mit-tegyunk-ha-nem-mukodik-a-szamitogep/2013/08/08

Mit tegyünk, ha nem működik a számítógép?

2013. augusztus 08. Kocsis Bence

Sok helyen, főleg fórumokban olvasok olyan esetekről, hogy új konfigurációt rak össze az illető, vagy egy alkatrészt cserél ki, amivel megbolygatja gépe működését, vagy csak egyszerűen egyik bekapcsolásról a másikra nem akar elindulni a gépe. Következő cikkünkben megpróbálunk az ilyen esetekre néhány tanácsot mondani. A szoftveres rendellenességekkel most nem foglalkozunk, hardveres oldalról közelítjük meg a dolgokat.

A legdurvább eset egy gép indításnál az, mikor a bekapcsoló gomb lenyomására semmi sem akar történni. Ennek a jelenségnek több oka lehet:

Ház-alaplap kapcsolata: Ha alaplapot cseréltünk akkor véleményem szerint a legelső dolog, mielőtt komolyabb kárt tennénk: Főleg alaplap cserénél fordulhat elő a nem megfelelő rögzítés a házba. Vigyázzunk a távtartókkal, melyek az alaplapot rögzítik. Csak oda tegyünk belőlük, ahol az alaplapon tényleg van csavarhely, ellenkező esetben zárlatot okozva a gép nem indul el, rosszabb esetben akár el is füstölhet. Sajnos utóbbi eset velem már megtörtént, ami jó tanulópénz volt.

Áramellátás problémája: A számítógéphez használt konnektor problémája: győződjünk meg arról, hogy biztosan megfelelően működik, esetleg próbálkozzunk más konnektorral is. A legtöbb tápegységen találunk 1/0 állású kapcsolót. Ellenőrizzük le, hogy be van-e kapcsolva. Ha ezek a külső ellenőrzések nem oldják meg a problémát, sajnos le kell vennünk a ház oldalát, és bele kell kukkantanunk.

tapegyseg2

Kábelek, csatlakozók: Először is nézzük meg, hogy a "Power SW" csatlakozó, ami a bekapcsolásért felel, megfelelően van-e csatlakoztatva, előfordulhat, hogy megmozdítottuk a házat és az lecsúszott. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy hova kell csatlakoztatni, akkor az alaplapi kiskönyv fellapozása jó segítség lehet. Ha ez nem hoz eredményt, ki kell zárnunk azt a problémát, hogy a házzal, azaz a bekapcsoló gombbal, illetve kábelezéssel történt valami. Ezt egy csavarhúzó segítségével ellenőrizhetjük le, mikor is egyszerre kell megérintenünk a Power SW feliratú 2 darab tüskét. Ha így működik, akkor a házunk adta fel a szolgálatot. Ha így sem kel életre a gép, akkor tovább nyomozhatunk.

FPconnectors

A modernebb alaplapoknál ház nélkül is beindítható a számítógép az alaplapon elhelyezett power, reset gombokkal, ami kiderítheti a ház problémáját.

haz

Ellenőrizzük az alaplapi 24 tűs tápcsatlakozót, mely az alaplap jobb oldalán középtájt található, valamint a processzor mellett található tápcsatlakozót, megfelelően van-e bedugva. Ha így sem történik semmi, akkor nézzük meg, mi a helyzet a tápegységünkkel, hisz lehet, hogy az ment tönkre,

processzor

Tápegység: Azt, hogy a tápegység nem működőképes legegyszerűbben egy másik tápegység alaplapra csatlakoztatásával nézhetjük meg. Ha a "B" tápegységgel működik a gép, akkor azt kobozzuk el, hisz szükségünk lesz rá, de akár vehetünk is egyet... A tápegységet külön is kipróbálhatjuk, amihez gép sem kell, csak a hálózatra történő csatlakoztatás.

ATXpin

forrás:trinity-soft.hu

A képen látható zöld színnel jelölt csatlakozót bármelyik mellette levő fekete színnel jelölt csatlakozóval össze kell kötni. Ha beindul, akkor jó a táp.

tapegyseg

Perifériák: az alaplapra csatlakoztatott perifériákat is ki kell zárnunk, ha valamelyik hiányával a gép felpörög, megvan a tettes. Ha nem jutunk dűlőre, akkor a történet alaplap cserével fog végződni...

Előfordul az is, hogy a Power gomb lenyomásával gépünk felpörög, talán el is indul, csak különböző problémák lépnek fel (nincs kép, sípolás, stb):

Processzor, memória, BIOS, grafikus kártya, de még akár az alaplap  is okozhat problémákat. Most nem kérdezzük meg, hogy a monitor be van e kapcsolva, mert bízunk benne hogy ilyen alap dolgok miatt nem könyveljük el, hogy a számítógépünk nem üzemképes.

Ha újabb alaplapunk van akkor a dolgunk olyan szempontból könnyebb, hogy az alaplapi ledeknek köszönhetően a rendellenességeket fényjelenségek kísérik, így az alaplapi leírás alapján tudjuk, hol kezdjük. Ha ez nem lehetséges, akkor jöhet a hardverek átvizsgálása.

A memória lehet egyik hiba ok, ellenőrizzük, hogy az nem hibásodott-e meg, akár kölcsön modulokkal is. Az is előfordulhat, hogy az alaplap memória foglalata kakukkolt be, ilyenkor próbáljuk áttenni másik helyre. Az is megeshet, hogy egy memória kivétel során a foglalatba bekerült valami szennyeződés, azt is érdemes megvizsgálni. Memória hiba esetén általában a számítógép indulásnál sípoló hangot ad.

memiry memiry2

A BIOS is produkálhat furcsaságokat. Ebben az esetben egy BIOS-resetre van szükség, ami kapcsolóval, vagy "jumper" áthelyezésével hajtható végre. Az alaplapi könyv újabb segítség...

bios

A következő amit nézzünk meg, az a grafikus kártya. Ha van az alaplapon integrált videó vezérlő, könnyebb dolgunk van, hisz így is megpróbálhatjuk elindítani, ellenkező esetben jön a kölcsön kártya. A videókártya tápellátásáról az előző "se kép se hang" részben azért is nem beszéltem, hisz ha a videókártya nincs benn a gépben, az akkor is elindul, csak képet nem ad. De itt már más a helyet. Ha olyan grafikus kártyánk van, ami igényel külső áramforrást, tehát nem elég neki az alaplapról közvetlenül kapott energia akkor felmerülhet az is, hogy be van-e dugva a 6-8 pines PCI-e tápcsatlakozó.

video video2

A processzor hibájának kizárása már kicsit komolyabb meló, hisz ehhez bontanunk kell. Az alaplap kompatibilitási listája alapján próbáljuk kölcsönkérni egy hasonló processzort amivel kizárhatjuk az említett hardver hibáját.

proci

Általában azt tudom elmondani, ha a számítógép egyáltalán nem indul el, vagy felpörögnek a házventik és processzor hűtő, de a fentebb felsorolt vizsgálatok nem hoznak eredményt akkor az alaplapunk hibásodott meg, ami megérdemel egy cserét....

Cikkünkben nem tértünk ki azokra az esetekre, mikor a gép bár elindul, kép is van, csak a windows nem áll fel, vagy a boot a BIOS-nál elakad. Ezekben az esetekben az operációs rendszer újratelepítése, BIOS alapbeállítás, boot-sorrend módosítása, illetve a rendszert tartalmazó merevlemez vizsgálata megoldhatja a problémákat.

Írta: Kocsis Bence