170109_144825 IMG_20170109_144615
-

Az oldalgombok elhelyezése felemásan sikeredett. A bal oldalon található A és B, azaz az előre és hátra gombok jó helyen voltak. A joystick helyzetét viszont nagyon hátul éreztem, így azok inkább nem lettek játékban beállítva.

A jobb oldalálható C és D gombok sem lettek nyerők. Kisujj gombok ellenére elég nehéz a lenyomásuk, így azok beállított funkcióinak az aktiválása is. Ezek is arra a sorsa jutottak, hogy gyors FPS játékokban nem tudtam hasznukat venni.

IMG_20170109_145205

A görgővel sem voltam kibékülve. A járásával nincsen gond és a rányomott patkómintás gumiréteg is jól működne, ha maga a görgő felülete, amire rá van helyezve szélesebb lenne. Jóformán a görgő elveszik az egér nagy termete mellett.

A szoftveres részével a már részletezett világítás, emelési magasság és Windows alatt kikapcsolhatatlan display funkción kívül nem volt gondom.

Összességében a Level 10 M egy szuper egér. Vannak szépség hibái, amikkel együtt is jó volt használni. Például kényelem szempontjából nagyon szuper. Hiába az oldalain fel kúszó éles élű alumínium, pont úgy van elhelyezve, hogy ne zavarja az ujjat.

IMG_20170109_145403

A Level 10 M Gaming Mouse csak a kezdet volt. Erre építve jött később a Level 10 M Hybrid, mely vezeték nélküli működéssel is bír. Majd hasonló stílusban de olcsóbb és ergonomikus kialakításban érkezett a Ventus, amire építve jött a felturbózott Ventus Z. Ezután a két típus kimaxolt variánsa a Level 10 M Advanced és a Ventus X. Utóbbi három már RGB megvilágítással rendelkeznek. Ha ez nem volna elég akkor Level 10 néven fejhallgató és ház is kapható, amik nevükhöz hasonlóan ugyan azt a stílust követik.

A Level 10 Gaming Mouse kb. 20.000 forintos áron kapható, amiből már  például egy Corsair M65 Pro RGB-t lehet vásárolni. Vele szemben a Level 10 M maximális merevséget ajánlj de olyat, hogy akár fegyvernek is használni lehetne. Valamint a manuális teste szabhatóság sem mindennapi, főleg az egereknél.

ajanlott1.png

thermaltake

[youtube]

[/youtube]

Írta: Ficsor Tamás

Hasonló bejegyzések: