mire-figyeljunk-ha-szamitogephazat-veszunk/2013/10/15

Mire figyeljünk ha számítógépházat veszünk?

2013. október 15. Kocsis Bence

Hamarosan megérkezik új tesztházunk. Ezen felbuzdulva írtunk egy kis összefoglalót, mire érdemes figyelni egy számítógépház vásárlás során. Egy házat általában nem egy konfigurációhoz választunk, hanem a legtöbben ezt hosszabb időre vásároljuk, így jól meg kell gondolni, át kell rágni magunkat a lehetőségeken.

Most nem házakat válogattunk össze, hisz millió és egy típus létezik, inkább a főbb szempontokat gyűjtöttük össze, amikre figyelnünk kell, ha házat választunk.

1. A konfiguráció az alaplapra épül, melynek mérete változó. Mini ITX, micro ATX, ATX , vagy nagyobb alaplapok is léteznek. A ház vásárlásnál résen kell lenni, hisz nem minden ház támogatja az alaplapunkat. Ez természetesen az adott ház leírásában szerepel.

comparisonj

2. Sokan beleszaladnak a tápegység problémába. Ennek az az oka, hogy vannak olyan tápegységek, melyek rövidebb kábelekkel rendelkeznek, így torony házakba, illetve alsó tápos megoldásként problémás a használatuk. Én ennek ellenére azt javaslom, egy ház vásárlását ne befolyásolja tápegységünk típusa, hisz már van alternatíva. Ezeregypárszáz forintért ugyanis vásárolhatunk egy adaptert, mellyel meg tudjuk toldani a tápkábelünket. Ez a probléma főképp a processzort ellátó kábelre vonatkozik, hisz alsó tápos kialakításnál ez van legmesszebb a tápegységtől.

Tesztünk hasonló adapterekről: ITT

3.  A ház szellőzése nagyon fontos szempont, hisz a házban elhelyezett ventilátorok nyomják keresztük a szobahőmérsékletű levegőt, ellátva az alhatrészeket, illetve az alketrészek hűtőventilátorait. Véleményem szerint egy elülső és egy hátsó ventilátorral rendelkező háznál ne adjuk lejjebb. Természetsen léteznek olyan modellek is, melyek oldalsó, felső, vagy tápegység előtt elhelyezett ventilátorhellyel is rendelkeznek.

silent_pc_airflow

4. A videókártya mérete is irányadó lehet egy számítógépház vásárlásakor. A nagyobb teljesítményű videókártyák méretes darabok, esetenént 30 cm-esek, vagy még hosszabbak. Nem minden ház támogatja a hosszú grafikus kártyákat. Vannak olyan házak is, melyek merevlemez keretei kiszerelhetők, így szinte az egész ház hosszúsága rendelkezésre áll.

radeon-hd-size-comparisons

5. Manapság egyre gyakrabban használunk SSD-t rendszerünk gyorsítására. Ügyelnünk kell arra, hogy sok ház erre sajnos nincs felkészítve, melynek következtében rendszer meghajtónkat nem tudjuk rögzíteni. Ennen az esetben mindenképp olyan házat válasszunk, amelyben olyan merevlemez keret van, melyen van kialakítva furat az SSD számára. Vannak olyan megoldások is, melyeknél a ház felületén, esetleg az alaplapi tálca hátoldalán is találunk SSD helyet/helyeket.

6. Ha megnézzük a ház I/O paneljét, találunk rajta USB portokat, HD audió bemenetet és esetleg ventilátor vezérlőt is. A nagysebességű külső eszközök világában már nélkülözhetetlen az USB 3.0 port, hisz ezzel a megoldással tudjuk adatainkat gyorsan mozgatni. Természetesen ezt nem minden alaplap támogatja, ilyen esetben az alaplapi panelen találunk csak USB 3.0 portot.

Panel1600px

7. A kábelrendezés komoly esztétikai szempont. Nem mindegy, hogy a tápegységtől az alaplapig,  illetve meghajtókig a házon belül, vagy esetleg az alaplapi tálca mögött jutnak el a tápkábelek. A kábelrendezést nem minden ház támogatja, ugyanis nem alakítottak ki nyílásokat az alaplapi tálcán és az alaplapi tálca és a hátlap között sincs megfelelő hely.

windowslivewritercoolermasterblacklabelhyperz600cpucooler-7543dscf3862-2 nzxt-phantom-2

A belső, kábelrendezés nélkül, illetve használatával

8. A felsorolás végére hagytam a processzor hűtését, mert ez egy összetett dolog. MInden processzort gyári hűtővel vásárol az ember, de a legtöbb esetben a plocon porosodva végzi. Az illető beszerez egy halkabb, vagy nagyobb teljesítményű megoldást, aminek természetesen jóval több hely kell. Innetők számít, hogy a ház támogatja-e az adott megoldást, vagy sem.

Ha a nem gyári hűtőt használunk érdemes olyan házat választani, melynek alaplapi tálcáján találunk méretes szerelő nyílást. Ha ez nincs, akkor sajnos csak akkor tudunk hűtést cserélni, ha az alaplapot kivesszük.

A legyakoribb processzorhűtő az úgynevezett torony hűtő, mely a ház oldallapja felé emelkedik az alaplapból. Sajnos sok ház nem rendelkezik kellő szélességgel ahhoz, hogy egy ilyen hűtőt beszerelhessünk, ezér nagyon fontos hogy a processzor és a ház oldallapja között legalább annyi hely legyen, mint a hűtő teljes magassága.

noctua_nh_u12s_1

Noctua NH-U14S

Napjainkban egyre népszerűbb megoldások a folyadékhűtéses rendszerek. Szinte már minden gyártó készített olyan előre feltöltött folyadékhűtést, mely nem igényel karbantartást, csak be kell szerelni és élvezni a magas hűtési teljesítményt. Itta azonban az a bökkenő, hogy a méretes radiátor nem az alaplapon van, hanem a házra kell rögzíteni. Erre is fel kell készülnünk. Léteznek 120, 140, 240, 280 mm-es all in one megoldások melyekhez 120, 140, 2 x 120 illetve 2 x 140 mm-es ventilátorhely szükséges. A 120 és 140 mm-es folyadékhűtés radiátorát a ház hátsó részére, míg a 240 és 280 mm-es radiátort a ház tetejére (esetenként a 240 mm-est a ház elejére) kell rögzíteni. Utóbbinál fontos, hogy az alaplap és a ház teteje között legyen legalább 5-6 cm, hisz ha ez nincs meg, nem fog beférni a radiátor.

h110_hero_fansCorsair H110

Most nem térünk ki az épített folyadékhűtésekre, hisz aki ilyenben gondolkodik, neki biztosan nem tudunk újat mondani egy házról sem.

Természetesen még figyelembe vehetünk esztétikai szempontokat is( szín, átlátszó oldallap, ledes ventilátorok) , de ezek már az adott felhasználó szépérzékére vannak bízva.

logo

Írta: Kocsis Bence