mire-eleg-egy-igp-s-konfig-shuttle-xpc-cube-sz270r8-bemutato

Mire elég egy IGP-s konfig? – Shuttle XPC Cube SZ270R8 bemutató

2020. november 29. Henits Balázs Hardver / All-In-One PC

Mielőtt belevágnék a Shuttle PC-jének ismertetésébe, illetve bemutatójába, tisztázzuk, mi is az a barebone… Nos, lényegében egy félkonfigról beszélünk, tehát tartalmaz előre telepített hardvereket, pl. alaplapot, tápegységet és hűtőt, viszont a többi komponens a mi választásunk, természetesen az alapfelszereltség kompatibilitási keretein belül.

Alanyunk az SZ270R8 jelzésű gép, melyet jelenleg 105.000 forint körül dobálnak a piacon, cikkünk pedig nem is igazán ennek a közelebbi bemutatására helyezi a hangsúlyt, sokkal inkább arra, mire képes egy integrált VGA-val szerelt konfiguráció napjainkban. Mielőtt azonban erre rátérnék, összegezzük, mit is kínál a gyártó e pénzért:

A Shuttle a minimalista dizájn mellett döntött, a ház színtiszta fekete, nincs RGB, nincs edzett üveg, és az előlapi csatlakozókat (mely oldala egyébként az egyedüli műanyag része a dolognak, minden más alumínium) is egy kis lehajló ajtó fedi el. Az egyetlen világító dolog a tápellátás és a merevlemezek ledje. Szellőzőnyílásokat minden oldalon kapunk, de megmondom őszintén, az előlapiról nem tudtam, amíg le nem szedtem a burkolatot.

És ha már levettük… az első, ami elénk tárul, az a merevlemezek ketrece, melyet el kell távolítanunk, ha hozzá akarunk férni az alaplap foglalataihoz (márpedig hozzá akarunk). Ez egyébként 4 db 3.5 hüvelykes, vagy 3 db 3,5 és egy 2,5 hüvelykes meghajtót képes befogadni, és 42 milliméterre korlátozza a memóriamagasságot. Ezen a szinten találjuk még a ventilátorokat (2x92mm) elől, illetve hátul, ha pedig lejjebb megyünk, elérjük az alaplapot.

Ahogy a fenti táblázatban is láthatjátok, egy Z270 alapú moboról beszélünk, mely a Skylake és Kaby Lake processzorok befogadására képes. Itt megjegyezném, hogy egyedi mérettel rendelkezik, nem ITX és nem is mATX, teljes mértékben kihasználja a ház alsó szegmensét. Van rajta négy RAM szlotunk Octane memória támogatással, egy 1Gbps Ethernet, egy M.2 foglalatunk, és 2 PCIe konnektorunk is (1x16 és 1x4). A lehetőség adott tehát egy csúcskategóriás kártya beépítésére is 280mm-ig, ehhez viszont a négyszeres foglalatot fel kell, hogy áldozzuk. Tekintve, hogy a CPU helye sem középen van, saját hűtő beszerelése is igen korlátozott.

A tápellátást tekintve sem használta a gyártó a szabványméreteket (ATX/SFX), sokkal inkább egy szerver PSU-hoz hasonlító dolog kerül beszerelésre, mely nincs útban semminek, és egyébként 80 Plus Silver tanúsítvánnyal rendelkezik. 4 db SATA, 2 db MOLEX, 2 db PCIe, 1 db 8 pines, és 1 db 6 pines konnektort kínál, tehát az 500 W-os határon belül maradás nem nagy probléma.

A processzor szerepét esetünkben egy i3 7100 tölti be, melybe ugyebár egy Intel HD Graphics 630 van integrálva. Meghajtónk egy 512 GB-os Origin Inception MLC800 SSD, a memória pedig a Patriottól származik, és összesen 16 GB áll belőle rendelkezésünkre. A RAM-ok belül esnek a korábban említett 42 mm-es határon, a fémháznak köszönhetően azonban nem melegszenek fel túlságosan, még ilyen kis helyen sem. A patent piros-ezüst színösszeállítást bár sajnáltam a merevlemez keret alá rejteni, de hát nincs mit tenni…


Kezdésképp az AIDA64-et eresztettem rá a masinára, egy hosszabb időtartam erejéig, és meg kell, hogy mondjam, a hőfokértékek megleptek. Ehhez persze hozzátenném, hogy a GPU-hiány jelen esetben előny, hiszen ezt így nem kell hűteni, hátrányként viszont a ventilátor zaját tudnám felhozni, ami a hőmérséklet emelkedésével arányosan nőtt. Az eredmény tehát egyáltalán nem rossz, de azt tanácsolom, kerüljétek az overclockingot!

A felsoroltak alapján tehát az SZ270R8 valóban kiváló alapja lehet egy felsőbb kategóriás számítógépnek is, mi viszont most vizsgáljuk meg azt az esetet, amikor vagy a büdzsé nem engedi, hogy dedikált videókártyát válasszunk, vagy az általunk használt programok követelményei alapján ezt teljesen feleslegesnek véljük beszerezni!

Manapság az integrált GPU rengeteg igényt kielégít. Ez esetünkben egy Intel HD Graphics 630, mely már 4096 x 2304 képpontos felbontást támogat maximálisan (HDMI 1.4-en 24-30 Hz, míg Display porton 60 Hz-es képfrissítéssel), DirectX 12-képes, és 3 monitor egyidejű használatát teszi lehetővé. Ha tehát PC-nk arra hivatott, hogy futtasson egy internetböngészőt, Office programokat, emaileket kezeljen, esetleg videókat játsszon le, akár nagyobb TV-re kivetítve, az iGPU mellett való döntés abszolút érthető, sőt, felesleges pénzkidobás lenne egy dedikált kártya beszerzése.

Van azonban egy másik réteg is, akik számára szintén nem elvetendő az ötlet: ők a költségorientált játékosok, akik bár asztali számítógépre költenék pénzüket, a büdzséjük viszont nagy mértékben korlátolt. Ne tessék elszomorodni, nem kivitelezhetetlen ez sem! Ha napjaink – mondhatni – legsikeresebb, legnépszerűbb címeit vesszük alapul, mint a Dota 2, a Rocket League, vagy a Leauge of Legends, igenis beérhetjük egy processzorral, melynek integrált videókártyája képes a belépő szintű játékra.

Természetesen olyan is előfordulhat, hogy nem szeretnél saját magad gépet összeszerelni… Ilyen esetekben is van megfelelő megoldás a számodra, ha az előre megépített konfigurációk között keresgélsz a boltokban/webáruházakban (esetlegesen a használt piacon), de akár néhány laptop is kielégítheti igényeidet. Ha utóbbit választanád, figyelj mindig a megfelelő hűtéssel rendelkező típusok kiválasztására!

Lényeg a lényeg, bár egy dedikált grafikus kártya minden esetben jobb teljesítményt kínál, egyes felhasználók, akik a fenti esetek egyikébe tartoznak, jobban járnak az integrált megoldással. Ha tehát azon gondolkozol, szükséged van-e külön videókártyára, avagy sem, e cikkbe foglalt pontok segíthetnek a döntésben.

Írta: Henits Balázs